Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Megyei többszörös: 98 jelölt négy körzetben

Szeged - Akár 98 képviselőjelölt is indulhat Csongrád megye négy választókerületében az április 6-i országgyűlési választáson.
Tegnap délután 4 óráig állíthattak egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltet a pártok az április 6-i választásra. Ehhez 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük és leadniuk. A határidőig Csongrád megyében a négy választókerületben 98 jelöltet jelentettek be, amelyből lapzártánkig 24-et vettek hivatalosan nyilvántartásba. A többi képviselőjelölt ajánlásait még ellenőrzik a választási irodákban. Legkésőbb csütörtökig őket is nyilvántartásba vehetik, ha rendben találják az ajánlási íveiket.

 Sorsolással döntöttek

A korábbi választásokon ábécésorrendben kerültek fel az egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltek a szavazólapokra. Az új rendszerben viszont már a pártlisták mellett a képviselőjelöltek sorrendjét is sorsolással döntik el. Lapzártánk után sorsolták ki a jelölteket a választási irodákban. Ez értelemszerűen változik, ha valamelyik képviselőjelöltet nem veszik nyilvántartásba csütörtökig. Az országos listákat ma délután négyig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Várhatóan legalább nyolc párt neve szerepel majd a szavazólapon. Eddig a Fidesz–KDNP, a Jobbik és az MSZP–Együtt-PM–DK–MLP listáját vették nyilvántartásba.

Soha ennyi jelölt nem akart még elindulni a megyében országgyűlési választáson a rendszerváltás óta. Legutóbb, 2010-ben, amikor még 7 választókerület fedte le a megyét, összesen 35 egyéni jelölt indult Csongrád megyében az első fordulóban, 2006-ban pedig 36.

Hogy miért özönlöttek most a jelöltek? Mert a fideszes parlamenti többség megváltoztatta a jelöltállítási és kampányfinanszírozási szabályokat. Korábban 750 kopogtatócédulát kellett összegyűjteni, most elegendő volt 500 ajánlás, és újdonság volt az is, hogy egy választópolgár több jelöltet is ajánlhatott.

Elemzők szerint az úgynevezett bizniszpártok az állami támogatás reményében alakultak az utóbbi hetekben, hónapokban. A képviselőjelöltek döntő többsége pártszínekben indul. Köztük nagyon sok kis, eddig ismeretlen párt aktivizálta magát. Csongrád megyében is indítana például jelöltet a Magyar Gazdaság Párt, az Új Dimenzió Párt, a Megoldás: Egyik sem! Civilkontroll Párt, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, az Együtt 2014 Párt (amely nem azonos a Bajnai Gordon vezette Együttel), a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, az Elégedetlenek Pártja, a Tiszta Energiával Magyarországért Párt, a Seres Mária Szövetsége, az Új Generációk Pártja, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt, a Magyar Cselekvő Párt, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a Szabad Választók Pártja, a Határon Túli Magyarok Pártja vagy a Szövetségben, Együtt Magyarországért–Nőpárt.

Az új kampányfinanszírozási szabályok alapján az egyéni képviselőjelölteket fejenként 1 millió forinttal, a listát állító pártokat maximum 600 millió forinttal támogatja az állam – ha mind a 106 egyéni körzetben állítanak jelöltet. Listát már az a párt is állíthat, amely országosan 27 körzetben – kilenc megyében és a fővárosban – állít jelöltet. Ebben az esetben 150 millió forint üti a párt markát. Az egyéni jelölteknek el kell számolniuk az 1 millió forinttal. Ezt szigorúan ellenőrzi az államkincstár. A pártoknak viszont csak részben kell elszámolniuk a kampányköltéseikről. Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást. Annak a jelöltnek, aki nem vagy nem megfelelően számol el, a felvett támogatás kétszeresét kell visszafizetnie.

Fotó: DM/Dv
Fotó: DM/Dv

Az 1-es körzetben (Szeged) 31, a 2-es választókerületben (Szeged) 30, a 3-as körzetben (Szentes–Csongrád) 17, a 4-es választókerületben (Hódmezővásárhely–Makó) 20 jelölt neve volt olvasható a valasztas.hu honlapon lapzártánkkor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz Gyurcsány–Kiss-Rigó-találkozó

A jelek szerint nem jön létre Kiss-Rigó László megyés püspök szegedi farsangi beszélgetése Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel. Tovább olvasom