Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Megválasztották a diákparlament megyei küldötteit

Szeged - Tizenhárman képviselik Csongrád megyét a diákparlamentben Székesfehérváron. A háromévente összehívott fórum feladata, hogy a diákok is elmondhassák a véleményüket az oktatásról.
A diákparlament megrendezésének elsődleges célja a tanulók demokratikus gondolkodásának fejlesztése, a diákokat érintő, aktuális kérdések megválaszolása, iránymutatások megfogalmazása, és a legrátermettebb diákok megválasztása, akik megyéjük képviseletében saját maguk és a jövő nemzedék számára is fontos, érdemi döntéseket hozhatnak - áll a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtóközleményében.

Az oktatásért felelős miniszter által háromévente összehívott Országos Diákparlament feladata, hogy a diákok áttekintsék a tanulói jogok érvényesülését és ajánlást fogalmazzanak meg a tárca vezetőjének.

Nemrég rendezték meg azt a közgyűlést Szegeden, ahol kiválasztották a fórum küldötteit. A megyéből 93 felső tagozatos és középiskolás érkezett a tanácskozásra, közülük 13 küldöttet és 5 póttagot választottak, ők képviselik a Csongrád megyei diákokat november 21 és 23 között Székesfehérváron.

Megválasztották a diákparlament megyei küldötteit. Fotó: DM (Galéria)

Jogszabály rendelkezik arról, hogy a szaktárca vezetőjének háromévente ki kell kérnie a diákok véleményét is a tanulási lehetőségekről, a diákönkormányzatok működési tapasztalatairól, jogaik érvényesüléséről, az intézményi szinten megjelenő, de azt meghaladó jelentőségű kérdésekről. A diákparlament megszervezésére 2013 novemberében egy Szakmai Előkészítő Bizottság alakult, amely helyi és országos szinten is elvégzi az ilyenkor szükséges feladatokat. Az iskolai diákönkormányzatok munkáját segítő pedagógusok segítségével ez év elején összegyűjtötték azokat a felvetéseket, problémákat, amelyek az Országos Diákparlament témái lesznek, majd helyi szinten, a tanulók közül az iskolákat képviselő küldötteket választottak. Így állt össze a közel 100 fős megyei diákparlamenti közgyűlés, amelynek kiemelt feladata volt az idei Országos Diákparlament Csongrád megyei delegáltjainak megválasztása.

A közgyűlést a szervezők nevében Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerület igazgatója nyitotta meg, a küldötteket Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntötte: - Nem lehet elég korán kezdeni a köz ügyeivel való törődést, megérteni, hogy a vélemény-nyilvánításnak van tétje, rendje, kultúrája, hogy bele lehet szólni a saját ügyeink alakulásába, és ennek megvannak a demokrácia sok évszázados hagyományain alapuló lépései - mondta. Kiemelte, hogy a küldöttek legyenek büszkék magukra, hiszen nemcsak készek arra, hogy a kortársaik iránt is felelősséget vállaljanak, hanem bírják is a többiek bizalmát az érdekeik képviseletére - olvasható a sajtóközleményben.

Országos Diákparlament 2014, Csongrád megyei diákküldöttek

1. Ábrahám Balázs Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
2. Kiss Fábián Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium
3. Gál Viktor Piusz Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola
4. Rosta Dávid Csongrád és Térsége Galli János Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium
5. Turner Nikoletta Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskola
6. Sarkadi Nagy Petra Szentesi Koszta József Általános Iskola
7. Gémes István Szegedi Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola
8. Farkas Franciska Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
9. Vida Noémi Szegedi Arany János Általános Iskola
10. Marschalek Jázmin Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
11. Szelle Bálint Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola
12. Rácz-Komlósi Zénó Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolája
13. Berta Boglárka Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Póttagok
1. Matuszka Eszter Anna Kiszombori Dózsa György Általános Iskola
2. Barna Dorisz Napsugár Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
3. Barna Kinga Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely
4. Becskei Áron Kende Béke Utcai Általános Iskola
5. Szollár Dóra Röszkei Orbán Dénes Általános Iskola

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs engedély a rókusi sütögetőhelyre

Hivatalról hivatalra jár Dancza József, hogy engedélyeztesse a szegedi Nyitra utcai panelházuknál kialakítandó sütögetőhelyet. Május óta próbálkozik, és addig nem adja fel, amíg nem jár sikerrel. Tovább olvasom