Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: menni kéne, de hova?

Szeged - Még keresi új helyét a megyei önkormányzat, amelynek megyeházi irodáira már a jövő héten szüksége lenne a kormányhivatalnak. A képviselőknek nem tetszik a Belvedere-palota, hogy az állam lépten-nyomon kényszerhelyzetbe hozza őket, és hogy elnökük nem vonja be őket eléggé a fontos ügyekbe.
Csongrád megye területén legfeljebb 16 perc alatt mindenhová odaérnek a tűzoltók – hangzott el a megyei közgyűlésen tegnap. A katasztrófavédelmi igazgatóságon 485-en dolgoznak, az átlagéletkor 37 év. Dologi kiadásokra évente 200 millió forint megy el, 2013-ban 360 milliót, tavaly 260 milliót költhettek új berendezésekre. Szatmári Imre tűzoltó ezredes, megyei igazgató arról is beszámolt, tőle a beosztottak mintegy 30 százaléka kért engedélyt arra, hogy másodállása lehessen. Többségük gazdálkodó. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatóját egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

Ezután elköszöntek a képviselőktől a tűzoltók, pedig talán jobb lett volna, ha még maradnak. A közgyűlés arról tárgyalt, hogy a megyeházára költöznek a kormányhivatalhoz tartozó intézmények, emiatt a megyének költöznie kell az első emeleti irodáiból. A jövő héten az aulában már dolgoznak a munkások. A kérdés az, hová költözzön a megye, és hogy ez a hurcolkodás kényszer-e, vagy csak egy kérésről van szó, amelyre nem ésszerű nemet mondani. Kakas Béla elnök előterjesztése szerint a kormányhivatallal és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel folytatott tárgyalások nyomán a Tisza Lajos körúti Belvedere-ház „került képbe", amely az államé és részben az MSZP-é. Már kiszámolták azt is, mibe kerülne a költözés. Két bizottság és Gémes László, a Fidesz-frakció vezetője azonban módosító javaslatot nyújtott be, ezeket fogadták el. Tudomásul veszi a megyei közgyűlés, hogy a kormányhivatal az irodák átadását kéri tőle, de tovább kell keresni a lehetséges új helyet, úgy, hogy a költözés ne kerüljön pénzébe a megyének, és a csere vagyonvesztéssel ne járjon. Május 8-án rendkívüli ülésen ismét szóba kerül a téma.

A közgyűlés most fogadta volna el a megye integrált területi programját, de ezért hiába vezette végig az éjszakát németországi tárgyalásukról hazafelé, váltva két szentesi képviselő, Szirbik Imre (MSZP) és Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik), az anyagot nem tudták érdemben tárgyalni. Az irányító hatóság ugyanis nem végezte el határidőre a megye által elkészített, a települések fejlesztési terveit összegző dokumentum „minőségbiztosítását". Ebből a helyzetből Toroczkai László (Jobbik) és Varga Péter (MSZP) is azt a következtetést vonta le: a megyei önkormányzat munkáját a meghagyott hatáskörében is korlátozza az állam. A fideszes képviselők azt is szóvá tették, e program előkészítésébe az utóbbi hónapokban miért nem vonta be jobban az elnök a közgyűlést. Többeknek az sem tetszett, hogy kiderült: délután kettőtől a kormány képviselőjével pont erről tárgyal az elnök, de erre a képviselők nem kaptak meghívást. Kakas Béla és Vadász Csaba főjegyző arra hivatkozott, a munkabizottságot a program készítésére hozták létre. Az elnök megjegyzésére, hogy az utóbbi három év tervező munkája után most már nincs lehetőség ötletelésre, Gémes László azt mondta: majd meglátják, hogy ötletelés lesz-e a következő alkalom. Háromnegyed óra vita után a közgyűlés 8 igen és 8 tartózkodó vokssal hivatalosan azt sem vette tudomásul, hogy most a témáról nem tud érdemben tárgyalni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ladától a Mercedesig – geodétából lett taxis Sárkány Lukács

Zsinórban hat Trabantja volt a taxizást 1300-as Ladával kezdő és E-Mercedesszel befejező szegedi Sárkány Lukácsnak – ma is ő a Rádió Taxi Három ügyvezetője. Tovább olvasom