Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Mentőautók és újraélesztés a Dóm téren

Szeged - Kéklámpás felvonulás, mentőautó a '70-es évekből, mentési bemutatók és katonai járművek - rengeteg érdekesség és hasznos információ várta azokat, akik részt vettek a II. Szegedi Sürgősségi Napon. Tudta, hogy Fábiánsebestyénen amerikai mentőautót használnak?
Mentő-, tűzoltó- és rendőrautók, katonai gépjárművek szirénázásától volt hangos szombat délelőtt a szegedi belváros. Az ún. kéklámpás felvonulással kezdődött a második sürgősségi nap a megyeszékhelyen. A Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének szegedi elsősegélynyújtó csoportja idén is a Dóm térre szervezte az elsősorban a laikusoknak szóló rendezvényt: ezzel hívták fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, illetve arra, hogy bárkinek, bármikor szüksége lehet erre a tudásra.

A Dóm tér közepén baleset-szimulációkat nézhettek meg az érdeklődők, az első rögtön a múltba röpítette a nézőket. A hetvenes években jártunk, a kiérkező mentőautót az 1970-es években használták, igazi retro élményt nyújtott, amikor a bemutató után szétnéztünk benne. Mellette egy 1957-ben gyártott vastüdő állt, benne egy bábuval - a gyermekbénulás miatt kerültek egykor ebbe a fehér vasszerkezetbe a gyerekek. A rendőrautóvá alakított, 20 éves Ladába is beültünk, tulajdonosa szerint 1985-1995 között használtak ilyet Magyarországon.

A film ugyan korábbi, de a hangulat hasonló. A Ladában ülve Ötvös Csöpi jutott eszünkbe. Forrás: YouTube

- Mennyi zseb van ezen a mellényen! - csodálkozott rá egy szőke kislány a terepszínű ruhában álló Kovács Ferenc zászlós öltözetére. A szolnoki légikutató mentőegység helikopter nélkül érkezett. Azt mondták, a hatalmas légi jármű nem tudott volna leszállni a Dóm téren. Igaz, maga a helikopter egy 50-szer 50 méteres területen elfér, de a légnyomás és a forgószárnyak miatt keletkezett szél miatt képtelenség ilyen kis helyen leszállni, a landolás legalább egy holdnyi "üres" területet igényel. A légimentőket vízből mentésnél, légi katasztrófánál, nagyobb tüzek oltásánál hívják, vagy például árvíz esetén. A hat fős személyzet mellett még hat ember fér el a mentőhelikopterben.

Tudták, hogy az ország egyetlen amerikai mentőautója a Csongrád megyei Fábiánsebestyén önkormányzatának tulajdona? - Egy filmforgatás miatt hozták Magyarországra ezt a 2003-as évjáratú Ford E-350-es mentőautót, eredetileg New Hampshire-ben szolgált - árulta el Tóth Fábián jegyző. A teljesen felszerelt mentőautó 2300 köbcentis, turbódízel motor van benne; nagyon jól gyorsul, tágas, jó a belső tér kihasználtsága - szóval tisztára olyan, mint a filmekben...

Sürgősségi nap a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Az egészségügyi szolgálat eszközeivel érkeztünk, páncélozott, illetve közúti és terep-képességekkel rendelkező, sebesültszállító gépjárműveket nézhetnek meg az érdeklődők. Ezek felszereltsége és személyzete olyan, mint az Országos Mentőszolgálaté - magyarázta Dr. Pusztai Erzsébet orvos-alezredes. A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának állományát a mindennapos használat mellett katasztrófavédelmi feladatokra vezénylik, akkor használják ezeket a járműveket is. A (pontos nevén) páncélozott szállító harcjárműbe a gyerekek és a felnőttek is szívesen beszálltak "katonásat játszani", mi sem hagytuk ki ezt az élményt.

Két zsemleszínű és egy fekete labrador heverészett az egyik sátor előtt: Fanta, Theba és György a civil mentőkutyás csapat tagjaiként vettek részt a rendezvényen. - Az egész ország területén végzünk mentéseket, évente 30-40 riasztást kapunk. Mi, Fantával például kint voltunk Indonéziában a földrengés idején, Fanta és György pedig tavaly a Himalájában eltűnt négy hegymászó keresésében is részt vettek - mesélte Dr. Cristofari Júlia orvos és kutyavezető, a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagja. A budapesti civil szervezet tagjai katonák, könyvelők, építőipari munkások és orvosok - mindenki a saját kutyájával, saját időbeosztásának és pénztárcájának megfelelően vesz részt a riasztásokban.

Mentési bemutatók a II. Szegedi Sürgősségi Napon.
Videó: Segesvári Csaba

A tér egyik sarkában állt a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány narancssárga mentőautója, a közelében beszégettünk a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhaszú Alapítvány kommunikációs munkatársával, Kiss Anikóval. A budapesti szervezet olyan gyermekmentő terepjáróval érkezett, amivel a nehezebben megközelíthető területekre is eljutnak.

