Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Megváltozott munkaképességűek: 300-an találtak vissza a munkába

5 évig tartó uniós projektet zártak tegnap Szegeden: a megyéből mintegy 800, rehabilitációs járadékban részesülő ember kapott segítséget, közülük 300 főt már több mint 6 hónapja újra alkalmaznak.
– 2007-ben annyira megromlott az egészségem, hogy munkanélküli lettem – vallott élete legnehezebb időszakáról Laukó Judit. Az asszony egy hipermarketben volt pénztáros, ahol betegsége miatt végül már 4 órában sem tudták alkalmazni. A munkaerőpiacon, közel az ötödik ikszhez, azzal találta magát szemben, hogy mindent elölről kell kezdeni. Akkor még nem tudhatta, hogy 2013-ra jó vége lesz a történetének.

75 százalékos támogatás

Az a munkáltató, amelyik tartósan, egész évben foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket, 75 százalékos bér- és költségtámogatásban részesül – nyilatkozta Bertáné Bényi Krisztina, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szervének igazgatója. A megyében 12 ilyen, úgynevezett akkreditált foglalkoztató van. A legnagyobb, a Szegedi SZEFO Zrt. egymagában 540 megváltozott munkaképességű ember tartós alkalmazására vállalt kötelezettséget. Az egyesületeknél, alapítványoknál, közhasznú társaságoknál tartósan foglalkoztatottak bérét és a munkabért terhelő költségeket teljes egészében átvállalja az állam.  
Laukó Juditot tegnap Szegeden, a megyeházán, projektzáró konferencián mutatták be a szervezők: ő és a 2008-ban elkezdődött, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását segítő TÁMOP-program ugyanis egymásra találtak. A projekt segítségével Judit különböző tréningeken vett részt, majd egy alapítvány alkalmazta, munkabérének költségeit a program állta. – Mivel egészségem tovább romlott, később újra munkanélküli lettem, de már nem adtam fel – folytatta. – Elvégeztem egy társasházkezelői tanfolyamot, most a saját házunk ügyeit viszem megbízási szerződéssel, és még az is lehet, hogy önálló vállalkozást tudok indítani.

A konferencián a 2008-tól 2013-ig tartó program eredményeiről számoltak be. Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta: Csongrád megyében képzésekkel, munkáltatóknak nyújtott támogatásokkal 800 embert sikerült segíteniük. 2012. november 30-áig 706-an fejezték be sikeresen „egyéni programjukat", közülük mintegy 300-an már több mint 6 hónapja állásban vannak. Minden rehabilitációs kártyás alkalmazott után 27 százalékos adókedvezményt vehetnek igénybe a foglalkoztatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistelek: zárás a teremtornán

Kistelek - Negyvenkilenc csapat indult a 11. alkalommal megrendezett kisteleki téli kispályás… Tovább olvasom