Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mélyrepülésben a fuvarozók

Október 1-jétől öt százalékkal csökkenne a motorbenzin és a gázolaj áfakulcsa, így egy liter üzemanyagért 10-12 forinttal fizetnének kevesebbet az autósok. A fuvarozókon azonban, akik visszaigényelhetik az áfát, ez az intézkedés nem segít.
Fuvarozók munka nélkül: Dudás György és Gancsa György. Fotó: Karnok Csaba
Az országgyűlés elé tegnap benyújtott pénzügyminisztériumi előterjesztés – amelyet jövő hétfőn fogadhat el a parlament – az üzemanyag normál áfakulcsának mértékét 20 százalékban rögzítené. A kabinet a kormányfő kezdeményezésére soron kívüli ülést tartott tegnap, hogy még 13 óráig benyújthassa a parlamentnek az áfatörvény módosítását kezdeményező javaslatát. Az előterjesztés szerint a törvénymódosítás október 1-jén lépne hatályba. Az autósok 10–12 forinttal olcsóbban vehetnék majd meg a benzin literjét, ami 50 literes tank esetében 500–600 forintos spórolás a jelenlegi árakhoz képest.

Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg ezeket a drámai napokat azok a vállalkozók, akik, mivel visszaigényelhetik az áfát, a jövőben sem jutnak ötről a hatra. A Szent István téren, a költöztetők, fuvarozók törzshelyén elkeseredett embereket találtunk.

– A bolt rosszabbul megy, sőt abszolút nem megy, ilyen nehéz még sosem volt – mondta a teherautójában pihenő Gancsa György. – A benzinnek is van köze ehhez, de alapvetően az a baj, hogy sokan vagyunk a piacon, sok a fehér rendszámú feketéző – tette hozzá a 22 éve ebből a szakmából élő szegedi vállalkozó. – Mivel minden megrendelő sokallja az árakat, az emberek azokat a fuvarozókat választják, akik kevesebbet mondanak. Én, ha Budapestre megyek, 50-60 ezer forintot kérek, de mindig akad, aki 30 ezerért is elvégzi a munkát.

Hiába csökken az áfakulcs 25-ről 20 százalékra, nem lendít az üzleten. Dudás György – szintén egyéni vállalkozó – is csatlakozott társához, és elmondta, hat-hét éve leszálló ágba került a szakma, a dráguló üzemanyagköltségek pedig tovább gyorsították a folyamatot.

– Nem tudunk mit kezdeni a helyzettel, odaállunk a kútra és tankolunk – csatlakozott a többiekhez Iskovics István. – Hiába siránkozunk, nem tudunk arra várni, hogy olcsóbb legyen a gázolaj, hiszen dolgozni kell. A fuvarozó, aki az átalányadózást választotta, még az áfát sem igényelheti vissza. Elmondta, csak nemrég tudott venni egy kilencéves Mercedest, miután egy huszonéves ZSUK-on adott túl.


Maradnak a költségek

Nehezen élik meg az üzemanyag-árrobbanást a közlekedési társaságok is. Szeri István, a Tisza Volán Rt vezérigazgatója elmondta, a tervezett áfacsökkentés a megye legnagyobb közlekedési vállalatának sem könnyebbség, mivel visszaigényli az áfát. A költségek ugyanazok maradnak, legfeljebb 5 százalékkal kisebb összeget kell megfinanszírozni. Arra vonatkozóan nem kaptak ígéretet, hogy emelhetik-e a menetjegyek árát a helyközi forgalomban, tudomása szerint erről még csak előzetes tárgyalások folynak a Pénzügyminisztérium, valamint a közlekedési tárca között. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi… Tovább olvasom