Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Mentés mellett oktatnak is

Szeged - Nemcsak mentenek, oktatnak is a mentők – szakdolgozókat, egyetemistákat és laikusokat egyaránt. A szegedi mentőállomás udvarában lévő oktatóépület felszereltsége most is megfelel a szakszerű képzéseknek, ám másfél év múlva a világ legkorszerűbb rendszere áll majd ehhez rendelkezésre.
A mentők munkájából az átlagember két dolgot ismer: a mentést, valamint ha felhívja a 104-et, a mentésirányítást. A látványos, azonnali segítségnyújtás mellett azonban a képzés is feladatuk – saját embereiké éppúgy, mint a laikusoké.

A mentők ismereteinek egy részét nemcsak a szakdolgozóknak, a civileknek is ajánlott ismerniük. Fotó: Frank Yvette
A mentők ismereteinek egy részét nemcsak a szakdolgozóknak, a civileknek is ajánlott ismerniük.
Fotó: Frank Yvette

– A tantermünk messze nem ideális: a szegedi állomás udvarán, egy faházban oktatunk – mondta el Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvosigazgatója. Eszközeink és szimulációs fantomjaink azonban megfelelőek ahhoz, hogy az újraélesztést gyakorolhassák, illetve bizonyos szívritmuszavarokat és kóros állapotokat lehessen szimulálni, majd a tanuló teljesítményét ki is lehessen értékelni.

Még tart a gyűjtés

Új akciót indított a Lapcom Média Alapítvány: a Délmagyarország és a Délvilág az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete számára gyűjt adományokat, hogy egy mindennap használt készüléket, egy hordozható lélegeztetőgépet tudjunk vásárolni számukra. A berendezés értéke 3,5 millió forint – ennek összegyűjtéséhez várjuk a segítséget. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra. Az összegyűlt pénzt május 11-én, a mentők napja szegedi rendezvényén adjuk át.

A szegedi mentőállomáson folyamatosan zajlanak a képzések. A belépő mentőápolók és gépkocsivezetők egy hónapon keresztül tanulják a munkakörük betöltéséhez szükséges ismereteket. A 2 éves OKJ-s mentőápoló szakképzésen jelenleg is közel százan vesznek részt. Mindezeken túl valamennyi dolgozónak tartanak éves továbbképzéseket, hiszen csak sikeres vizsga után folytathatják munkájukat. A már szakképzett mentőápolók kötelezően választható szakmacsoportos képzéseit, amely az ötévente meghosszabbítandó működési engedély feltétele, szintén itt bonyolítják.

Részt veszünk az egyetemi képzésben is – sorolta tovább az orvosigazgató. – A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának elsőéves hallgatói fél éven keresztül tanulnak tőlünk elsősegélynyújtást. Gyakorlati képzőhelyként a mentőtisztképzésben is részt veszünk, illetve az orvosi szakképzésnek is képzőhelye a regionális mentőszervezet. Minden rezidens orvos kéthetes oxiológiai gyakorlaton vesz nálunk részt, ahol tantermi körülmények között tanulják meg a legfontosabb sürgősségi kórképek ellátását. Ezen felül szekundánsként egy hónapot roham-, illetve esetkocsin is eltöltenek.

Mivel a sürgősségi ellátólánc első láncszemei többségében a laikusok, a mentőszolgálat fontosnak tartja az ő oktatásukat is. – Ehhez megfelelő szakértelem, valamint oktatási eszközpark kell, amellyel sajnos a vállalkozások és magánszemélyek nem rendelkeznek. Ezért javasolt, hogy intézmények és magánszemélyek is bennünket keressenek ez ügyben – mondta Zentay Attila. Hozzátette: másfél éven belül további jelentős fejlődés várható a felszereltségben, az Új Széchenyi-tervnek köszönhetően ugyanis szimulációs központot hoznak létre. – Ebben már a világon elérhető legkorszerűbb rendszerekkel oktatjuk majd a sürgősségi betegellátást az egészségügyi szakdolgozóknak, illetve a mentődolgozók képzéséhez szükséges feltételrendszer is javul. Mindez pedig hozzájárul majd a mentőmunka szakmai színvonalának emelkedéséhez.

Olvasóink írták

  • 2. szegedivagyok 2013. május 07. 10:03
    „polo

    A helyesírásod és a fogalmazásod viszont nulla.”
  • 1. polo 2013. május 07. 09:07
    „Nálunk is minden évben van vizsga újraélesztés és tételt olyanokat amiket a szakápolóin már egyszer átvettünk én imádom a szakmám főleg ha esettel megyünk és nem simán tudom morbid”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 96 migráns a megyében

Az elmúlt 24 órában 96 illegális migránst fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai. Tovább olvasom