Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mennyit rejt a pártok korteskasszája?

Szeged - Nem fogadta el az Országgyűlés a kampányfinanszírozásról szóló reformjavaslatot. Civilszervezetek évek óta figyelmeztetnek: a magyarországi pártok sokszorosát költik el a kampányban a megengedett 386 millió forintnak. Az Állami Számvevőszék szerint jövőre akár 15 milliárdot is fordíthatnak kampányaik finanszírozására.
7352 nap, 13 óra, 43 perc, 21 másodperc óta nem talált megoldást a parlament a pártok finanszírozására – olvasható a Juhász Gábor jogász-újságíró honlapján működő számláló mellett.

Két nemzetközi civilszervezet, a Transparency International és a Freedom House évek óta szorgalmazza a magyar kampányfinanszírozás reformját, átláthatóbbá tételét, mondván: a jelenlegi szabály betarthatatlan, a pártok mindig a sokszorosát költik el a megengedett összegnek.

Míg a törvény szerint képviselőnként egymillió, összesen legfeljebb 386 millió forintot fordíthatnának a pártok kampánycélokra, a jogvédők a TNS Media Intelligence reklámköltés-elemző 2006-os listaáras adataira hivatkozva állítják: a pártok 2006-ban közel 7,3 milliárd forintot fordítottak kampányaikra. Hiszen például egyetlen félperces televíziós hirdetés egyszeri lejátszása közel 1,5 millió forintba kerül hazánkban.

– A pártok hivatalos költségvetéséből reálisan nem lehet kihozni a kampányt – vallja Löffler Tibor politológus, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszékének adjunktusa is. A civilek ismét elővették az átláthatóbb kampányfinanszírozásról szóló, 2006 óta többször is tárgyalt javaslatukat, hogy a jövő évi választásokon már az új rendszert lehessen használni. A kampányköltségeket az eddigi tízszeresére emelték volna.

Az MSZP is tízszerezést javasolt, valamint hitet tett a kampány költségeinek fedezésére szolgáló különszámla létrehozása mellett, amelynek kivonatait az Állami Számvevőszék a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette volna. Tóbiás József és Puch László javaslata hétfőn az Országgyűlés elé került. A dokumentum kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 209 igen és 2 nem szavazattal, valamint 162 tartózkodással utasították el a képviselők. A Fidesz nem támogatta a javaslatot – Nyitrai Zsolt képviselő a szavazás előtt azt kérte, az Országgyűlés inkább pártja indítványát vegye tárgysorozatba. A Fidesz 30 napra rövidítené a választási időszakot (a két jogvédő szervezet 60 napot javasolt), korlátozná az országos kereskedelmi médiumban megjelenő politikai hirdetéseket és a kormány által kampányidőszakban feladható hirdetéseket. A kampányszámla bevezetésében egyetért.

Másfél havi pluszpénzt ígér az MSZP összefirkált plakátján. Fotó: Schmidt Andrea
Másfél havi pluszpénzt ígér az MSZP összefirkált plakátján.
Fotó: Schmidt Andrea

– A hétfői javaslat a Fidesz miatt bukott el, pedig korábban támogatta a két civilszervezet javaslatát. Így az eddigi jogállapot marad fenn. Azt láttuk: egy éve folyamatosan változtatni akarnak, de most kitáncoltak a kompromisszum elől – fogalmaz Löffler Tibor, aki ebből arra következtet: a Fidesz vagy eleve nem akarta elfogadni ezt a javaslatot, vagy még többet akart kifacsarni a kormánypártból. Lehet, hogy taktikázik a párt: jövőre, az új országgyűlésben – várhatóan nagy többség birtokában – olyan törvényt fogadhat el, amely jobban tükrözi elképzeléseit.

Az Állami Számvevőszék becslése szerint 2010-ben a pártok összesen akár 15 milliárd forintot is elkölthetnek kampányaik finanszírozására.

Korrupció: középmezőnyben

Világviszonylatban továbbra is a közepesen korrupt országok között van Magyarország a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet 2009-es rangsorában – olvasható a szervezet honlapján. Tavalyhoz képest egy helyet lépett előre az ország – a 47.-ről a 46.-ra –, viszont a 10-es skálán változatlanul 5,2 pontot kapott. Szomszédaink közül előrébb végzett Szlovénia (6,6 ponttal) és Ausztria (7,9 ponttal). Hazánk Európában a 21. helyet foglalja el, de a szervezet szerint félő, hogy később lejjebb csúszhat. A legfőbb problémának a magyar párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlanságát tartja.

