Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Megyeváltásról szavaz szombaton Mezőhegyes

Szombat reggel 6 órától a Békés megyei Mezőhegyesen arról tartanak népszavazást, hogy a város Csongrád megyéhez tartozzon vagy sem. Az 5300 fős település polgármestere bizakodó, bár alacsony részvételre számít. A helyieket megosztja a kérdés – legalábbis azokat, akik tudnak róla.
Mezőhegyes szavaz: hova akarnak ezután tartozni? Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Micsoda? Milyen népszavazás? – kérdezett vissza egy mezőhegyesi fiatalember délután a településen. Arról érdeklődtünk, igennel vagy nemmel voksol-e szombaton arról, hogy a Békés megyei város átkerüljön Csongrád megyéhez, ezen belül a makói járáshoz. Később eszébe jutott a fiatalembernek, hogy olvasott erről valamit, de voksolni biztosan nem megy el. Nem érdekli.

– Pedig a helyi havilapban, plakátokon, szórólapokon, információs füzetekben folyamatosan tájékoztattuk az itt élőket arról, hogy április 21-én népszavazás lesz – mondta Kovácsné Faltin Erzsébet, Mezőhegyes polgármestere. A rendszerváltás után 20 évig a Csongrád megyei Ambrózfalva és Csanádalberti körjegyzőjeként dolgozó Kovácsné alacsony, 30 százalékos részvételre számít.

Értékkel gazdagodna Csongrád megye. Fotó: Karnok Csaba
Számos értékkel gazdagodna Csongrád megye.
Fotók: Karnok Csaba

– Sajnos, sokakat egyáltalán nem érdekel a kérdés, pedig nem egy krumplipaprikás a tét. Ám ha az igenek többségben lesznek, akkor reménykedhetünk. Ebben az esetben biztos, hogy az Országgyűlés elé terjesztjük a javaslatot. A városlakók véleménye nélkül ezt nem tettük volna meg – mondta a polgármester.

Mezőhegyes szavaz: hova akarnak ezután tartozni? Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Több helyivel beszélgetve azt tapasztaltuk: inkább az idősebb generáció szavazna igennel, a megkérdezettek arról beszéltek: jelenleg Orosházára kell átjárniuk, ha komolyabb egészségügyi gondjuk akad. Ha megtörténne a váltás, akkor Makóra utaznának, mert szerintük a Maros-parti város kórháza színvonalasabb egészségügyi ellátást biztosít. Igaz, jelenleg bizonytalan az ottani kórház helyzete.

Dávid és Zsolt nincs egy véleményen az ikszeléssel kapcsolatban.
Dávid és Zsolt nincs egy véleményen az ikszeléssel kapcsolatban.

5 méter a határ

Kissné Frank Ilona a megyehatártól mindössze 5 méterre lakik. Elmondta: szeretne megyét váltani, de nincs lehetősége szavazni, hiszen gyalog nem tud besétálni az 5 kilométerre lévő településre.

– Teljesen mindegy. Munka meg pénz úgyse lesz – mondta egy István nevű középkorú férfi a hivataltól 200 méterre lévő Virág presszóban. Ő nem szavaz, barátja viszont igen. Igennel. A két asztallal odébb söröző huszonéves Szabó Dávidot és barátját, Egeresi Zsoltot is megosztotta a kérdés. Az éppen az álláshirdetést böngésző Dávid évek óta külföldre készül, ezért nem is megy ikszelni. Zsolt szerint Csongrád megyében a helyük. – Sokan nem látják be, hogy színvonalasabb egészségügyi ellátás és több pénz járna nekünk. Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között kellene intéznünk a hivatalos ügyeinket, ráadásul a városnak is több pénze lenne – magyarázta Zsolt.


