Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: szentesi patológia és üzemorvosügy

Viták a szentesi kórház körüli tennivalókat illetően. Üzemorvosügy: felbontották a vitatott szerződéseket. Lemondott pénzügyi bizottsági elnöki posztjáról a fideszes Csőke Attila.
Ismét kiderült, hogy ami a szentesi kórház körüli tennivalókat illeti, nincs egy véleményen a fideszes Halmai László és a fideszes elnök, Magyar Anna. Amikor a kórház patológiai épületének felújítási költségeiről volt szó, a szentesi képviselő azt kérte, hogy miután 2006 őszén először szóvá tette a hiányosságokat, mostanra készüljön végre egy használható anyag az elvégzendő feladatokról – és ne más intézményt hozzon helyzetbe a megye. A szabad demokrata Szűcs Lajos és az MSZP-s Somogyi Árpád ehhez csatlakozva megjegyezte, negyedmilliárd forint nagy pénz, ennél olcsóbban is végre lehet hajtani a felújítást. Az is furcsa, hogy az erről szóló szakmai anyag készítője végül azt írja: ezt a feladatot célszerű áttelepíteni a vásárhelyi kórházba. Szűcs Lajos módosító javaslatát – deklarálja a közgyűlés, hogy a patológiai feladatokat a jövőben is Szentesen kívánja ellátni – nem fogadta el a többség.

Később, a szentesi kórházat érintő másik előterjesztés kapcsán Halmai László feltette a kérdést: miért nem vette komolyan a megyei hivatal az ő és Szirbik Imre kérését. Azt kérték, készüljön stratégia arról, milyen felújításokat kell elvégezni ahhoz, hogy a szentesi intézmény kiemelt státusú maradjon. Magyar Anna Halmai szavait kikérte magának a hivatali dolgozók nevében, és a leterheltségükre hivatkozott. Az előterjesztés ezek után nem kapott többséget: 15 igen, 12 nem és 3 tartózkodás mellett bukott meg, az ellenzék mellett Halmai is nemmel szavazott. Elhangzott, hogy a kórház adósságállománya 892 millió, ebből 100 millió 60 napon túli tartozás.

Halmai László: Ne más intézményt hozzon helyzetbe a megye!
Halmai László: Ne más intézményt hozzon helyzetbe a megye!

Martonosi György a vita sűrűjében arra hívta fel a tudósító figyelmét, hogy a botrányok mellett azért vegye észre azt is: a megye jövőre 8 millióról 12 millióra növeli azt a keretet, amelyet a felsőoktatásban tanulókat segítő Bursa Hungarica ösztöndíjra szán. A közgyűlés egyhangú döntéssel Biernacki Karolt választotta meg a megyei levéltár igazgatójává.

Folyt. köv. a bíróságon

Eldőlt tegnap, hogy végül tényleg a bíróság mondhatja ki, hol értelmezik helyesen a törvényt: a megyei önkormányzatnál vagy a közigazgatási hivatalnál. Utóbbi a Makói Oktatási Központ igazgatójának kinevezése kapcsán kifogásolta, hogy a megyei közgyűlés nem vett figyelembe egy jogszabályt. Az észrevételre muszáj volt válaszolni valamit. (Részletek: lapunk szeptember 16-i számának 7. oldalán.) A közgyűlés előbb levette napirendről az ügyet. De mivel kiderült, hogy így mulasztásos törvénysértést követne el, rövid szünet után visszavette – és többségi szavazással úgy utasította vissza a „közighivatal" észrevételét.

Lemondott Csőke Attila és Bánfi Tamás is

Lemondott pénzügyi bizottsági elnöki posztjáról a fideszes Csőke Attila. A megyei közgyűlési képviselő vállalta a felelősséget azért a botrányért, amely a legutóbbi ülésen robbant ki az új üzemorvosi szerződések miatt.

Ne az elnök és a főjegyző, hanem a közgyűlés által fölállított bizottság vizsgálja meg, mi történt a foglalkozás-egészségügyi szerződések körül – kérte a megyei MSZP–SZDSZ-frakció tegnapi tájékoztatóján, a közgyűlés előtt. A történetről lapunk augusztus 15-én írt. Lényege: a megyei önkormányzat intézményeinek többsége a közbeszerzésig ideiglenes szerződést kötött a Rufusz-Med Kft.-vel – dolgozóik üzemorvosi ellátására – évi fejenkénti 7600 forintos árért, miközben például Csongrádon még élő szerződés volt a helyi rendelőintézettel, 2000 forintos árral. A kft. egyik tulajdonosa pedig még egy hónappal korábban Bánfi Tamás megyei képviselő volt. Az augusztus 14-i közgyűlésen Magyar Anna elnök állította, ő erről az akcióról nem tudott, és szavaiból kitűnt, Csőke Attilát, a pénzügyi bizottság elnökét teszi felelőssé a történtekért.

