Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Mentik a kisgazda nevet

Két hete Csongrádon zászlót bontott, azóta szerveződik a Kisgazda Polgári Szövetség; létrehozói azt remélik, véget érhet a még mindig erős politikai márkanév birtoklásáért zajló belháború. A megye régebbi kisgazda politikusai is felkapták a fejüket.
Két hete Csongrádon zászlót bontott, azóta szerveződik a Kisgazda Polgári Szövetség; létrehozói azt remélik, véget érhet a még mindig erős politikai márkanév birtoklásáért zajló belháború. A megye régebbi kisgazda politikusai is felkapták a fejüket. Szavaikból kiderül, a vita közöttük gyakran ma is a hat éve megbukott Torgyán szerepéről szól.

„Én arra szeretném önöket biztatni, miközben sikert kívánok ehhez a vállalkozáshoz, hogy azt, ami biztos, ne adják fel. Tartsák meg az egyesületüket, a Kisgazda Polgári Egyesületet, a velünk kötött megállapodást, a velünk kialakított együttműködést, őrizzék, becsüljék meg azt a lehetőséget, amelyért együtt harcoltunk, hogy ott lehessenek a parlamentben" – mondta Orbán Viktor Csongrádon, a Kisgazda Polgári Szövetség zászlóbontó országos nagygyűlésén. Az április végi összejövetelre odafigyelő, de távol maradt, régebbi megyei kisgazda politikusok erről – azaz a nagy szövetséges erős baráti öleléséről – is beszéltek, amikor a zászlóbontással kapcsolatos szimpátiájukról vagy ellenszenvükről kérdeztük őket.

A vásárhelyi nyugdíjas állatorvos, Szabó Lajos tervezte, hogy elmegy Csongrádra, mert az egység megteremtésének híve. Végül nem mehetett: az állattenyésztési napokon díjat nyert a lovaival, és ott kellett lennie. A gazdálkodással és lótenyésztéssel foglalkozó Szabó legendás alakja a kisgazdapártnak. Ő volt Hódmezővásárhely első szabadon választott országgyűlési képviselője, és – a kisgazda harminchatok egyikeként – hozzájárult ahhoz, hogy Torgyán József hatalomátvétele után is kormányképes erő maradjon Antall József koalíciója. Torgyán ezért 1992-ben kizárta a pártból, és csak 2003-ban rehabilitálták – amikor már több szervezet is harcolt egymással a kisgazda márkanév egyedüli birtoklásáért.

– Tagja vagyok a Független Kisgazdapártnak, de ez most egy alvó szervezet – mondta Szabó Lajos. – Pedig a vidéknek szüksége lenne egy erős parlamenti pártra. Érdekes, hogy ma jobboldali erőről beszélünk, pedig a két világháború között a kisgazdapárt a szociáldemokrácia vidéki pártjának számított. Az pedig, hogy mi a mezőgazdaságból élők pártjává váltunk, azért alakult így, mert az ország 70 százaléka művelhető termőföld. Az elveink azonban nem avultak el: ezt Orbán Viktor is jól tudja, különben nem beszélne folyton arról, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat kell támogatni.

Szabó szerint sajnálatos, hogy Torgyán József felbomlasztotta a kisgazdapártot. Szerinte hosszú távon az új kezdeményezés sikere azon múlik, mennyire tudnak függetlenedni a kezdeményezők – a szövetség fönntartása mellett – a Fidesztől.

– Tagja vagyok az egyik kisgazdapártnak, nálam is van a makói pecsétjük, de most az isten is fölment az alól, hogy eláruljam, ez melyik párt – felelte kérdésünkre Sánta Sándor makói háziorvos, a város első szabadon választott polgármestere. Aki nem volt ott Csongrádon, de nem is szimpatizál Turi-Kovács Béla „mezőgazdasági Fideszével". Ő úgy látja, épp a Torgyán bukása utáni helyzet jelzi: karizmatikus egyéniség nélkül nem lesz erős kisgazdapárt. Sánta gyakran beszél telefonon Torgyánnal, aki fel szokta hívni, s ha a közelben jár, találkoznak, beszélgetnek.

Mivel már köztisztviselő, nem nyilatkozik politikai ügyekről Dán János, aki 1998-ban 9717 szavazatot gyűjtött Makó térségében, és ezzel a Független Kisgazdapárt egyéni képviselője lett. 2002-ben 692 voksot kapott. Most hatósági állatorvos Makón. Végül mégis sikerült rábeszélni, hogy egy mondatot mondjon a közéletről. – Mióta nem foglalkozom politikával, 20-30 higanymilliméterrel kisebb a vérnyomásom.
Bakos András

Vincze: Kedvező volt a visszhang

A megye máig legsikeresebb kisgazda politikusa, a csongrádi Vincze
László eddig három országgyűlési választáson diadalmaskodott egyéni körzetében, igaz, a két utóbbin a Fidesz jelöltjeként. Az ő kezdeményezésére rendezték Csongrádon a Kisgazda Polgári Szövetség országos összejövetelét. – A visszhang kedvező volt, azóta nagyon sokan megkerestek – mondta lapunknak a képviselő, aki a minap épp Gráf József agrárminiszterrel tárgyalt a csongrádi malom érdekében.

Kérdésünkre, mit szól a megjegyzéshez, ami a Fidesztől való önállósodást illeti, Vincze azt mondta, őt ez a szoros kapcsolat nem zavarja. Szerinte bármi is történjen a felszínen, a mélyben a globalizmus és a patriotizmus harca folyik, nem csak Magyarországon, egész Európában. A globalizmus sok kísérőjelensége a baloldali táboron belül sem tetszik mindenkinek, de akik a hazai értékeket, termékeket, a vidéket védik, mégis a jobboldal legnagyobb pártjában találnak szövetségesre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom