Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Meleg étkezési utalvány: nagy a káosz körülötte

Szeged - Elvben megint lehet élelmiszert vásárolni a boltokban a meleg étkezési utalvánnyal, mivel a kormány visszaállította a 2009-es helyzetet. Szegeden most patthelyzet van, ugyanis pusztán kormányszóvivői bejelentésre nem merik elfogadni az üzletek az étkezési jegyeket. Jó hír, hogy májustól ki lehet vele fizetni a gyerek menzáját.
A Coop Szeged Zrt. üzleteiben február 1-je óta nem fogadják el a meleg étkezési utalványokat, ezt mindenütt kiírták a falra. A papírt azóta se vették le, noha elvben már szabad a gazda. Egy tarjáni élelmiszer-áruház, amelyik még a büntetés terhe mellett is szórólapon hirdette eddig, hogy beveszi a jegyeket, visszavonta az ajánlatát.

A melegutalványokkal kapcsolatban január 27-én kiadott APEH-állásfoglalás indította el a lavinát: ez mondta ki, hogy a király meztelen. Vagyis a munkáltatók által a fizetésen felül adott juttatást csak arra lehet használni, hogy a dolgozó ebédidőben meleg ételt vegyen magához. Ezért adózik kedvezményesen, 25 százalékkal, szemben a hideg étkezésivel, amelynek csaknem 100 százalék az adóterhe. Ha a „meleget" hidegként fogadják el, akkor az adócsalás, az elfogadót és a vevőt is 50-50 ezer forintra, a tulajdonost 100 ezerre lehet büntetni.

Mi történt azóta? Az érdekképviseletek tiltakozására a Miniszterelnöki Hivatal visszakozott, a kormányszóvivő kijelentette: a korábbi feltételek érvényesek, vagyis ugyanazt az elfogadási és felhasználási gyakorlatot lehet alkalmazni idén is, mint 2009-ben.

Vásárhelyen is tárgyalnak

Pár hét múlva kiderül: elfogadják-e a vásárhelyi menzán a melegétel-utalványt. Kovács Pál városstratégiai főtanácsos, valamint a közétkeztetést biztosító Hód-menza Kht. ügyvezetője elmondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a szülők a melegétel-utalványokat a gyermekeik étkezési díjára fordíthassák. Megnézik, hogy ebben az esetben továbbra is járna-e a gyerekek étkeztetéséhez igénybe vehető normatív támogatás.

Az egyik magyar tulajdonú élelmiszerlánc vezetője – neve elhallgatását kérve – a következőket mondta: amit most tudnak, az az, hogy az APEH levette a honlapjáról a január 27-i állásfoglalását, de helyette újat nem adott ki. Hogy egy élelmiszerbolt tulajdonosa ezt követően a saját szakállára elfogadja-e az utalványokat, az az ő kockázata. Ezért tapasztalhatják azt a vevők, hogy a gyakorlatban több helyen a pénztáros némán elteszi a jegyeket, telefonos érdeklődésre azonban közli: náluk nem lehet meleg étkezésivel fizetni. Erről tegnap magunk is meggyőződtünk. A Tesco szóvivője, Hackl Mónika azt közölte az origo.hu-n: az áruházlánc értelmezése szerint náluk csak mirelit termékeket, konzerveket, készételeket, helyben sütött pékárukat lehet melegétel-utalványokkal megvásárolni.

Az emberek zsebét szinte égeti az étkezési utalvány, úgy kezelik, mintha készpénz lenne. „Nem megyek étterembe, ha otthon üres a kamra" – mondta egy asszony arra a kérdésre válaszolva, miért nem ebédel meg belőle egy gyorsétkezdében.