Csőke Attila már nem elnöke a pénzügyi bizottságnak, önként távozott a posztról. Fotó: Miskolczi Róbert
Csőke Attila már nem elnöke a pénzügyi bizottságnak, önként távozott a posztról. Fotó: Miskolczi Róbert

A mostani ülésen Simicz József hozta szóba a történetet. A kérdésekre elhangzott, hogy a kft.-vel kötött szerződéseket fölbontották, a még élő korábbi szerződések továbbra is érvényben vannak, így Csongrádon például az Aranysziget Otthon dolgozóinak munka-egészségügyi vizsgálatát a helyi szakrendelő látja el.

Az ülésen a pénzügyi bizottság álláspontját rendre az alelnök, Ádók János ismertette, pedig jelen volt Csőke is. Az ülés végén Magyar Anna jelentette be: Csőke Attila lemondott pénzügyi bizottsági elnöki posztjáról, és Bánfi Tamás sem alelnöke már az egészségügyi bizottságnak.

Olvasóink írták

 • 14. sidv 2008. szeptember 20. 11:05
  „L.M-nek.
  Én nem örülök annak, hogy meg van a felelős, mert amióta ez a majom beszállt a politikába is(apró-klán már Meggyesi Péter kampánya mögött, majd megpuccsolása) azóta ez az ország felborult gazdaságilag , erkölcsileg, biztonságilag stb.
  A másik ügy pedig:könnyen utána nézhetsz az oep mit finansziroz meg 2000ft-ért.Semmit. A kötelező üzemorvos is a vállalkozók egyik lehúzása és ebbe beleestek a közintézmények is.
  Senki sem veszi komolyan csak egy ujabb sarcnak tekintik.”
 • 13. biztos, ami biztos 2008. szeptember 20. 08:12
  „A honlapról letölthető volt a biztos jelentése. Ezt az iratok alapján tárgyalta a pénzügyi és az egészségügyi bizottság. Hála Csőke lemondásának a pénzügyi bizottság nem a munkára koncentrált így a jelentés elcsúszott, háttérbe maradt. Pedig érdemes lenne időt szakítani rá.
  A biztos úr hetet-havat összehordot. Táblázatok, grafikonok. A végén meg azt javasolta, hogy adjon a megye 300 millát, meg a számlákat napokra bontsák fel. Gratulálok. Ettől azután megoldódnak a dolgok! "Köszönjük Emese!"
  Nem tűnik ez fel senkinek? Adunk újabb fél évet a biztosnak ahhoz, hogy még párszáz millát összeszedjen a kórház adóságban?”
 • 12. biztos, ami biztos 2008. szeptember 20. 07:59
  „A baj az, hogy az hölgyek-urak döntenek, de nem néznek utána annak, hogy miről. Így szavaztathatnak meg velük mindent.
  A szakértő, aki a szentesi pathológiáról elkészítette a negyedmilliárdos tanulmányt, akkorára fújta fel ezt a munkát, hogy még véletlen se szavazzák meg. Ezzel az ügyet sinre tette. Azt követően senki sem lapozott bele a tanulmányba, hogy mit is tartalmaz.
  Olvastam, hogy az épület hőszigetelése, a cserépfedése, a parkoló az épület mellett a felújítás felét adja, holott nem szülséges. A műszerekből meg annyi van beírva, hogy a fél Magyarország eseteit is el lehetne látni vele. Egyszóval túlzás.
  A politikusok meg felszinesen (szokásosan) kezelve a dolgokat mindent becumiztak. Mint hirlik, kivéve Halmait.
  A dolgok tényleg arra sodródnak, hogy a szentesi kórház elvérzik. Azután jöhet az olcsó privatizáció. A biztosnak még mindig nem kötöttek utilaput a lába alá, pedig a veszteségek - 1,5 évnyi ténykedése után - nem csökkentek, hanem szaporodtak.”
 • 11. L.M. 2008. szeptember 20. 06:22
  „ad.5-höz:
  Örülük, hogy sikerült megtalálni, aki mindenért felelős.
  Most a dolog nem erről szól.
  Hanem arról, hog a 2000 és a
  7600 Ft közötti kis részt valaki le óhajtotta nyúlni.
  Ennél a minimum erkölcsi tartás az lett volna, hogy nemcsak a bizottsági elnökségről, hanem a képviselőségről kellett volna lemondani. (Ha már ilyen hősiesen bevállalta, hogy "egyedül" ő a felelős, és senki, de senki más nem is sejtette ezt a kis "turpisságot".)”
 • 10. macilaci 2008. szeptember 19. 14:38
  „""3. hozzászólás papamaci21 2008.09.19. 08:26

