Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Megúsztunk egy gyilkos galócát

Ásotthalom - Vegyél egy adag jó időt, tegyél hozzá néhány lelkes természetjárót és rengeteg fenyőtinórut. Ilyen egyszerű egy kiváló gombatúra receptje.
-Annyi tinórut még nem láttam, amennyit ma elém hoztak, talán gombatúrán voltak? – kérdezte vizsgáló a Mars téri piacon vasárnap délelőtt, amikor mintegy két kiló ízletes kalapost mutattunk neki. Nem tévedett, előző nap ötvenedmagunkkal túráztunk az ásotthalmi Gárgyán-erdőben. Reggel óta mindenki vizsgáltatni vitte a zsákmányt, amit természetjárás közben szerzett. A túravezető, Albert András tanácsát fogadtuk meg, ezért jártunk a piacon.

-Külön szedjük a különböző fajtákat, kosárba tegyük, mert zacskóban tönkremehet. A legfontosabb azonban, hogy mindenképpen vizsgáltassuk meg hivatásos szakértővel. Könnyen kerülhet mérges kalapos az amúgy ehetők közé - hangsúlyozta a mórahalmi Erdei Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola által szervezett túra vezetője.

Ásotthalmi gombatúra. Fotó: Horváth Attila (képgaléria)

Hamar kiderült, hogy az utóbbi néhány nap csapadékos időjárása kedvezően hatott az erdő gombaállományára. Szombatra kisütött a nap, még ideálisabbá téve a hétvégi kikapcsolódás körülményeit. A túratársak rövid ujjú pólóra vetkőzve próbálták egymást megelőzve megtalálni a legjobb lelőhelyeket. Négyfős csapatunk az erdei ösvényt elhagyva gyakran kalandozott a fenyők közé, ahol más hajlongókkal is találkoztunk. Mosolyogva vettük tudomásul, hogy fenyőtinóru-konkurensek vagyunk. Tudtuk azonban, hogy mindenkinek jut bőven, legalább annyi, hogy egy kiadós paprikásra való jusson konyhapultra.

A csoport a partizánakciók után mindig újra összeállt, és együtt folytatta útját az erdőben. Szűcs Anikó, a zöldház vezetője és Albert András megismertetett az erdő és a környék történetével, elkalauzolt bennünket a Kiss Ferenc Emlékerdőbe is. A táj élővilágáról, a növényzetről, a környék értékeiről hallhattunk érdekességeket.

Ásotthalmi gombatúra. Fotó: Horváth Attila (képgaléria)