A civilszervezetek javaslatai

Kampányszámla. A pártok csak egy – nyilvános és ellenőrizhető – bankszámláról finanszírozhassák kampányköltéseiket. A számlán megjelenő kimenő és bejövő összegek forrását és célját minden esetben igazolják.

A törvényes összeghatár növelése. A pártok a jelenlegi támogatás tízszeresét kapják kampányaik finanszírozására, de ha túllépik a költségkeretet, szigorú büntetést kapjanak.

A Fidesz nem licitál rá az MSZP-re, inkább politikusait szólítja fel lemondásra. Fotó: Schmidt Andrea
A Fidesz nem licitál rá az MSZP-re, inkább politikusait szólítja fel lemondásra.
Fotó: Schmidt Andrea

Rövidebb kampányidőszak. A pártok csak a választás napját megelőző 60 nap során folytathassanak kampánytevékenységet, csak ekkor jelentethessenek meg politikai hirdetéseket.

Erősebb ellenőrzés. Az Állami Számvevőszék legyen jogosult a kampányszámlákhoz való hozzáférésre és ellenőrzésükre, a pártok túlköltekezésének szankcionálására és a 60 napos kampányidőszakon kívüli kampánytevékenység büntetésére.

Megyei politikusok véleménye

Csongrád megyei MSZP-s és fideszes politikust kérdeztünk, mi a véleményük a kampányfinanszírozásról. Ujhelyi István szerint Szegeden nem jellemző a pártok egymásra licitálása, Vincze László azt mondja: határt kellene szabni a médiamegjelenésnek.

Ujhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára úgy véli: hosszú ideje álságos a politika viselkedése, az összes parlamenti és azon kívüli pártot beleértve. Nagy levegőt kellett volna venni, s egyszer és mindenkorra rendbe tenni ezt a kérdést. A Fidesz hetek óta gőzerővel kampányol, nem volt érdeke támogatni ezt a javaslatot – amely nemzetközileg elismert civilszervezetek véleménye, s nem az MSZP pártérdekei alapján született. Körzetenként eltérő a kampányköltség, Szegeden nem jellemző a pártok egymásra licitálása. De nehézkes bennmaradni a keretben.

A magyar pártok 72 napon át küzdenek, hogy négy éven át ne csak látogatók lehessenek a Parlamentben. Fotó: Karnok Csaba
A magyar pártok 72 napon át küzdenek, hogy négy éven át ne csak
látogatók lehessenek a Parlamentben. Fotó: Karnok Csaba

Vincze László, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint nagyon szabályozott, a lehető legszerényebb kampányra lenne szükség, minimális közpénz felhasználásával. Határt kellene szabni a mérhetetlen plakáterdőnek, médiamegjelenésnek. A Fidesz szigorúbb szabályozást akar, ezért nem szavazta meg a mostani javaslatot. A jövőre alakuló új kormány majd dönt ebben a kérdésben. – Szerintem a kampány a rendszerválás óta folyamatosan tart. Ami kampányfinanszírozásra a központi kasszából idejön, arra nem elég, hogy a bélyeget megvegyük a levelekre, saját magunk pótoljuk ki.

Kampányidőszakok más országokban

Hazánkban a választások előtt 72 nappal kezdődik a hivatalos kampány. Európa számos országának azonban feleennyi is elég.

Nagy-Britanniában 5–8 héttel a választások előtt indul a kampány a Nézőpont Intézet gyűjtése szerint. Hazánkban a választások előtt 72 nap áll a pártok rendelkezésére a választók meggyőzéséhez – Európa számos országában jóval rövidebb a kampány. Szlovéniában a választási és népszavazási kampányról szóló törvény értelmében a kampány kezdőnapja a választás napját megelőző 30. nap. Olaszországban évtizedek óta ugyanennyi idejük van a pártoknak reklámtevékenységre. Szlovákiában még kevesebb: a választás napját megelőző 21. naptól lehet politikai hirdetéseket közvetíteni a médiában, köztereken. Csehországban ugyanerre 16 nap jut.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. dühös 2009. december 09. 08:22
  „9. "Azt a pénzt inkább az egészségügyre vagy az oktatásra fordítsák..."

