Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?

Szeged - Amikor a mellékelt táblázatot készítettük, mi magunk is meglepődtünk, hogy még mindig a fa és a szén a legolcsóbb fűtőanyag. A villamos energia egyértelműen a legdrágábbnak számít.
Ha ugyanazt a hőmennyiséget szeretnénk előállítani a legolcsóbb tüzelőből, fából vagy szénből, akkor a tűzifa győz, viszont jóval többet kell venni belőle, mint a szénből. Míg egy gigajoule (GJ) hőt 67 kiló fából lehet előállítani, feketeszénből elegendő mindössze 40 kilót megvásárolni.

A családi házakban ennek ellenére kevesen térnek át a sok piszokkal járó széntüzelésre, inkább havonta vásárolnak tűzifát, hogy könnyebben tárolhassák. Nem véletlen, hogy a magánházakban egyre többen építenek olcsóbb, 100-150 ezer forintba kerülő kandallókat, hogy rásegítsenek a gázfűtésre, és ezzel akár a fűtésszámla felét is megspórolhassák.

A tűzifa a zsebbarát megoldások közé tartozik.
Fotó: Tésik Attila

A vezetékes földgáz az energiaforrások között a középmezőnyben foglal helyet, és vitathatatlanul a legkényelmesebb fűtési mód. Enyhe télben a táblázatunkban szereplő 29 köbméter vezetékes gáz egy átlagos, 50 négyzetméter alapterületű lakás akár egyhetes kifűtésére is elegendő: vagyis az alapegység, az 1 GJ egy hét alatt fogy el. Mivel nem szabad csak enyhe télben gondolkodni, számítások szerint 20 és 35 GJ-nyi energia fogy el egy évben egy 50 négyzetméteres lakásban. Tartályos propán-bután gázzal is fűthetünk, de az már lényegesen drágább: egy GJ csaknem hatezer forint. A palackos pedig még ennek is legalább a kétszerese, és ha egy egész házat szeretnénk kifűteni vele, nagyon gyakran kell cserélgetni.


Alternatív fűtőanyagként egyre többet hallunk a fa- vagy gabonapelletről: ez finomra őrölt és kis rudacskákká préselt biomasszát jelent, amely készülhet energiafűből, kukoricaszárból és -csutkából, de még nyúltápból is. A Csongrád megye falvaiban és a tanyavilágban elterjedt technikának az a hátránya, hogy a kazán nagy helyet foglal el.

Termálvíz

Makón, Szentesen, Kisteleken egyes közintézményeket, házakat már átállítottak a termálvízre. De annak sajátos „kitermelése", valamint környezetbarát „eltüntetése" miatt nem lehet kiszámolni, mekkora mennyiségből nyernek 1 GJ-nyi hőt. A vezetékes gázzal szemben mindenesetre 20-30 százalékos megtakarítást remélnek.

Olvasóink írták

 • 9. Totcar 2010. december 01. 10:40
  „Szerintem még mindig a radiátoros központi fűtés. Én keresgettem a takarékoskodás ügyben a neten és találtam egy nagyon jó oldalt ahol rengeteg dolog le van írva.
  http://www.ventil-team.hu/futes-gazdasagosan-tippek-maganembereknek
  Én a gázkazán cserét már megcsináltam. Kevesebbet is kell fizetnem a gázra.”
 • 8. baloghgabor 2008. február 18. 19:27
  „Én csak fával tudok fűteni (persze lehetne még szénnel is, meg esetleg palackos gázzal , vagy villannyal ha megőrülnék), így szerencsés vagyok, mert olcsó!!! Többször is melegedhetek, mikor összedarabolom a fát, mikor becipelem a lakásba, mikor kitakarítom az okozott szemete és hamut, tiszta boldogság :(((
  bégé”
 • 7. waterbear 2008. február 17. 15:48
  „Ful... mintha ezt mondtam volna én is... a gázt nem lehet beletuszkolni az 1x1m-es kalodába, vagy legalább is nem látod, míg a szén és a fa esetében szembetűnő lenne a hiánya.... A hőmennyiségre való átszámolás megfoghatatlanná teszi az egészet.
  A rendelkezésre állási díj meg rablás, hivatalos lehúzás..
  A gázórától az enyém a rendszer és közöm sincs a szolgáltató rendszeréhez, az az Ő tulajdona! Hozza ide befőttesüvegben, ha azt akarja, hogy tőle vegyem meg, remélem az új gázszolgáltatók csökkentik majd ezt visszaélést, és a "Tisztességes piaci verseny" végre láttatja velük, hogy a FOGYSZTÓBÓL élnek... Miért kell ezért nekem fizetnem a szolgáltatónak? Én tartsam fenn KÜLÖN pénzből az apparátusát?
  A fodrásznál lesz ezután ollóhasználati díj is?
  Baromság, csakúgy mint a füstadó...”
 • 6. Ful 2008. február 15. 21:08
  „Waterbear!
  A m3-t csak a gázóra méri, a számlán Joulban számolnak. Hozzácsapnak különféle szorzókat, úgymond korrigálásként.
  Ja! minnél rosszabb a gáz minősége ( kicsit felturbózzák máséghető gázokkal vagy simalevegővel) annál rosszabb a fűtőértéke; vagyis több kell belőle.
  Persze ellenőrzik, de csak mielőtt szétosztanák a rendszerben - így vagy elhiszed vagy nem...Fizatsz.”
 • 5. kukta99 2008. február 15. 19:18
  „Szerintem jó a gáz konvektor nekünk be vált”
 • 4. waterbear 2008. február 15. 16:36
  „Azt gondolom sokkal egyszerűbb a számítási módszer.... csak meg kell nézni, melyik fűtési módoknak van a legkevesebb köze a "nagy, közös zsebhez".... A m3 az m3, míg a többivel rendesen lehet variálni mindenféle számítási módszerekkel. Még az is lehet, megérjük, hogy a favágó is fog felszámolni rendelkezésre állási díjat és a bányász is hozzácsap némi lapátpénzt...”
 • 3. mz/x 2008. február 15. 14:01
  „Kedves Lala!
  Valószínű a táblázat csalóka...ha a szetáv a vizet földgázzal melegíti fel és eljuttatja csöveken a távoli lakásokba (10% hőveszteség a csöveken), amelyek "kiválóan" vannak szigetelve. Ezt a szolgáltatást olcsóbban tudja adni, mint amennyi a meleg előállításába kerül:D

  Egyébként meg sírhassak már amikor 70000 a keresetem és az 50 négyzetméteres lakásom fűtése 25000 ft még augsztusban is...egész évben kb. 300000ft a fűtés+ melegvíz. Jóval kényelmesebb mint az egyéb fűtés az tény, mint ahogy az is, hogy sem ki, sem bekapcsolni nem tudom...október elején fázom, de fizetek, márciusban ha melegem van ablakot nyitok és fizetek!
  Ismerősöm 50 m2 lakásban lakik, konvektoros...havi 20000ft a gázszámlája és csak fűtési szezonban ennyi.
  Mivel mindenkinek drága az energia, sírjunk együtt:(”
 • 2. Lala 2008. február 15. 13:24
  „A távfűtésesek miért is sírnak? :) Éppen annyit fizetnek mintha földgázzal fűtenének - vagy a táblázat csalóka?”
 • 1. Scythianos 2008. február 15. 11:21
  „Nyúltápból, mi? Mekkora hülyeség. Inkább arra gondolhatott a cikk írója, hogy a nyúltáp is pelletálással készül. Persze, nyilván éghető anyag az is. De a nyúltápot pelletálni már nem kell, szvsz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vergődnek a forintos telkekkel

Dóc, Újszentiván - Két település, Dóc és Újszentiván összesen huszonhat "egyforintos" telkén eddig… Tovább olvasom