Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Megyeváltásról szavaz szombaton Mezőhegyes

Megyeváltásról szavaz szombaton Mezőhegyes

Szombat reggel 6 órától a Békés megyei Mezőhegyesen arról tartanak népszavazást, hogy a város Csongrád megyéhez tartozzon vagy sem. Az 5300 fős település polgármestere bizakodó, bár alacsony részvételre számít. A helyieket megosztja a kérdés – legalábbis azokat, akik tudnak róla.

Horváth Attila - Délmagyarország napilap - 2012.04.20. 18:55
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Mezőhegyes szavaz: hova akarnak ezután tartozni? Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Micsoda? Milyen népszavazás? – kérdezett vissza egy mezőhegyesi fiatalember délután a településen. Arról érdeklődtünk, igennel vagy nemmel voksol-e szombaton arról, hogy a Békés megyei város átkerüljön Csongrád megyéhez, ezen belül a makói járáshoz. Később eszébe jutott a fiatalembernek, hogy olvasott erről valamit, de voksolni biztosan nem megy el. Nem érdekli.

– Pedig a helyi havilapban, plakátokon, szórólapokon, információs füzetekben folyamatosan tájékoztattuk az itt élőket arról, hogy április 21-én népszavazás lesz – mondta Kovácsné Faltin Erzsébet, Mezőhegyes polgármestere. A rendszerváltás után 20 évig a Csongrád megyei Ambrózfalva és Csanádalberti körjegyzőjeként dolgozó Kovácsné alacsony, 30 százalékos részvételre számít.

Értékkel gazdagodna Csongrád megye. Fotó: Karnok Csaba
Számos értékkel gazdagodna Csongrád megye.
Fotók: Karnok Csaba

– Sajnos, sokakat egyáltalán nem érdekel a kérdés, pedig nem egy krumplipaprikás a tét. Ám ha az igenek többségben lesznek, akkor reménykedhetünk. Ebben az esetben biztos, hogy az Országgyűlés elé terjesztjük a javaslatot. A városlakók véleménye nélkül ezt nem tettük volna meg – mondta a polgármester.

Mezőhegyes szavaz: hova akarnak ezután tartozni? Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Több helyivel beszélgetve azt tapasztaltuk: inkább az idősebb generáció szavazna igennel, a megkérdezettek arról beszéltek: jelenleg Orosházára kell átjárniuk, ha komolyabb egészségügyi gondjuk akad. Ha megtörténne a váltás, akkor Makóra utaznának, mert szerintük a Maros-parti város kórháza színvonalasabb egészségügyi ellátást biztosít. Igaz, jelenleg bizonytalan az ottani kórház helyzete.

Dávid és Zsolt nincs egy véleményen az ikszeléssel kapcsolatban.
Dávid és Zsolt nincs egy véleményen az ikszeléssel kapcsolatban.

5 méter a határ

Kissné Frank Ilona a megyehatártól mindössze 5 méterre lakik. Elmondta: szeretne megyét váltani, de nincs lehetősége szavazni, hiszen gyalog nem tud besétálni az 5 kilométerre lévő településre.

– Teljesen mindegy. Munka meg pénz úgyse lesz – mondta egy István nevű középkorú férfi a hivataltól 200 méterre lévő Virág presszóban. Ő nem szavaz, barátja viszont igen. Igennel. A két asztallal odébb söröző huszonéves Szabó Dávidot és barátját, Egeresi Zsoltot is megosztotta a kérdés. Az éppen az álláshirdetést böngésző Dávid évek óta külföldre készül, ezért nem is megy ikszelni. Zsolt szerint Csongrád megyében a helyük. – Sokan nem látják be, hogy színvonalasabb egészségügyi ellátás és több pénz járna nekünk. Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között kellene intéznünk a hivatalos ügyeinket, ráadásul a városnak is több pénze lenne – magyarázta Zsolt.


Miért is?
Kovácsné Faltin Erzsébet
Kovácsné Faltin Erzsébet
A polgármestertől megtudtuk: a kezdeményezés fő oka, hogy a település közigazgatásilag hatékony maradhasson, a városnak ugyanis a legnagyobb erőssége a közigazgatási feladatok teljes körű ellátása. Ha a település a Békés megyei mezőkovácsházi járáshoz tartozna, akkor legfeljebb magának tudná megtartani a feladatokat. Ha viszont megyét vált, a határ mentén lévő nyolc környező, Csongrád megyei kistelepülés közigazgatási feladatainak az ellátása is megoldott lenne, ez a 13 majorral együtt mintegy 12 ezer embert érint. Kifejtette: a Csongrád megye felől jövő migráció, népességmozgás és annak hatásai évtizedek óta jelentősebbek, mint a Békés megye felőliek. Ez azt eredményezte, hogy a lakosság összetétele, rokonsági kapcsolatai és más, ezzel összefüggő hatások Csongrád megye irányában hoztak létre mélyebb kötődést. Az 5300 fős Mezőhegyes természetes vonzáskörzete nagymértékben Csongrád megye keleti falvaira (Csanádpalota, Magyarcsanád, Nagyér, Csanádalberti, Apátfalva, Ambrózfalva, Pitvaros, Kiszombor, Kövegy) esik. A megyehatártól 5 kilométerre fekvő kisváros képviselő-testülete még tavaly nyáron fogalmazta meg azon szándékát, hogy a település csatlakozna Csongrád megyéhez. A település jegyzőjétől megtudtuk: az önkormányzat 2 millió forint tudott elkülöníteni a népszavazás lebonyolítására.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 25 hozzászólás
Moderálásra küldöm 25. karkarok 2012.04.22. 12:58