  Egyetértek, a mi pénzünkön ne hazudozzanak nekünk!”
 • 21. Mizujs 2009. december 07. 20:26
  „1. Ezek a plakátok nincsenek összefirkálva. A gyáva férgek egyszerűen tintát töltenek egy kifújt tojáshéjba és messziről vágják hozzá a plakáthoz. Ahhoz is gyávák, hogy saját kezűleg, közelről firkálják.

  2. Minden párt sokszorosát költi kampányra, miközben a tisztakezűségről, a szegények segítéséről papol!!!

  Mindegyik pártot, aki bizonyítottan egy fillérrel is többet költ a megengedettnél, el kellene tiltani az indulástól. Na, nem is indulna 2010-ben senki sem!!!!!!!”
 • 20. mosómasa 2009. december 07. 19:12
  „Bocsi, de az előbbiből kimaradt: "....ha van róla plakát, szóróanyag, stb, ha nincs".”
 • 19. mosómasa 2009. december 07. 18:43
  „Egy árva fillért se nekik!!! Azt a pénzt inkább az egészségügyre vagy az oktatásra fordítsák, úgyis onnan vonnak el állandóan.A képviselőket bőven meg lehet ítélni az eddigi tetteikből.Aki tesz a választóiért, a közért, azt úgy is megválasztják, ha van róla róla plakát, szóróanyag stb. Ha meg nem tett eddig semmit le az asztalra, akkor költhetnek rá amennyit akarnak, akkor se lesz megszavazva ( hacsak nem korrupcióval! vagy ahhoz kell a pénz?!)”
 • 18. papsajt 2009. december 07. 17:36
  „"A hétfői javaslat a Fidesz miatt bukott el, pedig korábban támogatta a két civilszervezet javaslatát. Így az eddigi jogállapot marad fenn." - ismét bebizonyította a Fidesz, hogy csak ígérget , aztán semmi.
  Ezért buktak el már 2 választást. Viktor lesz a király akkor is, ha bele döglik a magyar.”
 • 17. szandokán 2009. december 07. 15:25
  „Indúl a ki tud többet lopni,és a ki tud több embert tudatosan kiirtani Magyarországon 2010-ben verseny.Jó lenne már ha Magyarországon Magyar politikusok irányítanának nem csak zsidók és cigányok.”
 • 16. Léni 2009. december 07. 15:10
  „14. comet! "a jelenlegi politikai csürhe" - konkrétan kikre gondolsz?”
 • 15. igazságkereső 2009. december 07. 14:54
  „A szolgáltatási árak befolyt összegének egy jelentős része a pártkasszákban köt ki. Ezért oly drága eben az országban minden, háromszorosa a nyugat-európai áraknak.Fizet a bolond magyar, ahelyett,hogy érdekei érvényesítése céljából összefogna mindenki mindenkivel.Csak látványtüntetésre képes a magyar - lásd: Dr.Botka László polgármester háza előtti tüntetést- de amikor a parlament előtti tüntetésre szólítanak valamilyen közérdekben, akkor 2-300 ember lézeng, látszólag teljesen céltalanul! Mi lenne ebben az országban, ha már végre az eszünket is "elővennénk" és nem csak kiabálnánk, ha nem azt is tudnánk,hogy miért és mi ellen tüntetünk, ha tüntetünk!!Mert eddig eléggé eszetlenül mentek az ilyen dolgok is, képes ez az ország változtatni ezen, vagy továbbra is az ostoba, cél nélküli kiabálásoknak lesz "jövője"??!!”
 • 14. comet 2009. december 07. 14:25
  „a kampány jó lehetőség a mutyizásra, a megfoghatatlan reklám megbízásokra és mindenféle járulékos költségekre.
  Nyílvánvaló, hogy a jelenlegi politikai csürhe nem fog lemondani erről a kis pluszról, válság ide vagy oda.
  Pedig a platkátok méretén és csindadrattán múlik a legkevesebb.”
 • 13. spiler 2009. december 07. 14:09
  „érdekes ebben is egyetértenek a pártok hogy pontosan ne derüljön ki mennyi az annyi.......”
 • 12. LukSzkaivoker 2009. december 07. 13:05
  „A parlament egy vicc. A "képviselő" nem a körzetét képviseli, hanem a pártot. A pártok a pénzzel fogják meg a képviselőket, ugyanis a nevetséges fizetésüket megtoldják mindenféle bizottsági látszatposztok után járó pénzekkel. Ha rosszul viselkedik a képviselő, és nem a pártakarat szerint szavaz, akkor megvonják tőle a pénzt.
  Ennyit a demokráciáról ... Gyakorlatilag a pártok döntenek (a pártok mögött meg ott vannak a milliárdosok, lehet, hogy ők a hatalom igazi képviselői, nem is a Bajnai/Gyurcsány-féle kirakatemberek).
  A pártok meg szemlátomást a saját érdeküket képviselik, szóval nem egyszer a közjó ellen cselekszenek.
  Mi pedig vagyunk a birkák. Én is itt bégetek ellenük, de úgysem megyek semmire vele.
  Max annyit teszek csak, hogy nem megyek el szavazni, mert nincs mire.”
 • 11. lidocain 2009. december 07. 13:03
  „egyetlen forintot sem adnék egyik pátnak sem. aki az elmúlt évek alapján nem tud dönteni az inkább ne is menjen el.
  milliádokkal dobálóznak egy ilyen felesleges dologra miközben fontos helyekről párszáz de életmentő milliókat vonnak el.
  ha már mindenáron kampányolni akarnak fizessék azt a pártoló tagok de természetesen azt is pontos elszámolással a végén!”
 • 10. dühös 2009. december 07. 12:40
  „Szerintem fizessék azokból a pártkasszákból, ami a tagdíjakból származik.
  Érdekes, hogy ebben az országban semmi értelmes dologra ( egészségügy, kultúra, oktatás, közbiztonság stb. ) nincs pénz, de a pártok mindenáron, pofátlanul, azt meg nem érdemelve, óriási pénzekhez akarnak jutni...
  A KAMPÁNY is, mint tudjuk, egy HAZUGSÁG HADJÁRAT, hát a mi pénzünkért ne hazudozzanak nekünk!!!

