Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Melankolikus vizit a régi szegedi Sajtóházban

Már csak néhány ottfelejtett felirat emlékeztet a volt Sajtóház épületében arra, hogy falai között ötven éven keresztül újságírók dolgoztak. Dermesztő a hideg az épületben, a látogatót üres, rideg szobák, tekergő vezetékek fogadják.
Kívül-belül lehangoló képet mutat az egykori Sajtóház. Fotó: Karnok Csaba
Már csak néhány ottfelejtett felirat emlékeztet a volt Sajtóház épületében arra, hogy falai között ötven éven keresztül újságírók dolgoztak. Dermesztő a hideg az épületben, a látogatót üres, rideg szobák, tekergő vezetékek fogadják. Látni a tervezett átalakítás első nyomait: megfúrták és megbontották a falakat, feltépték a parkettát is, hogy megnézzék, mi van alatta.

Rossz jel, amikor a graffitik már nemcsak a ház falán, hanem az üvegkirakaton is megjelennek. Márpedig ez történt a volt sajtópalota hirdetésfelvételének hatalmas üvegablakaival, amelyeket rózsaszín falfirkával tiszteltek meg ismeretlenek. A műemlék épületnek van ugyan gazdája, de nem lakják, míves kapuja több mint fél éve zárva – 2006 júniusában költöztünk el. Tegnap Serfőző István, a leendő lakó, a Csongrád Megyei Főügyészség pénzügyi osztályának munkatársa nyitotta ki a kedvünkért.

Bent hidegebb van, mint az utcán, annyira hideg, mintha évek óta nem fűtött volna az épületben senki. A levegő szinte belénk szorul. Kísérőnk töri meg a hallgatást, kinyitja a főkapcsolót rejtő szekrényt, hogy villanyt gyújthassunk.

Régi életünk relikviáit keressük, hiába: a volt Sajtóházat olyan módszeresen, a jó gazda alaposságával ürítettük ki, ahogy azt minden szerződés előírja. Nem látni a bejárattól jobbra a citromfát, nem állnak ott a várakozóknak kirakott székek. Csak a feliratok maradtak meg, néhány névtábla, az ajtókon a figyelmeztetés: tolni, kérjük becsukni, meg hogy tilos a dohányzás és a nyílt láng használata.

Fölmegyünk a sokat koptatott lépcsőn, elveszetten tántorgunk egyik szobából a másikba. Átfúrt falak, levert vakolat, felszaggatott parketta: az első munkálatok, a feltárások nyoma. Most látni, micsoda zegzugokban éltünk, milyen merényleteket követtünk el mi magunk is a műemlék épületben. Amikor már azt hisszük, a folyosó legutolsó szobájának legutolsó rejtekében is jártunk, mint a mesében, kinyílik egy újabb ajtó. Hát persze: itt volt az archívum, amott a fotósok sötétkamrája, amiben még a radiátort is feketére festették, az meg a telexgép fülkéje, amelyből méterszám kígyózott egykor a papír, ki a folyosóra.

Kulcsok a portán. Csak a kedvünkért gyúlt újra villany a Stefánián. Fotó: Karnok Csaba
Megnézzük a mindenkori főszerkesztői szobát – sok izzasztó pillanatot éltünk ott át. A titkársági helyiségből pár lépcső visz a főnöki birodalomba – tök üres. Vagy mégsem? Manók lakják: az egyik sarokban freskómaradványt találtak a műemlékesek, még nem tudják, melyik korból származnak a manószerű festett figurák.

Talán jobb lett volna, ha már nem látjuk ilyennek – állunk meg fotós kollégámmal egy udvari ablaknál. Mintha nagybetegről beszélnénk. Szemközt mini Niagaraként tör magának utat az esővíz a lyukas csatornából.


Ügyészek költöznek

A volt Sajtóház, az 1911-ben bérháznak épített Vajda-palota továbbra is állami tulajdonban van. 2006 első félévében, lapjaink és kiadónk elköltözésének időszakában a vagyon kezelésével a Csongrád Megyei Főügyészséget bízták meg. Ez a szervezet költözik majd a Stefánián található palotába a felújítás után, együtt a Szegedi Nyomozó Ügyészséggel. Tóthné Bari Éva, a főügyészség sajtószóvivője elmondta, az átalakítás tervei elkészültek, az engedélyeztetés még hátravan. Az eljárás során egyezetnek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is, mivel az épület műemlék. A kivitelezésre közbeszerzési eljárást írnak ki, előreláthatóan az év vége felé a munkálatok is elkezdődnek. A főügyészség és a nyomozó ügyészség munkatársai legkésőbb 2008 végére szeretnének beköltözni a Délmagyarországnak ötven évig otthont adott palotába. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázkodó autósok a tilosban

Sok a tilosban parkoló autós a szegedi nagyposta mögött. Még akkor is szabálytalankodnak a sofőrök,… Tovább olvasom