Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megütötték, leköpték a szegedi 8-as busz sofőrjét

Szeged - A buszsofőrt egy roma férfi bántalmazta kedd este fél nyolckor a Rókusi körúti Tescónál. A tettest bilincsben vitték el a rendőrök.
Ismét buszvezetőt bántalmaztak Szegeden - jelentette a Délmagyarországnak egy olvasó.

A 8-as járatra este 19 óra 35-kor a Rókusi körúti Tescónál lévő megállóban fölszállt egy nagy cigány család: férfi, két nő, négy gyermek. – Elkezdtek hangoskodni, én pedig hátraszóltam, teljesen nyugodt hangon megkértem őket, hagyják ezt abba. Épphogy kikanyarodtam a megállóból, és megálltam a lámpánál, mert pirosat kaptunk – mondta lapunknak a sofőr, aki kérte, nevét ne tegyük közzé. – Azt is megmondtam nekik, hogy a fehér kártya, amit egyikük fölmutatott, és amit az önkormányzattól kaptak, azzal, hogy ingyen lehet vele utazni, csak egy személyre szól. Erre előrejött a férfi, olyan harminc körüli srác, leköpött, és kiabált velem. Én beszóltam a diszpécsernek, hogy rendőri intézkedést kérek. A rendőr szóra aztán elszabadult a pokol. A gyerekek elkezdtek sikoltozni, a férfi pedig lökdösött, köpködött és szidott, egyszer a mellkasomon meg is ütött. Úgy tűnt, provokálni akar: arra számított, hogy elveszítem a türelmemet, és visszaütök. Nem bántottam. Azt követelte, nyissam ki nekik az ajtót, de ott, ahol megálltunk, ezt nem tehettem meg. Mondtam is nekik, hogy itt jobbról egymás után húznak el az autók, elég gyorsan, nem szállhatnak le, elüthetik őket; várjanak, mindjárt odamegyek a következő megállóba, és ott leszállhatnak. A férfi azonban nekiesett a mellettem lévő ajtónak, kitörte az üveget, el is hajlította a keretet.

A támadó férfi kitörte az üveget. Fotó: Frank Yvette
A támadó férfi kitörte az üveget.
Fotó: Frank Yvette

A rendőrjárőr még időben odaért, és a tettest bilincsbe verve elvitte. Az is elhangzott a helyszínen, hogy ami történt, az garázdaság, és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak. A család egy ideig ott csellengett a közelben, többször is megfenyegették a sofőrt, hogy meggyilkolják – aztán elmentek.

A vezetővel együtt az SZKT két munkatársa is a busznál várta a helyszínelő rendőröket. Hamar felmérték a kárt: körülbelül kétszázezer forintba kerül majd az ajtó megjavíttatása. A buszvezető azt mondja, harminc éve vezet, és sok mindent látott már, de ilyesmi még nem fordult elő vele.

Fotó: Frank Yvette
Megütötték, leköpték a szegedi 8-as busz sofőrjét.
Fotó: Frank Yvette

– Utóbb végiggondolva jól reagáltam, úgy, ahogyan kell. Más kérdés, hogy ilyen megalázó helyzetben még nem voltam, és nem is akarok kerülni. Ilyen világban élünk, egy buszsofőrnek el kell tűrnie, hogy leköpdössék. Nézze, a szemüvegem is tönkrement, elhajlott. Az a két kislány, aki még a buszon utazott, magán kívül volt a rémülettől, szegények nem tudták, mit is tehetnének. Semmit se tehettek – mondta a sofőr.

Szerinte az ilyen helyzetekre föl kell készülniük nekik is, mert amikor a romák csapatostul szállnak föl, a sofőr általában igyekszik kerülni a konfliktust. Pedig sokszor volna oka arra, hogy szóljon.

