Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: fegyelmi vizsgálat Zombori István ellen

Szeged - "Amíg kimegyek, agyonvernek" - a dóci helyzet is téma a közgyűlésen. Kövesse online tudósításunkat.
Magyar Anna lemondott a megyei közgyűlés tisztségviselőjeként kapott költségtérítésről

A képviselők megszavazták a kórházak támogatási kölcsönéről szóló előterjesztést. Magyar Anna pedig lemondott a megyei közgyűlés tisztségviselőjeként kapott költségtérítésről, és kizárólag a választókerületi pótlékot igényli felmerülő költségei megtérítésére. A közgyűlés véget ért.

A főjegyző értékelése

12.12: Piri József és Tóth Péter szóban is, a többiek csak szavazatukkal fejezik ki: elégedettek Kovalcsik Andrea munkájával. Elfogadják az értékelést, mely szerint Kovalcsik Andrea megyei főjegyző a kitűzött célokat a jogszabályoknak és közgyűlési döntéseknek megfelelően teljesítette, vezetői tevékenysége kiválónak minősíthető.

Alkotmány - Magyar Anna a nemzet fenntarthatóságáról

11.35: Toroczkai László szerint Csongrád-Csanád-Torontál vármegye lehet Csongrád megyéből, aminek ő örül. Ahogy annak is, hogy Magyarország lehet a Magyar Köztársaságból. Tóth Péter azt mondta, amikor a képviselői esküjüket letették, ők ki sem mondták a köztársaság szót.

Zombori István életrajza

Történész, múzeológus 1973 óta dolgozik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, 1978-tól osztályvezetőként, majd a Fekete Ház vezetőjeként. 2007-ben nevezték ki a múzeum élére. Történészként fő kutatási területe Pusztaszer és Szeged története, a középkori lovagrendek, a magyar-spanyol kapcsolatok, valamint a 16-18. századi magyarság művelődési és egyháztörténete. Zombori István 1989-ben szegedi alapítója volt, majd titkára lett a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, 1991 és 1997 között a Magyar Egyháztörténeti vázlatok felelős szerkesztője volt. Értelmiségiként a szegedi konzervatív közélet egyik meghatározó személyisége.

- Ópusztaszeren írják-e alá az alkotmányt? Ez az emlékpark látogatottságának is jót tenne - fordul Toroczkai Magyar Annához, aki ezt nem tudja, de kijelenti: Ópusztaszernek az is jót tesz, hogy a kormány szívén viseli az emlékpark sorsát.

Az alkotmány nem tartalmaz idegen szavakat, ez egy magyar alkotmány - emeli ki Magyar Anna, aki szerint a jövő iránti felelősség is garantálva lesz az alaptörvényben az eladósodottság mértékének korlátozásával. A nemzet fenntarthatósága a cél, nem az, hogy ma éljünk jól - mondta. "A megtépázott nemzetnek nagy szüksége van arra, hogy rendbe tegyük dolgainkat, ehhez az alkotmánytervezet és majd az elfogadott alkotmány minden alapot meg fog adni. "

Munkaügyi per a múzeumnál - ennek nincs köze Zomborihoz

11.10: Előterjesztésből: "a Móra Ferenc Múzeumot egy volt dolgozója ügyében a Szegedi Ítélőtábla 26 millió forint megtérítésére kötelezte. Az intézmény ezen összeget önerejéből nem tudta kifizetni, ezért vele szemben követelés lefoglalást adott ki az önálló bírósági végrehajtó". Az ügy azonnali rendezése miatt az intézménynek a még szükséges összeget, 17 millió forintot kiutalták.

Kovalcsik Andrea Piri József (MSZP) kérdésére elmondta: ez egy 2007-es munkaügyi per volt az intézmény és egy dolgozója között. Az igazgató ellen indult fegyelmi eljárásnak ehhez nincs köze.

A kórházak 250 milliója

10.56: A megyei fenntartású egészségügyi intézmények pénze a téma. Az önkormányzat fizetőképességének javítása érdekében a kórházaktól 125-125 millió forint támogatási kölcsönt szeretne visszafizettetni. "Ez az összeg a kórházaknak az önkormányzat felé fennálló tartozásának mindössze egyharmada, a fennmaradó kórházfinanszírozási többlet még így is jelentős az előző évi pénzügyi lehetőségnél" - áll az előterjesztésben. Az érintett kórházak a Dr. Bugyi István Kórház és a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház.

- A betegellátás minősége ne csökkenjen és a fizetőképesség megmaradjon. Ha ezek biztosítva vannak, a visszafizetés is szóba jöhet. Ezt havonta vizsgáljuk - mondta Baráth Lajos, a két kórház főigazgatója.

