Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Mentő ütközött Szegeden

Szeged - Megkülönböztető jelzést használó mentő ütközött egy Ford Fiestával Szegeden szombat éjszaka - tudta meg a delmagyar.hu
A mentőautó a József Attila sugárúton haladt Hódmezővásárhely irányából. A Makkosházi körútnál egy Ford Fiesta típusú személygépkocsi haladt be a kereszteződésbe - a baleset ekkor történt.

A személygépkocsi vezetőjét a mentők kórházba vitték, sérülései súlyosak. a szemtanúk elmondása szerint a baleset bekövetkeztekor működött a jelzőlámpa.

A mentőautóban senki nem sérült meg. Az általuk szállított beteget egy másik autó vitte kórházba.

A baleset körülményeit a Szegedi Rendőrkapitányság vizsgálja - tudta meg a delmagyar.hu Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőtól.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. szegedivagyok 2009. december 22. 13:33
  „Figi,egy rövid gondolat lemaradt.A mondandómban a pontosságra hívtam volna fel a figyelmed.Pontosság elsődlegesen a munkádban és pontosság abban,hogy értelmezd amit leírtam.Na ez a pontosság hiányzik az OMSZ-nál.Felületes munkavégzés (tisztelet a kivételnek),felületes, előítéletes vezetés a szervezetnél.Nagyon szép szakma volt ez korábban,de ma a színvonal sehol sincs már és csak csökken.

  Örülök,hogy te nem ezt a stílust veszed fel.”
 • 31. szegedivagyok 2009. december 22. 13:27
  „figi!

  Egyáltalán nem azt írtma,hogy kijelentetted volna a körültekintés nélküli áthajtást!!Hanem azt,hogy nem kényszríthetsz senkit semmire,és az alábbi megszólalásodban már teljesen máshogy fogalmazol.
  Úgy ahogy ereedetileg is kellett volna.Házi kresz vizsga?Ugyan már!Te is tudod,hogy az hogy működik az omsz-nál.akinek a kelleténél több a hibapontja,házilag "kijavítják".Vicces!A PÁV I-ről én írtam először ,talán nem kellene kisajátítani a gondolatot,hiszen ugyanazt írtad amit én is.Azt pedig továbbra is tartom,hogy az sem ér semmit: "Ellenben van legfeljebb 5 évente kötelező PÁV I felülvizsgálat, ami sajnos idejétmúlt,a mai viszonyok között semmi értelme és eredménye nincs.Te is tudod,hogy van olyan gépész a mentőknél aki rendszeresen megbukik ezen a PÁV-on és mégis mentőautón ül.Elég ha annyit mondok villamos és tudod kiről van szó"

  Ne szédítsd a népet itt a neten!A mentőknél egyáltalán nem szűrik (ma már nem) a gépkocsivezetőket felvétel előtt.Gyakorlatilag bármilyen idióta mentőautóra ülhet.Nézz szét a mentőállomáson!Az állomásvezetés pofára "osztályoz".A jelzések együttes használatát pedig nem én találtam ki,ez van a jogszabályban.Ennek a szabálynak a figyelmen kívül hagyása miatt van (egyrészt) a sok mentőbaleset.
  Annak örülök,hogy ilyen hosszú ideje balesetmentes vagy,de sajnos az átlagról nem mondható ez el.”
 • 30. figi75 2009. december 22. 12:16
  „"Kedves" szegedivagyok!

  Én nem a néhány évvel ezelőtti balesetről beszélek,hanem a mostaniról,nem is értem minek kavartad ide? :-P

  A jogszabályok pontos idézésétől még nem mondtál mást mint amit én,lényegében ugyan azt beszéljük,csak te kihegyezed.
  Én sem mondtam olyat,hogy bekel hajtani akkor is egy kereszteződésbe ha nem adják meg az elsőbbséget,ilyet sehol nem írtam,olyat viszont igen,hogy köteles azt megadni abban az eseteben ha biztonságosan elő tudja segíteni a továbbhaladását a mentőnek.
  Nem tudom te mikor voltál valaha mentős,de most minden évben van házi vizsga "KRESZ",és évente lehet jelentkezni vezetéstechnikai tréningre,ugyanakkor 5 évente PÁV1 kötelező felülvizsgálatra kel menni,talán neked kellene utána nézni és nem megszokásból írogatni!:-)
  Szerintem ez éppen elég ahhoz,hogy jó gépkocsivezetők legyenek a mentőknél,mivel sehol nem szűrik ennyire meg csak nálunk.
  Az,hogy Á-tól B-ig menet folyamatosan megy a hang és a fényjelzés,pszichikailag annyira megterhelő,hogy kivétel nélkül sehol nem alkalmazzák hosszú távon "tűzoltók,rendőrség" kárhelyre menetben számtalanszor láttam,még szerintem te is lehúztad a hangot ha a forgalmi helyzet nem indokolta és ahogyan te fogalmaztál "diszkófénnyel" mentél!:-P
  És maximum a WC-n ülök trónolva,mert ha az általad leírtak alapján dolgoznék,nem tölthettem volna el ennyi balesetmentes km-et!!!”
 • 29. szegedivagyok 2009. december 21. 17:08
  „Figi75!
  Úgy látom néhány nagyon fontos alapvető dologgal nem vagy tisztában annak ellenére,hogy profinak tartod magadat.Az említett néhány évvel ezelőtti balesetben igenis hibás volt, és ezt a szakértői vizsgálat ki is derítette.Sajnos sok olyan mentőgépkocsivezető van aki körültekintés nélkül behajt egy kereszteződésbe anélkül,hogy meggyőződött volna a biztonságos áthaladásról Elüljáróban közlöm,hogy évekig én is dolgoztam mentőgépkocsivezetőként,tehát nem vaktában írogatok.

  A másik: értelmetlen amit írsz,hogy "2 dolognak kell közvetlenül megfelelni és maradéktalanul betartani a KRESZ-ben".Nem ezeknek kell megfelelni, ezeket a dolgokat nem lehet figyelmen kívül hagyni!!Valóban van hasonlóság a két kijelentés között,de nem ugyanaz.Viszont ezt egy "ásznak" tudnia kellene. létezik egy jogszabály ami ezt szabályozza, ezt illene ismerni.

  Menjünk tovább: "De bármikor kényszeríthet útirány megváltoztatásra,hirtelen fékezésre adott estben megállásra,és neked ezt kutya kötelességet elősegíteni.mivel erre a KRESZ kötelez!!!" Ez szintén nem igaz, az ide vonatkozó jogszabály úgy fogalmaz,hogy a megkülönböztető jelzéseit használó jármű vezetője akkor és csak akkor hagyhatja figyelmen kívül a kresz rendelkezéseit,ha meggyőződött arról,hogy a forgalom többi résztvevője biztosítja számára az elsőbbséget.Tehát nem adnak neked elsőbbséget neked kutya kötelességed megállni,lassítani A BETEG ÉRDEKÉBEN!

  Vizsgák(?): "Ezért van a speciális képzés 5 évente a legszigorúbb tréningek és vizsgák,hogy ennek a kitételnek megfeleljenek!!!" Ez sem igaz, az OMSZ-nál nincs semmilyen speciális vizsga vagy tréning.Ellenben van legfeljebb 5 évente kötelező PÁV I felülvizsgálat, ami sajnos idejétmúlt,a mai viszonyok között semmi értelme és eredménye nincs.Te is tudod,hogy van olyan gépész a mentőknél aki rendszeresen megbukik ezen a PÁV-on és mégis mentőautón ül.Elég ha annyit mondok villamos és tudod kiről van szó ha valóban mentős vagy.A lényeg,hogy az omsz-nál egyáltalán nem képzik a gépkocsivezetőket és sajnos tele van olyan amatőrökkel, akik sokak életét kockára teszik.

