Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Mellrákműtét – feltételekkel

Szeged - Jövőre a szaktárca tervei szerint már csak ott végezhetnek daganatos emlőműtéteket, ahol elég magas az esetszám a megbízható szakmai rutinhoz. Csongrád megyében csak a szegedi szakklinika éri el ezt a szintet. Vezetője szerint a betegek jobban járnának a változtatással.
Az egészségügyi tárca tervei szerint jövőre csak azokban az egészségügyi intézményekben végezhetnek daganatos emlőműtét, ahol megvannak a magas színvonalú ellátás szakmai feltételei. A minisztérium vezetése már utasította is az ÁNTSZ-t és az OEP-et hogy dolgozza ki az erre vonatkozó szabályozást. A változtatási szándék előzménye, hogy múlt héten az Egészségbiztosítási Felügyelet nyilvánosságra hozta azoknak a kórházaknak a mérőszámait, ahol OEP-finanszírozott daganatos emlőműtétet végeztek tavaly. Ebből az derül ki: az érintett 103 kórház közül csak 41 felelt meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített szakmai protokollnak. Eszerint csak olyan intézménynek van megfelelő tapasztalata és gyakorlata, ahol legalább 70 ilyen beavatkozást végeznek évente.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet tavalyi számai azt mutatják: Csongrád megyében csak a szegedi klinikai központ – pontosabban a sebészeti klinika – felel meg ennek az előírásnak. Itt tavaly 100 és 199 közti daganatos mellműtétet végeztek, míg a vásárhelyi, makói és szentesi valamint a szegedi városi kórházban csupán 35 és 69 közti számú ilyen beavatkozás történt.

– Nemzetközi trend a speciális ellátások centralizálása, hiszen a magasabb esetszám és a szakmai rutin, illetve az eredményesség között szoros az összefüggés – mondta el Lázár György, a szegedi sebészeti klinika vezetője. A professzor szerint ezért támogatandó a szaktárca terve, ugyanis ezzel a betegek is sokkal jobban járnak. Hangsúlyozta azt is: a szegedi szakklinika öt éve – elsőként az országban – európai akkreditációt is szerzett a daganatos emlőkezelésekben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom