Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Megvilágították a közvilágítási vitát

Szeged - Jogszabályok és lakossági igények változtak - ezzel indokolta a közvilágítás fejlesztésének elakadását a polgármester. Utánanéztünk, hol tart az ügy.
Több mint egy éve nem történt semmi a tavaly ősszel elfogadott közvilágítási csomaggal – kérte számon a városvezetéstől a legutóbbi közgyűlésen Hüvös László. Alsóváros, Klebelsbergtelep és Gyálarét fideszes önkormányzati képviselője hozzátette, joggal kérdik a lakosok: mi ez a teszetoszaság a városházán?

AZ EDF DÉMÁSZ állja

A város 2008-ban kötött szerződést az EDF DÉMÁSZ-szal, hogy a közterület-használat (villanyoszlopok, egyebek helye) fejében a társaság évi 15 millió forintért, illetve annak inflációval növelt értékében fejleszti a közvilágítási hálózatot. A helyről a városüzemeltetési, a megrendelésről a vagyongazdálkodási bizottság (vb) dönt. Így fordulhatott elő tavaly, hogy – megírtuk – a szakiroda a Vértói úti trolivégállomást és a sportcsarnok előtti részt javasolta, de a vb ezt kihúzta a listából, helyette a Holt-Maros sétány 15 milliós fejlesztését fogadta el. Erre a polgármester visszaküldte a határozatot, de a vb változatlanul megszavazta.

– A csúszásnak két oka van. A közvilágítás fejlesztésével és üzemeltetésével kapcsolatos szabályokat az Országgyűlés átfogóan módosította, csak 2013-ban összesen 17 alkalommal alakította át. Csúszás a Holt-Maros sétány, a Kereszttöltés utca 31., a Váltó utcai játszótér és a Vám tér esetében volt, ezeket novemberben rendelte meg a szakiroda, mert a lakosság kérte, máshová szereltessük a lámpákat a korábbi tervekhez képes – válaszolt az ülésen Botka László polgármester. A képviselő úgy reagált, hogy a Holt-Maros sétányon, a Váltó utcai játszótéren és a Vám téren nem változott meg a lakosok igénye. A Tompai kapu út 2/B-hez változatlanul nem rendelte meg a város a hálózat kiépítését és a három lámpatestet. Hüvös László szerint a jogszabályváltozás válasz arra, hogy a 2013-as közvilágítási keretet miért nem osztotta még fel az önkormányzat, de arra nem válasz, hogy a tavalyi határozatot miért nem hajtja végre a hivatal.

Utánajártunk a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodáján, hol tart a megrendelés. Molnár László irodavezetőtől megtudtuk: a tavalyi 45 millió forint értékű csomag nagy része elkészült. Így év elején az alsóvárosi Földmíves utca–Sárkány utca találkozásánál, a baktói kiskertek számozott utcáiban, a Nagybaktói utcában és a Felsőnyomás soron. Következett az Egyetem utca, a hattyasi Fátyolka, Cincér utca, a gyálaréti Lúdvári utca, a szőregi Szerb utca, a subasai Zöldfási út, a Mórahegyi, Kakukkfű utca, a szentmihályi Tenkes köz. A Holt-Maros sétány, a Kereszttöltés utca 31., a Váltó utcai játszótér és a Vám tér lámpáit át kellett terveztetni, ezeket a kivitelező hamarosan megcsinálja. Az áramszolgáltató jelezte, hogy jogszabályi változás miatt január végéig fejezi be a maradék 5 utca világítását: az alsóvárosi Tompai kapu út 2. előtt, a szentmihályi Verbéna utcában, a Kapisztrán úton, a gyálaréti Lúdvári utcában, az újszegedi Fürj utca végén és a Hétvezér utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúrwellness a múzeumban

A „kultúrwellness" fogalmát a múzeumok megváltozott feladatait boncolja nyilvános beszélgetésen Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kedden 17 órától a Móra-múzeum dísztermében. Tovább olvasom