Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Megyeszerte lelassult a forgalom, sok boltban elfogyott a szóróanyag

Káoszt nem okozott, de sok bosszúságot hozott a tegnapi havazás: a forgalom megyeszerte lelassult, nehéz volt közlekedni. A hétvégére már 8-10 fokig emelkedik a hőmérséklet.
Újkori hókáoszok

Szinte minden télen szóba kerül az 1987-es nagy havazás. Pedig az elmúlt évekből is tudunk olyan napokat, amikor megbénult az ország. 2012-ben Makót és térségét blokkolta az első havazás, amit 30-40 kilométer/órás szél követett, le kellett zárni a 43-as utat Szeged és az országhatár között. 2014 januárjában a déli szél miatt akadozott a forgalom az 5-ös úton.
– A 15 perces út 35 percesre nőtt, mintha mindenki komolyan venné, télen, havazásban óvatosabban kell közlekedni – mondta reggel lapunknak egy autós. – A zebrák környékén nincs eltakarítva az a reggel még hónak kinéző dzsuva, amit a lefolyók a lehullott, megrohadt falevelek miatt nem tudnak elnyelni. Feltehetően váratlanul érte a csatornázási céget is ez a hó – fakadt ki egy gyalogos olvasónk.

Az ígért 15-20 centiméternyi hóból 5 centi lett, az enyhébb időnek köszönhetően az utak sónedvessé váltak, elmaradt az elmúlt évekre jellemző összeomlás. Tény, hogy a hidakon csak lassan lehetett Újszegedről a belvárosba jutni, és a buszok is sok helyen késtek. Ami öröm: a hó miatt egyetlen halálos, de még súlyos baleset sem történt eddig Csongrád megyében.
Kollégáink havas fotói. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA
Szegeden csütörtökön a környezetgazdák kötelékében 120-an lapátolták a havat, a városi utakat 18 autó tisztította. A kerékpárutakra, járdákra is jutott munkagép, 8 kistraktor igyekezett a tél nyomát eltüntetni. A társaság emlékeztetett, az ingatlan előtti járdaszakasz takarítása, és ezzel együtt a hó eltakarítása, síkosságmentesítése az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelessége. A városon keresztül haladó állami közutak (a sugárutak, nagykörút, Bertalan híd) takarítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-é. A fizetőparkolókat és a villamosmegállókat a közlekedési társaság kezeli.

Egy 2008-as kormányrendelet szerint csak az állampolgárok által kiszórt maroknyi só veszélyes a környezetre, a közútkezelők által tonnaszámra használt anyag nem. – Nincs már szóróanyagunk, elkapkodták az összeset – mondta egy szegedi kisbolt eladója. Már szerdán sem tudta kiszolgálni vevőit, akik jobb híján konyhasót vittek, hogy azzal hintsék meg az ónos eső miatt kialakult jégpáncélt. Ezt tilos használni növények környezetében, de úgy gondolták, még mindig jobb, mint ha valaki összetöri magát. Más kérdés, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. 2000 tonna sóval, 720 tonna marosi homokkal, 100 tonna környezetbarát kalcium-kloriddal készült a télre. A szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodája elmondta, ha a jeges járdán valakit baleset ér és tartós ellátásra szorul, annak költségeit az egészségbiztosító a járdaszakaszért felelős tulajdonoson hajtja be.
Kollégáink havas fotói. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
Olvasóink visszatérő panasza, hogy a hóekék későn indulnak. Erre is van hivatalos magyarázat. A védekezés mindig „alásózással" kezdődik, a hóekék pedig csak akkor indulnak el, ha a lehullott hó vastagsága már 3–5 centiméter.

Ha nem lapátolt, már ne tegye
A Szegedi Magaslégköri Obszervatórium meteorológusától megtudtuk, péntek reggel még –7 fokos hidegre lehet számítani, a fagy miatt az utak csúszóssá válhatnak. Az idő napközben 3 fokig melegszik, vasárnapra már kora tavaszias 10 fokot jeleznek előre. A melegedés olvadást hoz, a hétvégi eső miatt elmarad a szánkózás is.
Nagy mennyiségű hó esett szerda éjjel megyénkre. Hódmezővásárhelyen még aznap este 11 órakor elindultak a gépekkel, hogy letolják a havat, valamint sóval szórják fel az utakat. A munkával csütörtökön délre végeztek. Ugyanígy a kerékpárutak is letakarították. Az elmúlt napokban 150 tonna sót szórtak az utakra – tájékoztatott Kovács Pál. A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft. ügyvezetője elmondta, az esti jegesedés előtt még egyszer útnak indultak az autók szerda éjjel.
Kollégáink havas fotói. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA
A nagy hónak viszont a gyerekek örültek. A vásárhelyi Liszt-iskola előtt kora délután gyúrták a hógolyókat, készültek a hóemberek. A buszjáratok 10-30 perc közötti késéssel értek a megállókba. A Dél-alföldi Közlekedési Központot szerettük volna megkérdezni bővebben a közlekedési helyzetről, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Megyénk többi nagy városaiban is dolgoztak a városellátó munkatársai. Makón 5 géppel takarították a több mint 120 kilométeres úthálózatot, 100 tonnányi só fogyott az elmúlt napokban. Szentesen 11 járművel végezték a takarítási munkákat. Csongrádon 8 gépet vontak be a hóeltakarításba. A közmunkások pedig mindenhol a közintézmények környékén dolgoztak, valamint a gyalogos átkelőhelyeket tisztították meg a hótól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móka és kacagás: a tapadós hóban a hóemberépítés jobban ment, mint a szánkó

Móka és kacagás: a tapadós hóban a hóemberépítés jobban ment, mint a szánkó
A gyerekek kedvét a szánkózástól még a kásás hó sem vette el - ahogy Schmidt Andrea fotóriporter… Tovább olvasom