Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megválaszolatlan kérdések a balástyai rémmel kapcsolatban

Lehet, örökre rejtély marad, hogy a tényleges életfogytiglani börtönbüntetését töltő Szabó Zoltánt miért hallgatta ki újra az ügyészség és a rendőrség. A főügyészségtől kapott tájékoztatás alapján feltételezni lehet, hogy a balástyai sorozatgyilkost védett tanúnak nyilvánították.
Szabó Zoltánt tárgyalásra kísérik. Hat nő megölését ismerte be. Fotó: Frank Yvette
– Sajnos egyéb információt nem tudok adni – válaszolta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője arra a kérdésre, hogy Szabó Zoltánt más bűncselekményekkel kapcsolatban, esetleg tanúként, kihallgatták-e az elmúlt hónapokban. Bariné Tóth Éva ügyész a balástyai sorozatgyilkossal kapcsolatban megjelent más hírekre is csak nagyon szűkszavúan válaszolt: – Ismereteink szerint nincs hitelt érdemlő adat arra, hogy Szabó Zoltán olyan emberölést is elkövetett volna, amelyért nem vonták felelősségre. Az ezzel kapcsolatban a sajtóban megjelent híreszteléseket cáfoljuk.

Tavaly, az év utolsó hónapjaiban terjedtek el azok az információk, amelyek szerint Szabó Zoltánt kihallgatta az ügyészség és a rendőrség, a balástyai sorozatgyilkos együttműködött a hatóságokkal, cserébe „csak" annyit kért, nyilvánítsák védett tanúnak.

Négy gyilkosságért ítélték el

A balástyai rémként is emlegetett Szabó Zoltánt 17 hónapja ítélték tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre. A férfi hat nő megölését ismerte be, egy holttestet azonban nem találtak meg. Az ügyészség öt nő megölésével vádolta meg a férfit, a bíróság végül négy nő meggyilkolását látta bizonyítottnak. A sorozatgyilkos jelenleg a szegedi Csillag börtönben tölti büntetését.

Bariné Tóth Éva azt mondta, arra a kérdésre, hogy büntetőeljárásban valakit védett tanúnak nyilvánítanak, nem adható válasz, tehát arra sem, hogy a kihallgatása során a védetté nyilvánított tanú milyen információt közölt a hatósággal. – A fentiekre figyelemmel a Szabó Zoltánt érintő híresztelésekkel kapcsolatosan – akár indult büntetőeljárás, akár nem – nem tudunk információt adni.

A szóvivő válaszaiból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a sorozatgyilkos: védett tanú.

Az ügyészség szóvivője megjegyezte, hogy a büntetőeljárási törvény perújításra vonatkozó szabályai szerint Szabó Zoltán ellen akkor sem lenne eljárás lefolytatható, ha elítélése előtt elkövetett újabb emberöléssel lenne gyanúsítható. Perújításra csak akkor van ugyanis lehetőség, ha a később ismertté vált tények vagy bizonyítékok alapján lényegesen súlyosabb büntetést kellene kiszabni. Szabó Zoltánt a bíróság a lehető legsúlyosabb büntetéssel sújtotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom