Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Megvan az első kör, nyolc városi cégnél indul a vizsgálat

Szeged - Nyolc városi cég és a Lengyel József-ügy a vizsgálat tárgya első körben. Az egyelőre még titkos, hogy kik vizsgálódnak.

Első körben a Szegedi Városkép Kft., a Szeged Pólus Kft., a Szegedi Vásár és Piac Kft., az IKV Zrt., a Szegedi Közlekedési Társaság, a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., valamit a Lengyel József-ügy a vizsgálat tárgya a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság hétfői döntése szerint. Egy kivétellel mindet Gyimesi László (Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke javasolta. A televíziót Szentgyörgyi Pál (MSZP) kérésére vették fel a listára. A politikus azt szeretné kideríteni a tévé szerződésein keresztül, hogy a kampány során a politikai műsorokat milyen konstrukcióban finanszírozták a pártok. Vegyük fel a televíziót, aztán majd a szakértő eldönti, hogy mit vizsgál – mondta Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik).

A Lengyel József-vizsgálat Gyimesi magyarázata szerint arra próbál fényt deríteni, hogy a volt fürdőigazgató 2002-es, a bíróság által jogellenesnek ítélt felmentése miatti, a várost ért több tízmilliós veszteségért ki a felelős. Szentgyörgyi Pál szerint az is érdekes lehet, hogy ki a felelős azért a szerződésért, ami a fürdőigazgatónak lehetővé tette a „pofátlan végkielégítést".

Szentistványi István (LMP) azt javasolta, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft. és a Szegedi Vízmű Zrt. is legyen vizsgálat tárgya. Mivel ezek nem száz százalékban önkormányzati cégek, a bizottság arról döntött, hogy megvizsgálja,  hogyan lehet a hőszolgáltatót és a vízművet is bevonni.

A vizsgálatok cégre szabottak lesznek, a három fős csoport bárkit kérdezhet, nem csak a cégvezetőt. „Célszerűségi és jogszerűségi szempontból" ellenőrzik a társaságok működését 2002. november 1-jéig visszamenőleg. Kersztúri azt ígérte, hogy ha a a cégvezető nem működik együtt, vagy hátráltatja a vizsgálatot, ő kezdeményezni fogja a legközelebbi közgyűlésen a felmentését.

Az ülésének csak egy része volt nyilvános, zárt ülésen döntöttek arról a képviselők, hogy melyik cégnél kik végzik a vizsgálatot abból a körből, amelyet az alakuló ülésén fogadott el a bizottság.

Szentgyörgyi Pál azt javasolta, hogy a vizsgálatot végzők neve kerüljön nyilvánosságra, Póda Jenő (Fidesz-KDNP) ezt ellenezte azzal, hogy a felkért jogászok, könyvvizsgálók és informatikus nem közszereplők, ezért nem tehetik ki őket „nyilvános hercehurcának", egyébként sem a nevük a fontos, hanem hogy milyen módszer szerint dolgoznak. Szentgyörgyi szerint viszont a nyilvánosságnak köszönhetően a szakértőkről kiderülhet olyan politikai kötődés, amiről a bizottság nem tud. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) javaslatára az erről szóló vitát is zárt ülésen folytatták tovább.

Korábban, az alakuló ülésen egyébként szocialista kérésre három szakértőnek javasolt személyt töröltek a listáról.

Néhány napon belül megtudjuk, kik vizsgálódnak

Az ülés után Gyimesi László portálunknak elmondta: a vizsgálatot végzők neve nyilvános lesz, de csak az után, hogy a  polgármester aláírta a megbízási szerződésüket. A bizottság azt kérte Botka Lászlótól, hogy ezt három napon belül tegye meg. A nyilvánosságot az indokolja, hogy közpénzből látják el a feladatukat. Nyilatkozni azonban a vizsgálatról nem fognak a sajtónak.

Emlékeztetőül a bizottság tagjai:

