Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Megyei közgyűlés: csörték három percben

Csongrád megye – Átszervezte intézményrendszerét Csongrád megye közgyűlése. Létrehozták a megyei gazdasági központot, amelynek élére ideiglenes vezetőt is választottak. Emellett kinevezték az aljegyzőt és döntöttek a székházbérleti szerződésről is.

Összefoglaló

Alaposan megizzasztották egymást Csongrád megye közgyűlésének képviselői a mai rendkívüli közgyűlésen. A néha személyeskedéstől sem mentes vitafolyamban a legtovább az első napirendi ponttal kapcsolatban feszültek egymásnak. Érdekes volt, hogy a Jobbik nagyon sokszor értett egyet az MSZP-vel, és volt egy olyan kormánypárti politikus, Kovács János, aki fontosabbnak tartotta a szentesiségét a politikai hovatartozásánál és a név szerinti szavazáson frakciója ellenében szavazott. A munkát az is nagyban lassította, hogy az érvényben lévő szervezeti és működési szabályzat szerint egy képviselő egyszerre csak három percig beszélhet, igy folyamatosan "pingpongoztak" egymással a politikusok.

Miután átlendültek az első napirendi ponton, felpörögtek az események. A legrövidebb ideig a zárt ülés tartott, két személyi kérdésről döntöttek pillanatok alatt.

Részletek az online tudósításunkban!

11:11 Zárt ülés keretében aljegyzővé választották Villányi-Kiss Ildikót, Rácz Saroltát pedig a Csongrád Megyei Gazdasági Központ megbízott vezetőjévé. Majd véget is ért a közgyűlés.

11:02 A négyes napirendi pontot tárgyalják. Nagy többséggel 15 igen, 0 nem és 1 tartózkodással elfogadták. Magyar Anna zárt ülést rendelt el.

11:00 A közgyűlés elfogadta a harmadik napirendi pontot.

10:56 Szirbik szerint kezd a közgyűlés újra értelmetlen vitákba elmenni. Tóth Péter szerint látszik a leépítés az előterjesztésen, így a Jobbik erre is nemmel fog szavazni. Gémes László picit pontosítja Szirbiket a Zsoldos B épülete kapcsán.

10:52 Magyar Anna szeretné elkerülni azt a méltatlan helyzetet, hogy a megye áldoz a saját és szentesi épületeire, mégis azt mondja Szirbik, hogy ő áll ki ezekért az épületekért. Szirbik visszautasítja az elnöki megjegyzést. Majd Ádók János következik ismét. Megjegyzi, a berekháti iskolaépület alkalmas arra, hogy kiszolgáljon egy oktatási intézményt. Azonban Ádók hozzáfűzi, ez elsősorban logisztikai és nem vagyoni kérdés.

Elnökség. Fotó: a szerző
Elnökség. A szerző felvétele

10:51 Kovács János is Szirbiket kérdezi, hova és hogyan kerülhet a Zsoldos B, ő nem hallott azokról a tervekről, amelyeket Szirbik említett.

10:49 Tóth Péter: "Gyakoroljon önmérsékletet Zakar Péter!" Szirbik Imre a Zsoldos B épületével kapcsolatban szól hozzá: több javaslatot is letettek az asztalra, várják, hogyan dönt a közgyűlés. Magyar Anna fűz ehhez megjegyzést: amikor volt lehetőség, akkor nem léptek Szirbikék. Most Gémes is Szirbiket bírálja: nem gondolja, hogy az esetleges berekháti iskolaépületbe helyezzék át a Zsoldos B-t.

10:47 Áttér a közgyűlés a hármas sorszámú előterjesztésre - ismert a másodikat a közgyűlés végén, zárt ülésen tárgyalják.
Pap Gabriella, Gémes László, Gonda János és Orbán Imre is, mint bizottsági elnökök, is alklamasnak találják az előterjesztést a tárgyalásra és kérik annak megszavazását.

10:45 Az eredeti előterjesztésről szavaznak. Ádók János igen, Bedő Tamás tartózkodom, Csányi László igen, Dobák Lászlóné igen, Gémes László igen, Gonda János igen, Kovács János nem, Mágori András igen, Magyar Anna igen, Orbán Imre igen, Ozgyin Mihály igen, Pap Gabriella, igen, Piri József tartózkodom, Simicz József nem, Szirbik Imre nem, Toroczkai László nem, Tóth Péter nem, Zakar Péter igen.

10:42 Egy pici zavar támadt, nem tudták, miről szavaznak. Végül kiderült, Kovács János második módosító indítványáról: Ádók János igen, Bedő Tamás tartózkodom, Csányi László igen, Dobák Lászlóné igen, Gémes László igen, Gonda János igen, Kovács János nem, Mágori András igen, Magyar Anna igen Orbán Imre igen, Ozgyin Mihály igen, Pap Gabriella, igen, Piri József Igen, Simicz József tartózkodom, Szirbik Imre nem, Toroczkai László nem, Tóth Péter nem, Zakar Péter igen.

10:40 Kovács második módosító indítványáról szavaznak. De ez ügyrendi kérdés, ezért szavazni kell arról, szavazzanak-e róla. Megszavazták.

10:36 A szavazási eljárás következik, Kovalcsik Andrea szól hozzá. Az előterjesztésre, és a módosító indítványról szavaznak név szerint a képviselők, először a módosító indítványról. Ádók János nem, Bedő Tamás igen, Csányi László nem, Dobák Lászlóné nem, Gémes László nem, Gonda János nem, Kovács János igen, Mágori András nem, Magyar Anna nem, Orbán Imre nem, Ozgyin Mihály nem, Pap Gabriella, tartózkodom, Piri József Igen, Simicz József igen, Szirbik Imre igen, Toroczkai László igen, Tóth Péter igen, Zakar Péter nem.

10:34 Zakar Péter előterjesztőként szól hozzá a vita végén. "Az a szándékunk, hogy lehetőséget teremtsünk az intézményeknek a további működésre. (...) A területi elvekkel kapcsolatban csak Szirbik képviselő úr fogalmazott meg kritikát. (...) A fejlődést szolgáló rivalizálásra nem biztos, hogy szükség van egy megyei intézményrendszeren belül." Zakar szerint az előterjesztés elválasztja a gazdasági és a szakmai szempontokat.

10:32 Gémes László a Fidesz-frakció nevében szól hozzá. Újra hangsúlyozza, a Szentes-Csongrád ellentétet a politikusok generálják. "Az intézményvezetők megteremtik maguk között az együttműködést, akkor azt fogadjuk el."

10:31 A közgyűlés elfogadta Szirbik ügyrendi javaslatát, a módosító indítványokról is név szerint szavaznak majd.

10:29 Szirbik Imre az MSZP álláspontját képviseli. "Egyetlen dolog nem tartalmaz számokat, a gazdasági rész, így hitvitává fajult az előterjesztés. (...) A megye értelmetlenül megy bele egy maga által generált politikai csapdába, amit valaki, valamiért nagyon fontosnak tart. (...) A szentesi kistérség a kompromisszum kérdésében el tudta fogadni azt, amik az egészségügyi kérdésekben korábban már megszavaztattak. Az MSZP ragaszkodik Kovács módosító indítványának név szerinti szavazásához. Az anyagot támogatni viszont nem tudja a frakció."

10:28 Ozgyin Mihály tesz ügyrendi kérdést: név szerinti szavazást kér, egyhangúlag elfogadták.

10:26 Vége a hozzászólásoknak, a frakciók álláspontjait fejthetik ki a frakcióvezetők.
Tóth Péter megint elmondja, nem támogatja a Jobbik az átszervezést. A sikertelen átszervezésért a Fidesz lesz felelős.

10:24 Gonda János következik. Elmondja, a megye újjá akarja szervezni a megyei intézményeket, így menekülhet meg a csődtől. A változás szerinte nem más, mint a fennálló problémákra adott reakció.

10:21 Gémes László úgy látja, egyes képviselők továbbra is politikai síkra próbálják terelni a kérdéseket. "Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A gazdasági összevonás azt jelenti, a gazdasági irányítást a szentesi Zsoldos fogja ellátni. (...) Ha a két város összeugrik, akkor az a szentesi képviselőknek köszönhető majd!"

10:19 Tóth Péter újra elmondja, kollektív felelősséget visel a mostani helyzetért a Fidesz és az MSZP. "Jól bizonyítja ezt a legújabb megszorító csomag, a Széll Kálmán-terv." Pap Gabriella hozzászólására is reagál. Szerinte politikai diktatúra kezdene kialakulni, ha a hozzászólást korlátozni fogják. Ha ezt elfogadják, akkor Tóth a közgyűlésben gyújt majd rá tiltakozásképpen.

10:16 Toroczkai arra kéri Zakart, vegyen vissza értelmiségi gőgjéből. "Még mindig hallunk érveket arról, hogy miért ne vonjuk össze az intézményeket. Akkor milyenek voltak a korábbi egyeztetések? A szakmai érdekképviseletek kérdéseire nem kapunk folyamatosan választ!" - mondja a jobbikos politikus. Magyar Anna kéri ki magának Toroczkai hozzászólását.

10:14 Orbán Imre szól három percben. Az előterjesztésnek szerinte egyetlen célja van, hogy elkerüljék a megyei intézmények a csődöt. Átszervezés nélkül elképzelhetetlen a megye további működése.

10:11 A pedagógusok képviselője, Tarnay Attila a speciális intézmények helyzetére hívja fel a figyelmet. Szerinte itt megbicsaklik a rendszer. Nem szeretnék, ha összevonnák ezeket az intézményeket. - Az oktatási intézmények esetében az átszervezésnél vegyék figyelembe a közoktatási törvény lehetséges változásait! - kéri a közgyűlés képviselőit.

10:10 Kovalcsik Andrea kap szót, aki arra kéri a közgyűlést, szavazzanak arról, szót adnak-e a pedagógus szakszervezet jelenlévő képviselőjének. Megszavazták.

10:07 Szirbiké a szó. Bedőre utal. "Hihető a rendszer. Egyetlen baj van benne, a szentes-csongrádi térség. Megtarható lenne a béke, ami a megye északi részének a fejlődési záloga." Arra kéri a közgyűlést, támogassa Kovács képviselő módosító indítványát. "Politikai vitát gerjeszthet a megye, békétlenséget szülhet az előterjesztés, ha így megy át."

10:04 Ádók János folytatja megszakadt hozzászólását. A már említett három képviselőnek egyszerre válaszol. A normatív rendszert hívja segítségül. "Az elfogadott költségvetés tartalmazott egy olyan táblázatot, amely tartalmazza a normatívát. Most úgy állunk, hogy nem tudjuk finanszírozni a mostani rendszert, 1,3 milliárdos hiányról indultak az intézmények. Most már "csak" 924 millió. Magunkra vagyunk utalva, át kell szerveznünk." 

10:02 Több mint negyedórája "szabotálják" a képviselők a két-három percnyi szünetet. Magyar Anna próbál most "rendet rakni".

9:46 Ádók Szirbiknek, Tóthnak és Toroczkainak egyszerre próbál válaszolni. Áramszünet, ezért 2-3 perc szünetet rendel el Magyar Anna, hogy a jegyzőkönyvvezető rendszer újra felálljon.

9:42 Csányi László használja ki, hogy időben jelentkezett hozzászólásra. Ő is azt hangsúlyozza, megmarad a szakmai önállóság. neki az is garancia, hogy területileg vonják össze az intézményeket, ugyanakkor a szentes-csongrádi szembenálláshoz nem kíván hozzászólni. Úgy látja, az intézményvezetők felelőssége, hogy ne gerjesztődjenek olyan pletykák, hogy sérülhet az alkalmazottak jogviszonya. Arra kér mindenkit, próbáljanak józanul döntést hozni, mindenkinek az az érdeke, hogy szakmai alapon, de jól gazdálkodva működjenek az intézmények.

9:40 Pap Gabriella szól hozzá a vitához. Javasolja a vita lezárását, mert kezd parttalanná válni. Szavaznak a vita folytatásáról. A táblán szereplő képviselők még hozzászólhatnak, majd a frakciók még egyszer, aztán lezárják a vitát.

9:37 Zakar Péter szerint főbenjáró bűn, ha most elhalasztják az átszervezést. "Ha nem nyúlunk most a struktúrához, akkor Csongrád megye nem lesz működőképes!" - hangsúlyozza az alelnök. Szerinte az előterjesztés abból indul ki, hogy lehetőséget nyújt arra, a gazdsági intézmények tovább működhessenek, megtarthassák szakmai önállóságukat.

9:35 Megint Piri József szól. "A szándék elismerendő, díjazandó, de az értékéről, mértékéről még mindig nem tudunk semmit! (...) Ma az idézetek napja van: Szent-Györgyi mondta, 'a jövő olyan lesz, mint amilyen a ma iskolája.' Ha jól működő iskolarendszerhez ilyen módon nyúlunk hozzá lehet, hogy hibát követünk el."

9:32 Szirbik szerint Szentes és Csongrád viszonya normális - akkor, amikor békén hagyák őket. A vállalati tervezés, a költséggazdálkodás mindig a számoknál köt ki. Ennek igaznak kell lennie a megyei önkormányzatnál is. Szerinte az emberek élete nem lombik, amiből ki lehet önteni egy rosszul sikerült vegyületet. Egy magyar közmondással zárja szavait: "kétszer mérj, mielőtt egyszer vágsz. Mi most itt egyszer sem mértünk még".

9:29 Tóth Péteré a mikrofon. Nem érti, az elnökasszony, milyen szakmaiságra hivatkozik akkor, amikor a szakma képviselői rosszalják az átszervezést. "Mi ilyenkor a szakmaiság alapja?" - teszi fel a költőinek tűnő kérdést Tóth. A Jobbiknak továbbra is az az álláspontja, hogy kiforratlan az átszervezés, és joggal szeretnék tudni a pontos számokat. "Az a félelmem egy év múlva újabb átszervezést kell majd végrehajtani, mert nem sikerült esetleg a mostani."
Magyar Anna megint aláhúzza, csak gazdasági és technikai átszervezés van az előterjesztésben, szakmai nincs.

9:26 Bedő Tamás sem akarja kihasználni a mostani három percét. "Nem volt haszontalan az elmúlt néhány hét. Úgy gondolom, egy szakmailag letisztult anyagban csak van egy politikai szempont, ezt éppen az előttem szóló fideszes képviselőtársam is elmondta." Bedő szerint ez a rövid távú együttműködésben is hátrányos lehet.

9:23 Kovács János rövid lesz - ígéri. "Szentesi fideszes képviselőként sérelmezem, hogy mindent át akarunk 'pakolni' Csongrádra" - mondta a képviselő. A szentesi pedagógusok is sérelmezik az átszervezést - erről tegnap győzödött meg, amikor találkozott velük fórumán. Külön szeretne majd szavaztatni a benyújtott módosító indítványáról.

9:20 Dobák Lászlóné következik ismét, akinek déjá vuje van. Visszaköszön neki a szocialista tervgazdálkodás, amikor a tényeket igazították a tervekhez, "így gyűrhette le a rohadó kapitalizmus a szocialista tábort". Szerinte jobb alapjáraton, csökkentett üzemmódban működtetni valamit, mint bezárni. Azt is kéri, az újonnan felállított gazdasági központ vezetőjétől, hogy folyamatosan kontrolláljon, egyeztessen.

Dobák Lászlóné (középen) kiállt az átszervezés mellett. Fotó: a szerző
Dobák Lászlóné (középen) kiállt az átszervezés mellett.
A szerző felvétele

9:17 Ádók János, ismét. Békés megyével példálózik, ahol sikerült ez az átalakítás. Tartják a peremfeltételeket, nem zárnak be intézményeket. "Szerintem jó úton járunk. Bezárni valamit, szétrombolni valamit, ahhoz nem kell nagy ész. Pont az ellenkezőjén dolgozunk" - mondta az előterjesztő.

9:13 Piri József javasolja az szmsz módosítását: stratégiai kérdésekben ne legyen három percben korlátozva a hozzászólás, nincs értelme ugyanis így három percekben újra és újra hozzászólni. "Ha estig tart a közgyűlés, akkor estig tart. Volt már szabadszombaton is..." - jegyzi meg Piri. Kételkedik abban, szabad-e meglépni egy ilyen átszervezést, amikor ősszel önkormányzati, oktatási reformok jöhetnek. "Legalább ezt vegyük figyelembe!" - kéri a közgyűlést Piri.

9:11 Gémes László nem igazán érti Szirbik Imre szavait. Kéri a polgármestert, ne csináljon politikai kérdést az oktatási, idősügyi ellátási kérdésekből. Bedőnek válaszul azt mondja, Csongrád nem jár jobban, hiszen elsősorban csak feladatokat kap.

9:08 Zakar Péter alelnöké újra a szó. Sajnálja, hogy elszomorította Szirbiket. Nem tud olyan politikai döntésről, amely elnyomná a szentesi kistérséget. "Szorosabb együttműködést szeretnénk Csongráddal" - mondta az alelnök.

