Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Menők a gyerekkötetek

Szeged - Bizakodók a könyvesek a 82. könyvhét hétvégéje után. 2000-től 10 ezerig áldoznak kiadványokra a betűbarátok. A szervezők húzónevekkel, programokkal csábítanak.
A hétvégi forgalom döntően befolyásolja az egész könyvhét sikerét – derült ki idén is a Dugonics téren, ahol nem lehetett panasz a betűbarátokra. Kedvcsinálónak meghívtak a szervezők pár húzónevet: szombaton óth Krisztina költőnő, tegnap Schiffer Miklós stílusszakértő asztalánál kígyózott sor. A hangulatot szombat este a Molnár Dixieland, tegnap a Blaskó Quartet fokozta.

A szegedi Bába Kiadónál jobbnak ígérkezik az idei szezon a tavalyinál; 12 ünnepi kötetet kínálnak. Darázs Sándor a szegedi konzervgyárról írt története a legkapósabb. A Lazi Kiadónál Nyírő József és Fekete István volt a sláger. A szegedi könyvvárosban debütáló Scolar Kiadónál Benedek Elek meséire és az A(gy)erobik kötetre volt nagy kereslet. A Könyvmoly Antikvárium kínálta a legrégibb kiadványt, Nyírő József Kopjafák című kötetét bolyhos molinó kötésben. A legkisebb, maroknyi példány a szegedi Grimm Kiadó angol–magyar szótára volt. Az 5 éves Csányi Viktóriával választottuk ki mellé a legméretesebb albumot, amely egyben a legdrágább is: a Zsinagógák Magyarországon 1782–1912 című összeállítást 14 ezer 900-ért. A kislány szívébe a legolcsóbb, 690 forintos Nyári mondókák lopta be magát.

Csányi Viki és a könyvek. A kislánynak a legolcsóbb kötet tetszett a legjobban. Fotó: Frank Yvette
Választék is, érdelklődő is van a Dugonics téren. Fotó: Frank Yvette

Nem készülnek fel a vevők előre, a könyvsátraknál szerzett benyomás számít. Ismét menők a gyerekkönyvek – hallottuk a Bálint Sándor Könyvesbolt asztalánál. Három generációnak vásárolt be több mint tízezerért Ormay Tamásné, aki 40 éve gyarapítja könyvgyűjteményét. Az idei második könyvét vette meg Lénárt Ferenc, Raffai Ernő Szabadkőművesek Trianon előtt című munkáját, édesanyjának pedig Hamvas Béla két művét. Szeg Csilla „nyálálló" babakönyveket keresett a kislányának, magának babagondozásról választott szakmunkát összesen 2500-ért.

Csemegék

A Népkultúra sorozatban megjelent a szegedi Ozsváth Gábor Dániel Patakmalmok a Kárpát-medence keleti felében című könyvéről a szerzővel Juhász Antal muzeológus beszélget a Móra-múzeumban ma délután 3-kor. Egressy Zoltán Szaggatott vonal című új kötetét dedikálja fél 6-kor a Fókusz sátránál.

Szegedi meseíró sikere

Kihirdették a VIII. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit Budapesten: a 6–10 évesek között a harmadik helyen végzett a szegedi Molnár Gabriella Viktória Pál utcai hagyományok című művével. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által meghirdetett, Az úgy volt… című meseíró pályázatra ebben a kategóriában 320 diák küldte be meséjét. Romániából és Szlovákiából is érkeztek pályázatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a kátyúzás Szegeden

A jövő héten a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megbízásából a következő utcákban javít burkolatot a kivitelező. Tovább olvasom