Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Menesztené az önkormányzati cégvezetőket a Fidesz és a Jobbik?

Szeged - Leváltaná több önkormányzati cég vezetőjét a Fidesz-KDNP és a Jobbik, amennyiben a polgármester nem teszi lehetővé az átvilágító bizottságnak, hogy kivizsgálja az elmúlt 8 év ügyeit. Úgy tudjuk, már az utódok is megvannak. Gyimesi László, a testület elnöke szerint azonban mindez csak pletyka.
Ülésezett csütörtökön az átvilágító bizottság, de nem jutottak semmire. Igaz: nem is volt napirenden, hogy bármiről döntést kell hozniuk. A Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság elnöke, Gyimesi László (Fidesz-KDNP) csupán tájékoztatni kívánta a tagokat arról, hogy Botka László polgármester felfüggesztette a bizottság határozatainak végrehajtását. A felfüggesztés november 30-án történt. Aznap rendkívüli sajtótájékoztatón Gyimesi azt mondta, rendkívüli bizottsági ülést hív össze, de végül – mint most elhangzott – ezt nem tartotta szükségesnek. A csütörtöki tehát az átvilágító bizottság rendes ülése volt. 

Portálunk részletesen foglalkozott a határozatok felfüggesztésével. A lényeg röviden az, hogy a polgármester szerint törvénytelenek a megbízási szerződések, amellyel az átvilágítást végzőket bízták volna meg. Két szakértőről pedig kijelentette, felkérésük sérti az önkormányzat érdekeit. Gyimesi László szerint azonban Botka László csupán „politikai cirkuszt" akar csinálni az önkormányzati cégeknél indult vizsgálatból.

A csütörtöki ülésen ahhoz képest, hogy nem volt miről dönteni, komoly vita alakult ki Póda Jenő (Fidesz-KDNP), Gyimesi László, illetve Nagy Sándor(Szabad Város Egyesület) és Szentgyörgyi Pál (MSZP) között. Nagy Sándor végül azt mondta, ha a megbízási szerződéseket úgy átalakítanák, hogy az átruházott hatáskörök problémáját kezelni tudnák, akkor részükről elindulhatnának a vizsgálatok (itt azt szerették volna elérni, hogy ha a vizsgálatba esetleg teljesítési segédet, helyettest vonnának be, azokat is a bizottság nevezze ki. Hogy ebben eddig miért nem sikerült megegyezniük az rejtély, mert korábban Gyimesi is azt mondta, hogy ha ki kell majd nevezni helyettest, a személyről a bizottság fog dönteni.)

– Nem kell nekünk itt dűlőre jutni – fogalmazott Gyimesi László csütörtökön. Kijelentette: döntött a bizottság, döntött a polgármester, a következményekről pedig a Magyar Köztársaság törvénye rendelkezik.
Az ülés után lapunknak kifejtette, ez azt jelenti, hogy a következő közgyűlésen, azaz pénteken kell tárgyalni a bizottság függőben lévő ügyeit. Hottátette: alláspontja szerint a bizottság döntése törvényes, tehát aláírható.

Botka László lapunknak elmondta: a bizottságnak több mint egy hét alatt nem sikerült orvosolni a törvényességi észrevételeket, ezért ő sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé viszi az ügyet azzal, hogy a törvényességi észrevételeket figyelembe véve javítsák a megbízási szerződéseket.

Gyimesi László arra a kérdésre, hogy igazak-e azok az információk, mely szerint a pénteki közgyűlésen szeretnék leváltani a nyolc, első körben meghatározott vizsgálandó önkormányzati cég vezetőjét, egyetlen szóval válaszolt: pletyka.

A delmagyar.hu azonban úgy tudja, már az utódokat is kiválasztotta a Fidesz-KDNP és a Jobbik arra az esetre, ha a polgármester nem teszi lehetővé az átvilágító bizottságnak, hogy kivizsgálja az elmúlt nyolc év ügyeit. A nyolc cég, mint korábban megírtuk, a Szegedi Városkép Kft., a Szeged Pólus Kft., a Szegedi Vásár és Piac Kft., az IKV Zrt., a Szegedi Közlekedési Társaság, a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.