9:05 Toroczkai László is bekapcsolódik. Szakmai szempontból nem hagyná figyelmen kívül a kifogásokat. "Ha spórolni akarunk, akkor miért állítunk fel új intézményt?" - kérdezi a jobbikos képviselő. Szerinte plusz kiadásokkal jár majd az intézmények felállítása. Toroczkai talált konkrét számokat - a harmadik napirendi pontban. Ezt viszont trükközésnek érzi.

9:02 Újra Szentes polgármestere kapott szót. Szirbik szerint Ádók a magánéletben, felelős vállalatvezetőként biztosan nem így gondolkodna egy átszervezésről. "Úgy döntést hozni, hogy előbbi átalakítok, és utána számolom a hatásokat, számomra furcsa" - vélekedett Szirbik, aki szeretné látni, miért dob kavicsot valaki a megye északi részén jól működő "tóba". Szerinte a gombokhoz kabátot kellett keresni, a szentesi kistérség háttérbe szorítása csak a kicsinyies politikai bosszú.

8:58 Bedő Tamás is bekapcsolódik a vitába. A csongrádi politikus szerint ez egy jó anyag is lehet, de nem maradt szakmai síkon, politikai síkra terelődött. Magyar Anna válaszában elmondta, minden döntésük politikai célú, hiszen itt a közgyűlésben politikusok hozzák.

8:57 Megint Tóth Péteré a szó. Szerinte a közszféra teljes leépítéséről van szó. Jobban örültek volna, ha a nem kötelező feladatok átcsoportosításával csökkentenék a költségeket.

8:53 Újra Ádók Jánosé a szó. "Az ellenzéknek csak egy fegyvere maradt a jelek szerint, a konkrét számok" - mondta a politikus. Egy szám azért maradt Ádók szerint: a 690 millió forint, azonban lehet, ez is kevés lesz a kórházaknak" - jegyi meg az előterjesztő. Nem fogják a számokat a közgyűlés előtt eltitkolni, hangsúlyozza a politikus.

8:49 Piri József kap szót. "Amíg nincs egzakt módon meghatározva a költségcsökkentés, addig azt sem tudjuk megmondani, lényeges-e vagy sem" - mondta a képviselő.

8:44 Szirbik Imre újra hozzászól. Szerinte józan ésszel kell gazdasági döntéseket hozni, nem emocionális alapon. Szomorúnak tartja, hogy még az előterjesztő Zakar sem tudja, mennyi megtakarítást hoz az átszervezés. "Furcsa számomra az egész filozófia, egyedül a szentesi kistérségtől veszi el a lehetőségeket" - mondta Szirbik.

8:41 Dobák Lászlóné is hozzászól a vitához. "Úgy érzem, eddig az volt a baj, a gazdasági irányok voltak rosszak. (...) Azt várom az új gazdasági központ vezetőjétől, menet közben tudjon irányt váltani, korrigálni, ha szükséges" - mondta a képviselőnő.

8:35 Zakar Péter alelnök szól hozzá a vitához. Nem akarja ismételni Ádókot, de "szögezzük le, megmarad az alkalmazottak közalkalmazotti státusza." Szerinte elsietett állítás, hogy ellehetetlenül a szakmai munka. Tóth Péternek és Szirbik Imrének azt feleli, hogy még nem tudják megmondani, mennyi pénzt spórolnak, de szükség van a gazdálkodás átalakítására. "A munkaerő jobb kihasználásával az a célunk, hogy egy rugalmasabb rendszert tudjunk kiépíteni" - teszi hozzá az alelnök. Zakar úgy tudja, senki nem határozta még meg, milyen munkát kell végeznie a múzeumoknak. Magyar Anna megjegyzi, nem sérülhet a szakmai munka, a javaslat a szubszidiaritás elvét alkalmazza. "Kiderült, hogy a múzeumnál nyolc, a levéltárnál pedig egy karbantartó van, a TEGYESZ-nél pedig egy sincs. Ha csak ezt vesszük alapul, akkor ez a nyolc karbantartó talán jobban ki lesz használva a többi intézményben is" - vélekedett az elnök.
Tóth Péter szerint az átalakításnak nem kellett volna teljes átszervezést jelentenie. Újra a Móra-múzeum szakmai önállóságára kérdez rá. Magyar Anna újfent hangsúlyozza, megmarad a szakmai önállóság.