Zombori: Nincs szégyenkezni- és titkolnivalóm

Zombori István a megyeháza folyosóján újságíróknak elmondta: február közepén indult belső ellenőrzés a M43-as régészeti feltárása kapcsán. A múzeum Cserje sori épületében a régészeti munkára felvett külsős szakemberek számára gipsz falakból ideiglenes irodát, a raktárban vegyszerkamrát alakítottak ki.

Ezzel kapcsolatban talált adminisztratív hiányosságokat a vizsgálat. Az igazgató közölte: "az elmúlt fél-egy évben Magyar Anna részéről negatív megkülönböztető bánásmódot" tapasztalt, amely a múzeum munkáját megnehezítette. Elmondta, hogy 10 napja volt reagálni a belső ellenőrzésben foglaltakra, de még a határidő letelte előtt, március 10-én Magyar Anna arra kérte, hogy "azonnal mondjon föl". Az igazgató viszont szerette volna a megye vezetése elé tárni a reagálását az ellenőrzésben foglaltakra. Csütörtökön egy egyeztető tárgyalást tartottak, az ez alapján készült véleményt nem ismeri - mondta Zombori, akivel kapcsolatban a mostani megyei közgyűlés zárt ülésen fegyelmi vizsgálat indítását kezdeményezte.

A háttérben szerinte az van, hogy az autópálya munkálatok miatt "jelentős bevétel áramlik a múzeumhoz, így a megyéhez", amelynek egy része a múzeum javára felhasználható. Ennek mértékéről volt vita a megye és a múzeum között. Zombori hangsúlyozta: az intézményt képviselve próbált eljárni. "Erre megkaptam, hogy egoista intézmény, egoista vezető. A megszorításokat emberi erővel, saját fokozott kizsákmányolásunkkal ellensúlyoztuk" - fogalmazott, amit szerinte a megye vezetése nem értékel. "Nincs szégyenkezni és titkolni valóm, állok ez elé az egész elé" - mondta.

Zombori: nincs titkolnivalóm! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

"Amíg kimegyek, agyonvernek"

10.02: A dóci lakos következik. Aki egyébként az ópusztaszeri tanyavilágban lakik. Az idős asszony arról beszél, hogy ha nincs otthon a fia, késsel a kezében fekszik éjjel az ágyban mert fél. "Semmi bajom a cigányokkal, de ez a banda rablásból él. Miért kell ezeket annyira védeni? Én nem a cigányság ellen vagyok, csak ez a banda... Éjjel járnak, öten ülnek az autóban, jogosítvány nélkül vezetnek. A tanyában telefonálni sem lehet csak lakáson kívül. Amíg kimegyek, agyonvernek. Volt akinek fél zsák krumplija és hagymája volt, azt vitték el, mert nem volt más. Miért baj ha felvonulnak (a jobbikos Zagyva György Gyula és barátai - szerk.)? Ha mi félünk tőlük, azok miért ne féljenek azoktól."

A társadalomnak a bűnnel van problémája, nem azzal, hogy milyen nemzetiségű a bűnöző - mondja Magyar Anna, a közgyűlés elnöke. Toroczkai azt javasolja a képviselőknek, aki saját bőrén szeretne tapasztalni, költözzön tanyára. Szerinte ez nem kisebbségi kérdés, hanem az állam tehetetlenségéről szól.

Gonda János (Fidesz) azokról a képviselőkről beszél, akik mások nyomorúságából kovácsolnak politikai tőket. Tóth Péter válasza: "nem a Jobbik szokott cigány szavazatokat vásárolni egy tál ételért, hanem az önök pártja." "A cigányság nomád kultúra, ahol a munka szót sem ismerik a saját nyelvükben" - fogalmaz.

A főjegyző lezárná a vitát, Kovalcsik Andrea úgy fogalmaz: "a nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozás szenzitív adat. A cselekményekkel kacsolatban ezek elhangzanak, de felhívom a képviselők figyelmét, hogy adatvédelmi törvény sem teszi lehetővé, hogy ezekre hivatkozzunk, javaslom, hogy zárjuk le ezt a napirendet."

Nem vagyunk elég óvatosak

9.14: Lukács János megyei-rendőr főkapitány beszámolója szerint 21 ezer 905 bűncselekmény történt 2010-ben, ez az elmúlt öt évben a legmagasabb, de ebben benne vannak az áthúzódó ügyek is. Hat éve minden gyilkossági ügyet megoldottak. A garázdaság, zaklatás nőtt a megyében, ezek a bűcselekmények egyre agresszívebbek. A főkapitány figyelmeztetett: közömbösek vagyunk egymás iránt, és nem vagyunk elég óvatosak. Beszélt arról is, hogy 34 év a rendőrök átlagéletkora. 