Miért is?
Kovácsné Faltin Erzsébet
Kovácsné Faltin Erzsébet
A polgármestertől megtudtuk: a kezdeményezés fő oka, hogy a település közigazgatásilag hatékony maradhasson, a városnak ugyanis a legnagyobb erőssége a közigazgatási feladatok teljes körű ellátása. Ha a település a Békés megyei mezőkovácsházi járáshoz tartozna, akkor legfeljebb magának tudná megtartani a feladatokat. Ha viszont megyét vált, a határ mentén lévő nyolc környező, Csongrád megyei kistelepülés közigazgatási feladatainak az ellátása is megoldott lenne, ez a 13 majorral együtt mintegy 12 ezer embert érint. Kifejtette: a Csongrád megye felől jövő migráció, népességmozgás és annak hatásai évtizedek óta jelentősebbek, mint a Békés megye felőliek. Ez azt eredményezte, hogy a lakosság összetétele, rokonsági kapcsolatai és más, ezzel összefüggő hatások Csongrád megye irányában hoztak létre mélyebb kötődést. Az 5300 fős Mezőhegyes természetes vonzáskörzete nagymértékben Csongrád megye keleti falvaira (Csanádpalota, Magyarcsanád, Nagyér, Csanádalberti, Apátfalva, Ambrózfalva, Pitvaros, Kiszombor, Kövegy) esik. A megyehatártól 5 kilométerre fekvő kisváros képviselő-testülete még tavaly nyáron fogalmazta meg azon szándékát, hogy a település csatlakozna Csongrád megyéhez. A település jegyzőjétől megtudtuk: az önkormányzat 2 millió forint tudott elkülöníteni a népszavazás lebonyolítására.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. karkarok 2012. április 22. 12:58
  „Többször is átgondoltam reflektáljak-e a gyűlöletkeltő személyeskedésekre, mert akkor se vége se hossza a csakazértis feleseléseknek.Az érintetthez semmilyen érdek nem köt, viszont az elmúlt 23 év alatt tapasztaltak alapján iránta kialakult nagyrabecsülésem és a jóérzésű emberek tisztánlátása végett mégis megírom észrevételemet. Ez persze azt is jelenti, hogy a neki ártani igyekvők viselt dolgaival is tisztában vagyok. Saját személyes ismereteim alapján egyértelműen kijelenthetem, hogy Mezőhegyes polgármestere elleni, gyűlöletkeltésre is alkalmas megjegyzéseknek nincs semmi realitása. A gyűlölködő önmagát vizsgálja meg, nem a gyűlöltben van a hiba! Mezőhegyes polgármestere olyan pozitívumokat mondhat magáénak az elmúlt közel másfél év alatti polgármestersége idejére is, melyeket a polgármesterek többsége tíz ciklus alatt sem. Megyeváltásuk most időszerű és megalapozott, még ha nem is a polgármester asszony ötlete. Feltétlen tovább kell vigyék az ügyet. A megyeváltásra vonatkozó véleményem nem egy személyes és nem elszigetelt kör véleménye, sokan fáradozunk sikerük érdekében. Valóban ez az egyetlen kiút a város számára.”
 • 24. HBé 2012. április 22. 10:59
  „Jah, szerintem meg egész Békés megye legyen inkább Csongrád megye, mert rossz a helyzet... ( vicc kategória)
  Tótkomlósiként eléggé elgondolkodtam.. mert nem menekülni kéne, hanem a hozott anyagból dolgozni. Régen nem volt szégyen, ha Békés megyéhez tartozott egy település... :-/
  Persze, nagyon szép és jó az indok, de lényegében a támogatásokat is élvezné így Mezőhegyes csongrád megyei településként.. gondoljunk csak bele: Ha megyek busszal Szegedre Komlósról ( Nagyér fele ), a megyehatár táblánál egy erős kátyú jelzi, hogy bizony itt valami végetér és jön valami jobb! Már az aszfalt minőségén is meglátszik a két megye közötti különbség! Vicces így az utazás, de elfancsalodok, ha komolyabbra fordítom a témát.”
 • 23. Smerdis 2012. április 22. 09:46
  „22. TELSTAR 2012.04.21. 19:19

  vagonkéréds.”
 • 22. TELSTAR 2012. április 21. 19:19
  „Na nehogy már a gyönyörű Borsodot odaadjuk? Jó lesz nekik Pakisztánban vagy Bangladeshben is az az önállóság!”
 • 21. mackósajt 2012. április 21. 19:13
  „Mikor lesz népszavazás arról,hogy a cigányok önálló autonóm államot alapíthatnának Borsodban?”
 • 20. szentmiki 2012. április 21. 18:05
  „17. miumiu, hát a párttitkár és a tanács elnök pereputtyának jó volt lenni, UGYE???!!!!”
 • 19. Krampampuli 2012. április 21. 17:14
  „Könnyű vádaskodni. Ne azt mondjátok kit ne, hanem, hogy kit igen. A jelenlegi Polgármester Asszony legalább próbálkozik míg a korábbiakról semmi ilyesmi nem mondható el. Ti meg itt fröcsögtök, hogy így volt úgy volt. Volt Az a múlt. Most meg most van. Hajrá!”
 • 18. tótkomlósi 2012. április 21. 16:26
  „Szegény gyerekeknek csak egy bajuk van, hogy fogalmuk sincs arról, amit beszélnek!

  A cikkben a pm nagyasszony komlósi jegyzősdije nagyon kimaradt! Nem büszke rá netán?

  Mondjuk, mi nem.”
 • 17. miumiu 2012. április 21. 16:19
  „Kedves 11-es,
  hagyjuk már békén a "nagyszülői-szülői" generációra való visszamutogatást.Mezőhegyes a nagyszülői korszakban fénykorát élte, a szülői korszakban pedig jó volt mezőhegyesinek lenni.A mostba ,pedig,amiben a fiatalember él szörnyű mezőhegyesinek lenni.Ám erről nem a szocialisták tehetnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44”
 • 16. tótkomlósi 2012. április 21. 15:24
  „14. icus711 2012.04.21. 13:20

  A hozzászólásodra reagálva, igazságkereső írta az IQ nagyságát!

  Sajnos mezőhegyesen is sokaknak a cipője méretével azonos, mint bárhol az országban!

  Ezeknek az embereknek csak be kell ígérni a jólétet és istenként tekintenek rád! Most böbére! (országosan is igaz!)
  Aztán meg, ha nem engedik fentről, akkor mondhatja, hogy megpróbálták.

  Nade, ha nincs szavazás, akkor is megpróbálhatták volna, kisebb összegből, és akkor is engedhették volna fentről, de ha eredményes is lesz a szavazás, és menni akarnak, fentről akkor is a fejükre koppinthatnak, hogy maradsz!

  Csak az egyén tekintélye szempontjából nem mindegy! Így lehet dicsőíteni, most úgyis ez a divat minálunk!
  Volt ő nálunk jegyző egyszer. Köszönjük, hogy elment!”
 • 15. karaly 2012. április 21. 13:46
  „Országváltásról nem lehetne szavazni?”
 • 14. icus711 2012. április 21. 13:20
  „Kedveseim! Talán illet volna a kis településeket is megkérdezni,tetszik-e Kovácsné ötlete?Én úgy tudom megígérte,hogy ellátogat a térségbe a "jövő héten" megint hazudozunk? Cukorgyár már soha nem lesz Mezőhegyesen,mert csak egy épülhet a Dunántúlon,kár hitegetni az embereket.Nem beszélve a megyehatár nem átjárható járás ügyben,bármi a szavazás eredménye!A pm pedig joggal indulhat a következő pm választáson,hiszen megpróbálta és a bürokraták nem engedélyezik a megye váltást.Csak a kidobott pénz sajnálom,persze a 200 millión kivül ami az adóság vagy már ennél több.Ennyi minusz esetén bármilyen szép az ara nem lesz kívánatos.”
 • 13. dodoko 2012. április 21. 12:19
  „11 óra - 9 %!”
 • 12. Dr.Tonyk 2012. április 21. 10:31
  „"Ebben az esetben biztos, hogy az Országgyűlés elé terjesztjük a javaslatot."