  A következő: "Ha nem vinnyog mindig az azért van,mert nem indokolja a forgalmi helyzet,de attól ő még siet és életveszélyt hárít el,csak épp az idő és a forgalmi helyzet nem indokolja!" A kresz nem egészen így fogalmaz.A szabályok figyelmen kívül hagyása csakis a megkülönböztető fény-és hangjelzés egyidejű használata mellett lehetséges,amennyiben ezt biztosítják a számodra.Vagyis ha csak a fényjelzés működik, addig a mentőautó nem több egy diszkófénynél.
  A leírtakból azt szeretném kihozni,hogy te amikor a mentőt vezeted nem egy királyi trónon ülsz ahonnan gőgösen és nagyképűen lenézel, hanem a munkádhoz szükséges eszközt kezeled ,amit viszont rengeteg rendelet szabályoz.Ideje ezeket elővenni és tanulmányozni, nem pedig megszokásból írogatni.”
 • 28. adamantium 2009. december 21. 11:30
  „kedves figi75 akkor legutóbb valószínűleg nem figyelhettél eléggé oktatáson mert pont 4 éve volt hasonló baleset ebben az útkereszteződésben és a mentős kolléga akkor is pont így védekezett mint te mégis elítélték (ugyan csak felfüggesztettre), idézném is az akkori cikkekből "A mentős is vétett a szabályok ellen, mert - mint azt a vádirat tartalmazza - nem kellően győződött meg az útelágazásba történő behaladás veszélytelenségéről, s a belső utasításban meghatározott 10 kilométer/órás sebesség helyett 60-nal hajtott be a kereszteződésbe." na szóval, hogy is van ez a kresz fölött állunk dolog?”
 • 27. figi75 2009. december 21. 09:08
  „Akkor felfedem a kilétem és elárulom,hogy én is mentős vagyok,12 éve vezetek kék lámpás autót tehát senki ne akarjon okosabb lenni főleg ebben az ügyben mivel közvetlen kollégáim az elszenvedői az esetnek.
  Sosem megy a mentő a kereszteződésbe 50km/h -val ha csak nem kapott közvetlen zöld utat a lápától,akkor esetleg nem használja a hangjelzést mert a lámpától védve van ő is,és azt is elárulom,hogy 2 dolognak kell közvetlenül megfelelni és maradéktalanul betartani a KRESZ-ben,ha használja a megkülönböztető jelzését a jármű!
  1 ha a vasúti átjárón tilos jelzése van.
  2 ha a rendőr egyértelmű karjelzést ad.

  A többi esetben a gépkocsi vezetőre van bízva,mikor hol és mennyivel megy,és hova hajt be,természetes a közvetlen balesetveszély elhárítás mellett,de a KRESZ-t áthághatja!!!
  De bármikor kényszeríthet útirány megváltoztatásra,hirtelen fékezésre adott estben megállásra,és neked ezt kutya kötelességet elősegíteni.mivel erre a KRESZ kötelez!!!
  Ezért van a speciális képzés 5 évente a legszigorúbb tréningek és vizsgák,hogy ennek a kitételnek megfeleljenek!!!

  És még egyszer hangsúlyozom ebben az eseteben minden kritériumnak megfelelt a mentő mivel az ütközés megelőzően ment a hangjelzés!”
 • 26. adamantium 2009. december 20. 23:31
  „figi75, én meg szemtanútól tudom, hogy a mentőnek csak a fényjelzése ment, hangjelzése nem volt (ezt mondták előszőr a mentősök is), de egyébként is a mentőben is kinyilt a légzsák, egy ilyen sprinter vagy 2 szer nehezebb mint a fiesta, mennyivel is kellett menjen, hogy kinyiljon a légzsák? biztos nem 50 nel pedig az rá is vonatkozik mert a törvény szerint a megkülönböztető jelzést használó jármű csak elsőbbséget élvez nem szegheti meg a közlekedési szabályokat, bár e fölött gyakran szemet húnynak. tehát van egy mentőnk ami csak megkülönböztető fényjeleket használt, túl gyorsan ment, átment a piroson és belement egy szabályosan közlekedő autósba. éjszaka fáradtan egy városban ahol millió egy fény van, nehogy már kötelező legyen észrevenni egy villódzó mentőt, vagy bármilyen más autót, ha észre akarja vetetni magát használja a szirénát is”
 • 25. figi75 2009. december 20. 18:32
  „Akkor azt javaslom,ha egyszer teheted ne adj isten,utazd le azt a 100km szirénázó mentőben,garantálom,hogy jojózni fogsz mire kiszállhatsz az őrjítő hangtól.

  És mint már említettem,közvetlen forrásból tudom,használta ott és akkor a hangjelzését is!!!”
 • 24. figi75 2009. december 20. 14:42
  „Kedves 9349779!

