Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Megújuló energia a zöldházért

Szeged - Ház a házban: 3 egymásba nyíló külön épületben kapnak helyet a szegedi természettudományi és mérnökképzést szolgáló laborok és tantermek. A zöld épületegyüttes maga is az oktatást szolgálja: környezetbarát, energiatakarékos, a gépészetet pedig működés közben mutatja be.
Csupa üveg homlokzat – ez az, ami a szegedi Moszkvai körúton autózó számára is föltűnik, amikor nyugtázza: elkészült az egyetem mérnökkari új épülete. A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. határidőre fölhúzta az energia legkorszerűbb hasznosításáról mindent tudó épületet.

A műszaki átadás a múlt év december 17-én kezdődött, most a gépészet „finomhangolásánál" tartanak a szakemberek.

A Moszkvai körút 9. szám főbejárata melletti lejárón a mélygarázsba jutunk. Itt több mint 40 autónak alakítottak ki parkolóhelyet. Ezen a szinten található a gépház, ahol egymás mellé tekeredik az épület talapzata alatti 25 darab, egyenként 105 méter mélyre fúrt kút csőrendszere. Itt működik a hőszivattyú, amelynek segítségével télen az épületek fűtésére, nyáron hűtésére hasznosítják a geotermikus energiát.

Mérnökhallgatókat tanít a kar új Moszkvai körúti épülete. Fotó: Karnok Csaba
Mérnökhallgatókat tanít a kar új Moszkvai körúti épülete.
Fotó: Karnok Csaba

– Szegeden egyedülálló, hogy e rendszert a hallgatók működés közben is megfigyelhetik. Így – Varga László okleveles építőmérnök ötlete nyomán – az új mérnökkari épület maga is „tanítja" az itteni tantermeket és laboratóriumokat látogató diákokat – magyarázza Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója. A gépészeti teret nem rejti el álmennyezet például a főépület tetőterében sem, a liftaknánál pedig egy üveglap mögül, közvetlen közelről figyelhetik meg a hallgatók, miként működik a gép és a vezérlő. Azt tervezik, hogy a „zöldépület" internetes weboldalán is közzéteszik majd az ingatlan energiatermelési és felhasználási hatékonyságát mutató adatokat.

Infrastruktúrára

A szegedi egyetemen 7,7 milliárd forintból a mérnöki-természettudományi infrastruktúra építészeti rekonstrukciója valósul meg. Az universitas több épületének renoválása mellett, közel egymilliárd forintos beruházással készült el a Moszkvai körúti új „zöldház".

A vasbeton szerkezetet 3 rétegű üvegfalak teszik áttetszővé, illetve energiatakarékossá. Itt a lehető legkevesebbet kell majd áramdíjra költeni – már csak azért is, mert LED-világítást használnak. Az egyenletes hőmérséklet biztosítása érdekében automatikusan működésbe lép az épület falán és tetősíkján az árnyékoló, amely a napfény erejére és a széljárásra reagál. A tetőn egész napelemparkot látni – ez segít rá a zöldház áramellátására.

– Ház a házban módszerrel a rendelkezésre álló telek belsejét is jól hasznosítjuk – magyarázza a főigazgató: miként alakítható ki az utcai front mögött, azzal összeköttetésben sorakozó további két, alacsonyabb laborépületben több mint kétezer négyzetméteren mintegy 1200 hallgató munkahelye. Az energiával takarékoskodó, egyedülálló oktatási épület még az idén benépesül.

Mozgáskorlátozottaknak

Mintaszerű, ahogy a mozgásukban korlátozott diákokat, oktatókat, vendégeket fogadja a zöldház. Külön parkolóhely, mellékhelyiségek, lift jár a mozgáskorlátozottaknak, illetve a folyosók kövezetén eltérő domborzatú csíkokkal jelzik a haladási irányt.

Olvasóink írták

  • 4. Szöszy 2011. január 20. 14:47
    „A geotermikus hőcserélő működéséről:
    Két csövet vezetnek egy mély lyukba, és azt feltöltik fagyálló és víz keverékével. Az egyik az előremenő, a másik a visszatérő cső. Ez a víz egy zárt rendszerben kering, és csak a hőenergiáját adja át. (ezért hőcserélő)
    röviden ennyi :)”
  • 3. Zsoltee0716 2011. január 18. 20:16
    „geotermikus hő, az akkor a föld hője. Azt hogyan csinálták meg, hogy nem jött fel víz? Engem nagyon érdekel ez a dolog.

    TIK-nek a tetején is van valami. Dugonics téren lévő egyetemnek megszerítnem nincsen semmi extra dolog.”
  • 2. szeti 2011. január 18. 15:55
    „1. :D
    Gratulálok, szép lett, és örülök, hogy ilyen zöld. Kár, hogy a többi karnak nem ilyen körszerű az épülete.”
  • 1. azigazitrebitsch 2011. január 18. 15:05
    „Na ,majd mindjárt jő a fő troll és kifogásolja,hogy azért a pénzért,miért nem konzerv gyárat építettek,mindjárt kettőt (ha az egyik elromlik,még mindig ott a másik ).:-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimosta a szennyvízgödrök tartalmát Subasán a belvíz

Nem talált olyat az ÁNTSZ szakembere tegnap, ami azonnali intézkedést igényel Subasán, ahol a belvíz kimosta a szikkasztógödrök tartalmát. Tovább olvasom