Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Melegedni viszik a rendőrök a hajléktalanokat a klinikára

Szeged - Az SBO-ra viszik melegedni a hajléktalanokat - számolt be tapasztalatairól olvasónk. A rendőrség is megerősítette: visszatérően ellenőrzik a fedélnélkülieket, és ha kell, segítenek. A sürgősségi vezetője szerint viszont az akut ellátást végző klinikák nem szociális ellátóhelyek.
Segítséget kér a rendőrség

A rendőrség is kéri a lakosság segítségét: amennyiben segítségre szoruló embert látnak, hívják bármelyik hálózatból ingyenesen a 112-es segélyhívót. Január 20-áig 97 személy halt meg kihűlés miatt az idei télen, 36-an közterületen, szabad ég alatt fagytak meg. Ha időben érkezik a segítség, megmenthetők ezek az emberek.
– A minap az SBO-n várakoztam, és arra lettem figyelmes, hogy három rendőr hajléktalanokat kísér be – számolt be tapasztalatairól olvasónk.

Ez az esti órákban történt, ezért először azt feltételezte, egymás közti balhé végződött sérüléssel, ezért avatkozott közbe a hatóság. A várakozás ideje alatt azonban kiderült, szó sincs erről. – A hajléktalanoknak semmi bajuk nem volt, lényegében melegedni hozták be őket a rendőrök – mesélte olvasónk, aki nem érti, miért az egészségügyi intézményeket terhelik ilyen feladatokkal.

– Amióta a hideg idő beköszöntött, valóban indokolatlan esetekben is hoznak hozzánk hajléktalanokat. Volt olyan napunk, amikor öt ilyen esetünk is akadt, közülük egynek volt betegsége, az is krónikus – mondta Pető Zoltán, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály intézményvezető docense. – Természetesen számunkra minden beteg egyforma, ha behozzák, ellátjuk őket. A legtöbb esetben azonban semmi másra nincs szükség, mint ételre és melegre. Ezt azonban nem nekünk kellene biztosítanunk.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hideg idő beköszöntével a megye rendőrkapitányságai felmérték azokat a helyeket, ahol fedél nélküli személyek élnek.
 
Egy didergő hajléktalant visznek a rendőrök Szentesen. Fotó: police.hu
Egy didergő hajléktalant visznek a rendőrök Szentesen. Fotó: police.hu

Ezeket a rendőrök a polgárőrséggel együttműködve visszatérően ellenőrzik. Biztonsági intézkedésként rendszeresen gondoskodnak a bajbajutottaknak otthonukba, melegedőhelyre, illetve – szükség esetén – egészségügyi intézménybe történő szállításáról. Amennyiben olyan személlyel találkoznak, akinek élete, testi épsége veszélyben van, értesítik a mentőszolgálatot, valamint az ellátást nyújtó szerveket.

Január másodikán például Hódmezővásárhelyen vittek be egy utcán fekvő férfit a melegedőre: egy fa tövében feküdt, fóliával letakarva. Múlt hétvégén az üllési buszmegállóból és egy Szilléri sugárúti lépcsőházból szállítottak meleg helyre egy-egy segítségre szoruló embert, hétfőn pedig két esetben is intézkedtek hasonlóképpen. Szentesen egy idős férfit találtak egy padon, aki fájós lába miatt nem tudott továbbmenni. Szegeden pedig két férfi feküdt a földön a nagyáruház parkolójában, akik ugyan nagyon fáztak, de nem volt hová menniük. Őket is rendőrök vitték be a melegedőre.

A hajléktalanoknak Szegeden nagy területet kell bejárniuk, ha meleg helyen szeretnék meghúzni magukat. Népkonyha az Acél utcában van, illetve esténként az alsóvárosi ferences konyhán adnak még nekik ingyen meleg ételt. Nappali melegedő az Acél utcában és a Csanádi utcában van, krízisszállók pedig, ahová éjszakára mehetnek, a Moszkvai körúton, a Bajai úton és nők számára az Indóház téren találhatók. Nem véletlen, hogy sokan nem vállalják a napi több kilométernyi gyaloglást, vagy egyszerűen félúton feladják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesett a szegedi énekesnő A Dalból

Kiesett a szegedi énekesnő A Dalból
Nem jutott a középdöntőbe a szegedi versenyző A Dalban. Török Jázmint a zsűri ugyan dicsérte, ötödik… Tovább olvasom