Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mentelmi jog: a képviselőknek nem kell megfújniuk a szondát

Továbbra sem kell megfújniuk a képviselőknek a szondát, az országgyűlés ugyanis néhány napja elvetette az erre vonatkozó törvénymódosítást. A nemmel voksoló Kispál Ferenc azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy a képviselők a törvény felett állnának, egyébként pedig ő adott esetben megfújná a szondát.
Bedő Tamás és Kispál Ferenc megfújná. Fotó: Tésik Attila
Az országgyűlés a hét elején szavazott az „Egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról". A jobb- és baloldal több kérdésben is egyhangúan voksolt, azt viszont a Fidesz és a KDNP is elutasította, hogy a mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők, bírók, ügyészek, ombudsmanok stb. rendőri intézkedéskor vagy közúti ellenőrzéskor kötelesek megfújni a szondát.

– A kérdés ennél azért kicsit árnyaltabb, és nem arról szól, hogy fújjon-e szondát például a képviselő vagy se – mondta Karsai József. Az Országgyűlés mentelmi bizottságának szakértője szerint a szondát senki sem köteles megfújni, csak azokat, akik azt megtagadják, akár kényszerintézkedést használva vérvételre kötelezhetik, míg a mentelmi joggal rendelkezőket nem.

– A frakciófegyelem miatt nem szavaztam meg a törvénymódosítást. A képviselőcsoport egyhangúlag voksolt – mondta Kispál Ferenc.
A hódmezővásárhelyi fideszes politikus hozzátette, nem ért egyet azokkal, akik szerint a képviselők azt képzelik magukról, hogy a törvény felett állnak. Kispál úgy fogalmazott, most már tudja, hogy a képviselők nagyon elfoglaltak, egy-egy közúti ellenőrzés pedig sok ideig tart. A napokban őt is megállították, amikor a Parlamentbe igyekezett autójával, felmutatta az igazolványát, mehetett tovább, nem késett el.

– Egyébként ha engem közúton megállítanának a rendőrök, és arra kérnének, hogy fújjam meg a szondát, eleget tennék a kérésnek. Nekem amúgy is mindegy, ugyanis én soha nem iszom szeszes italt – mondta Kispál Ferenc.

Tekintély

A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tavaly május 12-én állásfoglalást tett közzé. A testület „az Országgyűlés tekintélye megóvásának érdekében azt javasolta az országgyűlési képviselőknek, hogy a közlekedésrendészeti intézkedések során az alkoholszondás légzésmintaadásnak vessék magukat alá. Az eljárás azonban nem járhat a képviselői tevékenység akadályozásával".

Bedő Tamás szerint a törvénymódosítással nem csorbult volna a mentelmi jog. A szocialista politikusnak meggyőződése, hogy a közvéleményt azért foglalkoztatja élénken ez a kérdés, mert az utóbbi években néhányszor előfordult, hogy egy-egy országgyűlési képviselő közúti ellenőrzéskor vagy baleseti helyszíneléskor nem vetette alá magát az egyébként szokásos rendőri eljárásnak.

A parlament hétfői szavazásán a képviselők 198 igen, 129 nem és egy tartózkodás mellett vetették el a jelenlévők 2/3-os többségét igénylő törvénymódosítást. (58 képviselő nem szavazott. Vagy nem nyomtak gombot, vagy nem voltak az ülésteremben.) A kormánypártok, az MDF és egy fideszes képviselő támogatta, a két nagyobbik ellenzéki párt elutasította, egy MSZP-s képviselő tartózkodott a szavazáskor. A Csongrád megyei országgyűlési képviselők közül a szocialista Bedő Tamás, Botka László, Búzás Péter, Géczi József, Kozma József, Szirbik Imre, Ujhelyi István igennel, a fideszes Farkas Sándor, Kispál Ferenc, Lázár János, Nagy Sándor, Nógrádi Zoltán, Vincze László nemmel szavazott, a szabad demokrata Sándor Klára nem vett részt a voksoláson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66… Tovább olvasom