Rengeteg mentő-, tűzoltó- és rendőrautót néztünk meg kívül-belül, a vízimentők motorcsónakjába is beültünk, a sort a mobil intenzíves egység járművével zártuk. Olyan ez, mint egy pici szoba az intenzív osztályon, a kritikus állapotú betegeket szállítják velük. Olyan speciális eszközök találhatók benne, amiket a hagyományos roham- és esetkocsikban nem használnak. És amiért még "különleges": csak három darab van összesen az országban (egy Kaposváron, kettő Budapesten). - Ezeknek az autóknak az üzemeltetését nem támogatja az állam, saját pénzből működtetjük - magyarázta ifj. Molnár György mentésvezető. A működtető cégcsoport más jellegű nyereségeiből finanszírozzák az autók üzemeltetését, ami havonta körülbelül négymillió forint. A két éve "dolgozó" járműveken eddig 800-1000 beteget láttak el.

Újraélesztési rekordkísérlet

Péntek reggel nyolckor kezdődött az újraélesztési rekordkísérlet: előbb a Széchenyi téren, majd a Dugonics téren, az egyetemi könyvtár előtt, végül a Dóm téren élesztették újra az ambu babát. Az ifjúsági vöröskereszt önkéntesei, orvostanhallgatók, az egészségügyi főiskola hallgatói, és a rendezvény szervezői kétpercenként váltották egymást: 30 mellkas-kompresszió - két befújás volt a feladat. Mindezt 2043 percig csiálták, hogy megszülessen a rekord - tudta meg a delmagyar.hu Buchnicz Ivettől, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt alelnökétől. Az újraélesztés egyébként akkor a legeredményesebb, ha minél hamarabb, lehetőleg a mentők hívása után elkezdi az életmentő. Körülbelül 3-5 centi mélységben kell lenyomni a sérült mellkasát, nem kell megijedni akkor sem, ha egy-két borda eltörik ilyenkor - ez vele jár, ha nem profi csinálja - tudtuk meg Buchnicz Ivettől.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. baltazar 2010. szeptember 27. 15:07
  „Elnézést, de nincs elírva valami? Az F-350 Ford Power Stroke turbódízel motoros mentők én úgy tudom 7300 köbcentis, 275 lóerős, motorral vannak szerelve (elnézést, ha ez nem olyan, de tudtommal a dízel motoros az ilyen) Jó gép, jól néz ki. Egy internetes oldal szerint állítólag 25 litert is megeszik 100 km-en.”
 • 21. Mignon 2010. szeptember 26. 22:17
  „Ha mar a mentöautoknal vagyunk Szegeden a Dom teren.

  Helyesnek talalom az ilyen felvonulast.

  Igaz, Praga jutott eszembe:

  Franz Kafka,
  Rainer-Maria Rilke es
  Egon Erwin Kisch...

  Segitsünk, a magyar lelek feltamadasaban is.

  Ez, a globalizacio.”
 • 20. Mignon 2010. szeptember 26. 22:04
  „Bocs.

  16-oratol 22 oraig az 6 ora.

  Az utolso DM segesvacsics-tol volt delutan, meg sütött a nap...”
 • 19. Mignon 2010. szeptember 26. 21:57
  „Ma, 2010. szept. 26-a van, mindjart este 22-ora.

  Ilyen ramaty delmagyar.online-ot meg nem olvastam 2-eve!

  A cimoldalon, a vezercikkhez egy hazonbelüli ujsagiro szolt hozza 4-oraja utoljara.
  Azonkivül van itt utcai baleset is es forgalomkorlatozas.

  A gyaszközlemenyeket leszamitva,

  moslek egy kiadas a mai Delmagyar.”
 • 18. segesvarics 2010. szeptember 26. 16:18
  „Ma már nem.”
 • 17. Zsoltee0716 2010. szeptember 26. 15:36
  „Perfect video Csaba!

  Ma is lesz valami?”
 • 16. csendesen 2010. szeptember 26. 13:43
  „napfényfürdő mutyi ! Az én olvasatomban ez a cikk a mentőkről ( azokról akik Önt is megmentik, ha szükséges ) és az életről szól. Ha egyáltalán képes rá legalább ŐKET ne sértse meg a cikkhez abszolút nem illő hozzászólással.”
 • 15. gróf 2010. szeptember 26. 13:15
  „Azon a környéken amúgy sem megy a sziréna ritkaságszámba...traumatológia, sebészet, belklinikák és gyermekklinika, de mindegy.”
 • 14. tarkan 2010. szeptember 26. 13:10
  „Jó hogy mindenről el tudunk vitatkozni,való igaz,aki akarta megtudhatta a "sürgősségi nap idejét helyét...de az is igaz hogy ez nem volt kellő kép hírdetve reklámozva mégis szép számú néző volt a helyszínen...Ami a szirénázást illeti....most mit mondjak..ha minden háztartásban kapnak tájékoztatást erről akkor gondolom a napi program sem marad ismeretlen...ennyi::)))”
 • 13. gróf 2010. szeptember 26. 12:52
  „7!
  Nem, de ha már itt reklamál valaki...

