Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Megunta a kézben cipelést: altatóorvos ötlete volt a bevásárlókocsi

17 éve bevásárlókocsiban tologatják a gyerekeket a szegedi klinikákon – nem újdonság tehát az internet jóvoltából felkapott téma. Egy altatóorvos unta meg annak idején, hogy kézben cipelik a kicsiket, ezért egy szupermarketlánctól kért kocsikat.
2,6 millió forint
Egy guruló gyermekhordágy több millió forintba kerül. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány éppen most vásárol egyet új mentőautójába – 2,6 millió forintért. Pintér Sándor kuratóriumi elnök azonban úgy fogalmazott: véleménye szerint intézményen belüli szállításhoz ez sem jobb, mint a bevásárlókocsi, csak sokkal drágább. – Ráadásul abból ki sem tudnak esni a gyerekek – tette hozzá.

„Szegény ember vízzel főz, de attól még lehet jó a főztje." Így foglalta össze a gyermekklinikán beteghordásra használt bevásárlókocsik ügyét Praefort László, az intézmény nyugalmazott címzetes docense. A szakember 44 évig dolgozott a szegedi gyermekklinikán, ebből 42 évig altatóorvosként. Ő volt az, aki 1998-ban az intézménybe hozta ezeket a „járműveket".

– Addig ölben, „fülüknél-farkuknál" fogva vittük-hoztuk a betegeket az épületen belül az osztályok és a műtő között. Más megoldás a szűk folyosók miatt szóba sem jöhetett. Ennek azonban a kényelmetlenségen túl volt még egy hatalmas hátránya: menet közben így nem lehetett ellátni a kicsiket. Ezzel pedig egy idő után betelt a hócipőm – fogalmazott Praefort László.

Az altatóorvos elmesélte, akkoriban jelentek meg a bevásárlóközpontok, ő pedig egyből felfedezte, milyen praktikusak lennének a klinikai betegszállításhoz a fémkocsik. Csakhogy az egyik túl mély, a másik túl kicsi volt. Végül a Penny Market kocsijait megfelelőnek találta erre a célra.

Használatban a „speciális gyermekszállító eszköz
Használatban a „speciális gyermekszállító eszköz". Fotó: DM


– Felkerestem Alsónémediben a vezetőséget, akik nem egy, hanem öt kocsit ajándékoztak nekünk. Ezekből kettőt kapott a gyermekklinika, egy-egy pedig az új klinikára, a fül-orr-gégészeti klinikára és a szemklinikára került. A kocsikat felszereltük infúziós állvánnyal, oxigénpalackkal, kézi lélegeztető és kézi váladékszívó eszközzel a sok esetben súlyos állapotban lévő betegek biztonságos szállítása érdekében. Akkoriban ez még ritkaságszámba ment, de a mai napig szívesen használják ezeket.

A 73 éves szakember azt mondta, miután lapunkban elolvasta az erről szóló cikket, úgy érezte, meg kell szólalnia az ügyben. Gondolatait a Facebookon is megosztotta, és rengeteg pozitív visszajelzést kapott, amiért ilyen leleményesen megoldotta annak idején a szállítás problémáját. Arra a kérdésre, szerinte a közeljövőben eltűnhetnek-e a lassan két évtizede szolgáló kocsik a klinikákról, Praefort László óvatosan úgy fogalmazott: vélhetően vannak ennél fontosabb beruházások is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Némileg emelkedett az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén

A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyében van, ahol 28 900 hektár van víz alatt. Tovább olvasom