Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Megújult társulattal kezdi az évadot a kortárs balett

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett társulatának a nyár is intenzív munkával telt, ezért egyszerre tartottak évadzáró és évadnyitó ülést pénteken a kisszínház balett-termében.
Augusztus 19-én Szekszárdon volt az előző évad záróaktusa, a Carmnina Buranát játszották, még a régi tagsággal. A 2013–2014-es szezont már új felállásban kezdi a 14 fős társulat, elment Szarvas Krisztina, Tóth Andrea, Fehér Laura és Tarnavölgyi Zoltán. Jött viszont három fiatal táncművész: Bujdosó Anna, Takács Zsófia és Hegedűs Tamás. Tavaly 43 szegedi és számos vidéki előadásuk volt a táncosoknak – összegzett Juronics Tamás művészeti igazgató, aki elmondta, szeptember 6-án Kassán játszották az évadnyitó produkciójukat, óriási sikerrel. Továbbviszik többek között a Carmina Buranát, a társulat legsikeresebb darabját, amely 2001-ben jött létre, valamint Beethoven IX. szimfóniáját, a Belső pokolt, a Diótörőt és a Stabat Matert. A kisszínházban november 8-án lesz az első bemutatójuk: Rítus címmel egy közösségi művet visznek színpadra két felvonásban. Balett-terem címmel a télen műhelymunkát tartanak külföldi vendégtanárokkal és magyar koreográfusokkal, a jövő évben pedig a tervek szerint a Daphnisz és Chloé, valamint a Tavaszi áldozat lesz műsoron új bemutatóként. Sok vendégszereplést terveznek, emellett tovább erősítenék társadalmi jelenlétüket.

A legfontosabb eredmény a folyamatos munka – emelte ki Pataki András. A társulat igazgatója szerint egy művészeti műhely csak maximális művészeti szabadsággal és financiális függetlenséggel tudja elérni, amit szeretne. 2009-ben új törvényt kapott a táncművészet területe, amely az igazgató szerint nincs a helyén kezelve. Az anyagi bizonytalanság és más anomáliák kezelésére intenzívebb párbeszédet vár a város kulturális vezetésétől. Pataki hangsúlyozta, komoly kihatással van a Szegedi Kortárs Balettre, hogy a Szegedi Nemzeti Színház 51 millió forinttal kevesebb költségvetési támogatást kapott, mint két évvel korábban. A táncosok két vezetője szeretné, ha Szegeden rendezhetnének a jövőben kortárs táncszínházi találkozót, amely az idén tavasszal anyagilag ellehetetlenült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészett cigarettát találtak a pénzügyőrök Szegeden

Szeged belvárosában több száz karton adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök. Tovább olvasom