Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Menj a d6-ra!

Szeged - Élő sakkbábukkal játszott a szegedi Dugonics téren Szalay István főiskolai tanár, Szeged korábbi polgármestere és Antal Tibor Kende FIDE-mester piarista diák.
A játék előtti megnyitón elhangzott, a piaristák a jövő tanévtől lányokat is felvesznek, a Petőfi-iskolában pedig a sakk mint tantárgy kerül be az órarendbe. A különleges mérkőzéssel zárták Szeged legöregebb iskolája, a Dugonics András Piarista Gimnázium 250. tanévét. A 15 esztendős Kende a sakkjátszma előtt elmondta, most először játszik élő bábukkal, ez az első olyan játszma, ahol maguktól mozognak a bábuk. Sipos Attila szervező, a gimnázium hittantanára elmondta, Szegeden harmadik alkalommal rendeznek élő bábus sakkjátszmát. Először 1996-ban Szalay István Lékó Péterrel, majd 2005-ben, a dóm felszentelésének 75. évfordulóján Mózes Ervinnel, Szeged főjegyzőjével mérkőzött meg hasonló módon. A Petőfi Sándor Általános Iskola ifjú sakkozói a világos, a gimnázium tanulói pedig a sötét bábukat jelenítették meg. Világossal Szalay, sötéttel Antal játszott. Készülődés közben a gimnazista fiúk nevetve ugratták egymást: ki legyen „a paraszt". Két fiú az Országos Mentőszolgálat piros egyenruhájában hordágyon vitte el a leütött bábukat.

Menj a d6-ra! Fotó: Schmidt Andrea

A játszma döntetlennel ért véget. A szervezők csak később árulták el, a tegnapi nem eredeti játszma volt. Az egykori piarista diák, Maróczy Géza sakknagymester az 1930-as években San Remóban egy brazil nagymesterrel játszotta. – Ez egy bemutató parti volt, de nem lőhettük le a poént az elején, mert akkor elveszti az érdekességét – tette hozzá Szalay István.

Olvasóink írták

  • 3. acidrain 2013. május 29. 19:40
    „Oszt´ ki nem <moderálva> telibe”
  • 2. Lucia 2013. május 29. 18:56
    „Szalay István főiskolai tanárról jutott eszembe. Ki lesz az új dékán a főiskolán? A hétfői szavazáson Marsi István kapta a legtöbb voksot! Akkor most mi lesz? Csak nem tudják a hölgyet "benyomni"? Várom a bejelentést a Rektor Úrtól!”
  • 1. Lucia 2013. május 29. 18:49
    „A meccs után közösen átsétáltak megkoszorúzni az Országzászlót! Ami hova tűnt???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelek, amelyek a tinédzserkori depresszióra utalnak

A figyelmen kívül hagyott tinédzserkori depresszió okozhat tanulási nehézségeket, táplálkozási… Tovább olvasom