Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Mentességet kapnak a garázsboltosok

Szeged - Bár azt tervezik, hogy emelik az építményadót Szegeden, amelyből 150 millió forinttal több bevétele származhat a városi költségvetésnek – a kisvállalkozók mentességet kapnak.
A december 10-i szegedi közgyűlésen nem csupán a város 2011-es költségvetési koncepciójáról, valamint a jövő évi közüzemi és közszolgáltatási díjakról határoznak a képviselők, de a helyi adók mértékéről is. A közgyűlési előterjesztés szerint az önkormányzat nem változtat jövőre a helyi iparűzési adó mértékén. Így továbbra is mentesülnek a fizetés alól azok a vállalkozók, vállalkozások, akiknek, amelyeknek az adóalapja nem haladja meg az évi 1 millió forintot.

Az építményadót viszont – amely két éve változatlan – a tervek szerint januártól közel 15 százalékkal megemelik. Az adó mértékének megítéléséhez hozzátartozik, hogy a vállalkozások 72 százaléka fizeti meg az összes adóbevétel – 1500 millió forint – 8,8 százalékát. A vállalkozások 28 százaléka fizeti az adóbevétel 91,2 százalékát. Ezen vállalkozások döntő többsége nem a termelőszférába tartozik, hanem kereskedelmi, raktározási tevékenységet folytat. Az építményadó januártól a négyzetméterenkénti 1050 forintról 1200 forintra nőhet, de a 20 négyzetméter alapterületet meg nem haladó ingatlannal rendelkező kisvállalkozásoknak adómentességet biztosít az önkormányzat. A fent vázolt százalékos arányokból megállapítható, hogy az adónövekedés elsősorban a közepes és nagyvállalkozásokat terheli. Jelenleg 4500 vállalkozás fizet Szegeden építményadót, jövőre azonban a város számítása szerint mintegy 1000 vállalkozás adómentességet élvez – ha a közgyűlés elfogadja az előterjesztést. A javaslat elfogadása esetén 2011-ben mintegy 150 millió forinttal nő az építményadóból származó bevétel.

Az idegenforgalmi adó – amit szintén nem emeltek az előző évben – közel 8 százalékkal nőhet jövőre. Jelenleg személyenként és vendégéjszakánként 380 forintot kell fizetniük a Szegeden megszálló turistáknak. Ezt emelnék fel 410 forintra. Az előterjesztő szerint még ez az adómérték is aránytalanul alacsony a szálláshelyek áraihoz képest, amikor a hotelekben egy egyágyas szobában 12–26 ezer forint, a panziókban és vendégházakban pedig 5–14 ezer forint egy éjszaka. Úgy véli, hogy a nem szegediek által fizetendő 30 forintos adónövekedés nem okozhat versenyhátrányt. A javaslat elfogadásával mintegy 6 millió forinttal több bevétel várható.

Olvasóink írták

 • 7. kiokushyn 2010. december 02. 12:35
  „Felháborító!!”
 • 6. jozko 2010. december 02. 11:00
  „A döntéshozók többségének fingja nincs arról amiben dönt.”
 • 5. gavallér 2010. december 02. 10:44
  „Az előterjesztő szerint még ez az adómérték is aránytalanul alacsony a szálláshelyek áraihoz képest, amikor a hotelekben egy egyágyas szobában 12-26 ezer forint, a panziókban és vendégházakban pedig 5-14 ezer forint egy éjszaka.
  A pofám leszakad. A kgy határozat magasan kvalifikált előterjesztője a szállodai szobák árához képest kevesli az ifa-t.
  Javaslom , hogy az összes szálloda és panzió az összes árbevételét fizesse a városnak.Ami megmarad belőle azt
  kapják vissza a a szállodások . A szemlélet: dögöljön meg a vállalkozó, amíg bőr van rajta mid egy szálig lehúzni róla.
  A szótárban még megtalálható a burzsuj, kulák fogalmak. Emlékeinket fel kell eleveníteni.”
 • 4. jozko 2010. december 02. 10:38
  „A mentesség az mindig jól jön-bárkinek!

  És vajon van-e fogalma a többségnek, mibe kerül/t/ egy ilyen garázsboltra szabályos működési engedélyt beszerezni és azt szabályosan fenntartani?”
 • 3. Arnika 2010. december 02. 07:56
  „1800 Ft havonta a kedvezménye.”
 • 2. Arnika 2010. december 02. 07:54
  „"20 négyzetméter alapterületet meg nem haladó ingatlannal rendelkező kisvállalkozásoknak adómentesség"
  Ennek ellenére még sem fizeti a havi 700 Ft közös költséget.”
 • 1. papsajt 2010. december 02. 06:24
  „"továbbra is mentesülnek a fizetés alól azok a vállalkozók, vállalkozások, akiknek, amelyeknek az adóalapja nem haladja meg az évi 1 millió forintot."
  ---marad a sunnyogás és a számlavásárlás. A legutolsó nyugdíjas portás is ~1,5mFt-ot számláz ki ha vállalkozóival csinálja. Ha 2 milla lenne a határ,akkor nem kellene trükközni. Így nem lehet fehéríteni a gazdaságot :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ónos eső! Narancssárga riasztást adtak ki az egész országra

A hófúvás miatt, citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás is érvényben van az ország több régiójában. Tovább olvasom