Olvasóink írták

269 hozzászólás
 • 269. lujzi14 2009. szeptember 21. 15:21
  „Ez az eset is 1 a sok (sokk) között. A járművezetők nap mint nap ki vannak téve az utasok visszataszító viselkedésüknek. Sajnos a legtöbbször ok nélkül. Most itt egy népréteg lett csak kihangsúlyozva, de bizony más népréteg is szégyenkezhetne. Volt már rá példa, hogy a járművezetőket támadtak meg, csak nem szabadott róla nyilvánosan szólni. Sőt még a j.v-t hurcolták meg. Az indokot mindenki találja ki. Ha a vezető szól az a baj, ha nem akkor az. Ilyen incidensek után legalább 2-3 nap fizetett szabadnap járna a j.v.-ek, mert ilyen stressz után nem egészséges dolgozni. Mert ugye stressz alatt nagyobb a hibalehetőség.”
 • 268. CID 2009. szeptember 21. 10:18
  „Dina20 : "elveszik a munkánkat" , :) ne szívj több füvet :)”
 • 267. Dina20 2009. szeptember 20. 13:42
  „Tessék! Nagyon jó példa arra, hogy miért is van a magyarok és a cigányok közt konfliktus. Nem elég, hogy ezek minden évben szülnek, szaporodnak, mint a nyulak, az adófizetők pénzéből élnek, ingyen házat kapnak, és még képesek is rátámadni a buszsofőrre?! Eléggé unalmas, hogy ők tartanak minket rettegésben, elveszik a munkánkat és elégedetlenkednek.. Ha jól emlékszem, ők jöttek a mi országunkba, és nem mi tolakodtunk az övékébe.. Ja igaz.. nincs is saját országuk.. Mi a fészkes fenéért nem lehet kitoloncolni őket? Semmi közük ehhez az országhoz. Előrébb nem haladtunk még velük. Nem is olyan régen olaszországból kitiltották őket.. Itt ezt miért nem lehet megtenni?! Kik ők? Nekem speciel nincs szükségem a rettegésre.. Nem is olyan régen a mars téren barátom rám várt.. Kint voltak a kancsal cigányok.. Kértek tőle egy szál cigit, adott is. Igen á, de a cigánykölök egy fél dobozzal akart kivenni, és rászólt barátom h csak egyről van szó..Megakarták késelni.. Csak mert a saját tulajdonát védte.. Nevetséges. Ezért nem lesz ebben az országban sosem egyetértés és nyugalom., mert ez a "faj" itt van...”
 • 266. pepe028 2009. szeptember 17. 22:27
  „de azért védjük őket mert kissebség.miközben ők meg rettegésben tartanak minket.érdekes hogy az esetek 90%-át romák követik el.lec . . . .ni nemakarom őket mert akkor még a végén lecsuknak.”
 • 265. brian74 2009. szeptember 17. 21:49
  „én is ingyen akarok utazni... vagy legalább segélyből vanni a bérletet, a ti adótokból.”
 • 264. szandokán 2009. szeptember 17. 19:50
  „Vegyük már tudomásúl,hogy a cigány olyan faj aki ,ha egy héten egyszer legalább nem csinál valami törvénybe ütközőt,akkor dührohamot kap és nem lehet vele mit kezdeni.Valószínü,hogy a 8-as járaton is ez történt.Nem lenne nehéz a rókát rávenni,hogy legyen biztonsági őr egy libatelepen.”
 • 263. brian74 2009. szeptember 17. 17:12
  „nagyon sajnálom, hogy nem lettem ügyvéd és egy jó jogászcsapat is hiányozna a hátam mögül, ezért nem merek írni semmit..... mert esetleg olyan tisztelt állampolgárokat sértek meg, akiket jobban fog a jog, mint engem. A kisfiam, aki magyar származású, most múlt egy éves és máris hátrányos helyzetü!!??!!”
 • 262. brian74 2009. szeptember 17. 17:03
  „Más: az egyik újság (nem a DM), egy jó nagy cikket írt Bódi Guszti sanyarú sorsú csóró utcazenész kalandjáról az infarktussal, hogy a mentő 45 perc alatt ért ki(itt sem szabad véleményt nyilvánítani), ellenben ez a vérlázító törtenet alip pár négyzetcentit, 4 sort kapott. Persze-persze a prioritás.... Semmit nem írtak, csak kit, hol, megverték.... ennyi.
  Megint más: Egy munkahelyen eggyütt kellett dolgoznom, egy tróger, lusta, rosszindulatú, etnikaileg határozottan besorolható emberrel. Valahogy sikerült a lapokat úgy forgatni, hogy kirúgják. Én miatta nem tudtam rendesen végezni a dolgom az állandó stresszhelyzetek miatt, amiket generált. Szóval kirúgták, és ez a mai napig zaklat, éjszakai telefonok, szekálás, szinte terror. Na akkor kihez kell fordulni? Még én féljek, rettegjek???? A saját hazámban, ahol nyugodt életem lehetne, de.... Tényleg, hallott már valaki sváb-, rác-, tót-bűnözésről? Szép napot mindenkinek!!!!!”
 • 261. brian74 2009. szeptember 17. 16:51
  „a hozzászólásom moderálta a tisztelt moderátor. Nem cinikus megjegyzésként mondom, de jól végzi a dolgát. Ez a feladat és ezt kell tennie, bárcsak az anyakönyvezésnél is ülne egy jószívű MAGYAR moderátor...... Azt a ....-t aki moderálásra küldte a hsz-omat, na azt csókoltatom és ajánlom neki, hogy vegyen egy telket a Cserepes soron. Jó érsés?”
 • 260. magyarok 2009. szeptember 17. 08:48
  „Kik utaznak ingyen??? :)
  Az a véleményem,hogy fel kell lépni az ilyen ember ellen, de azt tudni kell, hogy a szegedi buszsofőrök, elég durván bunkók (tiszt kivét)!
  Nyilván aki elverte kapja el méltó jutalmát, de azt is kivizsgálnám, miért tette ezt, mert a buszsofőrök igen csak köcsög tudnak lenni!”
 • 259. tulipant 2009. szeptember 17. 02:07
  „Az a baj, hogy hiaba a heves indulatok es a jogos felhaborodas - mocskoladas, amit megertek - ettol meg nem fog valtozni semmi. A romak sajnos egyre tobben vannak es egyre erossebbek. Szigoritani kellene a torvenyeken es veluk szemben alkalmazni is.”
 • 258. 1131 2009. szeptember 16. 23:53
  „A .... INGYEN utaztok és még van pofátok ilyeneket művelni ?!!!!!!
  <moderálva durva>, de nem ám csak egyszer, minimum 100szor !!!”
 • 257. trainman 2009. szeptember 16. 23:08
  „moderálva durva”
 • 256. Pinaman 2009. szeptember 16. 22:55
  „moderálva> bortonbe vele”
 • 255. CID 2009. szeptember 16. 21:25
  „Ide valami VIP IP cím kell, hogy beírjon az ember ? Végre nem köntörfalazik a DM.”
 • 254. nagyonnagy 2009. szeptember 16. 20:19
  „Én csak azon csodálkozom, hogy ezt leírja az újság. Pár hónapja ezt még hozzászólásból is kimoderálták volna.”
 • 253. Logaritmus 2009. szeptember 16. 20:15
  „"A család előtt kellene lealázni az ilyet azért, hogy a pereputty lássa mit érdemel az ilyen viselkedés"

  Jó gondolat, de nem működik a gyakorlatban. A pereputty ilyenkor csak még jobban felháborodik és megy a kiabálás a bíróságon, és a visítozás, hogy a gyereket azért büntették meg mert cigány. De ugyanígy viselkednek a jobbikosok, gárdisták, stb. is.”
 • 252. Logaritmus 2009. szeptember 16. 20:13
  „Szerintem "Moderátor" nem moderátor, csak ilyen nevet választott magának valaki. :)”
 • 251. Independent 2009. szeptember 16. 20:11
  „158. hozzászólás Balthazar 2009.09.16. 12:04
  Independent szegyeld magad, Te mit is keresel itt?

  Én például dolgozok.
  Hát te ?”
 • 250. Moderátor 2009. szeptember 16. 19:30
  „moderálva off”
269 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Szabadegyetem - Szeged előadássorozata

Az SZTE legkiválóbb oktatói és az országos tudományos diákköri konferenciákon nyertes hallgatói… Tovább olvasom