Közben teltek a kosarak, néhány őzláb és egy kevés egyéb telepesen kívül nem sokat változott a tartalmuk. Semmi sem dönthette meg a fenyőtinóru-uralmat. Négyfős csapatunk mintegy 2 kilót kalapozott össze. A három órás túra végeztével biztosak voltunk benne, hogy nincs mérges növényünk. Vasárnap azonban mi lepődtünk meg a legjobban, amikor az egyik dobozban gyilkos galócát azonosított a szakértő. Szerencsére nem keveredett semmivel sem össze, így nem veszett kárba a tinórunk, amit alapos tisztítás után ízletes pörköltté alakítottunk át.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. szabójóska 2013. október 16. 17:19
  „Soha sem volt mobilom ,tizenöt éve meg pláne. De akik ma mennek azok használják.Viszont,hogy mit érhetnek el vele: No az már gond.”
 • 22. csonakos 2013. október 16. 13:04
  „"Ha ezt nem teszi, és nem is tiltja, kifejezett nyilatkozattal vagy egyéb félreérthetetlen módon"
  Ebbe a hőbörgés is tiltás! A hőbörgés nem félreérthető! A kutya uszítása és harapása már bűntény! Ennek megfelelően kell eljárni! Ma a mobiltelefonok világában egy videót összehozni egy uszításról, kutyatámadásról nem ördögtől való! Egyébként a "gombászkés" speciel nekem a vaddisznó ellen is bevált!”
 • 21. szabójóska 2013. október 16. 13:02
  „Még egy: kicsi,kontrollálhatatlan gyerekeket ne vigyünk gombatúrára. A nagyobbacskákat is csak szoros kontrollal azaz apuval vagy anyuval szoros párban. Akkor se a gyerek vegye le a gombát.
  Továbbá a gombaszedésnek az a módja, hogy amit tudjuk már,hogy nem szabad felszedni,ne szedjük fel. Nekünk káros,de a talajnak nem.
  Az utolsó szúra: Egy gombát vegyünk fel egyszerre, azt tisztítsuk meg a levelektől, földtől is,de jellegzetességeit őrizzük meg. Ne legeljünk,ne tördeljük le a kalapot.
  Már szó volt róla a gomba bonyolult élőlény. Aki már látott szép boszorkányköröket annak könnyebb megérteni,hogy a micéliumok összekapcsoltak. Aki meg csak azt akarja,hogy a rétjein ne bóklásszon más, az sűrűn beleszántat a rétjébe. Ez természetrombolás.”
 • 20. szabójóska 2013. október 16. 11:14
  „16 Csónakos
  Képzeld el értettem elsőre, magyarázatod nélkül. Csak hát nem rak ki semmit és hőbörög és kutyát uszít. Élvezi.No nem ő hanem a slamesza csinálja. Azt ,hogy mindenkinek tudni mit kéne azt megüzenteti mással Így az igazi. Ezt Te (Ön) úgy nevezi,hogy kifejezett nyilatkozat. Én másnak nevezném.”
 • 19. csonakos 2013. október 16. 07:07
  „17. Óperenciás 2013.10.15. 18:51
  Csak neked! Mennyi mindent nem hallottunk még és van!
  http://markakonyha.blogspot.hu/2012/10/erdei-gomba-porkolt.html
  Erdei gomba pörkölt
  A piacon járva ismét találkoztam a gombás nénimmel, akinél most rizike, érdes tinóru és fenyőtinóru volt kitéve, így mindháromból vettem. Gondoltam, lesz belőle gomba krémleves, rizikés rizottó, vasárnap reggel serpenyőben sült gomba pirítóssal és persze készítek egy kevés erdei gombás vajkrémet is.
  És, hogy miért is nem jutott eszembe a gombapörkölt? Mert a múlt héten már készítettem érdes tinóru, fenyőtinóru és őzlábgomba keverékéből. És akkor beugrott, hogy ezt még nem is osztottam meg veletek!
  Úgyhogy tessék parancsolni, most itt az erdei gomba szezonja (sajnos már csak pár napig, mert nemsokára itt a fagy és az sajnos véget vet a habzsidőzsinek), menjünk a piacra, szerezzünk be bármilyen finom erdei gombát (elég egyféle is) és irány a konyha!

  Hozzávalók 2 személyre:
  50 dkg erdei gomba (nekem érdes tinóru, fenyőtinóru és őzlábgomba volt a konyhában)
  1 vöröshagyma
  1 evőkanál liszt
  200 ml tejföl
  olaj
  bors