Vannak olyan kistérségek, ahol borsodi viszonyok uralkodnak, ilyen például Dóc - reagál Toroczkai, aki ha kell, "100 helyi lakost is ide tud hívni, de legalább egy hagy mondja el mi van a térségben", mert szerinte a sajtó torzítva mutatja be a történteket. Főleg a Délmagyarország - szólítja meg lapunkat a képviselő.

Dóci lakosok beszélnének a "feszült helyzetről"

9.04: A rendőrség, a polgárőrség és az ÁNTSZ számol be. Toroczkai László (Jobbik) ügyrendi javaslata: "van egy kistérség ahol hetek óta fesztül helyzet állt elő, a dóci. Vannak itt helyi lakosok, szeretném, ha lehetősége lenne legalább az egyiküknek beszélni." Megszavazzák.

Zombori ellen indul fegyelmi

8.50: Nyílt ülésen kiderül: nem véletlenül hívták be Zomborit, a közgyűlés fegyelmit indít a múzeum igazgatójával szemben fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt. Zombori azt mondta, néhány napirendi pontot megvár, és utána nyilatkozik.

Zomborit 2007-ben választották múzeumigazgatóvá Vörös Gabriella helyett.

Bucsányi Lászlót megválasztották Kalmár utódának a rendezvényház felügyelőbizottságában.

Fegyelmi egy intézményvezető ellen

8.31: Zárt ülésen tárgyalnak Kalmár utódáról, valamint arról, hogy az egyik intézménynél belső ellenőrzés szabálytalanságot tárt fel és így fegyelmi vizsgálat indul az intézmény vezetője ellen. Egyelőre nem tudni, hogy melyik ez az intézmény. Több megyei fenntartású intézmény vezetője van a közgyűlésen, ők most kint várakoznak a folyosón. A zárt ülésre néhány perce Zombori Istvánt, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját hívták be.

Összeült a megyei közgyűlés. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Napirend előtt a sajtószabadsáról

8.21: Napirend előtt Dobák Lászlóné (Fidesz) a sajtószabadságról beszél március 15-e kapcsán. Tóth Péter (Jobbik) hozzászólna - ő "nem látja olyan fényesen az ünnepet "- , de napirend előtt erre nincs lehetőség. Gémes László frakcióvezető (Fidesz) szerint féleérthető az a kommunikáció, ami arra utal, hogy a megyének köze lenne a szentesi Petőfi általános iskola bezárásához. Nem a megyei önkormányzat akarja bezáratni az iskolát - mondta.

Közgyűlést tart ma a Csongrád megyei önkormányzat, a képviselők döntetnek többek között arról, hogy a Rendezvényház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságában ki lesz Kalmár Ferenc utóda. Ismert: Kalmár tisztsége összeférhetetlenség miatt szűnt meg. Az előterjesztés szerint - úgy láttuk - Bucsányi László lesz az.

A közgyűlés napirendjén szerepel, egy "Vélemények és javaslatok az új alkotmánnyal kapcsolatban" című pont is.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. saturnus 2011. március 29. 06:06
  „Mi folyik itt a haramiák marakodnak az elolvadó hatalmon és pénzen.”
 • 63. na_mit_talaltam 2011. március 27. 23:06
  „http://www.facebook.com/home.php?sk=group_109313732485167&ap=1

  "Csatlakozz te is, ha tiszteled Zombori Istvánt, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját, és elítéled Magyar Anna Csm-i. közgyűlési elnökének tetteit.”
 • 62. 267222 2011. március 27. 13:07
  „Azt kellene kimondani,hogy a "Jobbik"jogellenes vagy nem,működik.Ha igen akkor jöjjön a biróság.Budai Úr jelentse őket fel,mert ha nem teszi,akkor egyértelmű,hogy a Fidesz is ott van a háttérben.A megyei közgyülési elnök meg mitől ilyen erős?Nincs helyette más?Üt vág,harap,jobbra-balra.Nincs aki leállitsa?”
 • 61. allwin 2011. március 26. 13:02
  „EMBEREK!

  Kit érdekel, hogy duplán vett fel valaki költségtérítést, hát ki nem sz*rja le!

  Mert emberek rettegnek a tanyavilágnak minden áldott nap és senki tesz semmit, de látványosan nem is foglalkoznak vele!