  Azért jó lenne ha ez a Halmai gyerek néha gondolkodna mielőtt kinyitná a száját! Csinált Őkelme már épp elég galibát a polgári oldalnak!""
  Az a baj,hogy kiderült a stikli???Ez a jéghegy csúcsa...Aluk meg úszik a sz@rban....
  Nekem se szimpi az úr,de most igazuk van!Nem hajlandók lefeküdni a magyar-lázár klikknek.Vagy folyik a klánharc????”
 • 9. fitnessz 2008. szeptember 19. 13:44
  „Ezúttal kifejezetten gratulálok Halmai úrnak! Eddig nem bírtam a fazont, de most igaza van, ezt még a vak is látja, hogy mi folyik itt, a kórházunkat halálra ítélik, mikor több, mint kétszer annyi beteget lát el, mint a vásárhelyi! Nem a Magyar Anna ötleteire kéne hagyatkozni, hanem beszéljenek a számok! Pl: Vásárhelynek ott van közel Szeged, de Kunszentnek, meg Csongrádnak, meg még sorolhatnám nincs a közelébe kiemelt kórház, de még kórház se!! Nem véletlenül tartozik ide a Tiszazug is! Meg komolyabb is (volt) az ellátás!”
 • 8. átlag 2008. szeptember 19. 13:06
  „Hajrá Halmai Úr! Így kell ezt csinálnia egy szentesi polgárnak!
  Ne a politikai ha nem az ész és a szakmaiság döntsön.
  Reménykedem, hogy lesz még több hasonló cselekedete is!”
 • 7. tora 2008. szeptember 19. 11:18
  „Na, Simicz az nagy fej az eü.-ben, bizonyosan! Párttitkár volt a szőregi Tisza-Marosz Szög Tsz-ben és a juhágazat vezetője, ahol minimum 1-2 száz birka sose volt meg leltározáskor.:)”
 • 6. jfk 2008. szeptember 19. 10:57
  „A legszebb az egészben, hogy a hírek szerint az egész ügy mögött a Dél-Alföld Géniusza, a Hármashatár Maradonája, az észkombájn Bodó Imre áll... Ő tereli az egész ügyet a szocik javára a saját érdekében.”
 • 5. sidv 2008. szeptember 19. 10:35
  „A botrány az ahogy a ráncoskomikus irányitja az országot ill. a trampli ágika tönkretette az egészségügyet az országban.
  Halmainak azon kellene agyalni, hogy a következő kormány idején legyen mód pl. a szentesi korházi problémákért felelősségre vonni Horváth Ágnest vagy a többi pribékjét. A másik ügyben aki tévedett lemondott és a politikai jövőjének vége ez a tuloldalon teljesen szokatlan ezért lehet az, hogy L.M. sem tudja, hogy mit olvasott, merta "következmények nélküli országban"ez ritka jelenség.”
 • 4. tapsi 2008. szeptember 19. 09:46
  „Nesze neked megyei közgyűlés.
  Csőke lemondott, azt ennyi? El van tusolva az ügy? Az igazi felelős mondjuk nem Magyar Anna, akinek elnökként tudnia kellene minden döntésről?!
  Egyébként annyit hozzátennék, hogy Csőke Attila - legjobb tudomásom szerint - nem tagja a Fidesznek, a Vállalkozók Pártja helyi vezetője. És Nógrádi Zoltán karját fogva került a közgyűlési Fidesz-frakcióba!”
 • 3. papamaci21 2008. szeptember 19. 08:26
  „Azért jó lenne ha ez a Halmai gyerek néha gondolkodna mielőtt kinyitná a száját! Csinált Őkelme már épp elég galibát a polgári oldalnak!”
 • 2. BIRDS 2008. szeptember 19. 06:29
  „Ezeket a botrányokat mennyi havi juttatásért is csinálják?”
 • 1. L.M. 2008. szeptember 19. 06:02
  „Aranyos történetek az "üzemegészségügyről".
  Ahogy Moldova György írta: "szarnak, bajnak nincs gazdája".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyében Szegeden a legveszélyesebb élni

Csongrád megyében Sándorfalva a legbiztonságosabb város, a 8000 lakosú településen – ezer… Tovább olvasom