  JA! SENKINEK NEM KÖTELEZŐ A PARLAMENTBE BEJUTNI, ÉRDEMTELENÜL MEG FŐLEG NEM.”
 • 9. linda83 2009. december 07. 12:39
  „Johnson : nézd már meg ki nem mondott le a plakáton szereplők közül!
  Ha kampányolni akarnak tegyék a tiszteletdíjukból, vegyenek el a konyhapénzből, minden párt!!!!
  Annyit nem képesek megtenni igéreteikkel ellentétben, hogy a sok mocskos plakátjaikat letakarítsák amiket felkentek mindenhova. Vekker barátodtól nem érzed rosszul magad? Mert én tőle is!”
 • 8. N.P. 2009. december 07. 12:01
  „"Vincze László, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint... Ami kampányfinanszírozásra a központi kasszából idejön, arra nem elég, hogy a bélyeget megvegyük a levelekre, saját magunk pótoljuk ki...." -- és a kedves mamád mennyit csuklik egy ilyen nyilatkozat után?? Ezekkel az önzetlen hazafiakkal van tele a t...!!!”
 • 7. ClarkGriswald 2009. december 07. 10:43
  „Nem értem a Fideszt. Az új "Mondjatok le" óriásplakátjaikon szereplők közül a Bajnain kívül mindenki lemondott. Valaki elmagyarázhatná nekik.”
 • 6. utazó81 2009. december 07. 10:17
  „Másfél havi plusz pénz NEKIK: Mert ők megérdemlik a malósok meg pusztuljanak.”
 • 5. szandokán 2009. december 07. 10:07
  „Eladtuk lelkünket a zsidóknak.”
 • 4. LukSzkaivoker 2009. december 07. 09:54
  „Hogy-hogy 72 nap? A kampányolás már most is megy. Láttam ilyen MSZP-s hirdetéseket, hogy csökkentettük az adót, meg a gázárakat, tesszük a dolgunkat (szó szerint nem tudom visszaadni).
  Közismert, hogy Magyarországon sok üzlet úgy köttetik meg, hogy a pénzből vissza kell csorgatni a pártkasszába.
  Egy kisebb része már meg is van ennek a pénznek, a választásokra cseszik el. Jó lenne tudni, hogy a nagyobb része mire megy el ...”
 • 3. Johnson 2009. december 07. 09:33
  „Micsoda egy diszes társaság azon a plakáton,ez a napom is rosszul indul ettől a látványtól!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mise a pártházban

Bakson nincs templom, soha nem is volt. Hitélet viszont van, és misét is tartanak, igaz, általában nem vasárnap, hanem szombaton. Tovább olvasom