Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Mennyezeti liftre gyűjt a GEMMA

Szeged- Mennyezeti liftet szeretne felszereltetni a GEMMA a tornatermébe, amely a sérült gyerekek mellett balesetet szenvedett és műtétből felépülő felnőttek mozgatását, tornáztatását is segítené. A berendezés 2-3 millió forintba kerülne.
– Árajánlatot kértünk egy speciális lift beszerelésére a tornatermünkbe, ami mintegy 2-3 millió forintba kerülne. Jó lenne, ha adományokból, felajánlásokból rövid időn belül összegyűjthetnénk a pénzt – mondtaPéntek Imréné, a GEMMA Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola intézményvezetője.
 
Mennyezeti liftre gyűjt a GEMMA. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az ár attól is függ, milyen hosszúságban kérjük a berendezést. Nemcsak a sérült gyerekek napi mozgatását segítené, hanem a tervezett mozgásterápiás részlegünk lelendő pácienseit, a balesetet szenvedett vagy műtétből felépülő embereket is. Az egész Dél-Alföldről fogadhatnánk a betegeket. A rendszert fiamon, Norbin keresztül ismertem meg, aki 16 éves korában szenvedett autóbalesetet, és kerekesszékbe kényszerült. Sopronba és Moszkvába jártunk vele mozgásfejlesztésre. Ilyen lift még ma sincs a környéken.

Öt éve indultak

A Szivárvány Autizmus Egyesület 5 évvel ezelőtt alapította a GEMMA fejlesztőiskolát. Az üresen álló régi szőregi iskolát a két kezükkel újították fel a tanárok és a szülők az iskolakezdésre. 2013-ban a Presztízs-gála bevételéből lapunk 1 millió forintot adományozott az iskolának. Ma már három intézmény tartozik a GEMMA-csoporthoz, egyikük a régi „anyaiskola", ahol sérült fiatal felnőttekkel foglalkoznak.
A Bakay Nándor utcai volt erdészeti kollégiumot 69 millió forintért vásárolták meg, A pénzt a Szeged–Csanádi Egyházmegye, az EMMI, a Mol, az OTP Bank, a Richter Gedeon Nyrt. és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged adta össze. A felújítási munkákat felajánlásokból finanszírozzák. Ebben részt vesznek szülők, oktatók és támogatók is.

Hogy működik a norvég Guldmann cég liftrendszere? Először felszerelik a mennyezetsínt a plafonra. Távirányító segítségével működésbe hoznak egy szerkezetet, amely a beteget egy heveder segítségével mozgatja egyik helyről a másikra, például lerakja a szőnyegre, vagy benne hagyja, és a járást tanítja, segíti, az egyensúlyérzetet fejleszti. A fekvő gyereket vagy felnőttet az ágyból is ki lehet vele emelni.

A Bakay Nándor utcában tavaly december 1-jén átadott új GEMMA fejlesztőiskolába most 33 gyerek jár, 22 szakember foglalkozik velük (2015. december 2.: Esélyt adtak az esélyteleneknek). Egyelőre a földszintet lakják, de idén a tervek szerint elkészül az első emelet a külső lifttel, így tovább bővíthetik a létszámot.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó ütközött villamossal a Szivárvány utcánál - fotók

Autó ütközött villamossal a Szivárvány utcánál - fotók
Egy bolgár rendszámú autó nem adata meg az elsőbbséget a villamosnak - pótlóbuszok járnak. Tovább olvasom