  EZ a valódi gond!”
 • 60. N.P. 2011. március 26. 12:46
  „8. gardiola 2011.03.26. 08:47

  "Sorra alakulnak meg a Jobbik ifjúsági tagozatai!!!" - és???”
 • 59. apuka 2011. március 26. 11:05
  „A FIDESZ szavazói abban különböznek a normális emberektől.hogy örülnek amikor a saját kormányuk szívatja őket. Bármit feltétel nélkül elfogadnak. Ha bárki bírálatot mer megfogalmazni, az kommunista. Tévedés ne essék, Zombori úr is egy "FIDESZ káder". Akkor most kit kell utálni?”
 • 58. maros50 2011. március 26. 08:50
  „Magyar Anna Elnök Asszonyal egyetértek amikor azt monja,hogy" a társadalomnak bünnel van problémája,nem azzal,hogy milyen nemzetiségű a bünözök"Reménykedem abban,hogy A zsíroskenyér evő, ostorcsattogtató betyársereg grasszálását a társadalom megveti és elítéli.Különössen indokoltnak tartom ma amikor hazánknak új alkotmánya lesz.Milyen országunk lenne,ha teret nyerne a nemzetszocialista eszmék a törvényen kívüli betyárseregek,bakkancsattogtatók? "Akkor is hazámnak mondalak szívverésemtől pironkodó ország"!”
 • 57. gardiola 2011. március 26. 08:47
  „Sorra alakulnak meg a Jobbik ifjúsági tagozatai!!!

  A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jobbik a Szecsei Attilát megyei elnöknek, Nagy Gyulát pedig a szolnoki alapszervezet elnökének választotta meg.

  Szolnokon, Zagyvarékason és Martfűn is zászlót bontott a párt ifjúsági tagozata. Szecsei Attila kijelentette: a jobbikos képviselők az Országgyűlésben, a testületekben is megmutatták, hogy szakmai szempontok alapján végzik a munkájukat, és nem simultak be a húsz éve uralkodó politikai kasztba.”
 • 56. maros50 2011. március 26. 08:22
  „"A cigányság nomád kultúra,ahol a munka szót sem ismerik saját nyelvükön"/jobbikos Tóth/ Hát már a Tóth is összevissza zagyvál mint párttársa? vajon a dóci özvegy magyar atrocitása a betyársereggel milyen kúltúr körhöz tartozik nem e nomád kultúra? A betyársereg honlapja ennek ékes bízonyítéka.A nemzetszocialista eszméket vallók milyen kúltúr körhöz tartoznak? Magyarország szégyenei akik szálasi féle egyenruhába grasszálnak.Tóth urat annyira elvakítja a nemzetszocialista eszmék,hogy megbélyeg egy népcsoportot.Vona elnö úrral egyeztetni kellene Tóthnak.
  Ami a cigányok munkavállalósági hajlandóságát illeti figyelmen kívül hagyja,hogy a rendszerváltozás elött szinte teljes volt a foglalkoztatottság és a cigányság került elsőként gyárkapun kívüli állapotba,Figyelmen kvűl hagyja,hogy nem csak a cigányoknak nincs munkájuk(butyi=munka) hanem a nem cigányoknak sem.Nem a tanyavilágban kell graszálni,hanem el kell látogatni a munkaügyi központokban és meg kell gyözödni,hogy hányan állnak sorban a munkáért,de a polgármestereket is meg lehet látogatni és megkérdezni mindezekről.”
 • 55. Mignon 2011. március 26. 00:40
  „Fennakadtam ezen az "összeferhetlernseg" szon, amelyet cikkebeb GeZse szepen elrejtett.

  Na, eszembe jutott, hogy 37-eve en is összeferhetetlen voltam.
  A felesegem nem dohanyzik, utalja a cigi szagot, es alkoholt sem iszik.
  En,
  cigizek es a sört sem vetem meg. Berugok neha.

  Ebböl is latszik, hogy a szerelem nem ismer hatarokat.”
 • 54. Mignon 2011. március 25. 23:53
  „A szo " Összeferhetetlenseg"-röl jut eszembe.

  Ezek alapjan, engem nyilvan 100-evre lecsukhatnanak!
  Eletemben idaig, holott a 60-fele megyek,csak

  az egyik kezemen tudom megszamolni, hogy kivel fertem össze....!”
 • 53. Neszemetelj! 2011. március 25. 22:31
  „ELÉG már ebből a vármegyés baromságból. Vannak fontosabb dolgok is manapság, mint az hogy vármegye legyen csongrád-megyéből...
  Inkább azon kéne elgondolkodni, hogy egy ép, és értelmes, járható kerékpárutat varázsoljanak Szegedtől Ópusztaszerig, mert mekkora szégyen és szánalmas, hogy a Sándorfalvi úton a szerencsétlen kerékpárosok a felmart aszfalton kerekeznek, ami eddig is balesetveszélyes volt, de most hogy a közút felmarta a javítások heelyett az utat, tökéletes öngyilkosság rajta bicózni.

