Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Mellszobrot csináltattak Horthynak Szegeden

Szeged - Helye egyelőre nincs, de hamarosan kész a Horthy-szobor, amelyre – a gyűjtést koordináló honlap szerint – „szegedi polgárok és helyben működő civil szervezetek képviselői" adták össze a szükséges pénzt.

A szoborállítás egyik támogatója Haág Zalán önkormányzati képviselő, a  KDNP szegedi elnöke, aki többször hangsúlyozta: magánszemélyként áll ki a Horthy-szobor mellett.  Érdeklődésünkre megerősítette a delmagyar.hu információit: a mellszobor már kész, de a posztamens és a bronz betűk még hiányoznak.

Alkotónak eredetileg Tóth Sándor szobrászművészt szerették volna felkérni – az ő neve szerepel még most is a honlapon –, azonban a kezdetekkor elgondolt nagyszabású alkotásra nem volt keret.

– Az adományokból nagyjából 800 ezer forint jött össze. A mellszobrot Máté István, Tóth Sándor tanítványa készíti – közölte Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő.

Horthy Miklós Szegeden 1919-ben. Fotó: Somogyi-könyvtár helytörténeti gyűjtemény
Horthy Miklós Szegeden 1919-ben.
Fotó: Somogyi-könyvtár helytörténeti gyűjtemény

Haág Zalán elmondta: sok magánszemélytől kaptak felajánlást, ő például meghatónak tartja, hogy volt olyan szegedi nyugdíjas, aki két részletben fizette be az általa felajánlott összeget, mert egyben nem tudta.

A Horthy-szobor régóta téma Szegeden, 2008-ban a Jobbik is szervezett gyűjtést, de akkor már gyűjtöttek a most célt érő magánszemélyek és politikusok is.

Horthy-sétány már van

Szegeden egyébként már van Horthy-sétány. Ótott Ferenc, a  Jobbik volt képviselőjelöltje, a Horthy-csónakház tulajdonosa nevezte el így és táblázta ki a szegedi Tisza-parton kialakított ösvényt nevezte 2009 őszén. Horthy alakját  Aba-Novák Vilmos is megörökítette a Hősök kapujánál lévő freskón.

– Sokat köszönhet Szeged annak a kornak, amelyet Horthy Miklósról neveztek el. Tudom, hogy vitatott a személye, de a város tartozik neki ennyivel. Nehéz korban élt, voltak politikusi hibái, de a mérleg mégis pozitív irányba billen – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy szerinte hová kerülhetne a szobor, elmondta:

– Voltak nagyszabású tervek, például a Széchenyi tér , ahová  egy komolyabb méretű alkotás illett volna. Ám IV. Béla szobrának felavatása óta erre már nincs hely. Szóba jöhet a Dóm téri pantheon, az egyetem környéke, de magánterület is.

Szerinte fontos, hogy méltó helyet kapjon a szobor, és ne húzódjon sokáig az erről szóló diskurzus.

A kérdés azért is érdekes, mert korábban és most is Botka László polgármester határozottan a szoborállítás ellen foglalt állást.

– Nem támogatok sem Horthy Miklós-, sem Kádár János-szobrot. A XXI. századi demokratikus Magyarországnak egyik történelmi kor vezetője sem lehet követendő példa – fogalmazott Botka.

