Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megyeváltás: Mezőhegyes Csongrádba tart

Szeged - Bár a jelenlegi jogszabályok nem kedveznek Mezőhegyes megyeváltási szándékának, tucatnyi példa akad az átsorolásra. Más kérdés, hogy nem mindegyik sikertörténet.
Tucatnyi olyan település van hazánkban, amely a rendszerváltás óta megyét váltott. Keddi lapunkban beszámoltunk róla: erre készül Mezőhegyes is, amely egykor a makói székhelyű Csanád vármegyéhez tartozott, de az 1950-es megyerendezéskor Békéshez sorolták. Nemrég kérte a Csongrád megyéhez csatolást. Az 1989-ben városi rangot kapott, 5300 lelkes Mezőhegyes a mezőkovácsházi kistérség része, de a polgármester, Kovácsné Faltin Erzsébet azt mondja: gazdasági, emberi kapcsolataik a mai napig erősebbek a Csongrád megyei településekkel, mint Békés irányába. Bíznak a sikerben, népszavazást is fontolgatnak, de legfőbb reménységük a közigazgatási rendszer amúgy is zajló átszabása – ugyanakkor tény, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem kedvez az ilyen irányú változásnak.

A megyeváltás mégsem példa nélküli az ország rendszerváltás utáni történetében. Az eredménytelen próbálkozások mellett néhány sikereset is számon tartanak – igaz, egyik sem Csongrád megyében történt. Győr-Moson-Sopron megyéhez például Veszprém megyéből nem is egy, hanem összesen 11 település csatlakozott. Nem egyszerre persze, hanem három hullámban: Csikvánd, Gyarmat és Szerecseny 1992-ben, Bakonypéterd és Lázi 1999-ben, Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Fenyőfő, Románd, Sikátor és Veszprémvarsány pedig 2002-ben. Utóbbi polgármestere, Németh Csaba elmesélte, a váltás mellett mindenekelőtt Győr közelsége és az ottani munkalehetőségek szóltak. Nem bánták meg a döntést, bár a falu első embere nem akart összehasonlítást tenni a korábbi időszakkal, akkoriban ugyanis nem ő vezette a falut.

Hozzánk földrajzilag jóval közelebbi példa Tiszaugé, amely 1999-ben egy eredményes népszavazás nyomán vált el Jász-Nagykun-Szolnok megyétől, és Bács-Kiskunhoz csatlakozott. A bő évtizede történt megyeváltás mérlege korántsem pozitív. Gulyás Lajos alpolgármester azt mondta, a falu ugyanúgy megyeszélen van, mint volt, a fejlesztések nemigen érnek ide, a munkahely sem lett több. A változtatás melletti egyik fő érv az volt, hogy Kecskemét felé jobb a buszközlekedés; annak idején sokan dolgoztak arrafelé, ma már kevesen. Ugyanakkor továbbra is Szolnokon keresztül tudnak kapcsolatba lépni például az összes közüzemi szolgáltatóval, és – minthogy Tiszaug az új megye egyetlen Tiszán túli települése lett – vízügyi szempontból is Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Csongrád megye illetékeseivel tárgyalnak, ha kell.

Olvasóink írták

 • 13. klj_54 2011. augusztus 30. 10:36
  „12. scott1 2011.08.30. 10:34
  Nocsak, szintén tag vagy?”
 • 12. scott1 2011. augusztus 30. 10:34
  „Amit te sosem akartál meghallani az a munkanélküliség és az államadósság megkétszereződése volt, ha 8 év múlva nem kétszereződik meg ismét bármelyik adat, már akkor is előbbre leszünk... Emlékszem ezeket a "nagy eredményeket" milyen keservesen védted még a választások előtt is. És most a műháborgásoddal neki vagy keseredve az ország helyzetének???
  Az a baj, hogy amit te írtál az köszönő viszonyban sincs a témával... de még TELSTAR hozzászólásához sem kapcsolható! Te egyetlen dolog miatt szóltál ehhez a témához, hogy pártpolitikai céljaidra felhasználd a cikket.
  A MENSA-ra hivatkoznod a 2. HSZ-d után pedig kimondottan viccesnek tűnik, ez még akkor is álságosnak tűnne, ha sikerült volna egy rendes parabolát állítanod!”
 • 11. klj_54 2011. augusztus 30. 09:49
  „10. kismocsok 2011.08.30. 00:55
  Nyolc éven keresztül azt hallottam, hogy a hazaáruló szoci kormány bitorolja a hatalmat!
  Majd ha jön a Viktor akkor minden szép és jó lesz!
  Hát most itt van:(
  Eredmény?

  A fidesz fanoktól és a gondolkodni nem szeretőktől nem vártam el azt, hogy megértsék amit írtam.
  Bocs, de nem MENSA szintű volt a feladat, ott picivel többet kell letenni a tagságért.”
 • 10. kismocsok 2011. augusztus 30. 00:55
  „Gyerekek ...azért ez jó, hogy mindenből lehet viccet csinálni, de azt tudjátok, hogy hiába a váltás.... bármelyik megyéhez csatlakozik, akkor sem lesz jobb ,nem lesz több pénz, nem lesz kevesebb az adó és egyáltalán semmi nem lesz olcsóbb, de még az a fránya svájcifrank sem lesz kevesebb, akkor min is folyik a vita he?:D
  Nem parabolát hanem tükröt kellene és nem eléjük hanem a kormány elé tenni:P
  De akkor sem fog megváltozni semmi, max belemosolyognak és megveregetik a vállukat, hogy de jól kiszúrtak a néppel:(
  lassan már nem lesz kedve és ereje sem az embereknek semmire:(
  Szal ti csak civódjatok :)
  Sikerüljön Mezőhegyesnek hátha jobb lesz.... legalább a reményük megvan addig... utána meg......”
 • 9. scott1 2011. augusztus 29. 13:30
  „Idézhetsz Te akár Szent Istvántól is, ha az a belemagyarázásaid után sincs köszönőviszonyban sem az eredeti témával... még akkor sem ha ráfogod, hogy ez egy parabola :)”
 • 8. klj_54 2011. augusztus 29. 13:07
  „Mije fáj a betegnek?
  A feje!
  Akkor miért van lábán a kötés?
  Lecsúszott!
  (Aki nem ismerné, Hofi)
  Akinek a fentebbit és a 2. hozzászólásomban írtakat magyarázni kell, nos annak nincs mit írni:(”
 • 7. scott1 2011. augusztus 29. 12:53
  „Te azért keversz a valóságot nélkülözve pártpolitikát egy témához, hogy a cikket elvidd az eredeti témájától egy teljesen más irányba és ez okozza számodra azt az örömet, ami mosolyra tud fakasztani? Parabolát állítani? Azt az összefüggéstelen szövegedet tartod parabolának, amiben az általad meghatározott "definíció" nem, hogy egyenlő távolságra nem lehet a fókuszponttól (a valóságtól - ami által a "két oldal" párhuzamosságát esetleg megmutathattad volna), de még csak "ebben az adott koordinátában" sem meghatározható...”
 • 6. klj_54 2011. augusztus 29. 11:43
  „Jót mosolyogtam rajtatok, mert megérdemlitek:)
  Orosházi születésű vagyok, egyszer Lőkösházára nősültem, Mezőhegyesen rokonom van!
  Nekem kár bemutatni azt amit TI láttok!
  Én egy parabolát raktam elétek de nem vettétek észre:(”
 • 5. scott1 2011. augusztus 29. 11:13
  „klj_54! Mezőhegyes és Viktor? Látszik, hogy fogalmad sincs az ottani helyzetről, Mezőhegyes már jó ideje a másik oldal játszótere, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt van nyomozás a volt az utolsó nagy munkáltató, a ménesbirtok privatizációja miatt. Az ügyben Budai elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést, aki szerint a kb. 900 millió forintos kár érte az államot. A cukorgyár lebontásával sem a helyi lakosság helyzete "fordult jóra", de 5 éve egy új gyárat is egy olyan (makói) vállalkozó akart építeni, aki a tieidhez sorolható, gondolom Te is eltekintesz attól, hogy az "Ő" elmúlt 4-5 éves munkásságát (tele volt vele a DM) és politikai támogatóját megnevezzem (azt is mindenki ismeri)... a mentor és az oldal megmaradt, csak a monogram és a tevékenységi kör változott (az újak monogramját is felesleges leírni, mert tele volt velük a DM fórum nemrégiben)... Úgyhogy szerintem ez esetben is söprögess csak a saját portád körül, és meg se nézd, mi van már a szőnyegetek alatt :)”
 • 4. Krampampuli 2011. augusztus 29. 10:31
  „Nem várnak csodát. Életet várnak. Pont elég lenne.”
 • 3. tótkomlósi 2011. augusztus 29. 10:31
  „2. klj_54 2011.08.29. 09:42

  Orvos látott már?

  Mezőhegyesen nem lesznek munkanélküliek, feltámad a gazdaság, mindenki elégedett lesz a másikkal.
  A kerítés kolbászból lesz és csak külön engedéllyel lehet átmenni rajta a békésieknek!

  Csak azt nem értem, hogy miért nem romániához akar csatlakozni?
  Mégiscsak jobban illene hozzá.”
 • 2. klj_54 2011. augusztus 29. 09:42
  „1. TELSTAR 2011.08.29. 08:11
  No majd most lesz érdemi változás, hogy szeretett Viktorunk van hatalmon!
  Még a narancsfák is teremni fognak és minden jóra fordul ahová szeretett vezérünk a tekintetét veti.
  Ne hagyd, hogy a tömegek uszálya elsodorjon pont most amikor a haza sorsa fényre derül!”
 • 1. TELSTAR 2011. augusztus 29. 08:11
  „A megyeváltástól nem kell csodákat várni. Nem lesz több munkalehetőség és a cukorgyár sem támad fel. Amúgy is megfigyelhető a különbség azon terület rovására, ami korábban Csanád vm.-hez tartozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandszezon: behozhatatlan a július végi rossz idő - galériával

Bár a két hete tomboló hőségben jelentős bevételt könyvelhettek el a strandok, ez mégsem tudta teljes mértékben kompenzálni a veszteségüket. Tovább olvasom