  http://pontmost.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=124:ii-szegedi-suergssegi-nap-elben&catid=2:hirek&Itemid=13
  http://www.humsirc.hu/en/node/88
  http://www.szote.u-szeged.hu/AOK/hirek/hirek/294-ii-szegedi-suergssegi-nap.html
  http://fusz.hu/index.php?op=full2&q=11885”
 • 12. FeketeMamba 2010. szeptember 26. 12:19
  „Okt. 1-től paprikafesztivál a Dugonics téren. Első nap a Holdviola koncertje lesz. Valamelyik firkász megírhatná.”
 • 11. FeketeMamba 2010. szeptember 26. 12:17
  „http://szegedmentok.hu/

  De aki hallgatta a rádiót az is hallhatott róla, országos csatornákon is bemondták.”
 • 10. eurocyberfilm 2010. szeptember 26. 12:10
  „Hát szerencsére nem kellett a sürgősségi napon,kivonulni A Dugonics Térre ahol két rendőrautó(pontosabban az első letarolta a körfogalom utáni villamosmegálló korlátját,nagy szerencse hogy villamosra várót nem talált.
  Hazugság amit itt a Délmagyarban közzétettek hogy balesetet akart volna elkerülni ,érdekes baleset elkerülési forma belerohanni a várakozókat védő korlátba és letarolni azt. Láttam kár hazudni.....sünök”
 • 9. okoskata 2010. szeptember 26. 11:38
  „6. gróf 2010.09.26. 10:43
  ... idézetek és:
  Persze minden családhoz külön be kell kopogtatni...

  Tisztelt Gróf Úr,

  az Ön által beidézett DM - online szövegekből egyáltalán nem derül ki, nem egyértelmű, hogy őrületes szirénázás lesz.
  Igenis, ebben az esetben BE KELL KOPOGTATNI MINDEN CSALÁDHOZ KÜLÖN, mert útjaink, hidaink, a Makó félé vezető országút általános állapotát és a meglehetősen negatív baleseti statisztikát ismerve, bizony: görcsbe rándul az ember gyomra.
  Tavaly, a Forma1-es, belvárosi őrület miatt minden háztartás kapott tájékoztatást [még arról is, hogy a csatornafedeleket lehegesztették...] ; ja, hogy az inkább reklám, mint tájékoztatás lett volna??! Így már érthető.
  A tegnapi rossz közérzet és aggódás miatt nem én érzem magamat hibásnak.
  TÁJÉKOZTATNI KELLETT VOLNA A VÁROS LAKOSSÁGÁT !!!”
 • 8. segesvarics 2010. szeptember 26. 11:21
  „7. hozzászólás cselac 2010.09.26. 11:12

  IGEN IGEN IGEN! Mindenki jöjjön minden nap a delmagyar.hu -ra és tájékozott lesz :-) legalábbis programok szintjén :-)”
 • 7. cselac 2010. szeptember 26. 11:12
  „gróf, életszerű, hogy minden család a dm-online-ról tájékozódik?”
 • 6. gróf 2010. szeptember 26. 10:43
  „"A kísérlettel párhuzamosan, szombaton tartják a második Szegedi Sürgősségi Napot. A program egyik része a szakmának szól, ugyanis lesz egy továbbképzés, de a Dóm téren különböző mentőegységek mutatkoznak be a nagyközönségnek. Több mentőautó érkezik az Országos Mentőszolgálattól, a gyermekmentőktől, a koraszülött mentőktől, érkeznek a hódmezővásárhelyi katonai mentők, valamint ott lesznek a speciális- és a vízimentők is."

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ujraelesztesi_rekordkiserlet_szegeden/2180127/

  2010.09.23.

  Persze minden családhoz külön be kell kopogtatni...”
 • 5. CsImre 2010. szeptember 26. 10:37
  „A jó öreg Klinika filmzenéje. :)”
 • 4. segesvarics 2010. szeptember 26. 10:31
  „3. hozzászólás niagara 2010.09.26. 10:27

  Tolmácsoljuk a megfelelő helyre!”
 • 3. niagara 2010. szeptember 26. 10:27
  „Kár, hogy minden programról utólag tájékoztatnak!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszentsége tolmácsa voltam

A napokban hetedik alkalommal látogatott Magyarországra a dalai láma. Őszentségéről tolmácsával, dr. Kiss Attilával, az SZTE angol tanszékének docensével beszélgettünk. Tovább olvasom