Törvény szerint ha a cégvezetőket szerződésük lejárta előtt küldik el, egy éves átlagkeresetüket illeti meg őket. Ez körülbelül összesen 100 millió forint.

Információink szerint a környezetgazdálkodási kft.-t Makrai László, az IKV-t Tápai Péter vezetné. Mindketten jelenleg az adott cég felügyelő-bizottságának tagjai. A Vásár és Piac Kft.-t Gonda András igazgatná, az SZKT élére egy korábbi vezetője, Tóth István Tibor kerülne. A Pólust Pacza József igazgatná. Az IH élére a Jobbik javasolhatna jelöltet, mi úgy tudjuk, erre Ótott Ferenc, a Horthy-csónakház tulajdonosa az esélyes, aki korábban a Csongrád megyei Magyar Gárda Vitéz Nagybányai Horthy Miklós zászlóalj kapitány-helyettese volt.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Simone 2010. december 11. 12:27
  „Ez nem Demokracia ez Diktatura ami az orszagra var, ezt mutatja a szegedi pelda. Hogyan lehet szakembereket
  felvaltani 24 ora alatt indoklas nelkül politikusokra? Talan neznenek Ök maguk a sajat Hazuk tajan is szet (XX. Lajos, Miniszterelnök Ur, Schmidt Ur es a vizsgalodo atvilagitok). Ha 40 felett vagyok "öreg" vagyok, ha friss diplomas vagyok fiatal vagyok, a munkanelküliseg közben nö ill. ha megfelelö part tagja vagyok szakertelemre sincs szükseg. Van aki egy fenekkel olyan jol tud harom lovat megülni, hogy egyszerre Pap, Polgarmester es Orszaggyülesi kepviselö. A Jo Isten földi szolgait nem politizalasra buzditja, söt orvosnak, pedagogusnak, rendörnek, katonanak tiltani kellene a politizalast, ök az ember szolgalataban kell, hogy alljanak- part függetlenül . A Miniszteriumokat összevontak, a letszam viszont nem csökkent, söt meg több lett, a regi jo szakember kevesebb, mindenki fel, de a hatalom igy egyszerübben tud bekebelezni. Egy Pinter Ur az orszag szegyene (Jozsef varosi Piac). Nem akartam az E-Mail cimemet megadni, mert szeretnek meg tulelni, de sajnos mar semmi nem müködik, hogy ne ellenörizzenek. Igy valllaltam. Jol enne gondolkozni ! A korrupciot büntetni kell, de akkor mindenki reszere. Uj politikai iranyra, valodi fiatal rontatlan nemzedekre van szükseg, nem akik fiataldemokkrataknak hivjak magukat, de egyebkent 70 %-ban 60 es a halal között vannak, nem szegyellik a fizetesüket felvenni, hogy a Parlamentben üljenek de az erdeklödes legkisebb fokat sem mutatjak, valamint a masok altal megiert beszedet csak nyögve tudjak felovasni.”
 • 81. balidoki 2010. december 10. 22:45
  „Ez a szegedi FIDESZ harmatgyenge.Gyimesi Úrnak meg azt üzenem,hogy ne nézze hülyének a szegedieket.Tegnap elhazudta azt,hogy leváltanák a 8 vezetőt,ma meg egy Fidesz csavarral meg akarta magyarázni,hogy miért volt rossz a tegnapi kérdés.Kikérem magamnak,hogy hülyének nézzzen engem és több tizezer szegedit.Póda Úr meg az elmult 20 évben,mindent kihasználva,igen tetemes vagyonhoz jutott,biztosan teljesen jogszerűen.Elszámoltatás őt vajon nem érinti?Miért nem marad csendben és örüljön,hogy megúszta még eddig.”
 • 80. boszi83 2010. december 10. 16:34
  „AHAN! Gondolom ti is nézitek a mai közgyűlést, mint én, és ezek alapján mondtok bármit is! Aki nézi, látta az eddigieket, érti mire gondolok!!!”
 • 79. mezopeti 2010. december 10. 13:48
  „Elvtársak! Vége! Én ebben reménykedem!
  Leírnám még egy másik nyelven is de az tilos...”
 • 78. sügér63 2010. december 10. 12:50
  „Na végre ! A szocialista vírusok nagyon befészkelték magukat Szeged életébe és észrevétlen romboltak.A tisztességes emberek rovására ment mindez a hosszú évek alatt. Én is a bőrömön éreztem egy halom korrupt döntés bélyegeit De tovább is kell menni, ott van pl. a dégáz. azzaz az edf suez.A korrupció felllegvára. Vagy a szegedi gazdag Rafaelek vagyona stb.(a sor hosszú lenne)”
 • 77. jozko 2010. december 10. 12:44
  „52. Logaritmus
  73.boszi:

  csak az érdekesség kedvéért:
  A szegfű /"Jupiter virága"/ géncentruma a Földközi tenger vidéke,
  általában az állhatatos szerelem jelképe.
  Spanyolország nemzeti virága, Portugáliában az 1974-es "Szegfűs" -vértelen- forradalom névadója!

  Nem igazán magyar virág, mintegy 220 fajta ismert világszete-Mo-n mintegy 35.

  Van "hungaricum" tartós szegfű a Kiskunsági nemzeti Parkban-ha jól emlékszem.
  Sajnos kártevője is van -- sárga!
  Nem a mygyar Narancs /selyemkórónak hívják/.

  A szegfűt a szocik gondolom a leginkább ismert piros színe miatt választották szimbólumnak-több más piros virág már foglalt volt!

  A narancs gazdasági haszna nagyobb...
  Viszont a színe ugyancsak szimbólum:

  A vallásban a megtisztulásé /buddhizmus/-
  a politikában a kommunista világnézettel szembenállóké volt a Kelet Európai népeknél.

  Ennyit a magyar szekfűről.”
 • 76. team5 2010. december 10. 12:34
  „Az SZMJVÖ Óvodák Igazgatója felett sikerült elsiklani, vagy Ő saját alom? Bő 4 hónap alatt többet ártott a dolgozóknak és munkamorálnak, mint bárki gondolhatta volna!
  Többet is fog, ha hagyják. Érdemes volna ott is vizsgálódni, hogy mit és mennyire tart be.”
 • 75. Én2 2010. december 10. 12:30
  „Jól látjátok igen hazudnak nagybetűvel, ( ehhez Gyurcsány kismiska volt) teljesen hülyének nézik az embereket , mindenütt össze van olvadva a jobbik a fidesszel, kell a vezetői beosztás nekik is.
  Miért kell ezt nekünk engedni??”
 • 74. kobak 2010. december 10. 11:40
  „"Gyimesi:pletyka " Mármint a cégvezető áltás, nyilatkozta. Hogy is van ez? Úgy tudom ő volt az,aki leginkább Öszödözött GyF-ről és hazugságairól. Most akkor mi van? Ő nem HAZUDOTT?? Erkölcsi magasságokat ugranak meg! Ez az ember hiteles??? Továbbmegyek: Ez az ember a Fidesz helyi pártelnöke, innentől kezdve hiteles és igaz a pártjuk cselekvése??? Emberek ébresztő!!!!”
 • 73. boszi83 2010. december 10. 10:42
  „50: "Lehet, hogy a narancsnak más táptalaj kell, mint a szekfűnek?"

  Igen, mediterrán talaj, mert a narancs nem hazai növény. Gondolom ismered te is a "magyar narancs" történetét?”
 • 72. szpalika 2010. december 10. 10:40
  „Triton ezt mondtam én is, hogy az SZKT, összességében nyereséges. Maga, a tömegközlekedési rész nem lesz nyereséges soha, főleg, hogy az idei évben is 750 millió ft van elkülönítve a járműbeszerzésre és rekonstrukcióra.
  A BKV úgy veszteséges 20-40 milliárd ft-tal évente, hogy semmi új vagy használt járművet nem vesz.

  A MÁV ugyanígy.