Gyermek- és diákétkeztetés utalvánnyal

Pénteken a szegedi közgyűlésen szavazhatnak a képviselők arról az előterjesztésről, amely lehetővé tenné, hogy meleg étkezési utalvánnyal fizessék a szülők a gyermek- és diák étkezési térítési díjat a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kollégiumokban – a kistérségi fenntartású, de szegedi oktatási intézményekben is. A diákétkeztetés ugyanis közétkeztetésnek minősül. Solymos László várospolitikai alpolgármester elmondta, 6 százalékkal emelik a díjat azoknál, akik utalvánnyal fizetnek, mivel ez a rendszer költségekkel jár (például 3–5 százalékot kérnek az utalványkibocsátók, ráadásul a jegyeket adminisztrálni, őrizni, szállítani kell). Nem emelkednek az étkezési térítési díjak azok számára, akik készpénzzel fizetnek. A szükséges két hónapos felkészülési idő után már április 10-étől utalvánnyal lehet kifizetni a májusi térítési díjakat.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. persona 2010. február 18. 07:59
  „81. miért, te elfogadod? :D”
 • 81. bambinaXX 2010. február 17. 23:48
  „76 mattil! Azért sántít a magyarázatod, mert bár "az önkormányzatok nem kereskedelmi létesítmények", de "amely cég beszállít nekik" pl. melegételt, az azért teszi, mert "nyerészkedni"/keresni akar rajta.
  Nem az önkormányzat főzi a kaját az ovisoknak, iskolásoknak... Ha egyébként úgy van ahogy írod(az éttermi árrés lehetővé teszi a 6%elengedését), akkor egyszerűen olyan "kifőzdével" kell az önkorm.nak vagy az egyes intézményeknek szerződni, amely szintén bevállalja.
  Bár lehet igazság az utsó mondatodban is... de az engem nem érdekel, csak fizethessek vele.”
 • 80. flexsnake 2010. február 17. 23:25
  „prostik elfogadják? :D”
 • 79. Yossarian 2010. február 17. 22:12
  „79. ha 1000 forint, akkor annyi. a cigaretta nem létszükséglet. aki bagózni akar, fizessen érte. nálukn még viszonylag olcsó is a cigi a nyugateurópai árakhoz képest.
  de ez a melegétkeztetési jegy egy gusztustalan cirkusz. és sajnos mint mindíg, a dolgozó .... rá.”
 • 78. persona 2010. február 17. 21:51
  „"Az uniós adónövelés nyomán a kedvelt cigaretták itthoni árát a jelenlegi 580 forintról 2018-ra ezer forint fölé kell emelni.

  A jelenlegi 64-ről 90 euróra emelte az Ecofin a cigaretta tételes, ezer szálra vetített jövedékiadó-szintjét. Emellett a fogyasztói árra vetítve a köztehernek el kell érnie a 60 százalékot - ez most 57 százalék.

  A szabály teljesítéséhez Magyarország 2018-ig kapott haladékot, ami hosszú időnek tűnik, ám a számítások szerint a jelenlegi euróárfolyam, áfa és gyártói haszon mellett az egy doboz cigarettára jutó jövedéki adó közel megduplázódik majd, ami a közkedvelt márkák esetében azt jelentheti, hogy az időszak végére a cigaretta ára átlépheti az ezer forintot. A közkedvelt kategóriában jelenleg 580 forint az átlagos ár. (Az uniós szabály 2011. január elsejétől lép hatályba.)"

