Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Mélyülő lövészárkok a szegedi Móra-múzeum körül

Szeged - Eddig Szalontai Csaba régésznek és Vörös Gabriella korábbi múzeumigazgatónak kellett védenie magát az M5-ös ásatások kapcsán elrendelt revizori vizsgálatok, a nyomozások során. Most fordult a kocka: miután a rendőrség nem talált bűncselekményt az ügyükben, ők tettek följelentést az ügyészségen vádlóikkal szemben.
Másfél oldalas levelet juttatott el lapunkhoz és a Csongrád megyei rádiókhoz, tévékhez, portálokhoz Szalontai Csaba, az egykori M5-ös ásatások vezetője. Arról tájékoztat, hogy jogerősen pert nyert korábbi munkahelye, a Móra Ferenc Múzeum ellen. Az intézmény az autópálya nyomvonalán folyt föltárások kapcsán tavaly fegyelmi eljárást indított Szalontai ellen, a fegyelmi tanács vétkesnek találta az ásatásvezetőt, és előmenetelében korlátozta. Ezt a csekély büntetést sem tartotta jogosnak az érintett, fellebbezett a munkaügyi bíróságon, amely idén júniusban megsemmisítette a fegyelmi határozatot. A múzeum fellebbezett, október végén lett volna az újabb tárgyalás, de egy nappal előtte az intézmény visszavonta a fellebbezést, így jogerősen kimondatott: Szalontai nem vétett.

Szalontai Csaba

Mindez a régebbi történet fényében lehet érdekes fejlemény. Lapunk is többször foglalkozott vele: az M5-ös autópálya-föltárások ügyében tavaly év elején pénzügyi vizsgálatot indított a múzeum gazdája, a Csongrád megyei önkormányzat. A revizorok az elszámolásokat nézték át, és úgy találták, több jogsértés is történt, a megyei közgyűlés pedig ezek után leváltotta Vörös Gabriella múzeumigazgatót, büntető feljelentést is tett a rendőrségen, hűtlen kezelésre hivatkozva. Az ügyet – mivel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett – a Bács-Kiskun megyeiek vizsgálták, de kilenc hónap után megszüntették a nyomozást, nem találtak bűncselekményt.

A mostani, jogerős ítélet után Szalontai levonja a következtetést: „nyilvánvalóvá vált, hogy a megyei revizorok és a volt megyei elnök, Frank József által a megyei közgyűlésben elmondottak teljességgel megalapozatlanok voltak, és sem büntetőeljárást, de még egy fegyelmi eljárást sem tudtak a vádjaikkal alátámasztani."

Levele arról is tájékoztat, hogy a történtek kapcsán ügyészségi eljárások indultak, egyrészt a fegyelmi tanács vezetője ellen, hamis vád címén, másrészt a revizori jelentés miatt, és külön egy revizor vallomása ügyében.

Az ügyészség lapunk kérdésére megerősítette, valóban indult három vizsgálat is, az egyikben a gyulai városi ügyészség nyomoz. Így most már az egész régiót beutazzák az M5-ös ásatások sokat forgatott dokumentumai. Jártak az új megyei elnök, Magyar Anna asztalán is, ő és Zakar Péter alelnök azonban nyilvánvalóvá tette: nem akarják rehabilitálni a korábbi múzeumvezetést, mert hibákat követett el, ha bűncselekményt nem is.

Zombori István

Szalontai lapunk kérdésére elmondta: természetesen ő és Vörös Gabriella tett panaszt az ügyészségen az eddigi eljárások miatt. Ezt Vörös Gabriella is megerősítette. A korábbi igazgatónő tanít az egyetemen, Szalontai pedig, mint mondja, „maszek" régész lett, és dolgozik az örökségvédelmi hivatalnak. Minden eljárás egyébként nem zárult le az ügyében: a fegyelmi büntetés után nem sokkal – miután nem vállalt el egy városi ásatási munkát, arra hivatkozva, hogy nem ez a szakterülete – tartós szakmai alkalmatlanságra hivatkozva elbocsátotta őt Horváth Ferenc megbízott igazgató. Ebben az ügyben is munkaügyi bírósághoz fordult Szalontai, még nincs döntés. Ő úgy számol, ez a huzavona két évig biztosan el fog tartani, de nem akar visszamenni a múzeumba, és tudja: őt sem akarják visszavenni, bárhogy is végződjék a per.

A Móra Ferenc Múzeumban megértik, hogy Szalontai minden jogi fórumot kihasznál, hogy igazát bizonyítsa, de furcsállnák, ha egy szabályos fegyelmi tanács vezetőjét hamis vád miatt elmarasztalná a bíróság. Az intézmény igazgatója, Zombori István – mivel folyamatban lévő ügyekről van szó – nem szeretné kommentálni a fejleményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk külföldi síelésre, nyaralásra

Szeged - A síelők kilencven százaléka januárban és februárban kerekedik fel, mivel… Tovább olvasom