  Nem szoktam hülyeségeket beszélni!
  De emberség is van és nem csak szabályok,amit betartunk ha kell ha nem!!!
  Ha nem vinnyog mindig az azért van,mert nem indokolja a forgalmi helyzet,de attól ő még siet és életveszélyt hárít el,csak épp az idő és a forgalmi helyzet nem indokolja!
  Én attól függetlenül elősegítem a haladását mert még az én anyámért is mehet épp!!!”
 • 23. Gazficko 2009. december 20. 13:06
  „"A személygépkocsi vezetőjét a mentők kórházba vitték, sérülései súlyosak. a szemtanúk elmondása szerint a baleset bekövetkeztekor működött a jelzőlámpa."

  Helyesírást nem tanítottak az iskolában?? " a szemtanúk" kezdetű rész előtt, ha már kisbetűvel van írva, akkor vesszőt kéne rakni. Ha meg két külön mondat akkor meg a mondatot nagy betűvel kell írni.”
 • 22. Gazficko 2009. december 20. 13:03
  „A sofőr mit csinált,hogy nem látta/hallotta a mentőt??????????????”
 • 21. Walaky 2009. december 20. 11:17
  „21. figi75 2009.12.20. 10:21
  Nem tudom kinek címezted jogos felháborodásod?
  Értelmes ember nem aszerint dönt, hogy villog-e, hanem aszerint, hogy tud-e rajta segíteni?”
 • 20. figi75 2009. december 20. 10:21
  „Szóval akkor te nem állsz meg,nem veszed figyelembe a mentőt,mert az nem ordítva jön feléd,elég szomorú!:-P
  Ennyit a mai emberségről,odafigyelésről........

  Egyébként biztos információ alapján tudom,hogy volt hangjelzés is ennél az esetnél!”
 • 19. Walaky 2009. december 20. 10:06
  „Egyértelműek a szabályok:
  CSAK a megkülömböztető jelzéseit együttesen használó járműnek van elsőbbsége!

  28§
  (2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben
  a) minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;”
 • 18. figi75 2009. december 19. 22:13
  „AKKOR NEM ÁLLSZ MEG A MENTŐNEK HA ÉJFÉLKOR NEM ORDÍT A MENTŐ TETEJÉN A PRESTON 100 W-al ???
  Hát tudod vakok nem kapnak jogosítványt így látni is kell néha,és a lakosság kedvéért nem mindig van hang,mert gondolnak a pihenő emberekre is,hiába a szabály.”
 • 17. anonymus4 2009. december 19. 18:12
  „Achilleus kedvéért jegyezném meg, hogy ha nem használják a szirénát (mint ebben az esetben történt és el is ismerték) akkor hallgathat az autós akár Vivaldit is szelíden.”
 • 16. Neszemetelj! 2009. december 19. 11:54
  „Az a felháborító hogy firkálnak minden hülyeséget, és amikor a fórumban a hozzászólók a helyesírás kijavításáért kiálltanak: SENKI SEM HALLJA MEG A FIRKÁSZOK KÖZÜL!!!
  Milyen szitán mennek kersztül a Délmadár firkászai, mielőtt cikket jeleníthetnek meg a nyilvános oldalakon? Rengeteg helyesírási hiba van, szinte minden cikkben!!!
  Ez az újságot minősíti!!!”
 • 15. achilleus 2009. december 19. 11:12
  „Némely autós a dum-dum-tól az atomrobbanást sem hallaná meg.”
 • 14. adambuj 2009. december 19. 09:59
  „http://szegedmentok.hu

  A helyszínen készült képek megtekinthetők a Galériában.”
 • 13. Rosmary53 2009. december 19. 09:29
  „" Szeged - Megkülönböztető jelzést használó mentő ütközött egy Ford Fiestával Szegeden szombat éjszaka - tudta meg a delmagyar.hu "
  Szerintem a szombat éjszaka ezután lesz, most épp szombat délelőtt van, ma este után lesz éjszaka. Így szokott következni...nálunk.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adománygyűjtéssel és koncerttel zárt a szeretetsátor

Szeged - Igazi ünnepi hangulat költözött pénteken a Dugonics téri szeretetsátorba. Tovább olvasom