  Röviden: kerékpárutat Szegedtől Ópusztaszerig, hogy a családok nyugodtan és biztonságosan eljussanak egy hétvégi kirándulás alkalmával az Emlékparkba!

  Erre legyen eszetek kedves képviselőcskék, ne csak az értelmetlen baromságokról vitatkozzatok!!!
  Elég már ebből a sok hűhóból..., mert tettek még nem történtek a pálinkafőzésen kívül. Ja, még egy történt: nagyobb lesz a hiány, mint gondolták :)”
 • 52. Mignon 2011. március 25. 22:20
  „Öszinten megmondom Nektek.

  Nekem teljesen összefolyik innen külföldröl a szegedi politika!

  Nem tudom, ki kivel van es ki ki ellen...?
  Es miert?

  Ti!
  Szegediek!
  Tudjatok...?”
 • 51. Mignon 2011. március 25. 21:51
  „A politika egy rohadt dolog.

  Több politikus negyszemközt mondta nekem, akik ma vezetök;

  "Megegyszer nem csinalnam....
  Tudja,
  nem eri meg....
  Nem anyagilag, hanem erkölcsileg..."

  En, mint parasztgyerek Szegedröl, mit mondjak erre akar nemetül vagy angolul,
  akar Europaban, Azsiabab vagy otthonomban az USA-ban...?”
 • 50. na_mit_talaltam 2011. március 25. 21:22
  „Most olvastam a másik szegedi portálon Magyar Anna vs. Múzeum háttérről:
  "... a Múzeum állagmegóvására évek óta hiába kérnek pénzt, sokkal fontosabb volt a nagysasszonynak az udvari beszállítójával 3 millás szerződést kötni a megyeháza ablakpucolására, meg kicsempéztetni a megye üdülőjének budiját. A műemlék múzeum pedig lassan önmagába omlik! Ráadásul a működési költségük is a harmadára lett csökkentve, mondván majd a régészek pénzéből kifizetik a fűtés-világítás-miegymást.
  De a régészektől, az állam által nekik vásárolt autókat is azonnali hatállyal "lefoglalta" Anna nagysasszony. Igaz volt kitől tanulnia, mert régen egy múzeumkertben volt már einstand, igaz akkor csak üveggolyókra mentek rá :-)
  És ehhez még a megyei "gittegylet" zokszó nélkül asszisztál!"”
 • 49. louis 2011. március 25. 21:05
  „49. Mignon 2011.03.25. 20:55
  Engem a cikk cime elolvasasa utan elfogott az erkölcs es az emberi szeretet.

  Nem hiszem, hogy ennek a ´hozzászólásnak´ bármiféle értelme lenne.
  A Föld más részein ennél sokkal ´izgalmasabb´ dolgok történnek, azokat is lehet követni, sőt: talán elolvasni is a róluk szóló tudósításokat - a hosszúnak ígérkező, szolgálati éjszaka alatt.”
 • 48. Mignon 2011. március 25. 20:55
  „47. louis

  Engem a cikk cime elolvasasa utan elfogott az erkölcs es az emberi szeretet.”
 • 47. szatyi 2011. március 25. 20:53
  „"45. Mignon 2011.03.25. 20:27 "

  Kelebia. Jókat vonatoztunk föl a Keletibe meg vissza.”
 • 46. louis 2011. március 25. 20:49
  „37. Mignon 2011.03.25. 17:20
  El sem olvasom a cikket, mert nem erdekel.

  Tisztelt (??), megtért Mignon, ha nem olvassa el, ugyan MIHEZ szól hozzá?
  A ma született döntések a mi életünket, hivatásunk gyakorlását, önbecsülésünket érintik, befolyásolják.
  A pályán kívülről cinikusan ´beszólni´ erősen etikátlan.”
 • 45. utazó81 2011. március 25. 20:33
  „y-akta!

  A Szegedi Móra Ferenc Múzeum Igazgatója ellen.Tudom Te a Nagymágocsi intézményre gondoltál,de nem az ellen van a vizsgálat.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cáfolja Zomborit a megye sajtószolgálata

Szeged - "Soha, senki, semmilyen üggyel kapcsolatban nem kérte Zombori Istvánt, a Móra Ferenc Múzeum… Tovább olvasom