  A kérdésem az, hogy a tömegközlekedési részt nézve milyen olyan pozíciókról tudsz, ami szerinted nem volt korábban, és nem tesz semmi érdemlegeset. (A saját járműátalakítási projektek miatti embertöbbletet nem ideszámítva, vagy ez a nagy pocséklás?)”
 • 71. kowalsky 2010. december 10. 10:35
  „Ótott már nem játszik szerenécsre, ezt már ne mmerték meglépni.”
 • 70. tintasbarns 2010. december 10. 10:25
  „Szegeden a FIDESZ és a JOBBIK házasságot kötött az új név FIDJOBB.”
 • 69. antikos 2010. december 10. 10:24
  „Ótott Ferenccel kapcsolatban. Minden fanyalgónak javaslom, menjen le inkognitóban a csónakházhoz. Nézze meg milyen szépen rendbe rakta a környezetet. Beszélgessen vele, kérdezze meg véleményét. Egy intelligens, kellemes ember. Függetlenül attól, hogy a magyarság érdekét nézve fejti ki véleményét. Talán egy megalkuvó, harácsoló, más országok érdekét képviselő személy jobb lenne. Véleményem szerint nem! Azért kérem aki ide bejegyzett elítélő megjegyzéseket, menjen le hozzá és győződjön meg az Emberről! Mert Ő egy gerinces igaz magyar ember!!! Nekem ez a véleményem amióta megismertem! Mi tavaly tavasszal véletlenül botlottunk bele a csónakházba. Hihetetlen kellemes hely! És jó a kemencés csülök is!!!”
 • 68. kowalsky 2010. december 10. 10:23
  „A Szegedi Városképet meg odaadták egy ruhatervezőnek. Biztos ért hozzá.”
 • 67. Szemif 2010. december 10. 10:20
  „64. Már ne is haragudj, de az önfenntartó HELYI közlekedés csak annyira valóságos, mint a jeti, sokan állítják, hogy létezik, de azért, aki komolyan hisz benne, hát...
  Helyköziben lehetnek olyan viszonylataid, amik kijönnek nyereségesre, ez igaz.
  Egyébként én továbbra is kíváncsi lennék arra a tanulmányra, ami szerint milliárdokkal fog többe kerülni a szegedi helyi közlekedés a nagyprojekt után...”
 • 66. balraat 2010. december 10. 10:19
  „Kiderült, hogy HAZUDOTT Gyimesi!
  Most veszik fel a napirendek közé a cégvezetők kirúgását, amire Gyimesi azt mondta tegnap, hogy pletyka!
  Mocskos képmutató, hazug!!!!”
 • 65. kowalsky 2010. december 10. 10:17
  „GZS, ugye megkérdezed Gyimesit a pletykákról? Bohács előterjesztése ott van, Gyimesit elfelejtették tájékoztatnia haverok?”
 • 64. Triton 2010. december 10. 10:12
  „A parkolási része a cégnek az pozitív a tömegközlekedés negatív, 1 Mrd közeli önkormányzati támogatás mellet is.
  Valóban jól se...e kellene az összes képviselőt rugni aki megszavazta!
  Még most sem tudom mivel rágalmaztam? Bár ezt egy papagájtól valószínű nem is fogom.”
 • 63. Szemif 2010. december 10. 10:05
  „"Remélem nem akarsz jönni az örültség csúcsával, ezzel a kötöttpályás fejlesztéssel, ami újabb súlyos minusz millárdokat fog jelenteni."

  Az erre vonatkozó tanulmányt, prezentáld légy oly kedves mert ez így elég hihetelenül hangzik. Ha pedig igaz (lenne) akkor jól s.ggbbe kell rúgdosni a mellette kiálló fideszes többségú önkormányzatunkat...”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 százalékkal nő az építményadó - nő a vízdíj, a parkolás és a bérlet ára

Jóval infláció feletti az építményadó emelésének a mértéke. Az új csatornák és a biológiai tisztítómű miatt drágul a csatornadíj. Közgyűlési előzetes. Tovább olvasom