Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Megyei középiskolákat vesz át a VM

Csongrád megye. Országszerte 46, Csongrád megyében 5 szakképző iskola fenntartását veszi át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a következő tanévtől, a már meglévő 16 oktatási intézménye mellé.
Erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a napokban írt alá megállapodást Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. A részleteket május végéig tisztázzák. Ezzel egy összefüggő, országos agrárszakképző hálózat jön létre, amelynek most tagja lett a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, az ásotthalmi Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium, a makói Galamb József Szakképző Iskola, valamint a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézménye és Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye. A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolát már régóta a VM tartja fenn.

Nem akármilyen feladatot vállalt most a tárca. Tavaly novemberben megírtuk, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megvizsgálta a minisztérium oktatási intézményeit, és megállapította, hogy 2008 és 2011 között ezek nem működtek elég hatékonyan, az összevonásukkal létrejött integrált térségi központok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ezekben az iskolákban egy diákra 2011-ben 71 százalékkal több pénzt költöttek, mint az önkormányzati fenntartású, hasonló képzést is folytató középiskolákban, a tanulmányi eredmények mégis az átlag alatt maradtak. Az ÁSZ akkor azt javasolta a VM-nek, valahogyan mérje a teljesítményt, és „tegyen intézkedéseket a közpénzek hatékony felhasználása érdekében".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marokkói határsértő életét mentették meg a rendőrök

A járőrök a férfit öntudatlan állapotban húzták ki egy csatornából szerdára virradóra Röszkénél. Tovább olvasom