8:32 Kovács János is szót kap. A szentesi iskolák összevonásával kapcsolatban érdeklődik. "Korábban úgy volt, szentes-csongrádi oktatási központ alakul, most mégsem így van". Arra is kíváncsi, biztosítva lesz-e a múzeumoknak a szakmai önállósága az összevonás után.

8:30 Szirbik Imre szól hozzá. Számokra kíváncsi, "milyen mértékben járul hozzá a kötlségvetés egyensúlyához az átszervezés?" - érdeklődik Szentes polgármestere, illetve arra is kíváncsi, az előterjesztés hogyan viszonyul az Orbán-csomaghoz. Magyar Anna megjegyzi, nem ismer Orbán-csomagot.

Ellenzéki frakciók. Aggályosnak tartják az átszervezést. Fotó: a szerző
Ellenzéki frakciók. Aggályosnak tartják az átszervezést.
A szerző felvétele

8:28 Tóth Péter hozzászólásával indul a vita. A Jobbik nem támogatja az átszervezést. "Nem tudjuk azt, mennyi pénzt spórol meg az önkormányzat, nem látjuk, kik lesznek a gazdasági központok vezetői, és nem tudjuk, milyen plusz terhek lesznek a gazdasági központon" - sorolta Tóth az aggályait. A jobbikos politikus szerint meglepő egy ilyen átszervezés.

8:27 Szirbik Imre mégis itt van a közgyűlésen.

8:22 Kovalcsik Andrea jegyző ismerteti a napirendi ponthoz kapcsolódó hozzászólásokat. A Móra Ferenc Múzeum közalkalmazotti tanácsa és a Csongrád Megyei Levéltár nem támogatja az átszervezést. "Az új központ képtelen lesz ellátni a feladatait, nem jelent megtakarítást", ezért azt kérik ne fogadják el a tervezetet. Amennyiben mégis megteszik, garanciákat várnak cserébe arra, hogy ne sérüljenek a munkavállalók jogai, állásai.
A jegyző miután felolvasta a hozzászólást megjegyzi, ez nem köti a közgyűlés kezét.

8:15 Az első napirendi pontot tárgyalják (100  oldalnyi anyag). Ádók János szerint ez egy nagyon fontos nap, hiszen a döntéseik hosszú távra meghatározzák a Csongrád megyei intézmények jövőjét. Az előterjesztő szerint az átszervezés után hatékonyabban fognak működni az intézmények. "Újdonságnak tűnhet sok helyen, hogy nagy szervezetek jönnek létre" - mondta Ádók, aki hozzátette, garantálják a munkavállalók már megszerzett jogait.
A megyei közgyűlés alelnöke elmondta, a Csongrád Megyei Gazdasági Központnak most még nem látható funkciói is lesznek, ellenőrizni és támogatnia kell majd a többi gazdasági központot, bár ez a mai anyagban még nincs benne, az átszervezést folytatni kell. Ádók szerint azért hozták létre a nagy egységeket, hogy még nagyobb legyen a megtakarítás. - Nem fogtok megtakarítani - jegyzik meg a hátam mögött. Ádók szerint mindannyian egy oldalon állnak, képviselők, intézményvezetők, dolgozók. Magyar Anna megköszöni Ádóknak a hozzászólást, akit aljegyzőnek szólít, majd javít.

8:12 Magyar Anna megnyitja a rendkívüli közgyűlést. Bejelenti, hogy határozatképes a közgyűlés, 17-en vannak itt a 20 képviselőből, Buzás Péter, Gazdag János és Szirbik Imre hiányzik, mindhárman előzetesen jelezték távolmaradásukat. Ismerteti a napirendet, amit azonnal módosítanak is, a zárt ülés témáit egyszerre tárgyalják, azaz a kettes napirendi pont hátrébb került.

8:06 Magyar Anna, a közgyűlés elnöke lépett a Csongrád terembe. Most már talán tényleg kezdődhet a rendkívüli közgyűlés.

8:00 Jó reggelt kívánok minden kedves olvasónak! Biztos, hogy pár perc késéssel indul a közgyűlés, ugyanis a 7 óra 40 perckor összeült bizottságok még javában tanácskoznak.

