Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Megyénkben csak 4000 embert érinthet - nem fáj a polgári védelmi szolgálat

Csongrád megye 420 ezer lakosának mindössze egy százalékát érinti a polgári védelmi szolgálat. Kit és mikor "sorozhatnak" be katasztrófa esetén?
Január elseje óta Magyarország Alaptörvényének értelmében minden magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgár polgári védelmi szolgálatra hívható be katasztrófahelyzetben . A 18 és 65 év közötti korosztály súlyos esetben akár 15 napra is berendelhető, de gyakorlatozásra, elméleti oktatásra is kötelezhető, aki alkalmas a feladatra. Az okok: megnőtt a természeti és ökológiai katasztrófák száma, illetve „összetettebbé és ellenőrizhetetlenebbé váltak a civilizációs veszélyforrások".

Múlt héten a főváros XI. kerületének önkormányzata 1500 embernek küldött felhívást a csatlakozásra, illetve adatlapot. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága elsősorban a 22–27 év közötti fiatalokat szeretné bevonni, akiket öt év után mások váltanának. Számít azokra, akiknek valamilyen speciális, katasztrófában jól hasznosítható szakképesítésük van. A vidéken egy éve megkezdett toborzás már lezárult, most Budapest van soron.

Polgárok, szolgálnak és védenek.
Egy 2006-os árvízhez hasonló helyzetben előfordulhat, hogy mindenkit a gátra rendelnek.
Archív fotó: Gyenes Kálmán

– 1935 óta létezik, ha nem is azonos elnevezéssel, a polgári védelmi szolgálat: katasztrófahelyzetben azóta riaszthatóak az állampolgárok. Csongrád megyében, elsősorban szakmai tudás alapján, jelenleg 4179 főt osztottak be különböző szervezetekbe. Újabb behívót, egyéb megjelenésre felszólító levelet nem küldtünk ki – tudtuk meg Tátrai Jánostól. A polgári védelmi feladatokat koordináló Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint „egy 2006-os árvízhez hasonló helyzetben előfordulhat, hogy mindenkit a gátra rendelnek – homokzsákot pakolni".

Fizetnek, ha behívnak

Kiképzésre egy évben legfeljebb 40, gyakorlatra 72 órára lehet a kötelezetteket berendelni, és el kell őket látni egyenruhával, védő- és egyéb felszereléssel, munkaeszközökkel. Jár nekik távolléti díj, amelynek alapja a személyi alapbérük, költségtérítés, és mentesülhetnek a helyi adó alól. A gyakorlaton és a kiképzésen kötelező megjelenni, de lehet halasztást vagy felmentést kérni alóla. Esküt is kell tenni.  

Megtudtuk, a védelemre beosztottakat először levélben kérdezik: vállalják-e a „sorozást", viszont a későbbiekben a gyakorlatokon, kiképzéseken részt kell venniük. – A megye közel félmilliós lakosságából alig egy százalékot érint a polgári védelmi szolgálat. Az állományunk nagyon régóta állandó – tette hozzá a szóvivő.

2010-ben hatalmas belvízzel küzdött Csanytelek, a legnehezebb napokban közel 300-an mentették a települést. – Eddig is működött a rendszer, azonban a kötelező behívás teljesen meglep. 2010 telén még központosításról volt szó, azt vártuk, hogy a következő belvíznél már hátradőlhetünk – fogalmazott Forgó Henrik. Csanytelek első embere lapunknak elárulta: jelenleg 56 önkéntest tudnának riasztani, kötelezően viszont már csak 50-et lehet behívni. – A szabályozás miatt 6-an nem jöhetnek segíteni, de bízom benne, sikerül ezt a problémát áthidalni. Októberre kiforrja magát a rendszer, akkor értesítünk mindenkit – tette hozzá a 2800 lakosú település vezetője.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Linka11 2012. szeptember 22. 08:47
  „Harminc év alatt kötelezővé lehetne tenni mint annak idején a katonaságot.Csak kevés kibúvóval.Mivel a legtöbb
  fiatal embert nem nagyon érdeklik a közösségek ,legalábbis ahol valami hasznosat lehet tenni/tisztelet a kivételnek/.
  Baj esetén is a legtöbb polgár azt várja, majd segítenek mások.Tehát arra hivatkozni ,hogy katasztrófa idején majd
  úgyis önként jönnek, az nagy rizikó.Én nem vagyok híve ennek a kormánynak sem, de mivel megszűnt a hadsereg ezért megértem ,hogy kell egy mozgatható erő ha természeti vagy más katasztrófa fenyeget.Persze jól leszabályzott
  alapon kellene ezt csinálni. Nem úgy ahogy manapság intézi az állam a dolgokat. Mert a fűnyíró elven kivezényelt sok ember nem ér annyit, mint a kevesebb de átgondoltan összeválogatott csapat.”
 • 33. anya5353 2012. szeptember 20. 13:02
  „31.!

