Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Menekültnek nézték a diákokat, rendőrt hívtak rájuk

Menekültnek nézték a diákokat, rendőrt hívtak rájukKülföldi diákok a síneken. Migránsnak nézték őket. Fotók: MigSzol SzegedA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Erasmusos külföldi diákoknak szervezett túrát a határon a MigSzol Szeged csoport, hogy végigjárják a 2015-ös menekültválság helyszíneit. A túra élethűbbre sikerült a tervezettnél, ugyanis egy helyi lakos migránsnak nézte a diákokat és rendőrt hívott rájuk.
- Az Erasmus+ nemzetközi hallgatói mobilitás program részeként tíz napot töltenek Szegeden hazai és külföldi diákok; utóbbiak Észtországból, Litvániából és Szlovákiából érkeztek. A kelet-közép európai fiatalok a tematikus képzések és gyakorlatok során az „otthon" kérdéskörét járják körül, kitérve a mindnyájunkat érintő be- és elvándorlás fontos kérdésére - írta Kékesi Márk Zoltán a MigSzol Szeged facebook oldalán: a Dél-alföldi Eurotender Egyesület által szervezett programban két napon keresztül a MigSzol Szeged csoport kezében volt a 25 fiatal. 
A külföldi diákokból álló csoport a szentmihályi bázison.
A külföldi diákokból álló csoport a szentmihályi bázison.

25 migráns a sínek mentén

- A tavalyi migrációs krízisre adott helyi válaszokról tartottunk előadást, találkozhattak egy aktivistánkkal, aki családjával együtt tevékenyen részt vett a menekültsegítésben, illetve egy 15 kilométeres túra során végigjárhatták a résztvevők a 2015-ös menekültválság helyszíneit. Az útvonal egyik állomásaként meglátogatták a szeged-szentmihályi bázisunkat, ahol egy bográcsos ebéddel vártuk őket - foglalta össze Márk. - A határmenti térség lakói azonban éberek voltak: a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal mentén gyalogló csoport szemet szúrt valakinek, aki bejelentette a rendőrségnek, hogy „25 migráns halad a sínek mentén". 
A túra útvonala. Előre bejelentették, engedélyt is kértek.
A túra útvonala. Előre bejelentették, engedélyt is kértek.

A rendőrök tovább engedték őket

A kirándulást, amelyet mellesleg előzetesen bejelentettek és engedélyeztettek, a kiérkező rendőrök sem találták törvénybe ütközőnek, így a diákok folytathatták útjukat. „Reményeink szerint a résztvevők a két nap során szerzett élmények hatására képesek lesznek a nemzetközi vándorlás rendkívül összetett jelenségét több szempontból, a politikai propaganda hatásától részben függetlenül értelmezni" - írta a MigSzol oldalán Kékesi Márk: ez az élmény alighanem testközelibbé tette a diákok számára a problémakört. - Ráadásul a 25 diák egy része szőke - tette hozzá a MigSzol Szeged aktivistája, aki örül, hogy a magyarok nem rasszisták. - Attól még, hogy szőke csajok jönnek, ahogy az SZTE volt kancellárja szerette volna, még rájuk hívják a rendőröket. 
Migránsnak nézték a külföldi diákokat. Fotó: MigSzol Szeged

Bevándorlás lóháton

Ez egyébként nem az első eset, hogy diákokat néznek migránsnak: februárban polgárőrök rendőröket hívtak a 74-es helyi járatra, de azok nem találtak migránsokat, az illegális bevándorlónak hitt férfi már korábban leszállt, igazoltatták, rendben voltak a papírjai. 2015 márciusában pedig az SZTE terepgyakorlaton járó diákjait hagyta ott a távolsági busz sofőrje a királyhalmi megállónál, Ásotthalomnál, mert menekültnek hitte őket. Az is megesett Nagymágocs határában, hogy a földmérők és a közmunkások vélték egymást migránsnak. Ugyancsak 2015-ben vertek meg egy lányt Szegeden, mert migránsnak nézték a barátját, de az ország más határ menti településein is előfordult hasonló eset: pécsi egyetemisták lovas túrát szerveztek Dráva menti falvakban, és a helyiek azt hitték, illegális bevándorlók jöttek át Horvátországból. Lóháton. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. TIP: Mi lesz a gyerekkel, ha válnak a szülők?

Dr. TIP: Mi lesz a gyerekkel, ha válnak a szülők?
A statisztikák szerint Magyarországon minden harmadik házasság válással végződik. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a házastársak közös gyermekének? Tovább olvasom