  kakukkfű
  pirospaprika

  Az erdei gombákat megtisztítottam ( az érdes tinórut és az őzlábgombát csak finoman letörölgettem egy száraz szivaccsal, a fenyőtinórunak lehúztam a héját), a vöröshagymát apró kockákra vágtam.
  A vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a gombákat és hagytam, hogy megpárolódjanak. Ezután sóztam (ettől még kieresztett egy kevés levet) borsoztam, pirospaprikával és kakukkfűvel fűszereztem. A tejfölbe csomómentesen elkevertem a lisztet, majd ezt is a gombához adtam. Hagytam felrottyanni és már kész is volt az isteni erdei gombapörkölt. Én tésztával tálaltam, de nokedli, tarhonya vagy akár rizs is jól megy hozzá!”
 • 18. világos 2013. október 15. 23:33
  „Senkit nem akarok megbántani, de a gombák nem növények!!! Az állatoknak ugyanis legalább annyira közeli rokonaik mint a növényeknek. A gombák: gombák. (Legalább a cikkben ki kellene javítani, középiskolás tananyag!)”
 • 17. Óperenciás 2013. október 15. 18:51
  „Tinóruból ízletes pörkölt?
  Ilyet sem hallottam még!
  Fenyőtinóruból szerintem lehetetlen.
  Kérek fotót is róla, és mesélje el hogy csinálja, mert úgy hiszem csak mese...”
 • 16. csonakos 2013. október 15. 15:05
  „15. szabójóska 2013.10.15. 14:24
  Próbáld meg ezt értelmezni! - hátha akkor megérted miről van szó!
  "A vadon termő gomba tulajdonjoga tehát a jogszerű használóé, aki a gombát sajátjaként leszedheti. Ha ezt nem teszi, és nem is tiltja, kifejezett nyilatkozattal vagy egyéb félreérthetetlen módon megengedi, eltűri, akkor - de csakis akkor ! - bárki leszedheti, annak tulajdonosa lehet." Tehát ha nincs kint a tábla, hogy belépni tilos gombaszedés céljából nyugodtan sétálhatsz. Vagy egyéb tábla: belépni tilos, magánterület stb. Érted már? A magán erdőben is sétálhatsz ha azt nem tiltja a tulajdonos és ugye nincs bekerítve az erdő!”
 • 15. szabójóska 2013. október 15. 14:24
  „Még egy kis víz:
  Engedélye nélkül,tartózkodni sem szabad.pl. átjárni. Aztán mogyorózd ki hozzá a paragrafusaidat”
 • 14. csonakos 2013. október 15. 10:58
  „Ideje tiszta vizet önteni a pohárba!
  2009-ben lépett hatályba az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény, valamint ennek végrehajtásáról hozott 153/2009. /XI.13./ FVM rendelet.
  "A vadon termő gomba tulajdonjoga tehát a jogszerű használóé, aki a gombát sajátjaként leszedheti. Ha ezt nem teszi, és nem is tiltja, kifejezett nyilatkozattal vagy egyéb félreérthetetlen módon megengedi, eltűri, akkor - de csakis akkor ! - bárki leszedheti, annak tulajdonosa lehet."
  "A törvény 68. § f./ pontja kimondja, hogy erdei haszonvételnek minősül egyebek között a gomba gyűjtése. A 69. § /7/ bekezdésében pedig úgy rendelkezik, hogy az erdőgazdálkodó köteles tűrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - egyéni szükségletet meg nem haladó gomba...állami erdőben való gyűjtését. A végrehajtási rendelet /41. § /1/-/3/ bekezdés/ kimondja, hogy gomba...egyéni szükségletet meghaladó, vagy nem állami területen történő gyűjtése csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható; továbbá amennyiben a jogszabály másképp nem rendelkezik, az egyéni szükségletnek személyenként és naponta legfeljebb...2 kg gomba... gyűjtése minősül, illetve az egyéni szükségletre gyűjtött gomba...kereskedelmi forgalomba nem hozható."
  http://www.miskolcigombasz.hu/content_article.php?contentId=344&contentType=report”
 • 13. qrumpli 2013. október 15. 07:13
  „A legjobb tudomásom szerint nem szórakozom.
  Tudni vélem pédául ,hogy a lomtalanításkor a közterületre kirakott holmikat nem szabad elvinni mert az állami tulajdonnak minősül,
  és elvitele lopásnak számít.Akkor ,hogy is van ez?”
 • 12. szabójóska 2013. október 14. 22:34
  „Ami a spórákat illeti, az erdő-mező kalapos gombáit ha elfújja a szél attól senki nem kap mérgezést, de a magyar nyelvben a gomba elnevezés alatt sokféle növényt értünk köztük mikroszkópikus fajokat is, ott már a helyzet bonyolultabb.”
 • 11. Roland1000 2013. október 14. 21:40
  „Kiskoromban valahogy nem törtem a fejem azon, hogy a spórákat elfújhatja a szél. Megbíztam anyuban...:)”
 • 10. Roland1000 2013. október 14. 21:32
  „Qrumpli! Na ne szórakozz!:)))