  Ez tökéletesen ki lett találva....
  Akkor majd addig, amig ki vagyok vezényelve a gátra, (pl) otthon hagyom a 3 évesre az 1 évest.......mert a legnagyobb meg épp esetleg már 18 éves!!!!Hahahaa!!!!!”
 • 32. alfa258 2012. szeptember 19. 09:42
  „"először levélben kérdezik: vállalják-e a ,,sorozást", - és ha nem vállalja akkor mi van????? Ez valami bújtatott aljasság, valószínűbb, hogy féltik az irhájukat, és be akarják biztosítani magukat! Ha katasztrófahelyzet adódik, akkor mindenki megy és teszi a dolgát - ahogy ez történt máskor is!!!! ÉS a politikusok miért kapnak eleve mentességet??? Nem tán 100%-os rokkantak????
  A másik, az átlag embernek csak kötelességei vannak immáron ebben az országban, és joga???? Csak az elpatkoláshoz.........!!!!!!!!”
 • 31. cikicakk55 2012. szeptember 19. 00:12
  „7. DonOvuz 2012.09.18. 09:35
  De nem ez a lényeg, hanem a baltás politikája. Nagy valószínűséggel háborúba sodorja az országot, és ez nem más, mint katonai mozgósítási terv más megnevezés alatt.
  ..................................................................................................................................................
  Az a helyzet,hogy nekem is ez jutott azonnal eszembe.Itt nem az árvíz, a vörös iszap a gond,hanem a jelenlegi kormány politikája miatti veszélyeztetettség úgy külföld felől,mint országon belül.Mást sem olvasni mostanában,csak,hogy a Magyar nép Birka! Ezek ott fenn már tudják,hogy nem is olyan birka ez a nép,csak jó a tűrőképessége,de ha kicsordul a pohárból a víz,akkor bizony minden emberre szükség lesz,főleg aki FideSS párti.Elhiszem,hogy az Örmények is valami bosszún törik a fejüket,de ne hogy már pont most jusson eszükbe egy ilyen behívó parancsot kiadni,ami ráadásul kötelező.Eddig is rengeteg ember ment segíteni a gátakra és a vörös iszap katasztrófa miatt is.Teherautó számra vitték a ruhákat,több millió forint befolyt(persze,hogy ebből mennyit kaptak meg,nem tudni.Na meg itt a rengeteg nem a napon barnult munkanélküli segélyes,már ők többen vannak,mint 4000 csak itt a megyében.”
 • 30. bánki 2012. szeptember 18. 20:19
  „23. favágó 2012.09.18. 14:23

  Ez jó példa !

  De mi a francért tartom el ,,Márta" nénit a Geszti Péter <moderálva> muterját! b”
 • 29. DVB 2012. szeptember 18. 18:32
  „ttttt: Nem hiszem, hogy minden munkanélküli esetében beszélhetsz erről, hogy szívesen vállalnák. Ugyan is biztos, hogy van e nélkül is elég bajuk nem, hogy még így rángassák őket kényük kedvük szerint csak, mert ráérnek...A legtöbben szeretnének dolgozni normális bérért és nem ilyen mondvacsinált esetleges hülyeségért amit most kitaláltak a nagyokosok.”
 • 28. ttttt 2012. szeptember 18. 17:22
  „18. klj-54 2012.09.18. 11:45
  Ebben nagyon igazad van, én is így vagyok vele. Semmit nem értek, nem vágok semmit, mert miért is, nem érdekel, nem is akarom megérteni. Van elég munkanélküli aki szívesen vállalja a melót, mert kell a lové nekik, akkor nekik adják ezt a munkalehetőséget. És ne annak aki már alapban dolgozik.
  Ha velem építenék fel a gátat, akkor érdemes már előre kiüríteni a környéket, mert szétesik :):):)”
 • 27. ttttt 2012. szeptember 18. 17:19
  „Ekkora baromságot!!!
  Ott a rengeteg munkanélküli aki örül hogy kap kis időre foglalkozást és pénzt is.
  Erre olyan embereket fognak behívni akik alapban dolgoznak és a meló helyükről elráncigálják.
  Jobb esetben vissza sem kell már menni melózniuk, mert közben felvettek helyükre másokat és visszatérve munkanélküliek lettek.
  Vagy ott a kisebb cégek, ahol 1 ember kiesése több milliós kiesés naponta, mert nincs aki helyetesíteni tudná a dolgozót. Ekkor az állam fogja a millió eltérést a cég felé kifizetni?
  Látszik hogy ez a magyar tervezés, ész nélkül a legjobb nekik!”
 • 26. X_Y 2012. szeptember 18. 17:03
  „"Jár nekik távolléti díj, amelynek alapja a személyi alapbérük, költségtérítés, és mentesülhetnek a helyi adó alól. "

