Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Megyei mentősök is lapátra kerülhetnek

Kétszáz fős létszámleépítésre készül a mentőszolgálat vezetője, a kevesebb feladatra hivatkozik. A régiós mentőszervezet igazgatója szerint a minőségi munkához legalább ennyien kellenek.
Nagyjából kétszáz fős létszámleépítést tervez idén az Országos Mentőszolgálat – jelentette be a napokban a szervezet főigazgatója. Göndöcs Zsigmond a tömeges elbocsátást azzal indokolta, hogy a mentési és betegszállítási feladatok januári szétválasztása óta csökkent a mentősök feladata, nincs szükség ennyi szakemberre. A mentőkocsik számát is csökkentenék.

Szentesi bázis

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként az OMSZ 2013-ig 11 milliárd forintot, az első két évben 7 milliárdot költ 25 mentőállomás – közte a szentesi légibázis – építésére. Ebből a pénzből telepítik Szekszádra az eddig Pécsen működő légibázist és sok átépítést, felújítást és eszközbeszerzést is finanszíroznak belőle.

– Egyelőre nem kerestek meg azzal hivatalosan, hogy hány embertől kellene megválnom. Én is a sajtóból értesültem a tervekről – közölte Cserjés Andrea, aki bővebb információkat szeretne kapni a főigazgatótól. A dél-alföldi régiós mentőszervezet orvosigazgatója azt mondta, bár valóban kevesebb feladatuk van január óta, de szerinte a mentés minőségi fejlesztéséhez kell ennyi mentőtiszt, ápoló, gépkocsivezető. Mint mondta, hamis látszatot kelthet, ha azt nézzük, átlagosan milyen arányban csökkentek a feladataik – ennek ugyanis nagyon változó a területi megoszlása. Szegeden, Vásárhelyen és Makón például ugyanannyi feladatuk van, mint korábban, a mentőkocsik kihasználtak. A kisebb mentőállomások körzetében látszik csupán kis arányú feladatcsökkenés.

A régiós vezető ugyanakkor abban bízik, az OMSZ-nál korábban elrendelt létszámstop, a dolgozók egy részének önkéntes távozása és a jelenleg is meglévő betöltetlen állások következtében nem kell további szakemberektől megválniuk. Csongrád megyében jelenleg nyolc állomáson összesen 300 körüli mentős dolgozik, 38 mentőkocsival.

Olvasóink írták

 • 7. kötekedő 2008. március 29. 06:06
  „Persze mentősök! Mentők a helyes kifejezés.
  Gondolkodni kéne kicsit.
  Olyan nincs, hogy rendőrösök a rendőrből szállnak ki és a tűzolzósok a tűzoltóból ugyebár? Akkor nyilvánvalóan a mentőautóban(!) a mentők(!) utaznak. A hegyimentőket senki sem hívja hegyimentősöknek, vajon miért? Azért hívják őket így, mert mentenek.
  Szupertanult újságírók, nyelvtant nem oktattak önöknek?”
 • 6. kötekedő 2008. március 29. 06:05
  „Persze mentősök! Mentők a helyes kifejezés.
  Gondolkodni kéne kicsit.
  Olyan nincs, hogy rendőrösök a rendőrből szállnak ki és a tűzolzósok a tűzoltóból ugyebár? Akkor nyilvánvalóan a mentőautóban(!) a mentők(!) utaznak. A hegyimentőket senki sem hívja hegyimentősöknek, vajon miért? Azért hívják őket így, mert mentenek.
  Szupertanult újságírók, nyelvtant nem oktattak?”
 • 5. jupiter 2008. március 28. 16:15
  „Dögöljön meg mindenki,majd a legyek elhordják.”
 • 4. Kért Elek 2008. március 28. 13:32
  „... És aki rosszul akar lenni az utcán elöszőr menjen el az orvosához, de ha már rosszul lett az utcán tessék magát elvonszolni az első korházig.


  Köszönjük a Horváth Röfi Ágnes.”
 • 3. Porter! 2008. március 28. 13:09
  „Sajnos valóban várható volt a gondoloat, hogy lehet elküldeni embert az OMSZ-tól, mert már nem ők végzik a szállítási feladatokat. És valóban kevesebbet futnak a kocsik mint azelőtt. Csak azt a pici tényt felejtették el, hogy eddig húzták a belűket is annnyi feladatuk volt, most pedig talán egy normálisabb munka tempóban dolgoznak. Ennyi pénzért! Nem meglepő az, hogy önként mentek el a magáncégekhez. Mert ezek az emberek mindamellett, hogy mentősök, családfentartók is. Így aztán sokan féllábbal kinn vannak, de a szívük nem hagyja, hogy elhagyják a szakmát. Élni meg kell valamiből. Persze ezzel a hivatástudattal is visszaélnek már évtizedek óta.”
 • 2. CSJ 2008. március 28. 10:11
  „Miután a mentés és a betegszállítás különvált egymástól, ez a döntés várható volt. Logikusan kell végig gondolni. Mindkettőnek kevesebb a feladata és ennek arányában kevesebb kiszolgáló személyzet kell.”
 • 1. jo bacsi 2008. március 28. 08:42
  „Hajra. Minel kevesebb van beloluk annal jobb. Kevesebb mentobe fognak betorni mert nem lesz aki vezesse oket. Kevesebb GPS unit lesz ellopva mert nem lesz mentokocsi amibe bele lehetne tenni oket. Kevesebb szennyezodes lesz mert nem kell a mento kocsikat feltolteni szennyezo benzinnel stb.st.
  Es vegul is jo a nepnek is mert nem kell messzi korhazakba menni latogatni hisz a beteg ott lessz mindjart ahol ossze esett mert nem lesz mentos aki elvigye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatszolgáltatás nyugdíjakhoz

A Dél-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál a 2007. évi NYENYI-adatszolgáltatás… Tovább olvasom