Olvasóink írták

284 hozzászólás
 • 284. Mancsa 2011. január 24. 15:05
  „"Tisza Lajos második Szeged városa után álomszerű gyorsasággal kinőtt a földből a harmadik Szeged Klebelsberg Kunó városa" és ebben az időben Magyarország kormányzója Horthy Miklós volt.
  Lenne-e Szeged ha ezek az emberek nem lettek volna?
  Tisza Lajosnak és Klebelsberg Kunónak van szobra Szegeden.Horthy Miklós is megérdemli..”
 • 283. deszkás 2011. január 23. 16:47
  „Ótott úr először ismerje meg a magyar zászlót.(mint képviselő illene tudnia) Nem anyázik szétnéz hátha igaz)”
 • 282. info 2011. január 22. 20:08
  „Nem vitatom a tényt, de ennyi erővel mindenkinek lehetne szobrot állítani, ugyanis szinte mind aki tett valamit hazánkért, az emberiségért, ott a helye egy panteonban.
  Aki viszont ezt magánpénzből magánkézben indítványozta, akkor tegye de magán területen. Holnap vajon ki jut eszébe az illetékes szoborállítónak?
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s”
 • 281. crowhorse 2011. január 22. 15:05
  „Csak törpe nép felejthet ős nagyságot
  Csak elfajult kor hős elődöket
  A lelkes eljár ősei sírlakához,
  ...S gyújt régi fénynél új szövétneket.
  S ha a jelennek halványul sugára:
  A régi fény ragyogjon fel honára!
  (Garay János, 1846)”
 • 280. saturnus 2011. január 22. 12:47
  „azt a szobrot el is lehet távolítani ahogy odarakják netán,de kétlem mert a diktatúra nem hiányzik senkinek.”
 • 279. deszkás 2011. január 22. 09:21
  „ŐRGRÓFOM! A vitát lezárom lesz szobor és kész! Ha én az ellenző "okostojás" akkor te minek számitod magad?? A tragédia az hogy a pártolók fröcsögésen(cocalisták ) kivül nem tudjátok kifehériteni még nagyobb hiba NEM IS AKARJÁTOK.”
 • 278. őrgróf 2011. január 21. 17:15
  „kicsit unalmas a sok "okostojás"...Talán nem kellene az arisztokráciát annyit szidni. Hajlandó vagyok ( gondolom sok más értelmes emberrel együtt ) összedobni egy fehér ló árát, ha megtaláljátok korunk Széchenyijét, Wesselényiét és még sorolhatnám a nemesség számtalan nagy emberét, akiket még a szocializmus "vívmányai" sem tudtak teljesen befeketíteni...Nagy korok nagy embereit csak az igazán kicsinyek tudják a sárba-rángatni....”
 • 277. samy 2011. január 21. 16:58
  „Zemberek...sajnálattal kell közölnöm a Gazsi fehérgebéje megdöglött...aki csináltatta az tartsa a feje fölé, vagy az Afrikába szánt biciglik valamelyikére tegyék rá, még hasznos is lehet...:)))) Melyik, Nemzetünk Nagyja Következik? Mert mi Istenítjük, hogy a családból ketten maradtak Doberdónál no nem mint disszidens turisták...”
 • 276. deszkás 2011. január 21. 11:59
  „Helyesen: megteszi ő maga.”
 • 275. samy 2011. január 20. 16:57
  „Zemberek...van egy jó hírem...Gazsinak van egy " Fehér gebéje" eladó...tegyük rá Mikibátyánkat...”
 • 274. deszkás 2011. január 20. 16:07
  „CROWHORSE! Tényleg nem lőnek fejbe senkit, megtesz ő maga.”
 • 273. ferdzso 2011. január 20. 11:05
  „Ha megalkották, helyezzék el valahol. Egy grafiti, sokkal jobban zavarna. Egy nehéz kor, nem egyértelműen gonosz, sem pedig hős politikusa volt. Igazak az előttem szólók írásai. Egy történelmi hős sem volt a maga korában "makulátlan", hisz´ akkor szentté avathatták volna őket, mint Szt.István királyunkat. Akinek tetszik, hát helyezzen el koszorút a szobornál. A "többség", viszont, elmegy mellette, mint a vásárhelyi Emlékpont előtt is, teljes érdektelenséggel. A demokrácia, szabad döntési jogot hozott. Éljen vele, ki-ki, ahogy tetszik! (Okos ember, a múltját nem felejti, de nem abból építi jövőjét. Aki akarja, hát tegye!)”
 • 272. crowhorse 2011. január 20. 09:54
  „Kedves Apátfalvi.
  Azzal kezdeném,hogy 11(!) nyelv az a 6,a kedvedért ismét felsorolnám(számolj): magyar,angol,német,francia,olasz,spanyol anyanyelvi szinten szerb,horvát,görög,török,román társalgási szinten.
  Kutakodj csak tovább,javasolnék könyveket,korabeli hiteles dokumentumokat stb.
