Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Meleg van a hűvösön is Nagyfán

Nagyfa - Amint lehet, hűtik magukat a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet lakói: az elítéltek ecsetmosás vagy traktortisztítás közben is kiélvezik a csapból kifolyó friss vizet a hőségriadóban. A börtönökben a kánikula miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be.
Hétágra sütött a nap, amikor kiérkeztünk a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetbe. A hőmérséklet tűző napon elérte a 40 fokot. Nagyfán közel 500 elítélt éli mindennapjait, közülük szinte mindenki dolgozik: a nyári börtön lakóinak egy része – ahogy megírtuk – a volt idegenrendészeti szállás két körletét újítja fel, míg a többiek a mezőgazdaságban dolgoznak. Nekik lajtos kocsival visznek friss vizet a földekre – a hőségriadó miatt 11 órakor véget ér a műszak a gabonatáblákon. – A déli órákban a dolgozók árnyékos helyen tartózkodnak. Speciális munkavédelmi előírás, hogy a húsüzemben dolgozók a műszak végén a benti hidegről fokozatosan jöhetnek ki a forróságba – közölte a BVOP sajtóirodája.

A nyári börtön szabadnapos lakói ottjártunkkor tévénézéssel múlatták az időt: celláik ajtaját és az ablakokat tárva nyitva találtuk; szabadon mozoghatnak, hiszen nem tartoznak biztonsági szempontból különösen veszélyeztetett csoportba; a bíróság csak 3–6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte őket. A nyári börtön másik két körletét felújító elítéltek még délben sem panaszkodtak a hőségre. – Szerencse, hogy téglából van az épület, így nincs különösebben meleg bent – mondta egyikük ecsettisztítás közben. A földekről beszállított munkások délután árnyas helyen javították az aratógépet, vízsugárral tisztították a búzaszálaktól poros traktort.

A parancsnokhelyettes sem kivételezett

Jártunk a nagyfai BV-intézet parancsnokhelyettesi irodájában is, ahol megállapítottuk: a vezető sem kivételezett személy. Az irodában légkondi helyett egy közepes nagyságú ventilátor kavarta a forró levegőt, minimális enyhülést nyújtva.  

Megtudtuk: a szegedi intézet gyakorlata szerint az elítélteknek alapesetben hetente két meleg vizes fürdőt biztosítanak, de a hőségriadóban naponta lehet hideg vízzel tusolni. A nagyfai krónikus utókezelő részlegen egész nap nyitva vannak a kórteremajtók, és az egészségügyi osztályok dolgozói fokozottan ellenőrzik a gyógyszereket rendszeresen szedő krónikus betegeket.

A törvény szerint az elítélt jogosult naponta legalább 1 órát szabad levegőn tartózkodni – a hőségriadó és a magas UV-B sugárzás miatt a szakemberek 11 és 15 óra között ezt nem javasolják. – A Szegedi Fegyház és Börtönben délelőtt a nem dolgozók, délután a dolgozók sétálnak. 11 és 15 óra között kevés az árnyék az udvaron, ezért ekkor nincs séta. A zárkákban hűtő- és légkondicionáló berendezés nincs, a fogvatartottak a csapból folyó vizet fogyaszthatják – tudatta a BVOP. A Szegedi Fegyház és Börtön három épületében most átlagosan 141 százalék a telítettség, ebből a Csillag börtönben 155, Nagyfán 121 százalék. A felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a hőség miatt kialakuló konfliktusokra.

Általános intézkedések
A BVOP körlevelet adott ki, amelyben felhívta a vezetők figyelmét, hogy az emberi szervezetet érő fokozott igénybevétel miatt a büntetés-végrehajtásban dolgozók szolgálatteljesítése, illetve a fogvatartottak elhelyezése és munkáltatása során milyen szempontok szerint járjanak el. Többek között a kedvezőtlen körülmények között szolgálatot teljesítőket védőitallal lássák el, esetlegesen rövidebb időközönkénti váltását a helyi viszonyoknak megfelelően hajtsák végre. Intézkedjenek a személyi állomány és az előállított, szállított, munkát végző fogvatartottak megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízzel való ellátásáról, fokozottan ellenőrizzék a krónikus, rendszeresen gyógyszert szedő betegek aktuális állapotát. Intézkedjenek a zárkák, körletek kielégítő szellőzéséről, a szabad levegőn tartózkodás, illetve ott végzett sportolás optimális időzítéséről, ellenőrizzék gyakrabban az élelmiszerek hűtését, a postán beküldött, illetve látogatáskor behozott élelmiszercsomagok tartalmát.

Olvasóink írták

 • 5. rózsakert 2012. július 10. 18:28
  „vasgolyó-kenyér és víz max...és irány a kőfejtő....”
 • 4. Juhi 2012. július 10. 16:04
  „Nem sajnálni kellene őket! Irány ki utat építeni! Keményen dolgoztatni kellene őket, nem pedig pátyolgatni! Felháborító az, hogy több jogaik vannak mint a becsületesen élő embereknek. Az étrend kenyér meg víz!!!! Nem pedig az alapján , hogy vega-e vagy nem, vagy hogy milyen vallásúak!!!!”
 • 3. GAgyi 2012. július 10. 14:46
  „A női klinika 3. emeletén sincs légkondi.......sok kismama ott szenved, nincs védőital, nincs semmi....csak az elviselhetetlen meleg.......a jövőnk zálogait megszülni készülő kismamákkal nem törődünk annyit sem mint a.......de megmentettük az egészségügyet is.....”
 • 2. emigrans 2012. július 10. 13:59
  „Igen,ez felhaborito... Sokkal szigorubban kellene banni a rosszfiukkal.”
 • 1. lakker1 2012. július 10. 13:22
  „A börtönben tehát jobb az élet, mint egy sima építkezésen. Ott nem nagyon adnak, arra hogy süt a nap, hogy a melós kapjon védőitalt...stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszaporodtak a sáskák

A meleg miatt sok a sáska, de sáskajárásra nem kell számítani. Erre csak néhány faj hajlamos, a mi ennivaló tarlósáskánk nem. Tovább olvasom