Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Menekültek: nehéz új országban új életet kezdeni

Szeged - Csongrád megyében minden negyedik illegális határátlépő a békéscsabai szűrőtáborban köt ki. Többségük koszovói. Eddig 1378-an kértek menekültstátust hazánktól, 122-en kapták meg.
– Munkatársaink idén 504 személyt fogtak el, aki Csongrád megyében a zöldhatáron keresztül lépte át illegálisan az országhatárt: 124-en adtak be menekültstátus iránti kérelmet. Túlnyomó többségük koszovói állampolgár, másodikak a szerbek, őket a grúzok követik – mondta Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő. Aki menekültügyi státust kér – hacsak nincs ellene folyamatban levő eljárás –, azt a békéscsabai szűrőtáborba viszik. Itt tizenöt nap alatt annyit állapítanak meg róla, hogy elfogadható-e a kérelme. De kiből lehet menekült?

– Abból, aki külföldi, és öt meghatározó ok miatt üldözik. Politikai okból, faji, vallási okból, vagy a nemzetisége miatt, illetve valamilyen, meghatározott társadalmi csoport tagjaként – tudtuk meg Ördög Istvántól. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi izgatóságának főosztályvezető-helyettese utóbbira a tíz-tizenkét év közötti kameruni lányok példáját említette, akiket hazájukban a szexuális csonkítás fenyeget. Ők is lehetnek menekültek. Akit azonban a maffia üldöz, az nem lehet. Ez persze nem jelenti azt, hogy hazaküldenék: ő oltalmazott-státusba kerül, és itt maradhat. – Uniós állampolgár is kérhet menekültstátust, de ezt szinte kivétel nélkül elutasítjuk. Az EU jogilag biztonságosnak minősül – magyarázta Ördög István.

Albán menekültek várják sorsuk rendeződését Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Albán menekültek várják sorsuk rendeződését Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea

Békéscsabáról a debreceni befogadóállomásra már csak azok kerülnek, akik megfelelnek a fenti kitételeknek. Hatvan napon belül kivizsgálják, hogy pontosan miért is jött el hazájából. Következő állomás az előintegrációs bicskei tábor. A három hónapos menekültügyi eljárás eredményét itt kapják kézhez az emberek. Akit elutasít a bevándorlási hivatal, az felülvizsgálatért a fővárosi bírósághoz fordulhat. Ha itt sem adnak neki igazat, még egyszer kezdeményezheti az eljárás teljes lefolytatását: két jogerős elutasítás után az illetőt kitoloncolják az országból.

– A többség azonban ezt nem várja meg. Mivel mind a debreceni, mind a bicskei tábor teljesen nyitott, elhagyhatják az itt élők – beszélt Ördög István. Tavaly 3419-en kértek menekültstátust hazánktól, 169-en kapták meg azt. Idén eddig 1378-an folyamodtak ugyanezért – 122-en menekültek, 44-en oltalmazottak lettek. A befogadóállomásokon élők költségeit a hivatal állja: az emberek napi fejadagja ötszázötven forint, amiből napi háromszori étkezést biztosítanak nekik.

– A többség becsületes, dolgos ember. Sajnos azonban a munkáltatók hazánkban nagyon elutasítók velük szemben – beszélt a tapasztalatokról a szakember.

Különbségek

A menekültet csak az különbözteti meg a magyar állampolgártól, hogy olyan állást – például köztisztviselőit – nem tölthet be, amelynek feltétele a magyar állampolgárság. Országos választásokon nem vehet részt, de területi választásokon szavazhat. A menekült addig kapja meg ezt a státust, amíg le nem mond róla vagy nem lesz magyar állampolgár. Aki oltalmazott, annak ötévente felülvizsgálják a helyzetét. Ő semmiféle választójogot nem kap.