Korábban írtuk

A napirendi pontok közül három nyilvános, a másodikat, a megyei önkormányzat intézményrendszerének átszervezése kapcsán a vezetői jogviszonyokról szólót és az ötödiket, az aljegyzői pályázatot zárt ülés keretében vitatják meg a politikusok.

Akik közül a Gémes László vezette Egészségügyi, Szociális, és Kisebbségügyi Bizottság, valamint az Orbán Imre által elnökölt Oktatási Kulturális és Sportbizottság tagjai még korábban kezdik a pénteki munkanapot: 7 óra 20 perckor együtt üléseznek. Majd húsz perc múlva, 7 óra 40-től a Pap Gabriella elnökségével működő Pénzügyi és Gazdasági Bizottság és a Gonda János irányította Ügyrendi és Jogi Bizottság ülésezik együtt. Mindkét esetben az első emeleti Tisza teremben tanácskoznak a képviselők.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. studyfy 2011. március 06. 13:19
  „Drakón, Demokles, akinek nem inge nem veszi magára, így nekem nem Magyar Annával van bajom. Mit csinál a megye? A Kincstártól kapott pénzt szét ossza a megye különböző intézményeinek, településeinek. Ezt megtehetné az aktuális város ill. község is. Ekkor megszabadulna az ország 19 mamut szervezettől, vele az összes és hatalmas járulékos költségtől. Lényegesen olcsóbb lenne az ország közigazgatása. Ez olyan egyszerű, mint kanálban a mélyedés. Még sem csináljuk! Vajon miért?”
 • 32. Drakón 2011. március 06. 09:46
  „Azok a bérkomentelők akik Magyar Annát támadják 2006 őszén a szemkilövő zsarukat mosdatták!”
 • 31. Damokles 2011. március 06. 09:45
  „Magyar Anna rengeteget tett eddig a megyéért! Arról nem tehet, hogy az MSZP szétlopta az országot az elmúlt nyolc évben.”
 • 30. studyfy 2011. március 05. 23:29
  „sisao, elvileg igazad van. Csak ott a baj, hogy a pártok kialakítják - sokszor kontra szelektív módon - saját szakértői gárdájukat. Ennek a csapatnak, megmondják, hogy milyen végeredményt szeretnének és ez a "szakma" addig csűri-csavarja, míg a kért eredmény ki nem jön. Az már másodlagos, hogy tele van alkotmány sértő vagy csak a józan észt sértő elképzelésekkel. Ez persze vonatkozik a jobb és bal oldalra is.”
 • 29. studyfy 2011. március 05. 23:16
  „Sok-sok átszervezést, összevonást, átcsoportosítást megéltem már. De az mindig beigazolódott, minél messzebb van a döntés, annál kevésbé a helyi érdekeket képviseli. A döntéshozót először a szervezetének, pártjának érdeke motiválja, csak utána jön a döntést közvetlenül érintett terület.”
 • 28. kalkutta 2011. március 05. 14:52
  „Szerintem észre sem vennénk ha ez a megyei közgyűlés nem létezne. Mit törheti magát a sok ingyenélő, hogy semmittevésük valamennyire is értelmesnek tűnjön.
  Létre is hoztak egy új hivatalt. Hiába, oda is kell elnök, titkár, titkárnő, stb...”
 • 27. dződvok 2011. március 05. 11:43
  „"24. sisao 2011.03.04. 20:55
  Kire gondolsz studyfy?"
  Egyértelműen Gémes László "elvtársra" gondol! :)
  Míg Kovács Úr egyeztetett a szakmával, véleményeket kért, kalkulációkat, addig Gémes Úr a bizalom hangoztatásán kívül mást nem tett. Úgy nyilvánított véleményt szentesi iskolai dolgozókról és vezetőkről, hogy az már nem fér bele a jó ízlés kategóriába. Arra sem vette a fáradtságot, hogy ahonnan szavazatokat kapott, legalább ott egyeztetett volna, de ha nem is.....(mert ez tőle nem várható el, hisz´ okos és mindenhez ért és nincs szüksége tanácsra), legalább tájékoztatta volna a kétségek között hagyott dolgozókat.
  Köszi Laci! Mi így szeretünk! (Aki nem érzi, annak mondom, hogy itt irónia van! :))
  Beszéljünk pozitív dolgokról is: Végre a szentesiek elégedettek lehetnek, hogy olyan ember(ek) képviseli(k) őket a megyén, aki(k) tényleg a városért és annak lakosságáért dolgozik/nak.
  Kérem, hogy Isten tartsa meg Kovács Úr jó szokását és a lakossággal történő kapcsolattartásban ne szegje kedvét a sok "fekete pont", amit észosztó László és kedves barátnője (szerintem) kárörvendve regisztrál az "osztálynaplóban".”
 • 26. Nahát! 2011. március 05. 11:18
  „Mutasson nekem valaki egy átszervezést, ahol nem volt ellenállás!

  És ez teljes mértékben érthető, mert ez érdeksérelmet,
  de minimum az új helyzet miatti plusz munkát jelent.

  Hogy hoz-e magtakarítást, az meg majd kiderül.”
 • 25. délikapu 2011. március 04. 21:53
  „21. Látni se bírom a kék, sárga csillagos EU-zászlót, hányok tőle. Mit kaptunk ez EU-tól? Kizsákmányolást. Sokkal szebbek az ősi magyar jelképeink.”
 • 24. sisao 2011. március 04. 20:55
  „Kire gondolsz studyfy? Egyébként meg egyetlen képviselőnek sem szakmai hanem politikai döntést kell hoznia! A szakmára van az önkormányzatok aparátusa! Ők kitalálják a képviselők megszavazzák! A jobbik esetben a képviselő a szakmánál érdeklődik ,hogy jó vagy rossz az előterjesztés! Vagy nem! :)mármint nem veszi a fáradtságot és nem érdeklődik!”
 • 23. studyfy 2011. március 04. 20:20
  „Én csak azt nem értem, hogy pl. egy mezőgazdász, némi vendéglátói ismerettel, ha bekerül egy párt vezetésébe, attól a pillanattól kezdve mindenhez ért. Osztja az észt oktatástól, költségvetéstől kezdve mindenre, ledorongolva olyan személyeket, akik az adott szakmában egy életet töltöttek. És ezt komolyan gondolja, nekünk pedig el kellene ezt hinni. Hát ez az, ami nem megy!”
 • 22. azénéletem 2011. március 04. 19:40
  „16. JajjNe 2011.03.04. 10:32
  Szívemből beszélsz! A mi 75-80 ezer forintos fizetésünket akarják kiszervezéssel megspórolni, megkurtítani. A megye leadná a településeknek a pénzeket és mehetnének dolgozni a versenyszférába! Az lenne ám az igazi megtakarítás!”
 • 21. Bicebóca 2011. március 04. 19:27
  „Nem feltűnő, hogy az EU-s zászló hiányzik ? Szerintem: S Z É G Y E N !”
 • 20. JajjNe 2011. március 04. 10:51
  „És lőn. Győzőtt a homályos, s valószínűleg drágább rendszert létrehozó előterjesztés.”
 • 19. queenmargareth 2011. március 04. 10:39
  „én már felvetettem ilyen dolgokat, mint saturnus, de mi lenne a sok léhűtővel? Ők most védik nagyon magukat.......”
 • 18. saturnus 2011. március 04. 10:38
  „Mostmár látható felsőbb politikai megrendelésre készűlt az átszervezés. Képviselők ne endedjétek,tíltakozzatok. Forrósodik a helyzet. Már országos kitekintés lessz belőlle percekeken belül!! Sűrűbb tudósítást kérünk!!”
 • 17. JajjNe 2011. március 04. 10:35
  „Kiváló ez a Pap Gabriella is, így le lehet zárni a megyei vezetés számára egyre kényelmetlenebb vitát.”
 • 16. JajjNe 2011. március 04. 10:32
  „Saturnus! Ezt kellene tulajdonképpen, mert a megye csak továbbítja a pénzt az intézményeknek, csak nem kicsit lecsippent saját hasznára.”
 • 15. saturnus 2011. március 04. 10:25
  „Juj leesett,no.”
 • 14. saturnus 2011. március 04. 10:24
  „És mi lenne,ha a megyei önkormányzatot megszüntetnék és máris a felszabaduló száz milliós fizetések -ből már müködhetnének az intézmények. Mert szerintem nem az intézményekkel van a gond hanem a bunyós annáék fizetésével meg a premcsikkről./13.(egyszerű?)”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazoltatáskor derült ki minden...

Kábítószer gyanús növényi törmeléket találtak a rendőrök két igazoltatott fiatalembernél - tudta meg a delmagyar.hu. Tovább olvasom