Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Memo - várják az újdonságra kíváncsi nézőket

Szeged - Jakab Tamás a Don-kanyart is megjárt, idős, szenilis apát játssza Tasnádi István túlemlékezésről szóló, egyszerre tanulságos és humoros darabjában. A Memót november 12-én, 13-án, 22-én és 23-án láthatják a nézők legközelebb a kisszínházban.
– Rendezőként Bodolay Géza kellett ahhoz, hogy izgalmas előadássá összeforrjon Tasnádi István eredetileg filmforgatókönyvnek indult darabja. A szerző a ritka túlemlékezés és a sokkal gyakoribb időskori szenilitás problémáját remekül társította és dolgozta fel ebben a színdarabban. A Memo igazi kortárs előadás. Úgy érzem, nem véletlenül reménykedtünk abban, hogy az Illés, a Metró és az Omega slágereinek részletei sok nézőben nosztalgiát ébresztenek a hetvenes évek iránt; én is otthon vagyok ebben a zenei világban, mindegyik slágerüket szeretem. Hála istennek jó visszajelzéseket kapunk a közönségtől, ami azért is fontos, mert rengeteg munkánk van ebben az előadásban – hangsúlyozza a főszereplő kutatóorvos, dr. Lónyai Péter szenilis apját parádésan alakító
Jakab Tamás. A népszerű színész kollégáival együtt sokszor megnevetteti az előadásban a közönséget.

Jakab Tamás Lónyai Imre szerepében a Memóban. Fotó: Frank Yvette
Jakab Tamás Lónyai Imre szerepében a Memóban.
Fotó: Frank Yvette

– Arról a helyzetről, amivel az időskori szenilitás jár, vannak családi tapasztalataim is. Sajnos a feleségem nagymamáját is érinti ez a probléma. Ő már 98 éves, engem Karcsinak szólít, Orsit, a feleségemet Hilduskának hívja. Ő újra az 1910-es, 20-as években él, amikor gyerek volt. Kiszolgáltatott helyzet ez, amit nem szeretnék megélni, nem lenne jó mindent elfelejteni. Igaz, a másik véglet, a túlemlékezés, a hipermnézia sem sokkal jobb betegség. Kicsit vitatkoznék azzal a következtetéssel, hogy a boldogsághoz kell a rossz memória... – mondja Jakab Tamás, aki azt is elárulja: a Memóban az a kedvenc jelenete, amikor a szenilis apa memoriter játékot játszik a mindenre pontosan emlékező pszichiátriai ápolttal, akit Sorbán Csaba ugyancsak brillírozva kelt életre.

– Nemrég kezdtük próbálni Hollós Gábor rendezésében Dürrenmatt nagyszerű drámáját, Az öreg hölgy látogatását. Sürget az idő bennünket, mert november végén már bemutató. Jó lenne kicsit nyugodtabb tempóban, többet próbálni. Fantasztikusan jó az alapanyag, remek a csapat. A milliárdos Claire Zachanassiant Fekete Gizi játssza, akivel mindig élvezet a közös munka. Sok feladatom van mostanában, rengeteget kell tanulnom, nagy a hajtás. Bevallom, már súgó segítségével tanulok. Ez a 45 év feletti színészeknél többnyire már így megy, egyre komolyabb kihívás a szövegtanulás. Húsz évvel ezelőtt nagyobb szerepeket is elég volt elolvasnom a próbán, és szinte már tudtam is kívülről. Ma már keményen tanulni kell. Annak, aki szereti a színházat, ajánlom, jöjjön el, nézze meg a Memót, döntse el maga, tetszik-e az előadás. Arra biztatok mindenkit: legyen nyitott a világra, fogadja kíváncsian a helyenként meghökkentő, egyszerre mulattató és elgondolkodtató produkciót!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiütötték az autósok a kőpollereket

Az Indóház téren két kőből készült pollert „kiütöttek" az autósok, ezek most egy harmadik társuk mellett fekszenek. Tovább olvasom