  Ott meg majd jól megvizsgálják, hogy hová jönnének jobban a szavazatok választáskor és majd a szerint döntenek Vityáék.”
 • 11. szentmiki 2012. április 21. 09:20
  „10. igazságkereső, van igazság soraidban, "cikkben megszólított fiatalember passzivitása" pedig rövid élettapasztalatának gyümölcse, melynek fáját a nagyszülői generáció ültette és a szülei generációja gondozta...”
 • 10. igazságkereső 2012. április 21. 08:17
  „"...pedig nem egy krumplipaprikás a tét..." Sajnos a magyarok többségének csak eddig terjed ki igénye sok minden mással szemben! Eléggé igénytelen nemzet lett,korábban a maga sütnivalója pedig meg volt! Szellemileg teljesen felhígult a nemzet, pedig ha jobban belegondolna helyzetébe, akkor talán arra is rájöhetne, hogy lehetne ez jobb is! De hát a magyar lakosság többségétől ne várjunk többet, valószínű,hogy elégedett azzal is, ha az IQ-ja a cipője méretével megegyezik! Sajnos,pedig hazánk jobb sorsra érdemes és sajnos lenullázza mindazok munkáját, akik a jobbításon és a szebbé tételen munkálkodnak! Fenti soraim alátámasztására legyen elég a cikkben megszólított fiatalember passzivitása!”
 • 9. TELSTAR 2012. április 21. 07:59
  „mekkora eddig a részvétel?”
 • 8. dodoko 2012. április 21. 07:35
  „Az egészségügyi ellátást egyáltalán nem érint a megyehatár. Tegnap este Dénes Zoltán egyetemi docens levezette városunk egyértelmű hovatartozását. És ez nem más, mint a makói térség. Most is a mezőhegyesi okmányirodába járnak a Makótól keletre eső településekről. A cikkben megjelölt települések valami tévedés folytán kerülhettek a felsorolt települések közé. Nagyér, Ambrózfalva, Csanádalberti, Pitvaros, Csanádpalota, Kövegy és Nagylak lakosságának kiszolgálási lehetősége nyílna meg az átcsatolással. A járási feladatok állami feladatok. Mezőhegyes a jelenlegi városházát adná át e célra. Az önkormányzatnak ehhez semmi köze nem lesz. Az önkormányzat az önkormányzati közös hivatalnak is helyet tudna adni, mellyel a szomszédos négy kisebb települést szolgálhatná.
  Egy cukorgyár biztosan épülni fog Mezőhegyesen. Ha 10 fő alkalmazottja lesz, akkor 10 fővel kevesebb a munkanélküliek száma. Mivel a cukorgyár cukorrépát dolgoz fel, legalábbis Magyarországon, akkor a cukorrépa termesztés ismét beindulhat. Termesztés, szállítás, feldolgozás, cukor és melléktermékek - nem is kevés ember megélhetéséről van már szó. Ugye, kedves komlósi? Mi nem bántjuk sem a komlósiakat, sem mást. Mi értelme van az ilyen megnyilvánulásoknak? Megyeváltási szándékunkkal sem ártunk senkinek, kifejezetten előnyös az állam szempontjából is! Azt hogy egyes országgyűlési képviselők, egyes fideszes önkormányzati vezetők ez nem értik, vagy nem akarják érteni rendkívül káros az országra nézve. Sem népeket, sem települések lakóit nem uszíthat senki össze önös céljai elérése végett.
  Nem tudom, hogy a polgármesterünk miért ilyen kishitű. Azt hittem, hogy az elmúlt hónapok alatt sikerült felráznia a várost! Szerintem sokkal többen megyünk el szavazni, mint bármikor korábban. Mi a feleségemmel, a lányommal meg az udvarlójával már voltunk.”
 • 7. Krampampuli 2012. április 21. 07:31
  „Igaz a mondás, hogy a szegény embert még az ág is húzza. Ettől féltem, hogy esni fog. Ez is visszatartó erő :( Azért bízok benne, hogy sikerül. Hajrá!”
 • 6. scott1 2012. április 20. 21:57
  „Minden tiszteletem Mezőhegyesé! Szépen összeszedett a cikk is, de azért azt nem állítanám, hogy az 5300 fős Mezőhegyes vonzáskörzete a 40 kilométerre levő 4500 fős Kiszombor, vagy a 30 kilométerre elhelyezkedő szintén 4500 lakossal rendelkező Apátfalva-Magyarcsanád! Főleg úgy, hogy az egyik 4 a másik 8 kilométerre van Makótól! Nem is beszélve arról, hogy még Szegedre is sokkal egyszerűbb eljutni ezen településekről (autópálya, főút, tömegközlekedés...) mint Mezőhegyesre! Ennek ellenére sok sikert!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi capriccio – ősbemutató

Jótékonysági vacsoraestet rendeznek ma 19 órától a Móra Ferenc Múzeum dísztermében az Egészség a Legnagyobb Érték Közhasznú Alapítvány javára. Tovább olvasom