A bizottság tagjai Gyimesi László (Fidesz-KDNP), alelnöke: Nagy Sándor (MSZP), tagjai: Póda Jenő (Fidesz-KDNP), Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP), Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), Szentistványi István (LMP) és Szentgyörgyi Pál (MSZP). Nagy Sándor az ülésen nem volt jelen, legalábbis ameddig a sajtó is jelen volt, nem érkezett meg. Gyimesi azt mondta, a politikus korábban jelezte, hogy későb érkezik.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. napfenyfurdo_mutyi 2010. december 03. 18:01
  „vizmu
  gdf suez
  nél is lehetne vizsgálodni”
 • 64. zolcsi44 2010. december 01. 14:35
  „Az rendbenvan, hogy vizsgálatot kezdeményez a jelenleg legantidemokratikus párt képviselője.
  Azonban ha bizonyitékai vannak, vagy alapos gyanuja miért nem a biroságon tesz feljelentést???!!!!
  Lehet, hogy a bosszu vezégyli??? nem lehet!!!! BIZTOS.
  Javaslom,hogy először Gyimesi Lászlo háza táján nézgelődjenek. Valoszinü ott is van némi szennyes.”
 • 63. DMagóg 2010. november 30. 14:07
  „A közpénz lenyúlásnak legújabb módszere, a közpénz lenyúlások vizsgálatának a látszata. Vizsgálatnak látszó, gáncsoskodásként is eredményes pótcselekvés.”
 • 62. brokkoli 2010. november 30. 13:31
  „Nekem az a mutyi amiböl én kimaradok,
  valószinü fideszéknél sincs ez másképp ,
  az én olvasatomban azok számitsanak ejnye-bejnye leváltásra,
  akik nem tettek eleget ebbe a zsebbe is.”
 • 61. balraat 2010. november 30. 12:05
  „Az átláthatóság és a mutyik leleplezését szolgálja a bizottság, legalábbis a Fidesz szerint. Azonban a szakértők listája már nem nyilvános. Nem tudjuk mi alapján választják ki ezeket az embereket. Volt pályázat, vagy valami hasonló? A szakértők "elfogulatlanságát" mi sem jelzi jobban, mint az, hogy első körben benne volt Papp Zoltán, aki a Bartha érában képviselő és cégvezető volt, Tóth László, a szélsőjobboldali Toroczkai László édesapja és egy könyvvizsgáló cég, amely a fideszes Medgyes Tamás polgármesterkedése alatt a városi cégek könyvvizsgálója volt Esztergomban. Arra gondolom senkinek sem kell emlékeztetni, milyen állapotban is van Esztergom.
  Szóval ebből is lehet látni, hogy mire számíthatunk!”
 • 60. frakk 2010. november 30. 11:48
  „Ez Csongrád megye Uraim !! Ne tápláljunk hiú reményeket, itt minden másképp működik mint országosan.”
 • 59. jozko 2010. november 30. 10:43
  „Többről van itt szó, mint a megváltozott összetételű politikai hatalomgyakorlás diktálta helyscerékről!

  Ahhoz nem kellene ekkora felhajtás!
  Feltételezni sem merem, de ha netán egy-egy hatalmi pzícióhoz a mézesbödön mellé is dukál egy bérelt hely-
  hát ott most le kell adni a bérletet, át kell adni a helyet!

  Ez már több mint presztízskérdés, itt a kapcsolati tőke, a megélhetés forog kockán-itt keményebb noszogatással lehet csak felállítani egyeseket!
  Így aztán arra lehet gondolni-most az ütőkártyák keresése kezdődik-amit vagy kijátszanak, vagy nem!

  Nagy meglepetések aligha lesznek-nagy felhördülések-akár az érintettek, akár a kívülállók részéről:
  no, azok elképzelhetők!
  Ügyészség, rendőrség, bíróság aligha kerül a képbe-az már túl messzire menne!
  Végül is egyik holló a másiknak nem ....hát nem elfelejtettem!?”
 • 58. levelyne 2010. november 30. 08:59
  „Kíváncsi vagyok, hogy az IKV-nál vizsgálódva kiderül e, hogy hány szocilás bérlakás van olyanoknak kiutalva akiknek van saját lakásuk ill. magánházuk a rászorulóként kapott bérlakásaikban pedig albérlők laknak...”
 • 57. szilléri 2010. november 30. 08:47
  „Ha már az ötletelünk Újhelyi-Szeviép-Botka Bermuda háromszöget is érdemes lenne megvizsgálni.

  51. Kedves Rozsdás : az arra hívatott szervek maximum nemi szervek. Hímtag ! Nem nevezhetem név szerint mert kimoderálnak.

  Az államigazgatás alapból béna! Előbb fogják meg a nyugdíjas ,,adócsalót" mint a politikus kapcsolatokkal rendelkező ,,vállalkozókat" !
  pl. kulcsmásoló öreg úr esete az APEH-el !”
 • 56. valoperes_zugugyved 2010. november 30. 05:05
  „én még javaslom a vizmü kivizsgálását
  meg dégázt is
  a gáz nem füt-de méregdrága
  a viz nem sok fogy -mégis brutálisan magas egy vizdij szamla
  egy nyugdijastol elkérnek 8 ezret?
  ja a szennyviz a drága amit leengedünk
  2x-ese a fogysztott viz mennyiségének...miért is?”
 • 55. N.P. 2010. november 30. 05:03
  „Rozsdás 2010.11.29. 22:28

