Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Megyejáró Kübekházán: csodabogár operettfalu

Kübekháza - Csodabogár falu – írta egy francia újságíró a harmincas években Kübekházáról. Ma is az. Sok minden található meg itt, ami máshol nem. Védjegyük az Operettfalu, ismert a fejlett internetes hálózatuk. És rengeteg az ötletük.

Az országban egyedülálló: öt éve cérnavékony kislányhang köszönt mindenkit, aki felhívja a kübekházi polgármesteri hivatalt. Nem a kisgazda nagypolitikából a szülőfalujába visszatért polgármester, Molnár Róbert (képünkön) gyermeke, hanem a háziorvos lánya, Kátai Dalma. Ha kocsival vagy busszal a 43-as út felől érkezünk, a sportcentrum otthonos épületét elhagyva szép kis településre jutunk. Csupa zászló és zöldülő fák mindenfelé. Bicikliző asszonyok csalogatnak: akkor még szebb, ha minden virágba borul. Érdekességet mutatnak, a kübeki házakat nem utcák szerint számozzák, hanem épülésük sorrendjében.

– Itt nem csupán élnek az emberek, hanem közösséget alkotnak – büszkélkedik az ezerhétszáz lelkes falu első embere. Azt mondja, noha hátrányos helyzetű a település, ötleteikből megélnek. Ezeket pedig önerőből vagy pályázati forrásokból valósítják meg. A családi házak csinosítását ösztönzik például homlokzatfelújítási alappal, ami ha kis pénz is, nagy segítség lehet meszeléshez, festéshez. A főtéren fiatal családoknak épülnek lízingelhető társasházi kislakások a Kübek-Házban, udvari játszótérrel, grillsütővel. Felújítják az óvodát, bővítik a játszóteret.

 

Ezt a körforgalmat az operettfalu és az autóstalálkozó vendégei is ismerik. Fotó: Miskolczi Róbert

Pár éve egy tető alá került az egészségügyi és szociális centrumban a gyerek-, a házi- és a fogorvos, a védőnő, valamint a patika. Májusra öregek napközi otthona létesül családgondozóval, anya- és gyermekvédelemmel. Igen népszerű Tamás bácsi konyhája – szellemes étlappal, házias ízekkel olcsón látja el a környékbelieket.

Jó munkának is kell a cégér

Saját reklámjára is ad a falu. A Kübekházi Kurír távoli kontinensekre is eljut az elszármazottakhoz. Az internet újdonságait a minap a digitális forradalom bölcsője címmel adta közre a köztévé. A www.kubekhaza.hu honlap nemcsak szép, hasznos is. A félezer háztartás ötödében működik internet. A kistelepülések közül elsőként öt éve számítógépen kapják meg a képviselők a hivatalos iratokat. Idén laptopot szereznek be. A hivatalt mindenki ingyenes Skype-programmal hívhatja. Elsőként az országban online lehet bejelentkezni háziorvoshoz és nemsokára fogorvoshoz is. A legújabb: ebben a tanévben iskolai elektronikus ellenőrző értesíti e-mailben a szülőket, ha valamilyen jegyet kap a gyerek.

 
Ha Kübekháza, akkor természetesen operettfalu. Idén tízéves ez a messze földön híres ünnep, amelynek a kübeki főtér a díszlete. Ugyancsak népszerű a hármashatár-nyitással egybekötött falunap és a nemzetközi autóstalálkozó. Aki a természetet járná szívesen, a helyi vadászparadicsomban akár az itt felállított megyei dámbikarekordot is megdöntheti, amely 4,3 kilós aganccsal áll a világranglista huszadik helyén.

Kübekházán jártunk

Megyejáró körutunkat kedden Kübekházán folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk a sportcentrumban. Az újságkészítésről és a lapunk által szervezett akciókról beszélgettünk. A jól sikerült est végén játszottunk.

Figyelik az újságban az emberi történeteket, és meg is beszélik egymással a helyi programokról, érdekességekről szóló tudósításokat kübekházi olvasóink, akik szép számmal gyűltek össze a lapunk által szervezett megyejáróra kedden délután. Kíváncsiak a sportsikerekre, követik ajándékkoncertjeinket, és örülnek szakácskönyveinknek. Úgy fogalmaztak: a Délmagyarország nélkül a kakas sem szólal meg reggelente. Ezért dicsérték meg terjesztőcsapatunkat, különösen Kollár Ferencné Jolika helyi kézbesítő szorgalmát.

Olvasóinkkal a sportcentrumban beszélgettünk. Fotó: Miskolczi Róbert

Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a kiadóról és lapjaink születéséről beszélt, Hocz Pál nyomdavezető az ősszel beindítandó új nyomdagép lehetőségeit ismertette. Kóti Zoltán terjesztési vezető a lapkézbesítés kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot. Az előfizetőknek szóló hűségkártyáról tájékozatott új kollégánk, Makra Ida hűségprogram-vezető. A májusban induló akcióról pénteken olvashatnak bővebben.
Játékunkban is jól teljesítettek a kübekiek: pontosan tudták például, hogy 1926 óta közlekedik buszjárat a faluba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedves naplóm... - hírességek blogjai

Szeged - Ahogy a hagyományos naplónak, blognak nevezett internetes változatának is az önkifejezés a… Tovább olvasom