Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Megyénkben idén a Tappancs az első

Csongrád megye - Elkészült az összesítés: 833 millió forintos, az adófizetők 1 százalékaiból származó felajánlásról rendelkezhet idén az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága. A Csongrád megyei listát a Tappancs alapítvány vezeti 26,5 millió forinttal.
Csongrád megyében 1333 szervezet kapott felajánlást az 1 százalékokból, közülük a 10 legnagyobb civilszervezet 112 millió forintban részesülhet. A legmagasabb összeg, 26,5 millió forint idén is az állatvédőknek jutott: a szegedi székhelyű Tappancs Állatvédő Alapítványnak. Ez az információ még nem olvasható az APEH honlapján, de Farkas Gabriella, az alapítvány elnöke elmondta, az adóhatóság már értesítette őket. Az összeget azonban majd csak később utalják át a számlájukra.

Farkas Gabriella hozzátette: örül a pénznek, hiszen 270 kutyát kell ellátniuk, egy állat havonta 6000 forintjukba kerül. A felajánlásokból futja majd veszettség elleni oltásokra, ivartalanításra, mikrochipezésre, valamint karanténbővítésre is.

Tavaly a szintén szegedi székhelyű Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület vezette a Csongrád megyei listát. Seres Zoltán elnököt idén arról értesítették, hogy mintegy 24 millió forintra számíthatnak. 2009-ben 28,3 millióval álltak az élen.

Mellesleg évről évre egyre több civilszervezet részesül a magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1 százalékából – derül ki az adóhatóság összesítéséből is –, hiszen míg 2008-ban 3673, 2009-ben 3779, addig idén már 3895 lehetséges kedvezményezettről beszélhetünk a Dél-Alföldön.

A régió területén a legmagasabb összeget 2010-ben egy egészségmegőrző, betegségmegelőző, gyógyító tevékenységet végző, illetve támogató alapítvány kapja, közel 117 millió forintos nagyságrendben. A régió 3 megyéjében a 10-10 legnagyobb felajánlásban részesülő szervezetek jellemzően állatvédők, egészségmegőrzők, oktatási-nevelési tevékenységet folytató civilek. Ezek a kedvezményezettek „viszik majd el" a felajánlott személyi jövedelemadó közel 40,5 százalékát. A fennmaradó összegen még nagyon sokan, 3865-en osztoznak: társadalmi szervezetek, alapítványok, kiemelkedően közhasznú szervezetek, felsőoktatási intézmények.

Olvasóink írták

 • 7. t11 2010. október 02. 14:25
  „Az utolsó mondatot flexsnake-nek írtam, természetesen. :)”
 • 6. t11 2010. október 02. 14:23
  „´SZERINTEM´: Az a baj, hogy a legtöbb ember senkinek sem ajánlja fel az 1%-át, ezen kellene változtatni! Ha gondolod, és van szervezet, akit támogatnál, akkor amikor az 1%-os ´időszak´ van, buzdíts embereket - iwiw, e-mail, stb. - hogy ajánlják nekik! Sokat lehet ám így is segíteni!!!
  A Tappancs folyamatosan 270-300 kutyáról valamint cicáról gondoskodik, nagyon szépen! Ha van kedved, egyszer látogass ki a Tanyára. Október 23-24-én önkéntes napok lesznek, ha gondolod, megbeszélem velük, és körbevezetlek, hogy lásd mi történik ott.”
 • 5. SZERINTEM 2010. október 02. 09:22
  „Nem vagyok én kutyaellenes --- de, hogy is mondjam,... én csak mindig embereknek, pontosabban, gyerekeknek, sőt szűkítem a kört, újszülöttek javára adom.
  Ha mindenki hasonlóan gondolkodna Csongrád megyében, jó pár újraélesztő-, és egyéb intenzívterápiás készüléket kaphatott volna a szegedi PIC.
  Nem tudom, de én mindig szomrorúbb vagyok, ha egy kisbaba haláláról hallok, mint amikor egy kiskutyáéról.”
 • 4. flexsnake 2010. október 01. 20:51
  „én a fehér testvériségnek ajánlottam fel illetve a +1 százalékot a magyar sátánista egyháznak :)
  Ők legalább megérdemlik :) Egy kínai büfé is több állatról gondoskodik mint a tappancs.”
 • 3. t11 2010. október 01. 15:45
  „Sziasztok!
  Azt gondolom, hogy minden ´téma´ fontos, és az a jó, ha valamilyen alapítvány felvállalja, aki (magánember, cég) tudja, pedig támogatja - adománnyal, önkéntes munkával, vagy ha ezekre nincs módja, legalább az 1%-kal. A probléma, hogy még arra is nehéz rávenni az embereket, hogy az 1%-ot felajánlják, pedig ez nem kerül semmibe... Ha pedig ezt nem teszik meg, mások döntenek az 1%-uk sorsáról.
  Ezzel csak azt akarom mondani, hogy általában ahhoz megy a legtöbb 1%, amely szervezet a legtöbb energiát fordít az emberek megnyerésére.
  Ha van olyan szervezet, akiknek a munkája szimpatikus nektek, legalább az 1%-ok ´gyűjtésénél´ segíthettek nekik, hogy minél több emberhez eljussanak - szórólap, iwiw, facebook, munkahely stb.
  A Tappancsról meg: nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz tapasztalatod volt, valószínűleg nem tudlak meggyőzni, de kutya tényleg nehezen fér el, hiszen folyamatosan 270-300 kutya van bent, ha egyet örökbefogadnak, hoznak be helyette kettőt... A Tappancsnál önkéntesekedem, havi egyszer segítem általában a munkájukat, amiben tudom, és hidd el, kiváló munkát végeznek. Nagyon sajnálom, hogy rossz tapasztalatod volt!”
 • 2. kiokushyn 2010. október 01. 13:08
  „Én a tappancsnak egy garast sem adnék. Egyszer hívtam fel őket egy kiskutya miatt,s szinte arrogáns hangon közölte velem egy nőszemély, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.”
 • 1. deszkás 2010. október 01. 10:50
  „Sokaknak többet ér a kutya mint a gyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Olajos Péter helyettes államtitkár

Ezúttal Olajos Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiapolitikai helyettes államtitkárát faggattuk. Tovább olvasom