  A zsidó elhurcolások természetesen a szörnyűség kategóriájába tartoznak bár elég durva megtorlások követték( Német hadifoglyok megkínzása,megölése amerikai hadifogolytáborokban és a moszad egynémely módszere is hagy némi kívánnivalót maga után.Illetve 6 millió német ivóvízzel való megmérgezésének terve ami csak a vak szerencsének tudható be,hogy nem történt meg- ez sem annyira ismert történet de maguk a terv kiötlői beszélnek róla) ezzel csak azt szeretném megemlíteni,hogy az éremnek mindig két oldala van a tanulságot mindenki levonhatja magának.
  A magyar csapatoknak rendfenntartó szerepet szántak Kárpátalján(bár erről sem igazán szeretnek beszélni a történészek de attól még ez van)
  Visszatérve a kiragadt részletekhez: Példának okáért akár az I. Világháborús érdemeire való tekintettel is emelhetnének szobrot.(Volt bár érdekes módon a szocialista útra lépvén lerombolták azt.)
  Elhiszem,hogy a mai értékrendeket figyelve az furcsán és idegenül hat,ha egy embernek van tartása és vannak elvei,tudja,hogy az adott szó kötelez de ezek bizony erények.
  Horthy ha tetszik ha nem,a maga idejében bizony népszerű volt. Kevésbé ismert az a tény,hogy a mezőgazdasági munkák ideje alatt a falvakban óvodát szerveztek a gyerekeknek(most úgy hívnák,hogy napközis otthon),hogy amíg a szüleik dolgoznak ne kelljen egyedül maradniuk otthon. Ezen szerveződés
  az arisztokrácia körében történt és sikeresnek volt mondható. És ez csak egy kiragadott példa volt.
  Lehet szidni az arisztokráciát de azt sem kell elfelejteni,hogy a senkivel nem törődő,a jobbágyok véres verejtékkén élősködők képe alapvetően az elmúlott diktatúra fantazmagóriája.A jelenlegi elitnek lenne mit tanulnia tőlük.
  Ha pedig szétnézek a hazámban bizony azt kell,hogy lássam ezzel a vadkapitalizmussal bizony legalább akkora baj van(ha nem nagyobb) mint az erőszakos államosítással. Ehhez nem kötelező közgazdásznak lenni és elég ha 1989-től végignézed figyelmesen a történéseket.
  Ezzel csak azt szerettem volna megvilágítani,hogy általában sokkal árnyaltabb a kép minden tekintetben mintsem azt elsőre gondolnánk. Illetve,hogy jelenleg nem tiltják a gondolkozást a szabad vélemény nyilvánítást illetve senkit nem lőnek fejbe egy ködös hajnalon,ha kételkedni merészel és utánajár egynémely adatnak,mendemondának.Bár ez nem az én érdemem,hanem kiváló történelem tanáraimé akik valóban oktattak és nem csak ledarálták a tankönyvek anyagát.”
 • 271. deszkás 2011. január 19. 19:49
  „APÁTFALVI! Akkor bocsánat az igazi MIGNONnak.Nem tudtam.”
 • 270. Lehiggadt 2011. január 19. 17:37
  „A szoborállítók figyelmébe ajánlom a 24-es hsz-omat:
  "24. Lehiggadt 2011.01.18. 08:25
  Az örökségek elpusztítását én is (egy kis szójáték) ökörség-nek tartom! Akkor pusztítsunk el minden török emléket: Minareteket, Dzsámikat, stb...???
  Szigetvárott nem rég avattak szultán-szobrot!?!
  A véres kezű, szentnek nyilvánított István királynak is van szobra.
  A mindenki által útált, de utólag bölcsnek és igazságosnak mosdatott Mátyás királyt szentként ünnepeljük!
  Lesz itt még Rákosinak és Kádárnak is szobra? Majd talán 200 év múlva:):) De Horthy-nak még nem kellene! Várjatok vele még 100 évet, amíg a hiteles szemtanúk emlékezete megkopik, és csak a szépre emlékeznek..."
  .
  AZ ÉRDEMEK SENKIT SEM MENTENEK FEL A BŰNÖK ALÓL! Legfeljebb enyhítő körülmény!”
 • 269. Lehiggadt 2011. január 19. 17:33
  „"232. antikos 2011.01.18. 21:53
  ... Mindkét nagyapám fogságban volt hosszú évekig.... a legszebb szavakkal illeték azt aki a háborúba küldte őket... Horthy Miklóst nagyon szerették, még akkor is, ha ezt tiltották nekik... Gyanítom, hogy valamit nagyon nem jól adnak át jelenkor..."
  A németek Hitlert is istenítették, és nem úgy parancsra és félelemből, mint Rákosit, csak az akkori hírforrásokat, az akkori tájékoztatást és tájékozottságot nem volna szabad összehasonlítani a maiakkal, amikoris másképpen, de most is lehet hülyíteni a népet!?!...”
 • 268. apátfalvi* 2011. január 19. 15:56
  „Milyen konkrét adatokra gondolsz, Crowhorse?