  mindennapra van valami jó hír..
  még jó, hogy én nem dohányzom, így még mindig csak amiatt fáj a fejem, hogy váltsam be a piros csekkjeimet :)”
 • 77. SZEMOKA 2010. február 17. 21:01
  „Tőlem ma a Corában elfogadta a pénztáros.”
 • 76. majdénmegmondom 2010. február 17. 20:49
  „No, ezt sem sikerült jól kivitelezni. Vajon hogy állhatunk akkor az ennél kissé bonyolultabb feladatokkal.”
 • 75. mattil 2010. február 17. 20:48
  „74.: Talán azért, mert az üzlet és a vendéglő kereskedelmi létesítmény, amelynek van egy bizonyos árrése minden terméken. Ha mondjuk ez átlagban 25-35%, akkor simán lemond az 5-6%-ról azért, hogy nagyobb forgalma legyen, te viszont tudjál nála bankkártyával fizetni, étkezési jegyet használni stb. Ott már előre bele van kalkulálva ez az árba, amit így azok is fizetnek, akik életükben nem fizettek még bankkártyával vagy étkezési jeggyel. Az önkormányzatok azonban nem kereskedelmi létesítmények és nem a nyerészkedés a céljuk a közétkeztetéssel, így ha jutalékot kellene fizetnie az utalványos cégnek azt vagy a költségvetése sínylené meg, vagy annak is emelnie kellene a díját aki nem fizet ilyen jeggyel. Harmadik út, hogy fizessen többet az aki ilyen jeggyel akar fizetni. Ahogy elnézem a sajtóhíreket és a körzeti híradókat, az ország más városaiban is dettó ugyanezt a módszert találták ki és vagy már megszavazták, vagy most szavaztatják éppen, tehát ez nem egy Botka féle ármány.
  Az APEH azon szóvivőjéről aki elindította a lavinát ugye már megtudtuk, hogy az ő gyerekének olyan cég szállítja az ovodába az ebédet ahol lehet ilyen jeggyel fizetni, na de hogy ebből ekkora hisztéria lett azt nem értem. Vagy a szóvivő azt hitte minden ovoda ilyen? Vagy a sajtó azt hiszi, hogy a szóvivő soha nem mond hülyeséget? Vagy az emberek akik látták ezt a tévében azt hitték, hogy a sajtó csakis igazat mond? Egyáltalán hogy a fenébe alakult az ki, hogy szinte minden településen elkezdtek a szülők asztalt borítgatni az ovodában, meg botrányt rendezni, mert a tévé azt mondta?
  Vagy netán jutalékot kap valaki az önkormik beszervezéséért az étkezési jegy bizniszbe?”
 • 74. gróf 2010. február 17. 20:31
  „74!
  Ott mindenen van 200% alapból!”
 • 73. szatyi 2010. február 17. 20:25
  „Ha étteremben fizetek vele ott miért nincs +6% ?”
 • 72. TrombiFrédi 2010. február 17. 20:15
  „Enni, vagy nem enni...?!”
 • 71. bambinaXX 2010. február 17. 20:05
  „kipe! U.ezen értetlenkedtem én is alább. Melegétel a bölcsis/óvodai/iskola - és az éttermi is: ugyanarról a "kategóriáról" van szó, mégcsak nem is arról, hogy kávét, cigit, rágót vennék rajta boltban..
  éppen elég, h megemelkedett a lakáshiteltörlesztője sokunknak, ott spórolunk, ahol tudunk (pl. készítek szendvicset, vagy az előző napi vacsit ebédelem). Most komolyan: járjak étterembe, hogy lekajáljam, miközben hó végén gond, hogy jövünk ki??? Nagy segítség lenne, ha legalább a gyerek/ek ebédjét ki tudnám fizetni vele, plusszok nélkül.
  T. Képviselők!! Ugyan KINEK AZ ÉRDEKEIT "KÉPVISELIK"?? Ha nem az enyém, akkor ne várják majd a szavazatomat!!”
 • 70. kipe 2010. február 17. 19:53
  „Ez röhej!
  "Gyermek- és diákétkeztetés utalvánnyal

  Pénteken a szegedi közgyűlésen szavazhatnak a képviselők arról az előterjesztésről, amely lehetővé tenné, hogy meleg étkezési utalvánnyal fizessék a szülők a gyermek- és diák étkezési térítési díjat a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kollégiumokban - a kistérségi fenntartású, de szegedi oktatási intézményekben is. A diákétkeztetés ugyanis közétkeztetésnek minősül. Solymos László várospolitikai alpolgármester elmondta, 6 százalékkal emelik a díjat azoknál, akik utalvánnyal fizetnek, mivel ez a rendszer költségekkel jár (például 3-5 százalékot kérnek az utalványkibocsátók, ráadásul a jegyeket adminisztrálni, őrizni, szállítani kell). Nem emelkednek az étkezési térítési díjak azok számára, akik készpénzzel fizetnek. A szükséges két hónapos felkészülési idő után már április 10-étől utalvánnyal lehet kifizetni a májusi térítési díjakat."