  "Azért nem világos előttem hogy mit vizsgálnak mert a törvényességi dolgok vizsgálatához vannak megfelelő állami szervek ,(APEH,rendőrség, ügyészség,stb)" - ezt én sem vagyok képes átlátni, különösen akkor, amikor az APEH most szüntette meg a vagyonosodási vizsgálatokat - ez a "városházi" vizsgálat pedig kifejezetten a cégek vezetőit veszi célba! Ennek a vizsgálódásnak egyetlen vezérvonala van: a politikai akarat.”
 • 54. sügér63 2010. november 30. 00:02
  „Pókerpartik közben jó kis bizniszek kötettek. Ki kinek mit vagy kit intéz el, milyen szivességet tesz. Ezeket ki kelll söpörni,csak a söprü jól müködjön! KI kárpótolja a megalázott embereket, vagy azokat akik az utóbbi években nézeteik vagy tisztességük miatt veszteségek értek? A szemetet ki kell söpörni, ha nagy akkor ott a lapát.”
 • 53. macs 2010. november 29. 22:40
  „Én csak akkor fogom elhinni amit a vizsgálat után mondanak, ha azt a Price, Deloitte vagy a KPMG külföldi szakértői fogják mondani. Ismétlem külföldi szakértői.
  Az, hogy magukat szakértőnek nevező emberkék előre megirt vizsgálati eredményt publikálnak, számomra, sajna nem hiteles. Bocs most megsértettem az ártatlanság vélelmét.
  Abba bele se merek gondolni, hogy egy ilyen vizsgálat hány ember számára fog kiváló alkalmat jelenti vélt/valós sérelmeik megtorlására.
  Egy dolog nagyon érdekelne: a Nemes úr által sponzorált parkolóház és Vivaép.”
 • 52. h65535 2010. november 29. 22:28
  „Na ezt a nőt is meg lehetne vizsgálni. Hova jutott a teszkóskifli lopástól.... a gripenes akcion át....

  http://ingatlanmenedzser.hu/hitel_es_befektetes/20101128_selmeczigabi_vagyon.aspx#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&
  utm_campaign=hirkereso_2010_11_29”
 • 51. Rozsdás 2010. november 29. 22:28
  „Azért nem világos előttem hogy mit vizsgálnak mert a törvényességi dolgok vizsgálatához vannak megfelelő állami szervek ,(APEH,rendőrség, ügyészség,stb)
  Ahhoz hogy hogyan működjenek hatékonyabban ahhoz meg nem szakértő a "gárda " aki a vizsgálatot végzi!!
  Akkor mi a túrót vizsgálnak szakértelem nélkül???”
 • 50. kowalsky 2010. november 29. 21:47
  „48. hozzászólás N.P. 2010.11.29. 21:34

  Ádám és Társa Ügyvédi Iroda pl? :)
  Utána jönnek a tesitanárok és átveszik a hatalmat.”
 • 49. Rozsdás 2010. november 29. 21:46
  „Na-mármost,ha köz érdekében és közpénzen vizsgálódnak a "köz miért nem tudhatja" a részleteket nem csak az eredményt??

  Néhány napon belül megtudjuk, kik vizsgálódnak

  Az ülés után Gyimesi László portálunknak elmondta: a vizsgálatot végzők neve nyilvános lesz, de csak az után, hogy a polgármester aláírta a megbízási szerződésüket. A bizottság azt kérte Botka Lászlótól, hogy ezt három napon belül tegye meg. A nyilvánosságot az indokolja, hogy közpénzből látják el a feladatukat. Nyilatkozni azonban a vizsgálatról nem fognak a sajtónak.”
 • 48. N.P. 2010. november 29. 21:34
  „Én igazából a szakértők névsorára vagyok kíváncsi. De nagyon.... Gondolom mindegyik a szakmájának kiváló, tisztességben megőszült művelője...”
 • 47. dolgoz 2010. november 29. 21:11
  „37. hozzászólás baloghkatica 2010.11.29. 17:04

  Az Ih-hoz nem csak az Ifjúsági Ház tartozik, hanem a partfürdő, belvárosi mozi is.
  Partfürdő:
  - ez még létezik?
  - nem is ehet fürdő, mert nincs vízforgató, stb, stb,
  - pumpáljuk bele a lóvét
  - Boros Úr-nak azért van 1-2 bódéja ott
  Belvárosi Mozi:
  - felújítják kívül, majd belül megcsinálják a 3D-t. Eredmény: 15 néző helyett 30!!
  - pumpáljunk bele lóvét
  - kávézó?
  Ih:
  - felújítják kívül, majd belül üres
  - miért volt ott Boka beszéde? Boros Úr miért volt ott áprilisban az mszp székházban?
  - pumpáljunk bele lóvét
  Szin:
  - na ez nyereséges, de kinek? mert ez lóvé nem marad az Ih-nál.... megy a nagy közösbe

  Összességében: az egész egy nagy pénznyelő, 100 milliókat nyel el évente, és ezt nem veszi észre senki....

  Boros Úr alkalmasságát alaposan meg lehetne kérdőjelezni.

  Az Ikv hasonló, csak neki van vagyona, amit "jó helyre" el tud adni

  Városkép? passz

  Szolgáltatók meg monopól helyzetben vannak...”
 • 46. rozator 2010. november 29. 21:06
  „Miért csak 2002-ig? Miért nem 1998-ig?”
65 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a Dolcsaja Vita

Szeged - A december 1-re meghirdetett Dolcsaja Vita című előadás technikai okok miatt elmarad. Tovább olvasom