Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megvert anyák és gyermekek menedéke

Szeged - Csilla az otthoni verés miatt futott világgá, egyik kisfiával együtt a szegedi Humán Szolgáltató Központ Családok Átmeneti Otthonában pihenhet meg. Most tanul, aztán munkát és albérletet keres, hogy önállóan boldogulhasson.
Tavaly 279 megyebelit bántalmaztak saját családtagjai, 1376 magyarországi bajba jutott nő lelt menedékre a 9 regionális krízisközpontban. A családi erőszak áldozatainak 40 százaléka nő, 21 százaléka gyerek.

– Otthon kaptam néhányszor, nem csak pofont! A verekedések miatt mentem el: 19 éves voltam akkor. Aztán gyerekem lett attól a sráctól, aki megszöktetett. Az a fiam már elmúlt 6 éves. Az apám vette magához. Veszekedés árán láthatom. A kisebbik fiam velem van, most épp a bölcsiben, mert én iskolába járok, élelmiszer eladónak tanulok. Így talán könnyebben találok munkát, albérletet. A kicsi apjával talán új életet kezdhetünk – sorolta sorsfordulóit és reményeit Sashalmi Csilla. Szeged-Szentmihályon, a Humán Szolgáltató Központ Családok Átmeneti Otthonának egyik szobájában beszélgetünk. Csilláé és bölcsis kisfiáé az egyik franciaágy; a másik széles heverő Madaras Violáé és a 8 hónapos Madaras Dominikáé.

Sashalmi Csilla kisfia a bölcsődében lehet, míg az anyja tanul. Madaras Viola egyedül neveli a lányát, akiről az apa hallani se akar. Fotó: Segesvári Csaba
Sashalmi Csilla kisfia a bölcsődében lehet, míg az anyja tanul. Madaras Viola egyedül
neveli a lányát, akiről az apa hallani se akar. Fotó: Segesvári Csaba

A két fiatal anya itt barátkozott össze. Csilla egy ismerősétől, Viola az iskolai szociális munkástól hallott a szentmihályi egykori malomból kialakított „anyaotthonról". Velük együtt 12 család (27 felnőtt és 15 gyerek) kapott itt ideiglenes szálláshelyet, ellátást és gondoskodást – tudtuk meg Sipka Rózsától. Az intézmény vezetője elárulja, az ide menekülő nők egy része itt tanul meg főzni és háztartást vezetni.
A családi minta meghatározó abból a szempontból is, ki miként kezeli az agressziót. A bántalmazás családon belüli formáira a medicina figyelmét egy megvert gyermekről szóló könyv hívta föl a 60-as években – hallottuk Temesváry Beáta pszichiátertől a minapi regionális konferencián, a szegedi Humán Szolgáltató Központban. A vérfertőző „amstetteni rém", vagy a belgiumi családirtó Pándi ügye hallatán az egész világ döbbent rá szörnyülködve újból és újból: a „családon belüli erőszak" nemcsak a szociális munkások, a jogászok és a pszichiáterek által használt szakkifejezés, hanem számos család mindennapjainak sokszor titkolt problémája.

Áldozatok

A WHO adatai szerint 2000-ben 57 ezer gyermek halt meg bántalmazás következtében. A családon belüli erőszak áldozatainak 40 százaléka a feleség, 21 százaléka a kiskorú gyerek, 9 százaléka a férj, 1 százaléka a szülő – az országos adatok szerint. Ilyen jogsértés miatt 2005-ben 274, idén eddig 271 esetben indított eljárást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

– A körülmények miatt nem vihettem volna a babát arra a domaszéki tanyára, ahol éltem – magyarázta Viola, a szülőszobáról miért az „anyaotthonba" érkezett. Nem részletezte az okokat, csak a tényt közölte: hat testvére közül csupán az egyik húgával találkozik „hébe-hóba". Azt még elárulta: édesanyja halála után jobbnak látta, ha a családtól távol, egyedül próbál élni egyik ismerőse víz nélküli, fűtetlen tanyájában. Aztán megismerkedett „a pici apjával", aki azonban már nem akar tudomást venni se a kislányáról, se annak az anyjáról...

A Családok Átmeneti Otthonai mellett Magyarországon 9 regionális krízisközpont, s Titkos Ház várja a rokonok által bántalmazottakat. A jelentkezők 98 százaléka valós problémákkal érkezik, egyre több a nagycsaládbeli – Billus Daniella, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint. A 9 regionális krízisközpontban tavaly 1376 magyarországi nő lelt menedéket. A bajbajutottak – többnyire lányok és asszonyok – a helyi jelzőrendszeren kívül – az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes segélyvonalát is hívhatják. A 06-80/205-520 számot tárcsázók 21 százaléka bántalmazás miatt kér segítséget, 74 százaléka nő, 81 százaléka vidéki – árulta el a 24 órás szolgálatot végző 10 segítő vezetője, Zelenák József. A Szociális és Munkaügyi Intézet főosztályvezetője hangsúlyozta: a legfontosabb tennivaló, hogy nyíltan beszéljünk arról: sokan szenvednek a családokon belüli erőszaktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éheznek az itt rekedt fecskék

Szeged - Több ezer fecske rekedt hazánkban, és éhezik a hirtelen jött lehűlés miatt. Nem találnak maguknak rovarokat a szeles, hideg időben, ezért sok madár legyengül, de éhen is halhat. Tovább olvasom