Olvasóink írták

 • 9. bártfai 2008. szeptember 06. 09:39
  „A menekültek helyzetét az 1951-es genfi egyezmény szabályozza.
  Idézet Nagy Károly: Nemzetközi jog c. tankönyvéből: "Magyarország a menekültügyi egyezményt az 1989. évi 19. sz. tvr.-ben hirdette ki (...)
  Ugyanakkor a magyar kormány élt az egyezményben biztosított lehetőséggel és olyan nyilatkozatot tett, hogy csak európai menekülteket fogad be, EZT AZONBAN 1997-BEN VISSZAVONTA."”
 • 8. "magyar üldözes" 2008. szeptember 05. 23:32
  „amit joy mond, van benne sok igazsag!
  De ha emiatt egy Szlovakiaban vagy Romaniaban elö magyar Becsben, vagy Münchenben menedekjogot ker, szemrebbenes nelkül mondjak neki:

  Hat menjen Magyarorszagra!! Ne ide!!!!”
 • 7. joy 2008. szeptember 05. 23:22
  „[6]Teo!
  De van hazánk közelében (sőt!), akit nemzetisége, vallási hovatartozása, bőrszíne miatt üldöznek!”
 • 6. Teo 2008. szeptember 05. 22:11
  „Érdekesek ezek a menekült ügyek.
  Menekült státusért az folyamodhat, akit vallási meggyőződése, politikai hovatartozása, bőr szine miatt a hazájában üldöznek. Nos ilyen hazánk közelében nincs.
  Ha pedig szaknyelven írva , harmafdik országból érkezik, tehát nem határos magyarországgal a hazája., vissza kell küldeni abba az országba,amelyen keresztül közvetlen hozzán érkezett.”
 • 5. Hades 2008. szeptember 05. 10:30
  „A koszovóiakat nem üldözik a hazájukban, pláne most hogy függetlenek lettek. Egyszerűen gazdasági menekültek, azt pedig Európán belűl semelyik állam nem köteles tolerálni. A külföldi munkavállalásnaka dottak a legális feltételei, ha ők az illegálisat választják akkor vessenek magukra.”
 • 4. 51 2008. szeptember 05. 10:07
  „EZ IGY NEM TELJESEN IGAZ......MEG KELL NÉZNI A MOHÁCSRA MENEKÜLTEKET A DÉLSZLÁV HÁBORÚ BEFELYEZÉSE ÓTA,HOHY ÉLNEK.......UJ HÁZAT ÉPITETTEK.....HORVÁTORSZÁGBAN DOLGOZIK A CSALÁD EGYIK TAGJA IGEN JÓ BÉRÉRT........NEM FIZETNEK TB-ÉT, A GYEREKEIKET IS INGYEN LÁTJA EL AZ ORVOS........DIÁK ÉTKEZTETÉSBEN IS KEDVEZMÉNYT KAPNAK/KAPTAK.........SEM NAGY SZÜLŐK..DÉDSZÜLŐK NEM FIZETTEK .AMIG JÓ VOLT ADDIG OTT ÉLTAK MOST ITT JOBB”
 • 3. egy menekült (3-szor) 2008. szeptember 05. 02:43
  „Ez a cikk nekem ugy tetszik,hogy megegy törtenetet el kell hogy meseljek Nektek:
  Egy menekült tarsam (volt györi rendör) valaszolta:
  --En del-Afrikaban szeretnek ültetvenyes lenni neger munkasokkal!!”
 • 2. egy menekült (mar megint) 2008. szeptember 05. 02:26
  „Ne haragudjatok,hogy megint itt vagyok,csak egy kis törtenetet meselek:

  Ott,Traiskirchenben az irodaban kerdeztek tölünk`72-ben:
  --Na,hova akar kivandorolni? 3 lehetösege van; 1= az USA-ban autopalyat epiteni, 2= Kanadaban fat vagni, vagy 3= Ausztraliaban földmüvelökent (mint paraszt,jo ertelemben) egy farmon dolgozni?
  Erre mondtam:

  --Ha ez az összes ajanlat, ez nem sok!!!”
 • 1. egy menekült 2008. szeptember 05. 01:42
  „A foton mintha magamat latnam!!
  1972-ben Traiskirchen-ben (Becstöl delre kb. 25 km.-re).
  Mi 3 honapig voltunk ott. a földön aludtunk. Mi "parketta"-nak neveztük ezt a helyiseget, amely korabban, 1955-ig orosz laktanya volt!!!

  Ma Szegeden is van egy ilyen intezmeny!!!!

  Mindenki a sajat szemszögeböl iteli meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  (En örülök, ha menekültek hozzam jönnek!)
  Mas masik velemenyen van,joga van hozza.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra dőlnek a melegrekordok

Szeged - Melegrekordot mértek tegnap Szegeden: 32,8 fok volt. Elképzelhető, hogy a következő… Tovább olvasom