Többször is átgondoltam reflektáljak-e a gyűlöletkeltő személyeskedésekre, mert akkor se vége se hossza a csakazértis feleseléseknek.Az érintetthez semmilyen érdek nem köt, viszont az elmúlt 23 év alatt tapasztaltak alapján iránta kialakult nagyrabecsülésem és a jóérzésű emberek tisztánlátása végett mégis megírom észrevételemet. Ez persze azt is jelenti, hogy a neki ártani igyekvők viselt dolgaival is tisztában vagyok. Saját személyes ismereteim alapján egyértelműen kijelenthetem, hogy Mezőhegyes polgármestere elleni, gyűlöletkeltésre is alkalmas megjegyzéseknek nincs semmi realitása. A gyűlölködő önmagát vizsgálja meg, nem a gyűlöltben van a hiba! Mezőhegyes polgármestere olyan pozitívumokat mondhat magáénak az elmúlt közel másfél év alatti polgármestersége idejére is, melyeket a polgármesterek többsége tíz ciklus alatt sem. Megyeváltásuk most időszerű és megalapozott, még ha nem is a polgármester asszony ötlete. Feltétlen tovább kell vigyék az ügyet. A megyeváltásra vonatkozó… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 24. HBé 2012.04.22. 10:59

Jah, szerintem meg egész Békés megye legyen inkább Csongrád megye, mert rossz a helyzet... ( vicc kategória)
Tótkomlósiként eléggé elgondolkodtam.. mert nem menekülni kéne, hanem a hozott anyagból dolgozni. Régen nem volt szégyen, ha Békés megyéhez tartozott egy település... :-/
Persze, nagyon szép és jó az indok, de lényegében a támogatásokat is élvezné így Mezőhegyes csongrád megyei településként.. gondoljunk csak bele: Ha megyek busszal Szegedre Komlósról ( Nagyér fele ), a megyehatár táblánál egy erős kátyú jelzi, hogy bizony itt valami végetér és jön valami jobb! Már az aszfalt minőségén is meglátszik a két megye közötti különbség! Vicces így az utazás, de elfancsalodok, ha komolyabbra fordítom a témát.

Moderálásra küldöm 23. Smerdis 2012.04.22. 09:46

22. TELSTAR 2012.04.21. 19:19

vagonkéréds.

Moderálásra küldöm 22. TELSTAR 2012.04.21. 19:19

Na nehogy már a gyönyörű Borsodot odaadjuk? Jó lesz nekik Pakisztánban vagy Bangladeshben is az az önállóság!

Moderálásra küldöm 21. mackósajt 2012.04.21. 19:13

Mikor lesz népszavazás arról,hogy a cigányok önálló autonóm államot alapíthatnának Borsodban?

Moderálásra küldöm 20. szentmiki 2012.04.21. 18:05

17. miumiu, hát a párttitkár és a tanács elnök pereputtyának jó volt lenni, UGYE???!!!!

Moderálásra küldöm 19. Krampampuli 2012.04.21. 17:14

Könnyű vádaskodni. Ne azt mondjátok kit ne, hanem, hogy kit igen. A jelenlegi Polgármester Asszony legalább próbálkozik míg a korábbiakról semmi ilyesmi nem mondható el. Ti meg itt fröcsögtök, hogy így volt úgy volt. Volt Az a múlt. Most meg most van. Hajrá!

Moderálásra küldöm 18. tótkomlósi 2012.04.21. 16:26

Szegény gyerekeknek csak egy bajuk van, hogy fogalmuk sincs arról, amit beszélnek!

A cikkben a pm nagyasszony komlósi jegyzősdije nagyon kimaradt! Nem büszke rá netán?

Mondjuk, mi nem.

Moderálásra küldöm 17. miumiu 2012.04.21. 16:19

Kedves 11-es,
hagyjuk már békén a "nagyszülői-szülői" generációra való visszamutogatást.Mezőhegyes a nagyszülői korszakban fénykorát élte, a szülői korszakban pedig jó volt mezőhegyesinek lenni.A mostba ,pedig,amiben a fiatalember él szörnyű mezőhegyesinek lenni.Ám erről nem a szocialisták tehetnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44

Moderálásra küldöm 16. tótkomlósi 2012.04.21. 15:24

14. icus711 2012.04.21. 13:20

A hozzászólásodra reagálva, igazságkereső írta az IQ nagyságát!

Sajnos mezőhegyesen is sokaknak a cipője méretével azonos, mint bárhol az országban!

Ezeknek az embereknek csak be kell ígérni a jólétet és istenként tekintenek rád! Most böbére! (országosan is igaz!)
Aztán meg, ha nem engedik fentről, akkor mondhatja, hogy megpróbálták.

Nade, ha nincs szavazás, akkor is megpróbálhatták volna, kisebb összegből, és akkor is engedhették volna fentről, de ha eredményes is lesz a szavazás, és menni akarnak, fentről akkor is a fejükre koppinthatnak, hogy maradsz!

Csak az egyén tekintélye szempontjából nem mindegy! Így lehet dicsőíteni, most úgyis ez a divat minálunk!
Volt ő nálunk jegyző egyszer. Köszönjük, hogy elment!


25 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...