  Azon most mit konkretizáljak, hogy Hitler NEM kérte Horthyt, hogy csatlakozzon a Szu. elleni hadjárathoz, hanem csak azt kérte, hogy Mo. zavartalanul szállítson Németország számára. Katonai segítséget nem kért. Horthy, Bárdossy, és a háborúmániás katonai vezérkar ÖNKÉNT csatlakozott a Barbarossa-hadművelethez.

  Milyen konkrét adatot adjak arra vonatkozóan, hogy a Királyi Honvédség felszerelése ne volt megfelelő a Szu. elleni háborúhoz? A II. Magyar Hadsereg veszteséglistája elég konkrét adat? A magyar szinten a legjobb felszereléssel ellátott Gyorshadtest kudarcai elég konkrét adatok a szemedben? És az, hogy a magyar csapatok a doni katasztrófa után már csak negszálló feladatokat tudtak ellátni a Szu. területén (és azt sem mindig eredményesen sajnos)?

  A zsidótörvényeken, illetve azok miatt kialakuló, széles körű morális társadalmi válságon mit konkretizáljak?

  A 3 millió koldus országa komcsi retorikai fogás, de az igaz, hogy míg Európában mindenhol felbomlott már régen a feudálkapitalista berendezkedés, itt Magyarországon még mindig megőrizte vezető szerepét a nagybirtok, illetve az arisztokrácia. Ennek folyománya volt az rengeteg nincstelen, akik például a hazáért adták életüket a frontokon. Ezen mit konkretizáljak még?

  Épp ellenkezőleg, neked kéne "konkretizálni", és leírni végre, hogy vitéz Nagybányai Horthy Miklós miért érdemelne szobrot Szeged városában?
  Azért, mert 6 nyelven tudott?
  Azért, mert kiváló irodalmi és zenei műveltsége volt?
  Azért, mert kiváló úriember volt?
  Azért, mert az otrantói győzelmével kivívta magának az angolok tiszteletét?

  Igen, ezek nagyon szép dolgok, sőt, szoborért "kiáltó" dolgok. Csak az a baj, hogy emellett szerepelnek más dolgok is, mint pl. a fent említettek, de azokon kívül még sok minden lehetne sorolni (pl. nem volt elég határozott jellem).

  Még mindig az a véleményem, hogy nem kell Horthy szobor.”
 • 267. crowhorse 2011. január 19. 15:43
  „"Mikor fogjátok fel végre, hogy ami megtörtént az megtörtént és nincs vissza!
  Van egy nagy alapigazság!
  Arra nézz, amerre menni akarsz, különben megbotlasz és pofára esel, de nagyon!
  De hát az agymosottaknak mindegy .. "
  Azért ez is egyfajta agymosási tematika végeredménye.”
 • 266. oreg47 2011. január 19. 15:17
  „abdul66!
  Szerintem vissza kéne menned az arabok közé.
  Antikos (223)!
  Akkor legalább minket is értenének a franciák, nem csak a románokat!
  keiner (228)!
  A helyesírásoddal messze nem (az siralmas!), de a mondadód lényegével egyetértek!
  Ezt az országot a nosztalgia fogja a sírba vinni!
  Ez szól itteni sok hozzászsólónak is!
  Mikor fogjátok fel végre, hogy ami megtörtént az megtörtént és nincs vissza!
  Van egy nagy alapigazság!
  Arra nézz, amerre menni akarsz, különben megbotlasz és pofára esel, de nagyon!
  De hát az agymosottaknak mindegy ..”
 • 265. crowhorse 2011. január 19. 13:48
  „Ja,hogy ez nekem szólt? Talán légy kedves konkrét adatokat írni. Ugyanis eddig a magánvéleményedet ismételgeted különböző retorikával. És elnézésedet kérem de jelenleg a viasat historyt nézem, roppant érdekes a műsor.”
284 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezettudatos gimnazisták

Szeged - Véget ért a Jövő Háza alapítvány tíz héten keresztül zajló, környezettudatosságra nevelő… Tovább olvasom