  Ne én ezért vagyok nyugodt: még ha meg is találnak a levelükkel - én személyi alapbéremért kapnak 20 minimálbérest :)”
 • 25. X_Y 2012. szeptember 18. 17:00
  „8.vadfarkatlan 2012.09.18. 09:51

  Olvasd el a tavaly módosított honvédelmi törvényt. Guglizd ki. Csodálkozni fogsz..”
 • 24. rekontra 2012. szeptember 18. 14:50
  „Először is alkottak egy óriási dologtalan semmire való vízfejet ,mint Katasztrófavédelem. Most pedig próbálnak beosztottakat toborozni ,meg munkát kreálni nekik.”
 • 23. favágó 2012. szeptember 18. 14:23
  „22. 3évesférfi! Pl.: Sütő András /kinek tisztelem a munkásságát/ amikor megkapta a forradalom idején a nagy verést, itthon ápolták hetekig. Nagyon sajnálom, hogy megsérült és elvesztette az egyik szemevilágát, de nem ő fizette be az ellátásáért a díjat, hanem mi.
  Ez csak 1 példa volt, van még.”
 • 22. 3évesférfi 2012. szeptember 18. 13:32
  „19. favágó: Először is TB-ellátással csak az rendelkezik Magyarországon, aki fizeti a TB-t, nem alanyi jogon jár. Másodszor szeretném látni, hogy kerítené elő a magyar állam a világ minden táján élő milliónyi állampolgárát vészhelyzet esetén, de tüstént ám. Azt sem tudják, ki melyik országban van, nemhogy a pontos lakcímeket.”
 • 21. macs 2012. szeptember 18. 13:20
  „Nem értem! A korábban olvasottak alapján számomra az derült ki, hogy a kivételek kivételével mindenki behívható katasztrófa idején. Most azt írják, hogy csak 1%-ot érint. Mos akkor, hogy van? Bocs az értetlenkedésért!”
 • 20. bambinaXX 2012. szeptember 18. 12:58
  „15. a bírók???! Mióta nem képes egy bíró zsákot pakolni? egy képviselő úgyszintén..?”
 • 19. favágó 2012. szeptember 18. 12:23
  „"Január elseje óta Magyarország Alaptörvényének értelmében minden magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgár polgári védelmi szolgálatra hívható be katasztrófahelyzetben ." A külföldön élő, szavazati joggal , TB ellátással és egyéb jogokkal rendelkező /tehát a mi életünkbe is beleszólható/ honfitársaink, miért nem?”
 • 18. klj-54 2012. szeptember 18. 11:45
  „Engem be lehet hívni, tévedésből sem tagadnám meg mert jogkövető állampolgár vagyok!
  De előre szólok, hogy amihez nem akarok érteni ahhoz rettenetesen nem értek ám:)
  Mindegy milyen egyszerű dolog!
  A seregben (Kalocsa, Forradalmi) mertem azt állítani, hogy nem értem a parancsot!
  Hosszú lenne leírni, de a parancs kiadóját fenyítették meg keményen, mert én szóltam előre:)”
 • 17. Fri 2012. szeptember 18. 11:33
  „Nem szeretek politizálni és úgy hozzászólni, de azért ez már tényleg túlzás ! Fenyegetőzés stb. (büntetés ! már csak büntetünk nem jutalmazunk ebben a demokráciában ?) 65 éves korig behívhatók az emberek és a valóban sok segélyből a mi pénzükből élők ........ -re gondolok. Ne csináljunk már bohócot az emberekből ! Igen elsők legyenek a sorban azok akiket a parlamentbe , önkormányzati képviselők stb ...... nehogy ők felmentést kapjanak, mert az aztán kiveri a biztosítékot. Nem szoktam ennyire felháborodni - de ho a tisztesség ?”
 • 16. Attis2 2012. szeptember 18. 11:13
  „"A vidéken egy éve megkezdett toborzás már lezárult, most Budapest van soron."

  Most akkor mi van? Azt írják,hogy Csongrád megyében a lakosság 1%-át érinti a behivó...de azt is irják,hogy vidéken már lezárult,ezért Budapest van hátra...most akkor hogy van ez?”
 • 15. dodeka 2012. szeptember 18. 11:11
  „Ha láttad a törvénymódosítást, akkor láthattad, hogy ELSŐKÉNT (a terhes anyák, orvosok, bírók) előtt menti fel a kötelezettség alól a parlamenti képviselőket. Szóval egyiket se fogod látni, majd esetleg jönnek frissen beszerzett protokollgumicsizmában, meg pufajkában kezet rázni és fényképezkedni.”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Lesújtó képet fest a magyarok idegennyelv-tudásáról a legfrissebb kutatás: mindössze a lakosság 35 százaléka tud megszólalni valamilyen idegen nyelven. Tovább olvasom