  Arpiel! Te se!:))

  Én inkább nem szedek az erdőben gombát, mert akkor is meghalhatok tőle, ha "csak" egy gyilkos galóca spóráit ráfújta a szél... Hát köszi szépen! Maradok a termesztettnél. Bár, az igaz, hogy kiskoromban sok erdei gombát ettem. Kenyérgombát - ha az erdei egyáltalán -, meg ilyet-olyat... És a vargánya nagyon finom volt, arra határozottan emlékszem.:) Anyukámmal ettünk jókat belőle.”
 • 9. qrumpli 2013. október 14. 21:07
  „Nem az irigység hangja szól belőlem ,ellenkezőleg (különben is imádom a gombát)
  Olyan valamit hallotam ,hogy csak a terület tulajdonosának engedélyével lehet bármit is összegyüjteni.
  Ha ez igaz az állami területről szedett gomba lopásnak minősül?
  Inkább ott egye meg a fene minthogy az államot megkárosítsam akkor.
  Fene jó törvényeink vannak.”
 • 8. .suhym. 2013. október 14. 18:45
  „Gyerekkori nyaraláskor Mátramindszenten nagyon sokat gombásztunk. Legtöbbször a falubeli cigány asszonyokkal jártuk az erdőt, akiknél jobb gombaszakértő nem élt akkoriban azon a környéken. Erdőmérnök keresztapámék mindig tőlük vásárolták a gombát, amit azután vékony gézből készült zsákocskákban felakasztva szárítottak meg télire. Volt közötte vargánya, rókagomba, őzláb és még másfajták is.”
 • 7. szabójóska 2013. október 14. 17:43
  „Szóval azt irtam volt.hogy mindenféle holmi gyűjtése,meg a bennjárkálás is csak a terület használójának vagy tulajdonosának tudtával és beleegyezésével történhet... és itt volt egy konkrétum,igaz régi...de kimoderálom magam....<moderálva>”
 • 6. szabójóska 2013. október 14. 17:28
  „Állítólag nagyon jó ízű, csak az élvezet nem tart sokáig. A kedves közeli rokon, a meséskönyvek szép gombája ( de hogy ,hogy került ebbe a pozicióba azon sokszor elgondolkom) a légyölő galóca ( amanita muscaria) pedig a talajtól függöen lehet ez is az is mert vanádiumgyűjtő. A gyilkos galócára ( Amanita Phalloides) visszatérve addig nincs baj, mig ki nem nyílik, mert addig a falloszra emlékeztet, innen a neve is. Csak ha valaki azt sem látott, hát... szóval kisleányok ne gyüjtsenek egy darabig gombát.
  Hova lett az előző hozzászólásom kérném tisztelettel?”
 • 5. szentmihályi 2013. október 14. 17:13
  „A címről a középiskolai biosz tanárom jut eszembe. Aki szerint a gyilkos galócát meg lehet enni- egyszer”
 • 4. Arpiel 2013. október 14. 14:15
  „Végre egy jó, szinvonalas cikk ! Persze a kutyát sem fogja érdekelni, ez a hozzászólások számából is látszik (nem lehet anyázni). Fekete pont Szeged népe !”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsóvároson ősszel is nyílik orgona

Záró koncertjéhez érkezett a Collegium Musicum Orgonahangversenyek elnevezésű koncertsorozat, mely ősszel az Alsóvárosi Ferences Templomban kapott helyet. Tovább olvasom