  Ez köcsögség!!!!!!
  Azért, mert valaki utalvánnyal fizet, azért miért kell több száz forinttal többet fizetni??!! A felvetett költségek a kp-s fizetésnél is fennállnak!!!! Ezzel akarnak még egy bőrt lehúzni rólunk!!!”
 • 69. bambinaXX 2010. február 17. 19:40
  „mattil. értem amit írsz, csak azt nem, hogy ha étterembe megyek akkor nem számolnak fel +6%-ot, ha a gyerek kajáját fizetem, akkor meg felszámolják. az utalványt kibocsátó járuléka mind2 esetben keletkezik!
  csak másutt költöm el.nyilván velem a hiba, de még mindíg nem értem.”
 • 68. xcbcr 2010. február 17. 19:39
  „Ez az egész homokjegy buli annyira, de annyira ciki, de engem nem zavar. Beváltottam internetjegyre, úgyhogy még többet fogok kommentelni fölöslegesen a délmagyaron is, mint 4 éve.”
 • 67. mattil 2010. február 17. 19:26
  „66: Azért, mert a plusz 6% az nem más mint az utalványt kibocsájtó cég(ek) járuléka!!!
  Épp ez okozta a problémát az elmúlt időben, hogy a jegy adómentes volt, a kibocsájtó cégek meg eszméletlenül meggazdagodtak, miközben semmit nem tettek érte.”
 • 66. bambinaXX 2010. február 17. 19:13
  „én azért tényleg nemértem, hogy ha a gyerek óvodai, iskolai étkeztetését fizetjük vele, akkor miért számolnak fel rá +t??? az is meleg étkezés, meg az éttermi v. a kihordós is.. 2gyerekre a menza 15000Ft havonta. nekünk nem jár semmi adókedvezmény, nem vagyunk "vállalkozók", becsületesen élünk, adózunk. sokakkal ellentétben.. Miért mi szívunk mindíg???
  És miért csodálkoznak, h sokan csak 1 gyereket vállalnak? 2 már luxus..”
 • 65. Roxy08 2010. február 17. 18:40
  „Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a meleg kajajegyet boncolgatjuk. Sokan (munkanélküliek) még ennyit sem kapnak. Valahogy úgyis lesz megoldás. Aki nem kapja, annak még ennyi plusz sem lesz.
  Azért szerettük elkölteni a boltban, mert a mai gazd-i helyzetben a háziasszonyok ügyes varázslóvá voltak képesek válni. Különösen, ahol több az éhes száj. Krumpli,liszt,cukor, rizs, tészta, hagyma stb., alapvető dolgok hússal "fűszerezve", s jóval olcsóbban lakomát kreált az asztalra.”
 • 64. Garfield 2010. február 17. 18:29
  „63. hozzászólás gróf 2010.02.17. 18:15

  No igen, ez az, amit én sem értek, ezért ugyanis jogos az APEH csesztetése. Az ilyen húzásaival kissé aláássa a jogbiztonságot, mikor éveken keresztül egy tudott, jogellenes gyakorlat ellen nem lép fel, majd egyszercsak rájön, hogy izé.”
 • 63. gróf 2010. február 17. 18:15
  „61. hozzászólás Garfield 2010.02.17. 18:10

  Te valószínű szakmailag benne vagy a dologban és csak igahúzó vagyok! Van még pár millió ijen hüje mint én!!!

  Azt azért megkérdezném tőled, hogy ha évekig adót csaltak mások a meleg jeggyel vásárolva akkor az APEH miért nem lépett?
  Én most miért nem csalhatok adót, eddig mások miért csalhattak ugyanígy?

  Mi változott, hogy eddig csalhattak adót, ezután nem...hol van erre a jogszabály?”
82 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil parkolás - hátrányban a feltöltőkártyások

Nem elég a pénzzel teli feltöltőkártya, mobillal csak akkor fizethetünk a parkolásért Szegeden, ha elektronikus úton töltöttük fel egyenlegünket. A Vodafone-osok még úgy sem. Tovább olvasom