Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Méltón a Vörösmarty névhez

Vörösmarty Mihály halálának 150. évfordulóján a költő életművét idéző programokból álló hetet rendeztek a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Az esemény színpadi játékkal ért véget, amelynek vendége volt a költő családjának két leszármazottja: Vörösmarty Ildikó és Vörösmarty Dénes.
Vörösmarty Dénes és Vörösmarty Ildikó a költő nevét viselő szegedi iskola diákjainak körében. Fotó: Schmidt Andrea
A diákközönség vastapsa jutalmazta a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában a színpadi játékot, amely a költő életútját és annak a 19. századi szerepét mutatta be. Varga Anna tanárnő és nyolcadikos osztálya a korhűen berendezett színpadon Vörösmarty életének egy-egy mozzanatával, a halálát követő nemzeti gyász felidézésével olyan játékot nyújtott, ami a diákok számára is megébresztette a költő nagyságát.

– Jó kezekben van Vörösmarty Mihály szellemi öröksége – mondta az előadás után Vörösmarty Dénes nyugalmazott vízügyi mérnök, a költő Pál testvérének dédunokája. Testvére, Vörösmarty Ildikó, aki pedagógusként vonult nyugalomba, elérzékenyülten élte át a szegedi diákok odaadását.

Mindketten a Vörösmarty-hagyaték jobb megismertetésén fáradoznak, többek között azon, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állítsa helyre az MTA székházban 1950-ben megszüntetett Vörösmarty-emlékszobát. A hagyatékot az utolsó egyenes ági leszármazott, Széll Ilona, Széll Kálmán miniszterelnök lánya, a költő unokája adta át az akadémiának azzal a feltétellel, hogy a székházban emlékhelyet alakítsanak ki. Az 1927-ben berendezett szobát a Rákosi-időszakban az intézmény átszervezése címén zárták be a Széchenyi-emlékszobával együtt, ám előbbit azóta sem állították helyre.

Vörösmarty Ildikó és Dénes elmondta, a költő családjának egyenes ága kihalt, jelenleg a Vörösmarty nevet a költő testvéreinek leszármazottai viselik. Ők maguk családkutatással is foglalkoznak; kutatásuk tisztázta például, hogy az első életrajzíró, Gyulai Pál közlésével ellentétben a költőnek nem nyolc, hanem kilenc testvére volt. Családjukban a Vörösmarty név viselésének már gyermekkoruk óta jelentősége volt, szüleik arra tanították őket, hogy a név önmagában nem erény, hanem hozzá méltóan kell élni és dolgozni. Mindketten úgy látják, Vörösmarty Mihály életműve örök, minden korhoz szóló értékeket hordoz, bár a felgyorsult életben az emberek nem olvasnak eleget, s így a költő életművét is csend övezi.

Az iskola Vörösmarty-hetének zárótalálkozóján kiosztották a napokban rendezett versillusztrációs pályázat, reformkori természettudományi verseny, nyelvújító verseny és szavalóverseny díjait. Utóbbi nyertese, a vakon született Hangodi Leonárd hetedik osztályos tanuló lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom