Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Menekültekről is tanultak Zsombón

Menekültekről is tanultak Zsombón
Zsombó- Kik a síiták és a szunniták? Miért gyűlölik egymást? Miért alakult úgy, hogy Európában inkább a jogoknak, a muzulmán világban inkább a kötelességeknek nagyobb a szerepük a mindennapi életben? Erről is tanulhattak a zsombói Wesselényi Népfőiskola 34. tanévében, amely szombaton zárult.
 Az ismeretterjesztő egyesületnél a gazdálkodást, az egészséget érintő témák, a történelem és a művészetek mellett az aktuális események hátteréről is tartanak előadást a helybelieknek. A migráció pedig mindenkit érdekel.

Az évzárón Gyuris Zsolt polgármester Zsombó számára fontos közösségként köszöntötte a hallgatókat és az előadókat – egyetemi oktatókat, kutatókat –; Sipos Mihály gyümölcstermelő, a népfőiskola rektora pedig összefoglalta az előadások témáit. Horváth Dezső író, újságíró, lapunk nyugdíjas munkatársa, a tanmenet összeállítója az évet értékelő esszéjében pásztortűzről, őrtűzről, iskolaépületük hét ablakáról, az okostelefonok világító monitoráról, a sztárokat mutató tévéről, a fényről szólt, amely – elvileg – a leggyorsabban terjed a világon. Azért, hogy ez így legyen, tesz a népfőiskola, amelynek hallgatói nemcsak hallgatni tudnak „világszínvonalon", hanem okosan kérdezni is.

Ünnepélyes pillanat volt, amikor a közelmúltban a Magyar Kultúra Lovagjává fogadott Sipos Mihályt köszöntötték, és Horváth Dezsőt, nyolcvanadik születésnapja alkalmából. A dalkör énekelt, versek hangzottak el, s a nép-
főiskola két elhunyt hallgatójáról, Szabó Istvánról és Gábor Jánosról is megemlékeztek. János bácsi a korelnök volt, 93 éves. Üggyel-bajjal, de sikerült meggyújtani a mécsest, amelyet ő készített.
 
Évzáró a népfőiskolán. János bácsira az áramszünet idején készített mécsesével emlékeztek. Fotók: Bakos András

Horváth Dezső idézte fel: egy alkalommal akkora hó esett, hogy leszakadoztak a vezetékek a tanyán. Nem volt világítás, a meghirdetett előadás elmaradt. Erről a rektor nem tudott mindenkit értesíteni, ezért elment az iskolához, ahol a megbeszélt időben voltak néhányan. Köztük János bácsi is, ezzel a mécsessel, amelyet sebtében, hipós flakonból, viaszból és cipőfűzőből hozott össze. Így mégis volt világosság odabenn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasba szúrtak egy férfit a Széchenyi térnél - őrizetben a börtönőr

Hasba szúrtak egy férfit a Széchenyi térnél - őrizetben a börtönőr
Kétszer hasba szúrtak egy vendéget vasárnap hajnalban a City Music Pub előtt. Az ügyben a… Tovább olvasom