Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Meleg, apa és regényíró - családi fészek kicsit másképp

Szeged - Boldog kapcsolatban él, nagy a családja, egy gyermek édesapja. Ja, és meleg. Erőss Krisztián életéből merített ihletet könyvéhez, amelyet szombaton Szegeden is bemutattak. A Meleg családi fészek úttörő a világirodalomban műfaja miatt.
- Van olyan kérdés, amit nem szeretnéd, ha feltennénk? – kérdezte a moderátor a meleg regényírót könyve bemutatóján. Néhány tucat érdeklődő várta a szegedi Somogyi könyvtár alagsorában szombaton, hogy Erőss Krisztián Meleg családi fészek című könyvéről beszéljen. Minket is érdekelt az egyébként a közszférában dolgozó író második műve, amelyet nem csak családregényként, de "meleg kisokosként" is emlegetnek.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Egyszer csak mellénk lépett a szerző, bemutatkozott valódi nevén, és megkért, hogy tegyük el a fényképezőgépet. – Álnéven írok, és kérem, ne fotózzák az arcomat. Nem titkolom másságomat, de szeretném, ha csak az tudna róla, akinek én elmondom. A közvetlen környezetemnek szívesen mesélek homoszexualitásomról – mondta a negyven körüli férfi kedvesen, majd közvetlen hangon elkezdett családjáról mesélni. Párkapcsolatban él, egy gyermek édesapja, de párjának is van egy kislánya, akiket egyébként egy leszbikus pár szült nekik. Hogy kibogozzuk a rokoni szálakat, nem kellett soká kérdezősködnünk. A könyvbemutatón mindenki előtt szívesen beszélt magánéletéről.

Queer Kiadó

A Meleg családi fészek a fővárosi Queer Kiadó gondozásában jelent meg, de a kis vállalkozás csapata minden, a "másságról" szóló mű megjelenését szívesen támogatja. Esélyegyenlőségi témákkal is foglalkoznak, legutóbb egy mozgássérült szerző művét is kiadták. A kiadó egyik munkatársa is elkísérte szombaton Erőss Krisztiánt, és elárulta: - A világon nem tudok olyan irodalmi művet mondani, amire illene a meleg családregény meghatározás. Egyedülálló a könyv a világon ebből a szempontból.

Tíz év telt el, amíg Kibontakozás című regénye után új szöveg látott napvilágot Erőss Krisztián tollából. Míg az első könyve egy meleg férfi párra találásáról szól, addig a Meleg családi fészek már egy szivárványcsalád történetét dolgozza fel.

Képzeljünk el egy fiút, akivel közli a barátnője: az ő szülei melegek. Nem elárulja, nem "coming outol", egyszerűen elmondja, és a pasija ezen nem lepődik meg. – A jövőben játszódik a történet, és bízom benne, hogy nem egy utópiáról szól, hanem idővel toleránsabb lesz a társadalom, még ha most nem is ezt látjuk – mondja Erőss Krisztián. A regényíró élő példa is talán erre, könyvénél csak gyermekéről beszél szélesebb mosollyal és nagyobb büszkeséggel a közönségtalálkozó résztvevőinek.

- Az élet nem annyira színes, mint egy regény, de a saját sorsom is inspirált természetesen – emlékezett vissza az alkotó. – Amikor a párommal gyermeket szerettünk volna, elkezdtünk keresgélni. Egy leszbikus párt találtunk az interneten, persze hosszas kutatás után. A meleg pároknál is igaz, hogy a nő választja meg gyermeke apját. Szerencsére mi találtunk ilyet, így 5 éve megszületett a kislányom. Közben a leszbikus pár másik tagja felajánlotta, hogy ő szülne az én kedvesemnek. 9 hónap különbséggel lettünk édesapák – árulta el Erőss Krisztián.

Nem példa nélküli az ő sorsa, nyugaton gyakoribb, de hazánkban is ismert a családmodell, amelyben egy leszbikus és egy meleg pár vállal közösen gyermeket. - Sok kompromisszumot kellett kötnünk, de a láthatástól az óvodaválasztásig mindent sikerült megbeszélnünk. A gyermekek testvérként tekintenek egymásra, a vér szerinti szüleiket apának és anyának szólítják, míg a párok másik felét a keresztnevükön. Tiszta sor ez nekik, ráadásul később is jól járnak. Nagyobb a családjuk, így pár év múlva sokkal több rokontól lejmolhatnak zsebpénzt – viccelődött a regényíró.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Amíg Erőss Krisztián mesélt, addig a többiek arcát figyeltük. Csendben, érdeklődve hallgatta őt mindenki. A mellettünk ülő meleg fiú és édesanyja gyakran összemosolyogtak, az első sorokban egy fiatal lány leginkább a gyerekekről kérdezett. – Összességében nem egyszerű a gyerekvállalás, de nekünk sikerült felépítenünk az életünket. Én imádom az anyukámat, és nem tenném meg a gyerekemmel, hogy ő édesanya nélkül nőjön fel. A mindennapokban felváltva vagyunk a kicsivel, az óvodában egyedülálló anyaként tartják számon a mamit – folytatta az író. – A könyvembe is beépültek ezek a tapasztalatok, naplószerűen írtam meg a gondolataimat. De ahogy az életben én is, a regényben a szereplők is szembesülnek sok-sok problémával másságuk miatt, ezért több gyakorlati tanácsot, útmutatót is beleszőttem a történetbe.

- Ahogy olvastam, olyan volt, mintha egy meleg kisokost forgatnék – nevetett Kiss Anna is, a szegedi Corlorful Circles’ World nevű csoport képviselője és a beszélgetés moderátora. A délutánnak azonban furcsa vége lett ekkor. A Somogyi könyvtár majdnem ránk zárta kapuit, így a közönség egyik fele a szerző társaságában múzeumlátogatásra indult, és amíg a könyvtár dolgozói heves elnézések közepette a kulcsaikat keresték, a többiek megbeszéltek egy közös palacsintasütést.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Roland1000 2013. október 08. 10:37
  „Ők heteroszexuálisak, és sok gyereket nevelnek... Nem kérdés, hogy kinél van jobb helyen egy kisgyerek: náluk, vagy egy meleg párnál...

  http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2013/10/08/beszelni-sem-tudtak-a-szarban-tartott-gyerekek/#a3”
 • 21. Roland1000 2013. október 08. 10:11
  „Azt hiszem, Tol írta le a tutit... Nincs is erről mit beszélni. Főleg azok után, hogy milyen beteg dolgokat művelnek a világban a "normális" emberek.”
 • 20. tol 2013. október 07. 18:06
  „a legfontosabb a szeretet. Aztán a tolerancia. Gyakoroljátok szorgalmasan, barátaim!”
 • 19. dodoni 2013. október 07. 11:44
  „16. Apátfalvi

  A kérdés lényegére felelj! Miért akarnak természetesnek elfogadtatni, elégtelen reprodukciót, tehát hosszú távon egy populáció pusztulását eredményező együttélési formákat? Nem, nem csak a homoszexualitás melletti kampányról van itt szó, hanem minden olyan érték szívós irtogatásáról, ami egy népesség fennmaradását garantálja. Kiröhögtették és kiröhögtatik a szüzességet. Azt szorgalmazták szívósan, hogy minél több partnert próbálgasson ki az ember és ne legyenek lelki skrupulusai otthagyni férjet, feleséget, családot, szülőket, hazát ha a pillanatnyi (!!!) érdekei, érzései ezt kívánják. Törvényszerű volt, hogy a rothasztás nem fog megállni a női-férfi viszony, a házasság, a család lejáratásánál. De én akkor se, senkinek a rábeszélésére se fogom soha elfogadni a pusztulást garantáltan magával hozó züllesztést.

  "Mert szerinted az úgy megy, hogy ha Pistikének azt tanítják, hogy fogadja el a melegeket, akkor hirtelen neki magának is kedve támad Józsikát leteperni???"

  Nem, ez nem így működik. Hanem úgy, hogy a közvéleményformálók, a tömegek számára követendő mintául szolgálók segítségével szétzüllesztett, a mi a helyes és mi a helytelen kérdésében felborított értékrendű családok nemi identitászavaros egyedei felmetést, támogatást, elfogadást kapnak züllött állapotuk tovább mélyítésére. És ehhez az erkölcsileg teljesen legatyásodtott tömeg tapsol, bólogat.”
 • 18. qrumpli 2013. október 07. 05:07
  „Még most se tiszta előttem ,hogy hogyan szaporosűdnak.
  Gondolom egymásközt mivel ez a normális.”
 • 17. zest 2013. október 07. 05:02
  „6. Ferrer 2013.10.06. 02:47
  "A homoszexualitás természetes dolog. "

  "Álnéven írok, és kérem, ne fotózzák az arcomat. Nem titkolom másságomat, de szeretném, ha csak az tudna róla, akinek én elmondom."

  Ezek szerint Erőss Krisztián sem tartja természetesnek azt, hogy ő "meleg" (különben miért kért volna ekkora hülyeséget egy nyilvános helyen történt könyvbemutató alkalmával).... akkor, miért kellene nekünk (másként gondolkodóknak) elfogadnunk azt, hogy a homosexualitás természetes dolog????”
 • 16. Apátfalvi** 2013. október 06. 22:16
  „15.

  Úristen :DDD

  Lássuk csak, tehát álláspontod szerint valakik szánt szándékkal propagálják a homoszexualitást, ezzel azt a gonosz célt szolgálva, hogy a társadalmat ezáltal megnyirbálják, lepusztítsák? :DDD

  Mert szerinted az úgy megy, hogy ha Pistikének azt tanítják, hogy fogadja el a melegeket, akkor hirtelen neki magának is kedve támad Józsikát leteperni???

  Mindazonáltal ha még kétszer annyi meleg lenne, mint amennyi most van, ők is kevesen lennének ahhoz, hogy megakasszák a természetes szaporulatot, de hát ezt egy olyan embernek, aki társadalmakat elpusztítani szándékozó csoportoktól retteg, hiába írom, mint ahogyan azt is, hogy ez nem egy divat vagy egy akarattal elnyomható valami, hanem egy emberrel született dolog.”
 • 15. dodoni 2013. október 06. 21:47
  „12. macs

  Nem, kérlek! Azt a véleményterrort nem lehet tudomásul venni, sőt, elfogadni, amivel a közvéleményt abba az irányba befolyásolják, hogy fogadjon el természetesnek olyan életformákat, amely, ha tömegessé válna, garantáltan, rövid úton, a társadalom pusztulásához vezetne. Nem furcsa, hogy olyan emberi együttélési formákat próbálnak elfogadtatni, amelyek garantáltan képtelenek az élet mennyiségi továbbadására? Miért munkálkodnak igen sokan, immáron évtizedek óta a társadalom elpusztításán? Ez a fő kérdés és nem az, hogy kinek ki a szimpatikus.”
 • 14. IVY 2013. október 06. 18:00
  „Madárfészek. Ez egy jó kis film címe volt. :) Témához illő.”
 • 13. Zotya100 2013. október 06. 16:16
  „12. macs: DE IGEN!!! A toleráns, normális ember képes ezt tudomásul venni. Aki meg nem, az csak rágódjon rajta, ha nincs más gondja.”
 • 12. macs 2013. október 06. 15:08
  „Nem lehetne végre tudomásul venni, hogy van akinek, az ellenkező nemű, van akinek, az azonos nemű láttán kezd hevesebben dobogni a szíve?”
 • 11. Ferrer 2013. október 06. 14:36
  „8. K.T.
  Annyira nem lehetsz azért fogalmatlan, hogy azt hidd, propaganda által valaki ugyanúgy dönthet hogy homoszex lesz, mint mondjuk kommunista. Aki így gondolja, az minimum látens biszexuális (mert én biztos nem tudnám elképzelni például)”
 • 10. K.T. 2013. október 06. 12:05
  „#8
  elfogandónak => elfogadandónak”
 • 9. Roland1000 2013. október 06. 11:45
  „Ferrer, a homoszexualitás van, de nem normális. A normális az, hogy férfi és nő, szuka és kan..., az a normális. De ebbe ne menjünk bele. Ez a cikk egy könyvről szól...”
 • 8. K.T. 2013. október 06. 11:01
  „6. Ferrer
  "A homoszexualitás természetes dolog."
  Csak egy igen kis része az (öröklött homoszexualitás). ... és az sem normális dolog!
  És hogy mire ez az erőlködés, hogy normálisnak, a társadalom által elfogandónak állítsák be?
  Itt egy írás annak akit valóban érdekel: http://www.vukics.hu/Sophia/BujiHomoszexualisPropaganda.pdf”
 • 7. tol 2013. október 06. 07:44
  „Stefan Zweig Érzések zürzavara c. novellája volt az elsö élményem a homoszexualitásról; Magyarországon azóta se változott sokat a közfelfogás. Bujkálni és alakoskodni kell a melegeknek. Nyugaton is a nagyobb városokba húzódnak, ahol az anonimitás megtartása könnyebb. Frankfurtban belecsöppentem a melegfelvonulásba - egy vidám karnevál volt; talán túl vidám is...”
 • 6. Ferrer 2013. október 06. 02:47
  „5. dodoni
  A homoszexualitás természetes dolog. Mindig is viszonylag állandó százalékban volt jelen a természetben. Nem az ember választja. Az okát nem tudjuk, így egyesek az Ördög művének tartják, akár a középkorban az epilepsziát.
  A társadalom fennmaradását inkább a tudatlan álláspontok veszélyeztetik..

  Azért én kíváncsi lennék, hogy sikerült összehozni azt a gyereket. <moderálva>”
 • 5. dodoni 2013. október 05. 21:39
  „2. petrov

  "a "normalitást" a szocializált viselkedést nem a nemi identitás határozza meg"

  Az csak a társadalom fennmaradását, a reprodukciós képességet határozza meg. Amit sokan figyelmen kívül akarnak hagyni. Csakhogy nem megy és vissza fog ütni. Már visszaüt.”
 • 4. pachakuti 2013. október 05. 21:28
  „Az LMBTQ közösség tagjainak szeretettel!”
 • 3. queenmargareth1 2013. október 05. 20:07
  „2. petrov 2013.10.05. 19:36 Csak egy szomorú példa rá: a "normalitást" a szocializált viselkedést nem a nemi identitás határozza meg.

  nem, hanem a ruha cikk a DM oldalán ma”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 gyerek a fociprogram seregszemléjén

Fociprogram indult állami gondozásban élő gyerekeknek és fiataloknak. A megnyitót szombaton tartották Szegeden. Tovább olvasom